Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
28.1 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδα"Ορκισμένοι εχθροί": Οι 5 μεγαλύτερες κόντρες πόλεων στην Ελλάδα!

“Ορκισμένοι εχθροί”: Οι 5 μεγαλύτερες κόντρες πόλεων στην Ελλάδα!

Όσο ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κόντρες πόλεων στην Ελλάδα δεν υπήρχαν. Οι Έλληνες ήταν πιο μονιασμένοι και από τις παίκτριες του My Style Rocks γιατί το μόνο πράγμα που τους ενδιέφερε ήταν να παραμείνει το Κίνημα στην εξουσία και το ΕΣΠΑ στη ζωή μας.

Και αν καμιά φορά τσακωνόντουσαν (για το ποιος είναι πιο ΠΑΣΟΚος από τον άλλο), έλυναν τις όποιες διαφορές το βράδυ στη Ρίτα μεταξύ τύρου και Belvedere.

Γιατί όταν είναι το βαθύ ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς τις κόντρες. Έχεις το όραμα της επιδότησης να σκεφτείς την ώρα που παίζεις τάβλι και καπνίζεις το πούρο της νίκης σε μια κλαδική του κινήματος στην εξωτική Μποτσουάνα (το ΠΑΣΟΚ είναι παντού).

- Advertisement -

Μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ και του υπαρκτού σουρεαλισμού όμως, οι κόντρες πόλεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Αυτές είναι οι πιο γνωστές.

Ταξίδι στον χρόνο: Πώς ήταν ο ηλεκτρικός Αθήνα – Πειραιά πριν 148 χρόνια!

 

ΑΘΗΝΑ εναντίον ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η μητέρα των μαχών, η πρωτεύουσα από την μία και η συμπρωτεύσουσα από την άλλη. Σουβλάκι ή καλαμάκι; Λεμονάδα ή λεμονίτα; Σε λέω ή σου λέω; Οδήγαγα ή οδηγούσα; Αλλά πάνω από όλα: τι ακριβώς παίζει με την μπουγάτσα και με το φύλλο της;

kodres polewn sthn ellada

Προαιώνια ερωτήματα που απασχολούν διαρκώς κάθε Αθηναίο (ή Αθηνέζο;) και κάθε Θεσσαλονικιό αν η κακιά η ώρα το φέρει και βρεθούν στην ίδια παρέα. Καλού-κακού πάντως, αν είστε από την μία πόλη και βρεθείτε στην άλλη, αλλάξτε πινακίδες…

kodres polewn sthn ellada

ΗΡΑΚΛΕΙΟ εναντίον ΧΑΝΙΩΝ

Πάλι καλά που υπάρχει το Ρέθυμνο στη μέση και ηρεμεί τα πνεύματα γιατί αν το Ηράκλειο και τα Χανιά συνόρευαν θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την ειρήνη στο συμπαθές νησί. Γενικά, το τι σημαίνει Κρήτη είναι ένα ζητηματάκι για αυτές τις δυο πόλεις. Για τους Ηρακλειώτες, η Κρήτη είναι κατά βάση το Ηράκλειο και όλοι οι υπόλοιποι.

kodres polewn sthn ellada

Για τους Χανιώτες από την άλλη, το Ηράκλειο είναι μια πόλη που τυχαίνει να συνορεύει με την Κρήτη. Φτιάχτηκε κάποτε και ένα Εφετείο στα Χανιά που ονομάστηκε «Εφετείο Κρήτης» (δηλαδή όόόλης της Κρήτης αν και στα Χανιά…) και η κόντρα αναζοπυρώθηκε…

«Ψήφισε» Πρέσπες! Ο Κώστας Καραμανλής πήγε σε παραδοσιακή ταβέρνα στις Πρέσπες!

kodres polewn sthn ellada

ΛΑΡΙΣΑ εναντίον ΒΟΛΟΥ

Μόλις 60 χιλιόμετρα χωρίζουν αυτές τις δύο πόλεις. Κανείς δεν θυμάται για ποιο λόγο διαφωνούν αλλά όπως και να έχει δεν θέλουν ούτε να βλέπονται. Άλλοι λένε πως η κόντρα ξεκινάει από τα αθλητικά, άλλοι πως η βασική διαφωνία είναι το ποια από τις δυο πόλεις έχει καλύτερη νυχτερινή ζωή.

kodres polewn sthn ellada

Οι φοιτητές τόσο στη μια πόλη όσο και στην άλλη συμφωνούν πως για ωραία φοιτητική ζωή υπάρχουν και πολύ καλύτερες πόλεις αλλά οι ντόπιοι δεν διστάζουν να διεκδικήσουν και τον χαρακτηρισμό της καλύτερης φοιτητούπολης. Γενικά, οι Λαρισαίοι αποκαλούν «πόλη» τον τόπο τους και «χωριό» τον Βόλο. Οι Βολιώτες φυσικά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν πως η Λάρισα είναι πόλη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτό δεν ισχύει για τον Βόλο! Σε δουλειά να βρισκόμαστε γενικά…

kodres polewn sthn ellada

ΑΓΡΙΝΙΟ εναντίον ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Εδώ μιλάμε για μια πέρα για πέρα «τεχνητή» κόντρα δεδομένου πως οι κάτοικοι των δυο αυτών πόλεων δεν τσακώνονται μεταξύ τους στην πλειονότητά τους. Ωστόσο οι πιο κομματικοποιημένοι εξ΄αυτών βρίσκονται στην κόντρα και αυτό είναι δεδομένο. «Μεσολογγιτομάχοι» οι μεν και «Αγρινιοτομάχοι» οι δε: έτσι τους αποκαλούν οι περισσότεροι κάτοικοι των δυο πόλεων.

kodres polewn sthn ellada

Μια κόντρα που ξεκινάει για κρατικά κονδύλια και δημόσια έργα και καταλήγει να είναι τοπική. Χαλαρά πράγματα εδώ πάντως.

kodres polewn sthn ellada

Θρυλικά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας που δεν υπάρχουν πια!

ΛΗΞΟΥΡΙ εναντίον ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Μια από τις πιο παλιές κόντρες της Ελλάδας καθώς φέρεται να κρατάει από το μακρινό 1700! Οι δυο πόλεις της Κεφαλονιάς έχουν μια πραγματικά πολύ μεγάλη κόντρα με τους κατοίκους των δυο περιοχών να αλληλοπεριφρονούνται, να σνομπάρονται και να κάνουν πως απαξιούν να ασχοληθούν με τους «αντιπάλους» τους αλλά να είναι πάντα στο τσακ από το να αρπαχτούν.

kodres polewn sthn ellada

Στα βάθη του χρόνου λοιπόν, περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα, ο μόνος αξιόλογος οικισμός του νησιού ήταν το Ληξούρι. Τότε άρχισαν οι κάτοικοι από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου να κατεβαίνουν και να εγκαθίστανται στο λιμάνι του Αργοστολίου και σιγά-σιγά διαμορφώθηκε ως το αντίπαλον δέος του Ληξουρίου. Μετά το ένα έφερε το άλλο και η κόντρα κρατάει μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου στο Ληξούρι, είναι τοποθετημένο έτσι ώστε τα…οπίσθιά του να βλέπουν στο Αργοστόλι. Για ευνόητους λόγους…

πηγή:menshouse.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,291LikesΚάντε Like
88,384 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ