Και βουνό και θάλασσα.
Και κοσμοπολίτικες βόλτες και ηρεμία στην φύση.
Και εσωτερική αναζήτηση και extreme sport.
Και όλα αυτά που αλλού; Στην Ναύπακτο φυσικά.

Διαβάστε ακόμα: Ελληνικό το πιο παραμυθένιο χωριό της Ευρώπης
Στην προκειμένη περίπτωση όμως θα μιλήσουμε για την ορεινή Ναυπακτία, ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Ελλάδας που υψώνεται ακριβώς πάνω από τα θαλάσσια τοπία και τον καταπράσινο κάμπο.


Στην ορεινή Ναυπακτία κυριαρχούν οι ορεινοί όγκοι, οι ρεματιές, τα ποτάμια, η πλούσια βλάστηση, οι φιδίσιοι δρόμοι ακόμα και ένα φράγμα.
Οι βράχοι της είναι επιμελώς σμιλεμένοι σε μια προσπάθεια των κατοίκων της να επιβιώσουν δεκάδες χρόνια τώρα κυρίως από την κτηνοτροφία.
Η διαδρομή περνάει μέσα από πλήθος χωριών, άλλων μεγάλων και άλλων μικρότερων με πετρόκτιστα σπίτια, κεραμοσκεπές και πολύχρωμους κήπους.


Δεν μπορείς να μην μαγευτείς από το αισθησιακό τοπίου της ορεινής Ναυπακτίας. Βελανιδιές, έλατα, οξιές, πλατάνια, καστανιές δημιουργούν ένα τοπίο που εναλλάσσετε ανάλογα με την εποχή και σκορπάει τα χρώματα και τα αρώματα του απλόχερα σε κάθε επισκέπτη αυτού του τόπου. Τα νερά που κατεβαίνουν από τα χιονισμένα βουνά τρέχουν πλούσια σε όλην την διαδρομή και σε κάποια σημεία διοχετεύονται σε πέτρινες βρύσες, έτοιμα να δροσίσουν τους διψασμένους ταξιδευτές.


Ένα από τα μέρη που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί είναι το δάσος της οξιάς. Στη νότια πλευρά του όρους Σαράνταινα κι αποτελεί την καρδιά της Ρούμελης. Σύμφωνα με τον μύθο εδώ σταμάτησε το δρόμο της η οξυά κουρασμένη και δεν ακολούθησε τον ξάδερφό της τον έλατο, στο ταξίδι τους. Άραξε και έγινε το πιο δασύ δάσος, το τελευταίο στη νότια Ευρώπη, και το πιο όμορφο.


Σε έναν τέτοιο τόπο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μανιτάρια. Υπάρχουν 200 είδη εκ των οποίων τα 70 είναι βρώσιμα, ενώ έκαναν για πρώτη φορά τρία νέα είδη μοναδικά σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα μόδα που το καλοκαίρι θα κάνει κάθε άντρα να αλληθωρίσει
Αλλά και το ζωικό βασίλειο έχει έντονη παρουσία στην περιοχή. Δρυοκολάπτες, αετοί, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αλεπούδες και λύκοι είναι μόνο λίγα από τα άγρια ζώα που έχουν το σπίτι τους στην ορεινή Ναυπακτία.


Ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό συναντάτε παραδοσιακούς ξενώνες και χάνια στα οποία μπορείτε να ξαποστάσετε, να διανυκτερεύσετε ή να απολαύσετε την τοπική κουζίνα.
Το σίγουρο είναι ότι σε αυτόν τον τόπο δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα. Μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ και καγιακ στον Εύηνο, πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση στη Βάρσοβα, διαδρομές με τζιπ 4X4 ή να περιηγηθείτε στα γραφικά και με εκπληκτικη θέα χωριά.


Μερικά από τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείτε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Τρίκορφο Φωκίδας: Εναρμόνιση με τη φύση και το Θεό. Εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο, με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, το οποίο η παράδοση του έθνους μας λέει ότι το καμπαναριό αυτό το είχε η εκκλησία της Αγιας-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, ένα σύμβολο της δόξας του Βυζαντίου. Οι προσκυνητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία ν’ ακούσουν εντυπωσιακές κωδωνοκρουσίες με τροπάρια αγίων της Εκκλησίας μας.


Αθανάσιος Διάκος:
Εδώ, στα σχεδόν στα 1100 μέτρα υψόμετρο στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων στην καρδιά της Ρούμελης, το τελετουργικό απαιτεί θερμαντικό κρασί και τσίπουρο και βόλτα στο Μουσείο Αθανασίου Διάκου, που λειτουργεί από το 2009.
Κροκύλειο: Είναι ο τόπος καταγωγής του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, σκαρφαλωμένο στα 850 μέτρα υψόμετρο. Το καμπαναριό της πέτρινης εκκλησίας του Αϊ Γιώργη, λένε, πως έφτασε το 1909 με καράβι μέχρι την Ερατεινή και από εκεί μεταφέρθηκε από τους χωριανούς ως το χωριό στα χέρια. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού υπάρχει ένας «Παράδεισος» με θέα στις πλαγιές, ο ξενώνας διαθέτει δωμάτια με τζάκι και μπαλκόνι, που μπορούν να φιλοξενήσουν από ζευγάρια μέχρι παρέες και οικογένειες πέντε ατόμων.
Πενταγιοί: Η Πενταγιού, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι την πατρίδα της θρυλικής Μαρίας Πενταγιώτισσας, έχει θεά προς την ανατολή την κορυφογραμμή των Βαρδουσίων. Ο τεράστιος πλάτανος στην πλακόστρωτη πλατεία συγκρατεί με δυσκολία το χιόνι στα αιωνόβια κλαδιά του. Το χειμώνα με το κρύο να σου κόβει σχεδόν την ανάσα, μπορείς να γίνεις ένα με την φύση, να φωνάξεις δυνατά και να ακούσεις την φωνή σου να αντηχεί στα βουνά.

Διαβάστε ακόμα: 20 ελληνικές παραλίες που πρέπει να πας πριν πεθάνεις


Λιδωρίκι:
Μαθήματα ιστορίας κάτω από τον γέρικο πλάτανο, για τα καπεταναίους και τους κλεφταρματωλούς που βρήκαν καταφύγιο εδώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας, για την πρόχειρη φυλακή στη θέση Βαρούσι, όπου έκλεισαν τον Αθανάσιο Διάκο, για την πυρπόληση του χωριού από τους ναζιστές στις 29 Αυγούστου 1944. Το ιστορικό κεφαλοχώρι της κοιλάδας βρίσκεται στους πρόποδες της δυτικής πλευράς της οροσειράς της Γκιώνας σε υψόμετρο 560 μέτρων και αγναντεύει τη λίμνη του Μόρνου, τα Βαρδούσια και τις κορυφές της Γκιώνας. Μερικά χιλιόμετρα από το Λιδωρίκι, στο Μόρνο ποταμό, βρίσκεται το φράγμα που έχει δημιουργηθεί για την ύδρευση της Αθήνας και ακριβώς κάτω από το χωριό διέρχεται η μεγαλύτερη σήραγγα της Ελλάδας (μήκους 16,5 χλμ.), που διατρυπά τον όγκο της Γκιώνας και βγαίνει πάνω από το φρούριο της Άμφισσας.


Άνω Χώρα:
Χωριό απαράμιλλης ομορφιάς και σημείο αναφοράς όταν μιλάμε για την ορεινή Ναυπακτία. Ένα κοσμοπολίτικο χωριό, με υπέροχους κατοίκους που κρατάνε την αυθεντικότητα τους και είναι πάντα φιλόξενοι και χαμογελαστοί.

Πηγή: thesecretgreece.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ