Δεκάδες κτίρια, δημόσια, ιδιωτικά, κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες, ξενοδοχεία ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2017 που διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΠΟΧΗΣ GATTO PERSO, Το 1926 ένας εύπορος έμπορος κτίζει ένα εντυπωσιακό αστικό μέγαρο για τις τρεις κόρες του. Η ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2014

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 100 κτίρια από ομάδα 500 εθελοντών, τη μεγαλύτερη που συγκροτήθηκε μέχρι τώρα από τους διοργανωτές της δράσης.

Παράλληλες δράσεις

Εκτός από τις ξεναγήσεις, το Open House Thessaloniki 2017 πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, οι οποίες ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου.

Aναλυτικότερα, το Open Box (18/11-26/11) θα βρίσκεται στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως και πλατεία Αριστοτέλους) και θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα.

Στις 18 και 19 Νοεμβρίου διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – το Οpen Junior, σε συνεργασία με τους Κid A workshop. Συγκεκριμένα δύο διαδραστικά παιχνίδια θα “μυήσουν” τα παιδιά στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Μια νέα δράση (18-19/11) είναι και το Open Walk_Λιμάνι, οργανωμένος περίπατος σε συνεργασία με τον ΟΛΘ Α.Ε., που στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και του κτιριακού αποθέματος του λιμανιού.


Το κτίριο, που είναι γνωστό ως “Στρατηγείο” αποτελεί ένα από τα πολλά κτίρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία σχεδίασε ο περίφημος αρχιτέκτονας V. Poselli. Κτίστηκε το 1890

Το MADE IN Thessaloniki πραγματοποιείται στις 21-26/11 και περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους και χώρους παραγωγής της πόλης με ξεναγούς τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς.

Στο πρόγραμμα MADE in Thessaloniki συμμετέχουν φέτος 20 δημιουργοί και χώροι παραγωγής.

Λαογραφικό Μουσείο

Το Open School περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις εκπαιδευτικών τμημάτων σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.


Την ίδια μέρα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 ξεναγεί σχολικές ομάδες σε κτίρια του παλιού εμπορικού κέντρου. Σε κτίρια του εμπορικού κέντρου θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί και το κοινό της πόλης στις 25 και 26 Νοεμβρίου με δίωρη περιήγηση, που ανατρέχει στην πρόσφατη ιστορία του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μας ταξιδεύει στο μέλλον με ταινίες… εικονικής πραγματικότητας!

Έρχεται το «Λευκό Βέλος»: Θα κάνει το Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 4.30 ώρες

Διαδρομή σε 6 χαρακτηριστικά κτήρια

Η διαδρομή είναι επικεντρωμένη σε έξι χαρακτηριστικά κτίρια, αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών ειδών εμπορίου: Στοά Μοδιάνο (αγορά τροφίμων), Μέγαρο Ερμείον (το πρώτο εμπορικό κέντρο), Μπεζεστένι (αγορά υφασμάτων), Στοά Μαλακοπή (πρώην τράπεζα), Κύρτση Χαν (ξενοδοχείο), Στοά Λεβή-Μενεξέ (κτήριο καταστημάτων και υπηρεσιών) και καταλήγει στα Λαδάδικα, στον χώρο της έκθεσης.

Το διήμερο 25-26/11 πραγματοποιείται η δράση Open Bike- γνωριμία με την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας και ξενάγηση σε τέσσερα κτίρια.

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Παράλληλα το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας, το Open Photo από 25/11 έως 03/12. Το θέμα είναι «Παράθυρο στην πόλη» και οι συμμετέχοντες μπορούν να ανεβάζουν σχετικές με το θέμα φωτογραφίες, στο instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2017 και το OPEN HUNT (25/11-03/12) ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού, όπου οι επισκέπτες καλούνται να εντοπίσουν στα κτήρια αντικείμενα και έπιπλα γνωστής εταιρείας, να τα φωτογραφίσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες σε instagram (από δημόσιο προφίλ) ή facebook.

Φέτος θα απονεμηθεί και βραβείο κοινού.

O Γιάννης Σερβετάς μάς ξεναγεί στη Θεσσαλονίκη!(photos)

Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει μέσω της ιστοσελίδας του Open House Thessaloniki 2017, το κτίριο που του άρεσε περισσότερο, αναδεικνύοντάς το ως αγαπημένο κτήριο του κοινού κι επιβραβεύοντας την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Ένα δώρο-έκπληξη περιμένει έναν από τους ψηφοφόρους, ενώ τους εθελοντές που θα κερδίσουν, έπαινος συμμετοχής και αναμνηστικό δώρο. Μετά τον μαραθώνιο των αρχιτεκτονικών -και όχι μόνο- ξεναγήσεων , η αυλαία κλείνει όπως κάθε χρόνο με τον πιο όμορφο και γιορτινό τρόπο, με το πάρτι λήξης.


Ενας μεγαλοπρεπής μακεδονικός τάφος του  3ου αιώνα π.Χ. για την ταφή ενός επιφανούς νεκρού. Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1910 από τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Μακρίδη Μπέη

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Το OPEN HOUSE THESSALONIKI 2017 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., του ΤΕΕ/ΤΚΜ και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ