Ορεινή Αρκαδία

Η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον να κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν σχεδόν εντελώς ορεινό νοµό (εκτός από την Κυνουρία- παραθαλάσσια περιοχή), µε πολλά ορεινά χωριά. Τα δηµοφιλέστερα χωριά του είναι η Δηµητσάνα, η Στεµνίτσα και η Καρύταινα, ενώ το ίδιο εντυπωσιακά είναι τα χωριά Βυτίνα, Καστάνιτσα, Βαλτεσινίκο, Αλωστίναινα, Πιάνα, Βλαχοράφτη, Καστάνιτσα, Κάψια, Κοσµάς, Πραστός και Λαγκάδια.

Το κάθε χωριό έχει κάτι το ξεχωριστό που σε περιµένει να το εξερευνήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει αυξηµένη τουριστική δραστηριότητα.

Γιατί να επιλέξετε την Ορεινή Αρκαδία για την εξόρµησή σας

H Ορεινή Αρκαδία είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισµός που αξίζει κανείς να επιλέξει αρχικά για την κοντινή της απόσταση από την Αθήνα (159 χλµ), αλλά και για τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται να δείτε τόση φυσική οµορφιά µέσα σε µερικές µόλις ηµέρες.

Το σίγουρο είναι ότι θα φύγετε πλουσιότεροι από εµπειρίες, χορτασµένοι λόγω της υπέροχης κουζίνας της, και θα αισθανθείτε «γεµάτοι» από λογιών λογιών δραστηριότητες ενώ δεν λείπουν και τα extreme σπορ για τους πιο τολµηρούς.

Βυτίνα

Νωχελικά απλωµένη στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου, είναι από τα πιο τουριστικά και ταυτόχρονα πιο αυθεντικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας! Λιθόστρωτα καλντερίµια, πέτρινα σπίτια, κοµψοί ξενώνες, ωραίες ταβέρνες µε παραδοσιακό φαγητό, και µια γραφική πλατεία που θα σας βάλει αµέσως στο κλίµα.

Δηµιτσάνα

Τη Δηµιτσάνα θα την συναντήσετε σε υψόµετρο από 950-1080 µέτρα πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Πρόκειται για µια κωµόπολη στο κέντρο της Ορεινής Αρκαδίας, µε µεγάλη ιστορική παράδοση. Με έναν και µόνο περίπατο, θα αντικρίσετε τις οµορφιές του τόπου, ανάµεσα στα πολυόροφα αρχοντικά σπίτια, τους εντυπωσιακούς ναούς, τις όµορφες και γραφικές πλατείες.

Κάνε Focus: Ένα δηµοφιλές µέρος στη Δηµιτσάνα το οποίο αξίζει να αποτυπώσετε στο φακό της φωτογραφικής σας µηχανής, είναι το ρολόι δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει, είναι το βάρος της καµπάνας του, το οποίο φτάνει τα 500 κιλά!

Μust visit: Την επιβλητική Ιερά Μονή του Τιµίου Προδρόµου, είναι από τα ωραιότερα µοναστήρια στην Πελοπόννησο που είναι χτισµένη µέσα στα βράχια, αριστερά από τη χαράδρα του Λουσίου, κοντά στη Στεµνίτσα και τη Δηµητσάνα (* Η πρόσβαση µπορεί να γίνει από τη Στεµνίτσα, από τη Δηµητσάνα µέσω Παλαιοχωρίου και από οδοιπορικές διαδροµές µέσα από το φαράγγι). Η Μονή, έχει θέα στο φαράγγι του Λουσίου και ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα.

Στην Ορεινή Αρκαδία το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δηµιτσάνας θα σας εντυπωσιάσει, καθώς εκεί θα δείτε από κοντά νεροτριβές, αλευρόµυλο, βυρσοδεψείο και µπαρουτόµυλο! Θα µάθετε πολλά για τον τρόπο µε τον οποίο επεξεργαζόταν οι παλιοί τα δέρµατα, για το πώς έφτιαχναν τσίπουρο, να δείτε τον µηχανισµό λειτουργίας ενός µπαρουτόµυλου… (Είσοδος €4, περιοχή Κεφαλάρι Άι Γιάννη Δηµιτσάνας, www.piop.gr T. 27950 31630, Καθηµερινά 10.00-17.00 εκτός Τρίτης).

Καρύταινα

Θα τη συναντήσετε πίσω από µια στροφή κατά τη διάρκεια της διαδροµής σας από Μεγαλόπολη προς τα παράλια της Ηλείας, σε υψόµετρο 582µ, σχετικά δύσκολα, αλλά αξίζει τον κόπο. Εκεί, εκτός από τα παραδοσιακά πέτρινα κτήρια που θα αντικρίσετε, εκτός από τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια που θα ανεβοκατεβείτε, θα βρεθείτε και σε ένα επιβλητικής οµορφιάς κάστρο, γνωστό ως «Τολέδο της Ελλάδας». Το κάστρο, χτίστηκε τον 13ο αιώνα και υπήρξε ένα από τα πιο σπουδαία της Πελοποννήσου.

SECRET: Αν είστε λάτρεις της βυζαντινής ιστορίας, πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την Καρύταινα, διότι την χαρακτηρίζει έντονα ο µεσαιωνικός της χαρακτήρας. Είναι άλλωστε χτισµένη σε κορυφή λόφου ο οποίος περικυκλώνει το µεσαιωνικό κάστρο. Σηµειώνεται ότι κατά τον 13ο αιώνα υπήρξε πρωτεύουσα µιας από τις βαρωνίες των Φράγκων! Σήµερα, είναι ανακηρυγµένος παραδοσιακός οικισµός, καθώς θυµίζει µεσαιωνική καστροπολιτεία.

EXTRA

Δραστηριότητες στην Ορεινή Αρκαδία

Σε µια ορεινή τοποθεσία, την τιµητική τους έχουν οι δραστηριότητες που σχετίζονται µε τη φύση. Έτσι και στην Ορεινή Αρκαδία, το rafting, το trekking, το canoe kayak αλλά και το σκι, συγκαταλέγονται στη λίστα µε τις κορυφαίες προτιµήσεις των επισκεπτών! Και αν µέχρι τώρα δεν υπήρξες και τόσο τολµηρός, ήρθε η ώρα να συµπληρώσεις πολλές γραµµές στο βιβλίο των εµπειριών σου. Θα µας θυµηθείς!

Χιονοδροµικό Κέντρο Μαινάλου, οροπέδιο Οστρακίνας (www.mainaloski.gr Κιν. 6985 063909) Βρίσκεται 162χλµ. µακριά από την Αθήνα και 30χλµ. από τη Δηµιτσάνα και είναι από τα πιο δηµοφιλή χιονοδροµικά κέντρα.

Ποταµός Λούσιος: Αν είστε fan των σπορ, τότε µια επίσκεψη στον ποταµό Λούσιο θα συµπεριληφθεί σίγουρα στο πρόγραµµά σας, καθώς εκεί µπορείτε να κάνετε rafting, trekking και canoe kayak. Όσοι έχουν την εµπειρία, λένε ότι είναι κάτι µοναδικό. (Trekking Hellas Αρκαδίας, www.trekking.gr)

Ξεχωριστές ορεινές γαστρονοµικές προτάσεις

Χορτόπιτες, κατσικάκι λαδορίγανη, κόκορας µε χυλοπίτες, µανουροµυζήθρα στα κάρβουνα, ελάφι µε δαµάσκηνα, συνταγές µε άγρια σπαράγγια… Αυτά είναι ορισµένα από τα πιάτα που συναρπάζουν ακόµη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Και για επιδόρπιο; Πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν το παραδοσιακό γλυκό καρυδάτο, αλλά και το γαλακτοµπούρεκο που φτιάχνουν στην Ορεινή Αρκαδία.

Μην ξεχάσετε όµως, να δοκιµάσετε και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα της περιοχής. Κατσικίσιο τυρί, φέτα, ανθότυρο, µυζήθρα, γραβιέρα, ακόµη και κατσικίσιο γάλα. Όλα έχουν µια πιο… ορεινή γεύση!

Που να µείνετε

  • Ξενώνας Αµανίτες (Επαρχιακή Οδός Κάτω Δαβιάς- Δηµητσάνας, Τ. 27950 31090, από €82/δίκλινο το βράδυ).
  • Hotel Pelasgos (Καρύταινα, Τ. 279103 1490, από €62/δίκλινο µε πρωινό, www.pelasgoshotel.gr)

Πού θα φάτε

  • Εστιατόριο «Δρυµώνας» (Λαµπαρδόπουλου Δηµιτσάνα,
    Τ. 27950 31116)
  • Εστιατόριο «Άρκτος» (Καρύταινα, Τ. 27910 31341)
  • Ταβέρνα «Το Κάστρο» (Καρύταινα, Τ. 2791031113)

Πώς να πάτε

Μπορείτε να ταξιδέψετε προς την Ορεινή Αρκαδία και τα χωριά της, από Αθήνα οδικώς (159χλµ. απόσταση), σε περίπου 2,5 ώρες (ανάλογα τον προορισµό).

Εναλλακτικά µε το ΚΤΕΛ Νοµού Αρκαδίας από τα ΚΤΕΛ Κηφισού (από €60 µε επιστροφή, www.ktelarkadias.gr, T.2710 222560), ή µε τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (από €20 µε επιστροφή, www.tickets.trainose.gr). Από το ΚΤΕΛ Νοµού Αρκαδίας, αναχωρούν λεωφορεία προς τα χωριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ