Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
36.1 C
Athens
ΑρχικήΕυ ΖηνDecoΣτη Νάξο θα συναντήσεις την πιο παράξενη βίλα του κόσμου με την...

Στη Νάξο θα συναντήσεις την πιο παράξενη βίλα του κόσμου με την πιο συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο! (Photos)

Αν έχετε περάσει από τον παραλιακό δρόμο προς τον Ορκό, σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας ένα “παράξενο” κτήριο και θα έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να είναι αυτό…

Πορτάρα: Το εμβληματικό σήμα κατατεθέν της Νάξου που κάποτε ήταν… ξεχωριστό νησί

Σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην περιοχή Ορκός Νάξου, που έχει στην δυτική του πλευρά θέα προς την παραλία Πλάκα, σχεδιάστηκε από την Head Architect,  μία ομάδα 5 αρχιτεκτόνων, τους Γιάννη Μπαλτογιάννη, Νικόλαο Πλατσά, Κατερίνα Κρίτου, Ζήση Κοτιώνη και Φοίβη Γιαννίση. Πολιτικός μηχανικός του έργου ήταν η Ροδιανή Καπίρη.Οι παραπάνω ομάδα σχεδίασε μια εξοχική κατοικία 280 τ.μ. για μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων και τους καλεσμένους τους.

- Advertisement -

spiti mikri vigla 2

Οι λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται σε δύο κτιριακούς επιμήκεις επάλληλους όγκους, παράλληλους με την κλίση, που περιέχουν ανάμεσα τους σε ζώνες την αυλή και την πισίνα, αφήνοντας μπροστά από τον κατώτερο και πιο ιδιωτικό όγκο των υπνοδωματίων ένα ανοιχτό μπαλκόνι προς τη θέα.

spiti mikri vigla 3

Η απλή αυτή διάταξη διασχίζεται από μία κάθετη σκάλα πλάτους 3.10 μ., που συνδέει όλα αυτά τα μέρη του σπιτιού μεταξύ τους λειτουργώντας έτσι ως κατακόρυφη είσοδος και διασφαλίζοντας την επικοινωνία στην εξέλιξη της οικίας από άνω προς τα κάτω.

spiti mikri vigla 4

Η κλίμακα προσδίδει θεατρικότητα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης προσφέρεται και ως κάθισμα/ χώρος στάσης που εποπτεύει.

spiti mikri vigla 5

Οι εσωτερικοί χώροι είναι όλοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα για τη μέγιστη ψύξη του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι πιο κρυμμένες παραλίες της Νάξου είναι και οι ομορφότερες!

spiti mikri vigla 6

Όλο το συγκρότημα εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα περιμετρικό τείχος, που περιορίζει και προστατεύει την κατοικία, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο οικόπεδο να είναι μέρος του παρθένου τοπίου.

spiti mikri vigla 7

Παράλληλα με την κλίση οι κτιριακοί όγκοι είναι αυτοί που δημιουργούν μαζί και την μάντρα, ενώ κάθετα σε αυτήν δύο παράλληλοι μαντρότοιχοι επικλινείς εγκιβωτίζουν το σύνολο του συγκροτήματος.

spiti mikri vigla 8

Την κλίση των τοίχων αυτών ακολουθούν και τα φυτεμένα δώματα έτσι ώστε το σπίτι να μεταλλάσσεται σε διαμόρφωση εδάφους παρόμοια με τις ξερολιθιές του κυκλαδίτικου τοπίου.

spiti mikri vigla 9

Η κατοικία σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

spiti mikri vigla 10

Οι στέγες έχουν φυτευτεί, για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Τα 12 ομορφότερα χωριά της Νάξου

spiti mikri vigla 11

spiti mikri vigla 12

spiti mikri vigla 13

spiti mikri vigla 14

spiti mikri vigla 15

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,284LikesΚάντε Like
88,432 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ