Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
31 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΠαραλίες,Οδηγός επιβίωσης: Σχεδόν όλα έτοιμα! Αυστηρά πρόστιμα και μέτρα

Παραλίες,Οδηγός επιβίωσης: Σχεδόν όλα έτοιμα! Αυστηρά πρόστιμα και μέτρα

Όλη τη βεντάλια των κανόνων που θα διέπουν στο εξής τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές, αναμένεται να ανοίξει σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας λάβει και επεξεργαστεί τις εισηγήσεις από την αρμόδια υγειονομική Επιτροπή.

Αττική:Οι καλύτερες κοντινές αλλά και ερημικές παραλίες τώρα που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει

- Advertisement -

Τα σχετικά «υγειονομικά πρωτόκολλα» θα τεθούν σε ισχύ τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου και θα παρέχουν πλήρεις οδηγίες σε ταξιδιώτες και επαγγελματίες του χώρου, καθώς διακηρυγμένος στόχος αποτελεί η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου παρά την μικρότερη -ίσως από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια- παγκόσμια τουριστική πίτα, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάλιστα τον ορίζοντα αποκλιμάκωσης των περιορισμών, δηλώνοντας πως «θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία», με τις ενέργειες «αποκάστασης» της κανονικότητας να εκλαμβάνουν μορφή ντόμινο της τελευταίες ώρες.

Παραλία Αττικής

Ξεκινώντας από αύριο, Σάββατο, το χορό της επιστροφής στον ομαλότητα ανοίγουν οι 515 οργανωμένες παραλίες που θα λειτουργήσουν, ωστόσο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τον φόβο των προστίμων να ελλοχεύει, για όσους από τους διαχειριστές τους δεν αγγίξουν την… τελειότητα.

Παραλίες Νότιου τμήματος Αττικής

Υπό αυτό το πρίσμα, «απευθύνω έκκληση στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και προειδοποίησε ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές».

Κυριακή στις εκκλησίες

Τις παραλίες διαδέχεται μεθαύριο, Κυριακή η τέλεση -σχεδόν δύο μήνες μετά τον αυτοπεριορισμό – όλων των «λειτουργιών και μυστηρίων, με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες». Κοινή συνισταμένη, ωστόσο, δογμάτων και θρησκειών αποτελεί η πιστή τήρηση των κανόνων, οι οποίοι έχουν ως εξής για τους λατρευτικούς χώρους:

 • Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.
 • Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί.
 • Και στην περίπτωση των χώρων λατρείας, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Δευτέρα των μετακινήσεων

«Μεγάλη» Δευτέρα για την επαναφορά στην κανονικότητα χαρακτηρίζεται η Δευτέρα 18 Μάϊου, καθώς αίρονται για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων εκτός νομού για:

 • Όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα
 • Την Κρήτη και
 • Εσχάτως και την Εύβοια

Αντίθετα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Λευκάδα και η Ελαφόνησος θα δεχτούν επισκέπτες –«αν όλα πάνε καλά» σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στις 25 Μάϊου.

Την Δευτέρα, 18 Μάϊου επαναλειτουργούν επίσης:

 • Τα σχολεία για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου.
 • τα ζωολογικά πάρκα
 • οι βοτανικοί κήποι,
 • οι αρχαιολογικοί χώροι,
 • οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τους κανόνες

Συγκεκριμένα:

 • Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργίας της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.
 • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.
Παραλία στα Νότια Προάστια

Για το λόγο αυτό, «εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μη ρισκάρουν» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας στους ενδιαφερόμενους ότι:

Θα σαρώσει ο καύσωνας. Οι μετεωρολόγοι μιλάνε για παγκόσμιο φαινόμενο με 40αρια

 • Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών ξεκινά στις 8 το πρωί του Σαββάτου.
 • Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
 • Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη
Οδηγίες Υπουργείου για αποστάσεις ξαπλωστρών
 • απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
 • Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
 • Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
 • Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away.
 • Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
 • Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
Υγειονομικές οδηγίες υπουργείου
 • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.
 • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
 • Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
 • Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
Οδηγίες Άθλησης Υπουργείου

Καταγραφή λουόμενων

Στις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο είναι υποχρεωτική η καταγραφή των λουομένων. Σε αυτές τις παραλίες ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Επιτέλους μάθαμε πως θα πάρουν «μπρος» τα ξενοδοχεία! Τι θα γίνει στις πισίνες;

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Παραλία στα Νότια της Αττικής

Τα προϊόντα τους θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Απολύμανση παραλιών

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,284LikesΚάντε Like
88,431 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ