Tη γεύση, τα αρώματα αλλά και το όνομα Zacapa 23 δεν τα ξεχνάς εύκολα όταν τα «γνωρίσεις». Πρόκειται για ένα εκλεκτής ποιότητας ρούμι με ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση παρασκευασμένο μάλιστα από γυναίκα, την ταλαντούχο Master Blender Lorena Vasquez. 

Το ρούμι Zacapa ωριμάζει στην Γουατεμάλα, «στο σπίτι πάνω από τα σύννεφα» των 2.300 μέτρων, μεταξύ ψηλών βουνών με ενεργά ηφαίστεια και πυκνής ζούγκλας και πήρε το όνομά του από μια πόλη της Γουατεμάλα το 1976, προς τιμήν των εκατό ετών από την ίδρυση της πόλης Zacapa. Κάθε φιάλη μάλιστα έχει μια χειροποίητη ψάθινη ζώνη (petate), μια παράδοση 3.000 ετών των Μάγιας που συμβολίζει την ενότητα του ουρανού και της γης.

Το σπίτι στο Κουνούπι Αργολίδας που πωλείται 20 εκατ. ευρώ! Θα πάθετε πλάκα με το σαλόνι του

Για το Zacapa χρησιμοποιείται η διαδικασία απόσταξης Sistema Solera, η οποία «ξεκουράζει» τα blend από διαφορετικά Reserve Rum διαφορετικών ηλικιών και χαρακτήρων. Αποστάζεται μόνο από το συμπυκνωμένο παρθένο μέλι ζαχαροκάλαμου και όχι από μελάσσες, παλαιώνεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: βαρέλι ουίσκι, καπνισμένο βαρέλι ουίσκι, βαρέλι Olorosso sherry και βαρέλι sherry Pedro Ximenez, και είναι ένα blend ρουμιών 6 έως 23 ετών.
Και επειδή το ρούμι ωριμάζει πιο αργά σε μεγαλύτερα ύψη, όπου ο ψυχρός αέρας του βουνού μειώνει τη εξάτμιση του αποστάγματος, η διαδικασία επιτρέπει στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση να πάρουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν σε τέλεια αρμονία.

Το Zacapa διαθέτει μια απαλή μυρωδιά αρχικά, που όμως εξελίσσεται πολύπλοκα μέσα στο ποτήρι: γλυκά αρώματα καραμέλας, βανίλιας, κακάου και βουτύρου, συνδυάζονται με στρώματα γεύσης των διαφορετικών βαρελιών κατά τη διαδικασία απόσταξης Sistema solera. Νότες sherry καραμελωμένων ψημένων βραζιλιάνικων καρπών και φουντουκιών αναμειγνύονται με το χαρακτηριστικό άρωμα της καραμελωμένης μπανάνας και του αποξηραμένου ανανά που διακρίνονται στα πρώην βαρέλια αμερικάνικου ουίσκι.

 

Η γεύση του είναι υπέροχα περίπλοκη, γενναιόδωρη και γεμάτη, με γλυκές νότες μελιού, χαρακτηριστικό των παλαιωμένων spirits. Στο βάθος της διακρίνονται οι νότες ξερών φρούτων και βερίκοκου και στο αποκορύφωμά της οι νότες αλμυρού βελανιδιού, μοσχοκάρυδου, δέρματος και καπνού με νότες καφέ και εξαιρετικά γλυκιάς βανίλιας, ισορροπημένη με ένα πικάντικο άγγιγμα κανέλας και τζίντζερ στο ευχάριστα αυστηρό τέλος του.

Όταν το Zacapa 23 συνάντησε τον chef pâtissier Φίλιππο Παπασπύρου

Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα το Zacapa 23 έχει βρει σε ένα γευστικό γλυκό δημιούργημα το ιδανικό του ταίρι. Ο chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρουδημιούργησε ένα εκλεκτό γλυκό με bitter σοκολάτα και άρωμα καφέ το οποίο αναδεικνύει στο μέγιστο τις ξεχωριστές νότες του Zacapa 23 και ταιριάζει αρμονικά στον πολυσύνθετο χαρακτήρα του.
Τα έντονα αρώματα του Zacapa 23, συνδυάστηκαν με την ιδιαίτερη γεύση της σοκολάτας που κυριαρχεί στο γλυκό και τις πλούσιες νότες καφέ, απελευθερώνοντας όλα μαζί την υπέροχα περίπλοκη και γεμάτη γεύση του ρουμιού. Όπως στην παραγωγή του ρούμι Zacapa 23 τίποτα δεν γίνεται βιαστικά έτσι και για την δημιουργία αυτού του γλυκού χρειάστηκαν δύο μέρες για να απορροφηθούν όλα τα αρώματα του καφέ από την κρέμα γάλακτος, να φιλτραριστεί η κρέμα και να γίνει η κρύα απόσταξη, αλλά και να δημιουργηθεί η γκανάζ σοκολάτα.

Το γλυκό που δημιούργησε ο Φίλιππος Παπασπύρου έχει ενταχθεί στα καταστήματα Παπασπύρου και συνοδεύεται από το Zacapa 23 για να ένα ξεχωριστό και εκλεκτό Χριστουγεννιάτικο δώρο στους αγαπημένους σας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Αθήνα: 10 φθηνά μαγαζιά για Ρεβεγιόν Χριστουγέννων! Τρως μέχρι να σκάσεις!

Οι λαχταριστές: 8+1 στάσεις για φαγητό στα Ζαγοροχώρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ