Ορεινή Αρκαδία
Ενημερώθηκε στις 1 Ιουλίου 2020, 14:33

Η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον να κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν σχεδόν εντελώς ορεινό νοµό (εκτός από την Κυνουρία- παραθαλάσσια περιοχή), µε πολλά ορεινά χωριά. Τα δηµοφιλέστερα χωριά του είναι η Δηµητσάνα, η Στεµνίτσα και η Καρύταινα, ενώ το ίδιο εντυπωσιακά είναι τα χωριά Βυτίνα, Καστάνιτσα, Βαλτεσινίκο, Αλωστίναινα, Πιάνα, Βλαχοράφτη, Κάψια, Κοσµάς, Πραστός και Λαγκάδια.

Το κάθε χωριό έχει κάτι το ξεχωριστό που σε περιµένει να το εξερευνήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει αυξηµένη τουριστική δραστηριότητα.

Γιατί να επιλέξετε την Ορεινή Αρκαδία για την εξόρµησή σας

H Ορεινή Αρκαδία είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισµός που αξίζει κανείς να επιλέξει αρχικά για την κοντινή της απόσταση από την Αθήνα (159 χλµ), αλλά και για τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται να δείτε τόση φυσική οµορφιά µέσα σε µερικές µόλις ηµέρες.

Το σίγουρο είναι ότι θα φύγετε πλουσιότεροι από εµπειρίες, χορτασµένοι λόγω της υπέροχης κουζίνας της, και θα αισθανθείτε «γεµάτοι» από λογιών λογιών δραστηριότητες ενώ δεν λείπουν και τα extreme σπορ για τους πιο τολµηρούς.

Βυτίνα

Η Βυτίνα, είναι ένα χωριό στο όρος Μαίναλο, που έχει εξελιχθεί σε ορεινό τουριστικό θέρετρο. Προσελκύει σηµαντικό αριθµό επισκεπτών, διότι ως παραδοσιακός οικισµός έχει πολλά να δει κανείς. Σε συνδυασµό µε το καταπράσινο τοπίο µε πεύκα, έλατα και καστανιές, το σκηνικό γίνεται απλά µαγευτικό.

Κατά τη διάρκεια της εκδροµής σας, δείτε οπωσδήποτε τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα στην πλατεία. Θα τον αναγνωρίσετε από το µαύρο µάρµαρο µε το οποίο έχει χτιστεί. Γενικά στα κτήρια της περιοχής θα δείτε συχνά το µαύρο στοιχείο και τις κόκκινες κεραµοσκεπές. Στην κεντρική πλατεία, δοκιµάστε ζεστό ψωµί από τους δυο παραδοσιακούς ξυλόφουρνους της Βυτίνας!

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε επίσης το Λαογραφικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη στην οποία θα βρείτε έγγραφα και βιβλία από τον 17ο αιώνα. Εντύπωση θα σας προκαλέσει και ο δενδροσκέπαστος δρόµος που θυµίζει δάσος. Θα ξεκινήσετε τη βόλτα σας σε αυτόν, από την πλατεία και θα καταλήξετε στον εθνικό δρόµο Τριπόλεως Βυτίνας, απ’ όπου θα γυρίσετε πάλι πίσω. Ένας περίπατος άλλωστε είναι ότι πρέπει!

Στη Βυτίνα, θα βρείτε εξαιρετικό µέλι και τυρί, τοπικής παραγωγής, τα οποία αξίζει να δοκιµάσετε. ΤΙP: Αν οδηγείτε 4Χ4, βάλτε στο πρόγραµµα και µια βόλτα από τους δασικούς δρόµους στους οποίους θα απολαύσετε υπέροχα τοπία!

Πού θα µείνετε:

Αρχοντικό Νικολοπούλου, από €85/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Τ. 27950 22274, www.arxontikonikolopoulou.gr)

Ξενώνας Σινόη, από €61/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (27950 22354, www.sinoi.gr)

Πού θα φάτε:

Εστιατόριο «Παλιά Βυτίνα». Εδώ θα δοκιµάσετε εκλεκτούς µεζέδες, παραδοσιακά τοπικά πιάτα της αλλά και µεσογειακή κουζίνα. Μια από τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι το κοτόπουλο γεµιστό µε κρέµα τυριού, µπέικον, µανιτάρια και πιπεριά αλά κρεµ. (Κιν. 6972 233473, www.mezedopoleio-palia-vitina.gr)

Εστιατόριο «Βαρελάδικο». Δοκιµάστε το γεµιστό ρολό καθώς και «µεθυσµένο µοσχαράκι». (Τ. 2796 022455)

Δημητσάνα

Δημητσάνα

Τη Δηµιτσάνα θα την συναντήσετε σε υψόµετρο από 950-1080 µέτρα πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Πρόκειται για µια κωµόπολη στο κέντρο της Ορεινής Αρκαδίας, µε µεγάλη ιστορική παράδοση. Με έναν και µόνο περίπατο, θα αντικρίσετε τις οµορφιές του τόπου, ανάµεσα στα πολυόροφα αρχοντικά σπίτια, τους εντυπωσιακούς ναούς, τις όµορφες και γραφικές πλατείες.

Κάνε Focus: Ένα δηµοφιλές µέρος στη Δηµιτσάνα το οποίο αξίζει να αποτυπώσετε στο φακό της φωτογραφικής σας µηχανής, είναι το ρολόι δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει, είναι το βάρος της καµπάνας του, το οποίο φτάνει τα 500 κιλά!

Μust visit: Την επιβλητική Ιερά Μονή του Τιµίου Προδρόµου, είναι από τα ωραιότερα µοναστήρια στην Πελοπόννησο που είναι χτισµένη µέσα στα βράχια, αριστερά από τη χαράδρα του Λουσίου, κοντά στη Στεµνίτσα και τη Δηµητσάνα (* Η πρόσβαση µπορεί να γίνει από τη Στεµνίτσα, από τη Δηµητσάνα µέσω Παλαιοχωρίου και από οδοιπορικές διαδροµές µέσα από το φαράγγι). Η Μονή, έχει θέα στο φαράγγι του Λουσίου και ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα.

Στην Ορεινή Αρκαδία το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δηµιτσάνας θα σας εντυπωσιάσει, καθώς εκεί θα δείτε από κοντά νεροτριβές, αλευρόµυλο, βυρσοδεψείο και µπαρουτόµυλο! Θα µάθετε πολλά για τον τρόπο µε τον οποίο επεξεργαζόταν οι παλιοί τα δέρµατα, για το πώς έφτιαχναν τσίπουρο, να δείτε τον µηχανισµό λειτουργίας ενός µπαρουτόµυλου… (Είσοδος €4, περιοχή Κεφαλάρι Άι Γιάννη Δηµιτσάνας, www.piop.gr T. 27950 31630, Καθηµερινά 10.00-17.00 εκτός Τρίτης).

Πού θα µείνετε:

Amanites Guesthouse, από €81/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Τ. 27950 31090, www.amanites.gr)

Ξενώνας Λούσιος, από €65/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Κιν. 694 2408816, www.loussios.gr)

Πού θα φάτε:

Ταβέρνα «Το Λάθος». Εδώ θα δοκιµάσετε το παραδοσιακό πιάτο κόκορα µε χυλοπίτες, ντόπιο κρέας σχάρας και αρνάκι φούρνου! (Τ. 27950 31709)

Εστιατόριο «Ζέρζοβα». Μεσογειακή κουζίνα, και συνταγές µε τοπικά προϊόντα Αρκαδίας (σπαράγγια, µανιτάρια, χόρτα του βουνού, ντόπιο κρέας). (Κιν. 693 2847358)

Εστιατόριο «Δρυµώνας» (Λαµπαρδόπουλου Δηµιτσάνα, Τ. 27950 31116)

Στεμνίτσα

Παράδειγµα παραδοσιακού οικισµού της Αρκαδίας αποτελεί το χωριό Στεµνίτσα που είναι γνωστό και ως Υψούς. Εδώ θα βρείτε ένα από τα πιο σηµαντικά µοναστήρια της Πελοποννήσου, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κέντρο της Στεµνίτσας, τον οποίο κοσµούν αυθεντικές τοιχογραφίες του Φ. Κόντογλου (Έλληνας λογοτέχνης & ζωγράφος, µε σηµαντικότατη συµβολή στο στον χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας).

Φωτογραφήστε επίσης την παλαιότερη εκκλησία του χωριού, τον Αγίου Νικόλαο. Μust visit σηµείο του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο της Στεµνίτσας, στο οποίο θα γνωρίσετε την παράδοση του τόπου. Τα αξιοθέατα όµως δεν σταµατούν εδώ. Οι πηγές «των Αθανάτων» είναι ακόµη ένα όµορφο σηµείο.

Στην πλατεία της Στεµνίτσας, θα συναντήσετε ένα γραφικό καλντερίµι το οποίο καταλήγει σε ύψωµα ενός κάστρου από το οποίο δυστυχώς σώζονται µόνο τα ερείπια. Tips. Αγοράστε κοσµήµατα, καθώς η αργυροχρυσοχοΐα αποτελεί τοπική παράδοση. Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα τοπικά γλυκά όπως µπουρέκια και δίπλες, αλλά και τα ζυµαρικά της Στεµνίτσας! Info. Η οδήγηση στο χωριό χρειάζεται προσοχή, καθώς οι δρόµοι είναι ιδιαίτερα στενοί.

Πού θα µείνετε:

Ξενώνας «Στεµνίτσα», από €75/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό
(Τ. 27950 81349, www.xenonas-stemnitsa.gr)

Ξενώνας «Μπελλαίικο», από €78/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό.
(Τ. 27950 81286 (www.mpelleiko.gr)

Πού θα φάτε:

Εστιατόριο «Αρκαδιανή» Δοκιµάστε κοτόπουλο κοκκινιστό µε λαζάνια, µαγειρευτά σε ξυλόφουρνο, όλα τοπικές συνταγές. Ο χώρος «Αρκαδιανή», εκτός από εστιατόριο και κατάστηµα σουβενίρ, λειτουργεί και ως βιβλιοθήκη µε σπάνια βιβλία µαγειρικής, ως µουσειακός χώρος έκθεσης σκευών και µικροεργαλείων κουζίνας από το 1900 και ως χώρος εκπαιδευτικών επισκέψεων! (T. 27910 27161, www.arcadiani.gr)

Εστιατόριο/Παραδοσιακή Ταβέρνα «1821» Δοκιµάστε αγριογούρουνο κοκκινιστό µε σπαγγέτι, χοιρινό µε µέλι και πορτοκάλι, και νόστιµα πιάτα της ώρας. (Τ. 27950 81438)

Καρύταινα

Καρύταινα

Θα τη συναντήσετε πίσω από µια στροφή κατά τη διάρκεια της διαδροµής σας από Μεγαλόπολη προς τα παράλια της Ηλείας, σε υψόµετρο 582µ, σχετικά δύσκολα, αλλά αξίζει τον κόπο. Εκεί, εκτός από τα παραδοσιακά πέτρινα κτήρια που θα αντικρίσετε, εκτός από τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια που θα ανεβοκατεβείτε, θα βρεθείτε και σε ένα επιβλητικής οµορφιάς κάστρο, γνωστό ως «Τολέδο της Ελλάδας». Το κάστρο, χτίστηκε τον 13ο αιώνα και υπήρξε ένα από τα πιο σπουδαία της Πελοποννήσου.

SECRET: Αν είστε λάτρεις της βυζαντινής ιστορίας, πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την Καρύταινα, διότι την χαρακτηρίζει έντονα ο µεσαιωνικός της χαρακτήρας. Είναι άλλωστε χτισµένη σε κορυφή λόφου ο οποίος περικυκλώνει το µεσαιωνικό κάστρο. Σηµειώνεται ότι κατά τον 13ο αιώνα υπήρξε πρωτεύουσα µιας από τις βαρωνίες των Φράγκων! Σήµερα, είναι ανακηρυγµένος παραδοσιακός οικισµός, καθώς θυµίζει µεσαιωνική καστροπολιτεία.

Πού θα µείνετε:

Hotel Pelasgos, από €62/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Τ. 27910 31490, www.pelasgoshotel.gr)

Πού θα φάτε:

Εστιατόριο Άρκτος Δοκιµάστε συνταγές µε αρνάκι δικής τους παραγωγής, πεντανόστιµα ντολµαδάκια και χειροποίητα γλυκά. (Τ. 27910 31341)

Ταβέρνα «Το Κάστρο» Δοκιµάστε χοιρινό κρασάτο, γίδα βραστή, κατσικάκι λαδορίγανη, που είναι κάποια από τα must try πιάτα της ταβέρνας. Ιδιαίτερα νόστιµες είναι και οι παραδοσιακές πίτες. (Τ. 27910 31113)

EXTRA

Δραστηριότητες στην Ορεινή Αρκαδία

Σε µια ορεινή τοποθεσία, την τιµητική τους έχουν οι δραστηριότητες που σχετίζονται µε τη φύση. Έτσι και στην Ορεινή Αρκαδία, το rafting, το trekking, το canoe kayak αλλά και το σκι, συγκαταλέγονται στη λίστα µε τις κορυφαίες προτιµήσεις των επισκεπτών! Και αν µέχρι τώρα δεν υπήρξες και τόσο τολµηρός, ήρθε η ώρα να συµπληρώσεις πολλές γραµµές στο βιβλίο των εµπειριών σου. Θα µας θυµηθείς!

Χιονοδροµικό Κέντρο Μαινάλου, οροπέδιο Οστρακίνας (www.mainaloski.gr Κιν. 6985 063909) Βρίσκεται 162χλµ. µακριά από την Αθήνα και 30χλµ. από τη Δηµιτσάνα και είναι από τα πιο δηµοφιλή χιονοδροµικά κέντρα.

Ποταµός Λούσιος: Αν είστε fan των σπορ, τότε µια επίσκεψη στον ποταµό Λούσιο θα συµπεριληφθεί σίγουρα στο πρόγραµµά σας, καθώς εκεί µπορείτε να κάνετε rafting, trekking και canoe kayak. Όσοι έχουν την εµπειρία, λένε ότι είναι κάτι µοναδικό. (Trekking Hellas Αρκαδίας, www.trekking.gr)

Ξεχωριστές ορεινές γαστρονοµικές προτάσεις

Χορτόπιτες, κατσικάκι λαδορίγανη, κόκορας µε χυλοπίτες, µανουροµυζήθρα στα κάρβουνα, ελάφι µε δαµάσκηνα, συνταγές µε άγρια σπαράγγια… Αυτά είναι ορισµένα από τα πιάτα που συναρπάζουν ακόµη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Και για επιδόρπιο; Πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν το παραδοσιακό γλυκό καρυδάτο, αλλά και το γαλακτοµπούρεκο που φτιάχνουν στην Ορεινή Αρκαδία.

Μην ξεχάσετε όµως, να δοκιµάσετε και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα της περιοχής. Κατσικίσιο τυρί, φέτα, ανθότυρο, µυζήθρα, γραβιέρα, ακόµη και κατσικίσιο γάλα. Όλα έχουν µια πιο… ορεινή γεύση!

Πώς να πάτε

Μπορείτε να ταξιδέψετε προς την Ορεινή Αρκαδία και τα χωριά της, από Αθήνα οδικώς (159χλµ. απόσταση), σε περίπου 2,5 ώρες (ανάλογα τον προορισµό).

Εναλλακτικά µε το ΚΤΕΛ Νοµού Αρκαδίας από τα ΚΤΕΛ Κηφισού (από €60 µε επιστροφή, www.ktelarkadias.gr, T.2710 222560), ή µε τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (από €20 µε επιστροφή, www.tickets.trainose.gr). Από το ΚΤΕΛ Νοµού Αρκαδίας, αναχωρούν λεωφορεία προς τα χωριά.

Βαλτεσινίκο

Βαλτεσινίκο

Σε ένα ορεινό χωριό που είναι χτισµένο σε πλαγιά του βόρειου Μαινάλου, θα βρείτε τον παραδοσιακό οικισµό Βαλτεσινίκο. Χαρακτηριστικό του, είναι τα πετρόχτιστα σπίτια που θα σας τραβήξουν σίγουρα το βλέµµα. Κατά τη διάρκεια της παραµονής σας στο χωριό, αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και την Κορυφή

Παλαιόκαστρο, στην οποία θα θαυµάσετε ότι απέµεινε από το µεσαιωνικό οχυρό που βρισκόταν κάποτε εκεί. Οι κάτοικοι της περιοχής, ασχολούνται µε την ξυλογλυπτική από πολύ παλιά και γι’ αυτό θα δείτε αρκετά δείγµατα της τέχνης στο Βαλτεσινίκο, όπως στα τέµπλα των εκκλησιών Άη Γιώργη και Αγίων Θεοδώρων, τα οποία έχουν δηµιουργηθεί από ξύλο καρυδιάς. Στην πλατεία του χωριού, µπορείτε να ξεκουραστείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία.

Πού θα µείνετε:

«Θέα Βαλτεσινίκου», από €56/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. ( Τ. 27950 82110, www.thea-valtesinikou.gr)

Ξενώνας «Valtessiniko Studios», από €66/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Τ. 27950 82385, www.valtessinikostudios.gr)

Πού θα φάτε:

Εστιατόριο «Κληµαταριά» Δοκιµάστε τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, όπως τη χορτόπιτα, το στιφάδο µε γίδα και τα άγρια χόρτα που µαζεύουν καθηµερινά οι ιδιοκτήτες! (Τ. 27950 82113)

Ταβέρνα «Βασιλικός» Αρνάκι, Κόκκορα µε χυλοπίτες, παραδοσιακές πίτες… Όλα φρέσκα και νόστιµα, σε έναν όµορφο χώρο µε τζάκι και οικογενειακή ατµόσφαιρα. (Τ. 27950 82479 )

Καστανίτσα

Καστανίτσα

Η Καστάνιτσα, χωριό του Πάρνωνα, είναι ένας από τους πιο όµορφους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισµούς της Πελοποννήσου. Διαθέτει πετρόχτιστα σπίτια µε ξύλινα µπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο! Όταν βρεθείτε εδώ, θα µαγευτείτε µε την υπέροχη θέα που θα αντικρίσετε από την πλατεία του χωριού, αλλά και από τα έλατα και τις καστανιές παντού γύρω σας!

Η παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική, βρίσκεται σε κάθε σηµείο του χωριού και είναι εντυπωσιακή. Αν βρεθείτε στην Καστάνιτσα κατά το τέλος του Οκτωβρίου, µην χάσετε τη Γιορτή Κάστανου, που πραγµατοποιείται από το 1983 κάθε Οκτώβρη! Στο πλαίσιο αυτής, θα γίνει παρουσίαση και γευστική δοκιµή φαγητών και γλυκών µε κάστανο και άλλων τοπικών συνταγών!

Πού θα µείνετε:

Παραδοσιακός Ξενώνας «Αντωνίου», από €69/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Τ. 27550 52255)

Πού θα φάτε:

Εστιατόριο «Το Στολίδι» Δοκιµάστε κάστανα µε ρεβύθια και καστανοσαλάτα! (Κιν. 697 9003530)

Λαγκάδια

Λαγκάδια

Αν αναζητάτε γραφικά χωριά στα οποία πρωταγωνιστεί το µεγαλείο της φύσης και τα πανέµορφα κτήρια, τότε τα Λαγκάδια είναι ένα χωριό στην Ορεινή Αρκαδία που θα σας µαγεύσει. Τα πέτρινα κτίσµατα, οι πηγές µε τον χαρακτηριστικό ήχο του τρεχούµενου νερού και οι πετρόχτιστες βρύσες, συνθέτουν ένα σκηνικό που δελεάζει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στα Λαγκάδια, µην παραλείψετε να φωτογραφήσετε την κεντρική πλατεία µε τα ψηλά πλατάνια, τη θέα από το σηµείο «Πάνω Γειτονιά», το αρχοντικό σπίτι των Δεληγιάννηδων που βρίσκεται εκεί, καθώς και τα περίτεχνα καµπαναριά στις εκκλησίες του χωριού. Όλη η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία και διαδροµές 4Χ4. Στο χωριό θα βρείτε αρκετούς ξενώνες και ξενοδοχεία, καθώς είναι ιδιαίτερα αναπτυγµένο τουριστικά.

Πού θα µείνετε:

Ξενοδοχείο Κεντρικόν, από €61/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Τ. 26510 71771, www.hotel-kentrikon.gr)

Lagadia 4 Seasons Hotel, από €52/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό, (Τ. 27950 43221, www.maniatis-hotels.gr)

Πού θα φάτε:

Maniatis Restaurant Εδώ θα δοκιµάσετε τοπικά πιάτα και παραδοσιακές συνταγές. TIP: Στο εστιατόριο, τις περιόδους µεγάλης τουριστικής κίνησης, διοργανώνονται events ζυµώµατος που περιλαµβάνουν οµαδικό ζύµωµα και ψήσιµο στον ξυλόφουρνο! Όσοι αποφασίσουν να συµµετέχουν, ξυπνούν από νωρίς το πρωί και ζουν τη µέρα τους όπως οι παλιοί φουρνάρηδες! (Τ. 27950 43221, www.maniatis-hotels.gr/maniatis-restaurant)

Εστιατόριο Τσιαχτάι Θα δοκιµάσετε το τυρόψωµο, φλογέρες, σπιτικό καγιανά, πίτες, κρέας σχάρας και πολλά ακόµα. INFO: Τσιαχτάι, είναι µια ονοµασία του φαγητού και του κολατσιού, την οποία χρησιµοποιούσαν οι Λαγκαδιανοί µάστορες τα παλιά χρόνια. (Κιν. 6932 331856 )

Χρυσοβίτσι

Χρυσοβίτσι

Πρόκειται για έναν από τους πιο ορεινούς οικισµούς της Αρκαδίας, και υπάρχει από τον 15ο αιώνα! Από εκεί, θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς ένα µικρό οροπέδιο. Θα σας εντυπωσιάσει η εκκλησία της Παναγίας στην είσοδο του χωριού, η οποία έχει ανακαινιστεί το 1818 ώστε να διατηρηθεί. Εδώ µάλιστα, την εικόνα της Παναγίας είχε προσκυνήσει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ζητώντας της βοήθεια στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Κάθε χρόνο το Μάιο, πραγµατοποιούνται εκδηλώσεις µνήµης αφιερωµένες στον Κολοκοτρώνη, στο µνηµείο που έχουν στήσει στην πλατεία του χωριού.

Πού θα µείνετε:

Ξενώνας «Χρυσοβίτσι»από €75/δίκλινο το βράδυ µε πρωινό. (Κιν. 697 8085021)

Πού θα φάτε:

Ταβέρνα Πλάτανος Παραδοσιακά τοπικά πιάτα, ψητά της ώρας, συνταγές µε αγριογούρουνο και άλλα. Πρόκειται για εστιατόριο του ξενώνα Χρυσοβίτσι. (Κιν. 697 8085021)

Εστιατόριο «Το Στέκι Του Μωριά» Υπέροχο τραχανότο, ψαρονέφρι µε γλυκοπατάτα και σαλάτα µε µπρόκολο, βατόµουρα και κρέµα γάλακτος, κάποιες από τις σπεσιαλιτέ! (Κιν. 697 3000327)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ