Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
31.1 C
Athens
ΑρχικήΠελοπόννησοςΝομός ΛακωνίαςΠάρνωνας: Αλπικά δάση, ειδυλλιακά μονοπάτια και καρτποσταλικά τοπία

Πάρνωνας: Αλπικά δάση, ειδυλλιακά μονοπάτια και καρτποσταλικά τοπία

Ο Πάρνωνας αποτελεί ορμητήριο για χωμάτινες διαδρομές με ποδήλατα, περπάτημα, εξερεύνηση αλλά και καταφύγιο για όσους αποζητούν ηρεμία και γαλήνη! Με φυσική ομορφιά που σίγουρα θα σας μαγέψει, καθώς το βουνό είναι κατάφυτο από κέδρα, μαυρόπευκα, έλατα και σκιερά δάση με κελαριστά ρυάκια , ο Πάρνωνας έχει καθιερωθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρας ως φυσιολατρικός προορισμός.

Trekking και mountain bike μέσα στα δάση

- Advertisement -

Διαθέτοντας ένα πλούσιο δίκτυο από πεζοπορικά μονοπάτια που έχουν σηματοδοτηθεί από τον Ε.Ο.Σ Σπάρτης και τοπικούς φορείς, ο Πάρνωνας σας προσκαλεί να τον ανακαλύψετε!

Οι κύριες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές βρίσκονται γύρω από τα χωριά Τσίντζινα, Βαμβακού και Καρυές. Χωματόδρομοι, μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα και το επιβλητικό ορεινό τοπίο κάνουν την πεζοπορία και την ποδηλασία βουνού μια μοναδική εμπειρία καθώς τα τοπία τα οποία συναντά κανείς στις διαδρομές αυτές είναι πανέμορφα, στο μεγαλύτερο μέρος τους καλυμμένα με πυκνό δάσος .

Πεζοπορία στον Πάρνωνα

Στα Τσίντζινα ,υπάρχουν 9 υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές που έχουν ως αφετηρία το κέντρο του χωριού, όπου υπάρχει χάρτης και σήμανση για καθεμία από αυτές και 2 δύο επίσης σηματοδοτημένες ποδηλατικές διαδρομές.

Στη Βαμβακού, οι δύο πεζοπορικές διαδρομές του χωριού συνθέτουν ένα δίκτυο μονοπατιών με το όνομα Vamvakou trails, συνολικού μήκους περίπου 20 χλμ. κατασκευασμένo και σηματοδοτημένo σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Υπάρχουν επίσης και τρεις ακόμη ποδηλατικές διαδρομές που συνθέτουν ένα δίκτυο 25χλμ. διασχίζοντας τη δυτική πλευρά του Πάρνωνα.

Στις Καρυές, το πρόσφατο δίκτυο μονοπατιών Caryatides Trails αποτελείται από 7 μονοπάτια, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με συνολικό μήκος 55 χλμ. και 4 χαραγμένες ειδικές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία-mountain bike.

Ο Πάρνωνας, επίσης, διασχίζεται από δύο μεγάλες ορειβατικές διαδρομές, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι 33.

Mountain Bike

Πάρτε τα κιάλια σας για birdwatching και stargazing!

Εκτός από πεζοπορία και mountain bike ο Πάρνωνας προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες όπως η παρατήρηση πουλιών (birdwatching) και η αστροπαρατήρηση (stargazing).

Η ορνιθοπανίδα του Πάρνωνα περιλαμβάνει τουλάχιστον 249 είδη με παρουσία μόνιμη ή εποχική, ενώ κάποια είδη είναι περαστικά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης ή περνούν τυχαία από την περιοχή. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι παπαδίτσες, τσίχλες, κοτσύφια, σπουργίτια, χελιδόνια, κουρούνες κ.α Τα πιο σπάνια είναι ο χρυσαετός, ο τσίφτης, ο στεπόκιρκος, ο σταυραετός, η χιονάδα, ο πετροκότσιφας, η χιονότσιχλα.

Ο Πάρνωνας θεωρείται από τους ερασιτέχνες αστρονόμους ως το «Άγιον Όρος» της ελληνικής ερασιτεχνικής αστρονομίας καθώς συνδυάζει σκοτεινό ουρανό και ευκολία στην πρόσβαση έως τα 1.420 μέτρα όπου βρίσκεται το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης. Υπολογίζεται πως κάθε βράδυ πάνω από το βουνό «κρέμονται» περισσότερα από 5.000 αστέρια. Stargazers ετοιμάστε τα τηλεσκόπιά σας!

Αστροπαρατήρηση στον Πάρνωνα

Πέρα από την υπέροχη φύση, στο βουνό θα συναντήσετε όμορφα χωριά χτισμένα από πέτρα, πνιγμένα στα έλατα, με πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα και τρεχούμενα νερά. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Τσίντζινα – Το «κρυμμένο μυστικό» του Πάρνωνα

Τα Τσίντζινα, γνωστά και ως Πολύδροσο, είναι ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό χτισμένο στην “καρδιά” του Πάρνωνα σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια χτισμένα στις μύτες των τριών λόφων του χωριού, να επισκεφθείτε τα πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια και να δροσιστείτε στα τρεχούμενα νερά των πηγών που αναβλύζουν στην περιοχή. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το “Ψητό”, η Αγία Μαρίνα και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Τα Τσίντζινα αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για όσους επιζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία, αλλά και ορμητήριο για πεζοπορικές και ποδηλατικές εξερευνήσεις στον καταπράσινο Πάρνωνα ανάμεσα σε τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Στα Τσίντζινα λειτουργεί ξενώνας με πανοραμική θέα του χωριού και παραδοσιακά ταβερνάκια με τοπική κουζίνα.

Τσίντζινα
Τα πετρόχτιστα στα Τσίντζινα
Τσίντζινα

Καρυές- Η πατρίδα των Καρυάτιδων

Οι όμορφες Καρυές (Αράχοβα), είναι ένα παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία χτισμένο σε υψόμετρο 950 μ. Το χωριό συνδέεται με τις Καρυάτιδες, τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο Ερεχθείο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα του που υπάρχει στην είσοδο του οικισμού. Δημοφιλές αξιοθέατο των Καρυών, εκτός από το μνημείο των Καρυάτιδων που αναφέραμε, αποτελούν και οι επονομαζόμενοι Πλάτανοι του Μενέλαου. Πρόκειται για τέσσερεις υπεραιωνόβιους πλάτανους που σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, είχαν φυτευτεί από τον Μενέλαο περί το 1100 πΧ. και για αυτό το λόγο έχουν πάρει αυτή την ονομασία. Οι Καρυές παρέχουν στους επισκέπτες, πληθώρα υπηρεσιών φιλοξενίας, με όμορφους φροντισμένους ξενώνες και παραδοσιακά ταβερνάκια γύρω από τη γραφική τους πλατεία ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στην οροσειρά του Πάρνωνα.

Μνημείο Καρυάτιδων – Καρυές
Πλάτανοι του Μενέλαου – Καρυές

Βαμβακού- Ένα χωριό που αναγεννιέται

Η Βαμβακού, το χωριό με την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και τη μακρά ιστορία κτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και είναι καταπράσινο, περιτριγυρισμένο από όμορφα δάση, ελάτης και μαύρης πεύκης. Περπατήστε στο πανέμορφο αυτό χωριό και ανακαλύψτε τις ομορφιές του. Στην πλατεία του χωριού θα συναντήσετε την κεντρική εκκλησία της Βαμβακούς, όπου στον περίβολό της είναι τοποθετημένος ο εντυπωσιακός χάλκινος ανδριάντας του Θεοδώρητου Β, επισκόπου Βρεσθένης. Πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ένας πανέμορφος πύργος με ρολόι με απέραντη θέα σε όλο τον Πάρνωνα.

Πλατεία Βαμβακούς

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό στη δυτική πλευρά του, θα συναντήσετε το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής. Ένα κτίσμα «σφηνωμένο» λες στα βράχια του βουνού, που δημιουργεί δέος σε όποιον το αντικρίσει και προσεγγίσει τον χώρο του. Τα τελευταία χρόνια, η Βαμβακού εξελίσσεται σε must εναλλακτικό προορισμό χάρη στην πρωτοβουλία Vamvakou Revival που στηρίζεται από το Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς η Βαμβακού αποτελεί τόπο καταγωγής του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. Χάρη στη Vamvakou Revival, σήμερα στο χωριό που πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν ερημωμένο, λειτουργεί ξενώνας, εστιατόριο και καφετέρια, ενώ πραγματοποιούνται συχνά πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις καθώς και δράσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής

Χρύσαφα- Η εντυπωσιακή καστροκκλησιά της Παναγίας Χρυσαφίτισσας και το ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Τα Χρύσαφα βρίσκονται σε υψόμετρο 550 μέτρων σε μια δυτική πλαγιά του Πάρνωνα. Στο χωριό υπάρχουν αξιόλογες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Παναγία η Χρυσαφίτισσα, μια εντυπωσιακή καστροκκλησιά, η οποία οικοδομήθηκε στο τέλος του 11ου αιώνα. Έκτος από τις όμορφες τοιχογραφίες , αυτό που κάνει την εκκλησία να ξεχωρίζει είναι ο επιβλητικός οχυρός πύργος στη δυτική πλευρά της. Κοντά στα Χρύσαφα βρίσκεται και η Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων που χτισμένη σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία. Εξωτερικά έχει τη μορφή φρουρίου με ψηλό περίβολο που σχηματίζουν τα συγκροτήματα των κελιών και των βοηθητικών χώρων. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, κειμήλια και σπάνια έγγραφα που εκτίθενται στο μουσείο της. Από τα Χρύσαφα, μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής μπορείτε να επισκεφθείτε τους Αγριάνους, ένα μικρό γραφικό ορεινό χωριό που φημίζεται για το καλό κλίμα του, τις ωραίες ταβέρνες και τις διαδρομές μέσα στο δάσος.

Παναγία Χρυσαφίτισσα, Χρύσσαφα

Μάθετε περισσότερα www.realsparta.gr 

ΕΟΤ λογότυπο

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,286LikesΚάντε Like
88,425 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ