Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και το 2017 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο δίμηνο παρουσιάζουν μία μεικτή εικόνα. Από την άλλη πλευρά, οι tour operators, ιδίως από βασικές αγορές όπως είναι η Γερμανία και η Βρετανία, αναφέρουν εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και από την ανατολική Ευρώπη. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν και αρκετά στελέχη της αγοράς, και τους πρώτους μήνες του 2016 το πρόσημο των αφίξεων ήταν αρνητικό, αλλά η εικόνα άλλαξε άρδην τουλάχιστον όσον αφορά τις αφίξεις.

Διαβάστε ακόμα: Αυτή η ελληνική πόλη θα «βουλιάξει» από ξένους το Πάσχα

Το μεγάλο στοίχημα για τη φετινή χρονιά δεν είναι τόσο η άνοδος των αφίξεων όσο η αύξηση των εσόδων. Όπως επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο του SETE Intelligence, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως σε περίπτωση που η μέση δαπάνη ανά ταξίδι επανακάμψει, έστω και μερικώς προς τα υψηλότερα επίπεδα του 2015, ότε τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα μεταξύ 14,2 δισ. και 14,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε διαμορφωθεί στα 579,6 ευρώ ενώ το 2016 έπεσε στα 514,3 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα συνολικά έσοδα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, έφθασαν το 2016 στα 13,22 δισ. ευρώ έναντι 14,125 δισ. ευρώ το 2015 που είναι η χρονιά ? ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό όσον αφορά τα έσοδα. Ο στόχος είναι το 2017 να αποδειχθεί χρονιά ρεκόρ και σε επίπεδο εσόδων πέραν από το νέο ρεκόρ στις αφίξεις που αναμένεται να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το 2017 αναμένεται μία περαιτέρω αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. που εκτιμάται ότι έκλεισε το 2016. Αν σε αυτό το νούμερο συμπεριληφθούν και οι αφίξεις κρουαζιέρας, τότε το σύνολο των αφίξεων τουριστών εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 28 εκατ., ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ακόμη πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. ‘Όλα πάντως δείχνουν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για συνολικές αφίξεις της τάξεως των 35 εκατ. μέχρι το 2021 δείχνει εφικτός και μένει να δούμε αν το ίδιο θα ισχύσει και για τον στόχο όσον αφορά τα έσοδα που είναι για 20 δισ. ευρώ.

Κρατήσεις

Σύμφωνα με το SETE Intelli-gence, Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι μεγαλύτεροι tour operators, βασίζονται α) στην αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς Ελλάδα για την θερινή σεζόν 2017, β) στις βελτιωμένες συνθήκες καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αγορές του ελληνικού τουρισμού – με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιταλία και την Βρετανία- και γ) στις εκτιμήσεις της ΙΡΚ και του UNWTO για περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού.

 Διαβάστε ακόμα: Έφτασαν οι πρώτες ορδές τουριστών για φέτος στο Ρέθυμνο

Σημαντικό θετικό ρόλο, ειδικά για την ανάκαμψη της μέσης δαπάνης, αναμένεται να παίξει η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών στην Ρωσία και της ανατίμησης του ρουβλιού έναντι του ευρώ κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο.

Δίμηνο

Αναφορικά με τα απολογιστικά στοιχεία των δύο πρώτων μηνών, που λόγω του ότι δεν έχει αρχίσει η σεζόν κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζεται μια μικτή εικόνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μία μικρή θετική μεταβολή (+18.000) στο σύνολο των αεροπορικών αφίξεων, αλλά μείωση των αφίξεων στην Αθήνα, μία μικρή αρνητική μεταβολή (-60.000) στις οδικές αφίξεις και μία μικρή θετική μεταβολή (+1.500) στις θαλάσσιες αφίξεις. Από την άλλη πλευρά, τον Ιανουάριο παρατήρηθηκε μία θετική μεταβολή της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ