Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
29.7 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΟρεινή Αρκαδία: Το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό της με τα τρεχούμενα νερά και...

Ορεινή Αρκαδία: Το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό της με τα τρεχούμενα νερά και τα αιωνόβια πλατάνια

Πρόκειται για ένα γραφικό ορεινό χωριό στην Αρκαδία, αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε απόσταση μόλις 180χλμ από την Αθήνα και 22 χλμ. από την παραλία του Άστρους. Ο λόγος για τον άγνωστο σε πολλούς, Πλάτανο που μάλιστα έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Τα πολλά πλατάνια

Το χωριό περιβάλλεται από πολλά πλατάνια εκατοντάδων χρόνων εξ ου και η ονομασία του χωριού. Έχει μάλιστα ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Έτσι όπως είναι χτισμένο μοιάζει με νησί, γεμάτο σοκάκια στο οποίο δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα! Λέγεται μάλιστα ότι οι κάτοικοί του κατάγονται από νησί νησί, πιθανόν την Αίγινα.

- Advertisement -

Δίπλα στο χωριό κυλά ο ποταμός Βρασιάτης. Λόγω του ποταμιού έχουν δημιουργηθεί στο χωριό πολλές δημόσιες βρύσες και αυλάκια. Συνορεύει με το χωριό Χάραδρος, Άγιος Ιωάννης και το τσακώνικο χωριό Σίταινα.

Σε απόσταση 2 χλμ από το χωριό βρίσκεται το φαράγγι της Λεπίδας.

Στον Πλάτανο, λόγω των άφθονων νερών, λειτουργούσαν παλαιότερα νερόμυλοι, νεροπρίονο και νεροτριβή. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και παλιότερα με την κτηνοτροφία.

Οι εκκλησίες

Στο χωριό θα δείτε 5 εκκλησίες. Ο Άγιος Γεώργιος, βρίσκεται στον απέναντι λόφο και θεωρείται ως η πρώτη εκκλησία του χωριού.

Στο πάνω μέρος του χωριού βρίσκονται οι Άγιοι Θεόδωροι που σύμφωνα με την παράδοση ήταν ο πρώτος οικισμός.

Η εκκλησία πέρα Παναγιά, βρίσκεται στον δεύτερο λόφο δεξιά του χωριού, περικυκλωμένη από νερά και πεζούλες κατοίκων που οργώνουν. Η περιοχή εκεί λέγεται Σέλα και παλαιότερα αποτελούσε μοναστήρι το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αι. και αγιογραφήθηκε από τον Γεώργιο Κουλιδά.

Ανακαλύπτουμε εδώ ακόμα ένα γραφικό αλλά λιγότερο γνωστό χωριό της Αρκαδίας, τον Καρδάρα και ένα κατάλυμα με σουίτες με βαθμολογία 9,4!

Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία πήρε την ονομασία της από έναν Τούρκο αγά, ο οποίος έταξε μια χρυσή σέλα προκειμένου να σωθεί το παιδί του από μία αρρώστια, που τελικά σώθηκε. Στην εκκλησία, ζούσαν καλόγεροι που όμως κρεμάστηκαν από τους Τούρκους. Έχει δημιουργηθεί βρύση και τσιμεντένια παγκάκια στην περιοχή του παρεκκλησιού.

Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού και γίνεται λειτουργία κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Και αυτή η εκκλησία αποτελούσε παλαιότερα μοναστήρι (18ος αι.) όπου είχαν κελιά καλόγεροι.

Καρδαράς: Ανακαλύπτουμε το γραφικό χωριό της Αρκαδίας και ένα κατάλυμα με σουίτες με βαθμολογία 9,4!

Τέλος, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται δίπλα από το κοινοτικό γραφείο του Προέδρου του χωριού. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Άννα, που γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου η κοίμηση της, με περιφορά εικόνας στα σοκάκια του χωριού.

Αγία Άννα

Στα παλαιά χρόνια, στη γειτονιά του χωριού ονόματι Καρακαλά ήταν συγκεντρωμένη η αγορά, με κουρείο, παντοπωλείο και δύο κρασοπουλειά.

Το χωριό δεν έχει πολλές δομές φιλοξενίας αλλά θα βρείτε ξενώνα όπως και 2 καφενεία. Οι επισκέπτες είναι κυρίως ορειβάτες και φυσιολάτρες, οι οποίοι κάνουν πεζοπορία στο φαράγγι της Λεπίδας, στη γέφυρα που οδηγεί στον παλαιό δρόμο για το Άστρος που ονομάζεται Σκάλα και εξυπηρετούσε τον κόσμο πριν γίνει το οδικό δίκτυο. Ακόμη κάνουν πεζοπορία στο παλαιό μονοπάτι Πλάτανος-Σίταινα.

Γνωρίστε το χωριό μέσα από το βίντεο:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,155 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ