Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens
ΑρχικήΔωδεκάνησαΠάτμοςΠάτμος: 21 λόγοι να φτιάξεις βαλίτσα για το νησί της Αποκάλυψης και...

Πάτμος: 21 λόγοι να φτιάξεις βαλίτσα για το νησί της Αποκάλυψης και όχι μόνο για το Πάσχα

Κάθε νησί και κάθε τόπος, έχει τη δική του ταυτότητα, χαρακτήρα, αύρα και όπως αλλιώς το αποκαλεί ο κάθε ένας. Στη συνείδηση των περισσότερων, η Πάτμος έχει χαραχτεί ως το νησί της εσωτερικής γαλήνης και ψυχικής κάθαρσης κυρίως χάρη στο έντονο Χριστιανικό DNA της.

Πίνακας Περιεχομένων

- Advertisement -

Το νησί εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί µια σταθερή ταξιδιωτική αξία. Το µεγαλόπρεπο νησί που στέκεται άξιο µέσα στα ταραχώδη νερά του Αιγαίου στο σύµπλεγµα των Δωδεκανήσων, είναι αγαπηµένος προορισµός διανοουµένων, καλλιτεχνών και επωνύµων από όλο τον κόσµο που το επιλέγουν για αυτό ακριβώς το χαρακτήρα του. Δεν είναι τυχαίο το προσωνύµιο που του έχει αποδοθεί ως «Ιερουσαλήµ του Αιγαίου» και «νησί της Αποκάλυψης». Αυτό το µεγαλείο νιώθει κανείς όταν περιδιαβαίνει τα σοκάκια του νησιού, όταν επισκέπτεται τα µνηµεία και τους εκκλησιαστικούς χώρους. Μια µυστηριακή ατµόσφαιρα πλανάται στον αέρα, κάτι ανεξήγητο που αποκαλύπτεται σε ντόπιους και επισκέπτες. Δεν έιναι άλλωστε τυχαίο ότι είναι και από τους κορυφαίους ελληνικούς πασχαλινούς προορισμούς.

Δρόμοι της Χώρας και εμβληματική Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα της Πάτμου
Δρόμοι της Χώρας και η εμβληματική Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που στεφανώνει τη Χώρα της Πάτμου

Αξίζει λοιπόν να ανακαλύψετε όλη αυτή τη µαγεία που κρύβεται σε κάθε βήµα σας στα σοκάκια της Χώρας µε τα εντυπωσιακά αρχοντικά, στη σκοτεινή σπηλιά όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, στον Καθεδρικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στα ασκηταριά που τα λένε «Καθίσµατα». Αλλά ένα νησί, ένα ελληνικό νησί, διαθέτει και άλλες φυσικές οµορφιές, όπως γραφικούς οικισµούς, πεντακάθαρες παραλίες, ντόπιους γαστρονοµικούς θησαυρούς, φιλόξενους κατοίκους… Φτιάξτε βαλίτσες για την Πάτµο, ένα νησί-µνηµείο της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO και εδώ συγκεντρώσαμε 21 λόγους που θα σας πείσουν να το κάνετε άμεσα!

Χώρα Πάτμου
Χώρα Πάτμου

1.Το Πάσχα στην Πάτμο

Το Πάσχα στην Πάτμο είναι μια μοναδική περίοδος, είναι γνωστό το νησί για αυτό. Κατάνυξη και ηρεµία, γαλήνη και µυστικισµός, αυτό είναι το πρώτο που έρχεται στο µυαλό, συζητώντας για την Πάτµο.

Το µέρος όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, έχει την τιµητική του τις ηµέρες του Πάσχα, µε ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Η αρχιτεκτονική της Χώρας είναι µοναδική, µε τα λευκά αρχοντικά και τα νησιώτικα σπίτια συγκεντρωµένα µε έναν γραφικό τρόπο κάτω από το µοναστήρι, µε στενά σοκάκια, λιθόστρωτες αυλές, παραδοσιακές ταβέρνες και µοντέρνα καταστήµατα.

Για όσους λοιπόν σκέφτονται λίγες μέρες διακοπών το Πάσχα, η Πάτμος είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές! Τ συμβαίνει στο νησί αυτό το διάστημα;

Μεγάλη Εβδομάδα στην Πάτμο

Ολόκληρη η Μεγάλη Εβδοµάδα είναι µοναδική, αξίζει δε να παρακολουθήσετε όλες τις λειτουργίες στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισµένο στη σπηλιά που αποτέλεσε το ασκητήριο του Ευαγγελιστή. Το πιο χαρακτηριστικό έθιµο είναι η Τελετή του Νιπτήρα, που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέµπτης. Σύµφωνα µε τις βυζαντινές παραδόσεις, αυτό το τελετουργικό πραγµατοποιείται µόνο στην Πάτµο και τα Ιεροσόλυµα. Όλο το νησί µαζεύεται στην κεντρική πλατεία και παρακολουθεί το έθιµο, που ουσιαστικά είναι η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο µοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ακολουθεί µια δεύτερη αναπαράσταση της ιστορίας, αυτή της αποκαθήλωσης. Το ίδιο βράδυ, όλοι οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού περνούν µέσα από τα καλντερίµια της Πάτµου και καταλήγουν στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.

Πάτμος - Άγιος Ιωάννης Θεολόγος
Ι.Ν. Αγίου ιωάννη Θεολόγου

Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα

Μην χάσετε την Ανάσταση στο Μοναστήρι της Χώρας, που γιορτάζεται µε ιδιαίτερη λαµπρότητα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευµα, τελείται η Τελετουργία της Αγάπης, όπου το ευαγγέλιο διαβάζεται σε 7 διαφορετικές γλώσσες. Για την Ανάσταση στο Μοναστήρι, πιάστε θέση τουλάχιστον µία µε µιάµιση ώρα πριν από το «Χριστός Ανέστη», αφού επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ στο προαύλιο της γυναικείας Μονής του Ευαγγελισµού η Ανάσταση γίνεται χωρίς µικρόφωνα και βεγγαλικά µε τις ψαλµωδίες των καλογριών.

Το τυπικό του Πάσχα κλείνει τη Νέα Τρίτη µε την περιφορά των ιερών εικονισµάτων στα σπίτια της κάθε ενορίας για να έχουν όλα τα σπίτια την εύνοια του Θεού.

Πάτμος - Άγιος Ιωάννης Θεολόγος
Ι.Ν. Αγίου ιωάννη Θεολόγου
Πάτμος - Άγιος Ιωάννης Θεολόγος
Ι.Ν. Αγίου ιωάννη Θεολόγου

2.Η Χώρα της Πάτμου

Ένα κόσµηµα µέσα σε ένα µεγαλύτερο, είναι η Χώρα η πρωτεύουσα του νησιού που αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO από το 1999. Η πανέµορφη πόλη, στην οποία δίνουν ζωή περίπου λίγοι παραπάνω από 500 κάτοικοι, είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος οικισµός του νησιού, είναι χτισµένη και προστατεύεται κάτω από τα τείχη της οχυρωµένης βυζαντινής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ότι έχει κρατήσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του µεσαιωνικού οικισµού µε δαιδαλώδη σοκάκια, µεγαλοπρεπή αρχοντικά µε ψηλούς αυλότοιχους και επίπεδες στέγες που εφάπτονται το ένα µε το άλλο. Ένας οικισµός µε εκτυφλωτικό λευκό τον οποίο λούζει ο ήλιος και τα στοιχεία της φύσης. Πέρα από την περιήγηση, στα σοκάκια θα βρείτε όλων των λογιών τα προσεγµένα µαγαζιά µε τουριστικά είδη, γραφικά παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια, µπαράκια καθώς και επιλογές για διαµονή. Η πρωτεύουσα, αποτελεί σηµείο αναφοράς του πολιτιστικού πλούτου της Πάτµου, µε επίκεντρο την Ιερά Μονή, αλλά και ένα ολόκληρο αξιοθέατο από µόνη της.

Χώρα Πάτμος

3.Σκάλα – Το µοναδικό λιµάνι της Πάτµου

Ιδιαίτερης οµορφιάς, είναι ένα γραφικό τουριστικό κέντρο και το µοναδικό λιµάνι της Πάτµου όπου δένουν τα πλοία, αποτελεί σηµείο εξορµήσεων για πολλές παραλίες και αξιοθέατα, και εκδροµών στα νησάκια των Αρκιών και του Μαραθιού. Είναι ο πιο πυκνοκατοικηµένος οικισµός µε σχεδόν 1.500 µόνιµους κατοίκους και τόπος που φιλοξενεί µια πλειάδα από τουριστικά καταστήµατα, υπηρεσίες, εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια.

Σκάλα Πάτμος

Επιπλέον, η Σκάλα ζει έντονα και τις νυχτερινές ώρες µε µπαράκια και κέντρα µε ζωντανή µουσική που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών ενώ το κοσµοπολίτικο χαρακτήρα της ενισχύουν και τα δεκάδες ιστιοπλοϊκά που δένουν στη Μαρίνα της. Η αδιαφιλονίκητη γοητεία της οφείλεται και στα έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία από την ιταλική κατοχή, µε κορυφαίο παράδειγµα το λεγόµενο «ιταλικό κτίριο» στην προκυµαία. Στην περιοχή ο επισκέπτης θα βρει το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη και η αρχαία ακρόπολη στο ύψωµα Καστέλι.

4.Το Ιταλικό Διοικητήριο

Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό µνηµείο της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα (1912-1943), χρισµένο έπειτα από εντολή ιταλού κυβερνήτη προκειµένου να στεγάσει, µεταξύ άλλων, τον στρατώνα της χωροφυλακής. Το «Ιταλικό κτίριο» όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Σκάλας ενώ σήµερα στεγάζει την Αστυνοµία, το Τελωνείο, το Ταχυδροµείο και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

5.Οι Μύλοι

Είναι οι τρεις χαρακτηριστικοί ανεµόµυλοι στη Χώρα που αποτελούν κόσµηµα για το νησί και ένα µοναδικό αξιοθέατο. Χτισµένοι στα ανατολικά της Ιεράς Μονής Πάτµου έδωσαν το όνοµά τους στη γειτονική συνοικία των Μύλων και το 2010 οπότε και αποκαταστάθηκαν, βραβεύτηκαν µε το Europa Nostra (πανευρωπαϊκή οµοσπονδία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς), στην κατηγορία «συντήρηση» για την υποδειγµατική αναπαλαίωση. Οι δυο ανεµόµυλοι χτίστηκαν το 1688 και ο τρίτος το 1863. Τη δεκαετία του ’50 εγκαταλείφθηκαν ενώ µετά την αναπαλαίωσή τους τέθηκαν σε λειτουργία για περιορισµένη ποσότητα αλευριού.

6.Αρχοντικό Νικολαϊδη

Λαµπρό οίκηµα µε γοτθικές πινελιές που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγµα αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Οικοδοµήθηκε µεταξύ 1705 και 1796, στη Χώρα και µετά το σεισµό του 1956, υπέστη σοβαρές ζηµιές. Λίγα χρόνια αργότερα, δόθηκε ως δωρεά στο Δηµόσιο από τους ιδιοκτήτες και έκτοτε λειτουργεί ως εκθεσιακός, µουσειακός χώρος. (Τ. 22470 32709)

7.Ο Βράχος της Καλλικατσού

Δεν είναι ένας τυχαίος βράχος, αλλά ένα σηµείο που κουβαλά θρύλους και µύθους. Ο βραχώδης όγκος που σχηµατίστηκε την εποχή της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν τέσσερα εκατοµµύρια χρόνια, αποτελεί και έναν σηµαντικό αρχαιολογικό χώρο του νησιού. Κι αυτό γιατί σύµφωνα µε τους ερευνητές υπήρξε από τους προϊστορικούς µέχρι τους ιστορικούς χρόνους, υπαίθριο ιερό πιθανότατα αφιερωµένο στην Αφροδίτη. Κατά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισµού, ο χώρος µετατράπηκε σε ερηµητήριο έως τον 14ο αιώνα. Σύµφωνα µε τον θρύλο, µια όµορφη κοπέλα µη µπορώντας να αντισταθεί στα όµορφα νερά της περιοχής, έβγαλε τα ρούχα της και κολύµπησε, κάτι που θεωρήθηκε προσβολή από τη µητέρα της η οποία την καταράστηκε να µετατραπεί σε πέτρα.

Βράχος Καλλικατσούς
Βράχος Καλλικατσούς

Η ιερή πλευρά της Πάτμου

Η Πάτµος, γνωστή και ως Νησί της Αποκάλυψης ή Ιερουσαλήµ του Αιγαίου, αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους θρησκευτικούς προορισµούς παγκοσµίως. Το νησί που ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος συνέγραψε το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης και ο Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το διακρίνει ο µυστικισµός και η κατάνυξη και προκαλεί δέος όχι µόνο στους Χριστιανούς αλλά στους απανταχού επισκέπτες του.

8.Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης

Σηµείο αναφοράς όχι µόνο για την Πάτµο αλλά και για τον Χριστιανισµό παγκοσµίως. Μεταξύ Σκάλας και Χώρας (πρωτεύουσα), το Σπήλαιο αποτέλεσε καταφύγιο του µαθητή του Ιησού, Ιωάννη το 95 µ.Χ. όταν τον εξόρισε στην Πάτµο ο αυτοκράτορας Δοµητιανός ως τιµωρία για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Στην εξορία, σύµφωνα µε τη Χριστιανική παράδοση, ο βράχος σκίστηκε σε τρεις µικρές σχισµές που συµβολίζουν την Αγία Τριάδα και ακούστηκε η φωνή του Θεού που υπαγόρευσε το ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Το Σπήλαιο, το 1999 κηρύχθηκε Μνηµείο Παγκόσµιας κληρονοµιάς από την UNESCO. (Τ. +30 22470 31234, επισκέψιµο καθηµερινά από τις 08:00)

Πάτμος Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης
Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης

9.Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Στεφανώνει τη Χώρα, δεσπόζει από κάθε σηµείο σε όλο το νησί. Σύµφωνα µε αρχαιολογικά ευρήµατα, χτίστηκε στη θέση του αρχαίου ναού της Αρτέµιδος και περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αµυντικό περίβολο που χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα µέχρι τον 17ο. Τον 12ο αιώνα προστέθηκαν τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Οσίου Χριστοδούλου. Στη µονή υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Νικολάου, του Τιµίου Σταυρού, των Αγίων Αποστόλων, του Προδρόµου. (Τ. +30 22470 20800, επισκέψιµο καθηµερινά από τις 08:00)

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

10.Ιερά Καθίσµατα

Έτσι ονοµάζονται στην Πάτµο τα παλιά ασκηταριά που ίδρυσαν µοναχοί σε σπήλαια, δίπλα από τα οποία έφτιαχναν ένα µικρό ναό ή ένα κελί. Αρχικά ήταν ένα ταπεινό κοίλωµα σε βράχο ή σπηλιά αλλά µε την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν βοηθητικά κτίσµατα και πολλά Καθίσµατα έγιναν ξεχωριστές µονές. Ορισµένα από αυτά κατοικούνται από µοναχούς και άλλα όχι. Μερικά Καθίσµατα, είναι το Ιερό Κάθισµα του Αγίου Παντελεήµονος Χιλιοµοδίου, το Ιερό Κάθισµα Αγίου Γεωργίου του Αυλακίου και το Ιερό Κάθισµα Ασωµάτων.

11.Ιερά Μονή Ευαγγελισµού

Το µεγαλύτερο γυναικείο µοναστήρι του νησιού µε θέα που κόβει την ανάσα προς τον κόλπο των Κήπων, µιας και είναι χτισµένη στην άκρη του βράχου. Ο ηγούµενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, έχτισε το 1613 ένα ερηµητήριο σε αυτό το σηµείο ενώ το 1937 ο γέροντας Αµφιλόχιος Μακρής, µετέτρεψε το ερηµητήριο σε Μονή και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου. Οι τοιχογραφίες και οι εικόνες χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα. (Η Μονή είναι επισκέψιµη καθηµερινά, εκτός Παρασκευής, 09:00-11:00, Τ. +30 22470 31276-31336)

12.Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Γυναικεία Μονή που ιδρύθηκε το 1607 από τον ηγούµενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Παρθένιο Παγκώστα. Προορισµός του θρησκευτικού αυτού χώρου, ήταν να προσφέρει στέγη σε χήρες και ορφανά αλλά και σε άτοµα µε ειδικές ανάγκες. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα και είναι διακοσµηµένη µε τοιχογραφίες από τον 16ο και 18ο αιώνα. (Είναι επισκέψιµη καθηµερινά από τις 08:00 -12:00 & 17:00-19:30, εκτός απογευµάτων Σαββάτου, Τ. +30 22470 20800)

13.Προφήτης Ηλίας

Από την Χώρα της Πάτµου στο δρόµο προς το Διακόφτι ακολουθώντας τις πινακίδες για Κουβάρι, Αγία Παρασκευή, Προφήτη Ηλία θα φτάσετε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη µε το «κάθισµα» κτήση του Νεόφυτου του Συµιακού. Το θέαµα εδώ είναι µαγικό… Διάσπαρτα µεγάλα βράχια σαν να έχουν πέσει από τον ουρανό, σπηλιές και στο βάθος η θάλασσα… Η θέα κόβει την ανάσα καθώς η εκκλησία βρίσκεται στο πιο ψηλό σηµείο του νησιού γύρω στα 270 µέτρα.

Προφήτης Ηλίας Πάτμος
Προφήτης Ηλίας

14.Πατµιάδα Εκκλησιαστική Σχολή

Ιδρύθηκε από τον Μακάριο Καλογερά το 1713 γύρω από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης όταν ο ίδιος επέστρεψε στο νησί µετά τις σπουδές του στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία στην πατριαρχική σχολή της Κωνσταντινούπολης. Σύµβουλοι και συµπαραστάτες του ήταν οι λόγιοι του γένους και ο Μανουήλ Υψηλάντης, που βοήθησε και υλικά το έργο. Εκεί έχτισε λίγα κελιά για τον ίδιο και τους λίγους µαθητές του.

Η φήµη της Σχολής διαδόθηκε πολύ σύντοµα, από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία ως τη Μ. Ασία και τη Β. Αφρική και µαθητές κατέφθαναν από παντού. Όταν το 1737 πέθανε ο Μακάριος, το έργο εξακολούθησε ο φίλος και συνεργάτης του Γεράσιµος ο Βυζάντιος. Από το 1902 αρχίζει να λειτουργεί σαν ιερατική σχολή και το 1907 αναγκάζεται να µετατεθεί στη Σάµο λόγω οικονοµικών προβληµάτων όπου θα λειτουργήσει λίγα χρόνια και αργότερα θα κλείσει. Η δράση της θα συνεχιστεί µετά την απελευθέρωση του νησιού το 1947. Τότε ανοικοδοµήθηκε ξανά, λίγα µόλις µέτρα από την παλιά της θέση. Την 1η Οκτωβρίου 1947, έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια της Σχολής και ο αγιασµός για την έναρξη των µαθηµάτων. Απόφοιτοι της υπήρξαν πολλοί καθηγητές πανεπιστηµίων, διδάσκαλοι του Γένους, αρχιερείς, πατριάρχες, µητροπολίτες, συγγραφείς όπως και σηµαντικές προσωπικότητες του πολιτικού βίου του τόπου.

Η Σχολή λειτουργεί µέχρι και σήµερα σαφώς όµως µε µειωµένο αριθµό µαθητών. Η Σχολή έχει τιµηθεί επανειληµµένως για την ανεκτίµητη προσφορά της στην Εκκλησία και στο Έθνος από το Οικουµενικό Πατριαρχείο, από την Ακαδηµία Αθηνών και από την UNESCO.

15.Βαπτιστήριο

Σύµφωνα µε την παράδοση, εκεί βάπτιζε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος τους Πατµίους και επίσης εκεί στεκόταν ο Άγιος όταν έστειλε στο βυθό της θάλασσας τον µάγο Κύνωπα. Βρίσκεται στη Σκάλα, πλησίον της παραλίας του λιµανιού όπου σώζονται τα ερείπια των κτισµάτων που χρησιµοποιούνταν κατά τους Χριστιανικούς χρόνους, ως «βαπτιστήριο».

Παλαιό βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Πάτμο
Παλαιό βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Πάτμο

Πολιτιστικές βόλτες

16.Αρχοντικό Σηµαντήρη

Είναι από τα παλαιότερα κτίσµατα στη Χώρα, µετά τη Μονή. Χτίστηκε το 1625 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγµα αρχοντικού που λειτουργεί σήµερα ως λαογραφικό µουσείο. Στο εσωτερικό του διόροφου οικήµατος, φυλάσσονται οικογενειακά κειµήλια, έπιπλα, πίνακες και ένα σπάνιο εικονοστάσι. Η ξενάγηση γίνεται από την ιδιοκτήτρια, όγδοη γενιά και απόγονος της οικογένειας.

17.Αρχαιολογικός χώρος Καστελλίου

Είναι ο σηµαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Πάτµου, µε ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και θεµέλια του ναού του Απόλλωνα. Βρίσκεται στη θέση Καστέλλι, ένας λόφος δυτικά της Σκάλας, µε θέα στους κόλπους της Σκάλας, του Χοχλακά και του Μέρικα ενώ στον ορίζοντα διακρίνεται η Ικαρία και η Νάξος. Στο χώρο ο επισκέπτης θα δει εντυπωσιακά λείψανα οχύρωσης (χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.) και πύργοι.

Ερείπια της αρχαίας ακρόπολης Καστέλι στην Πάτμο
Ερείπια της αρχαίας ακρόπολης Καστέλι στην Πάτμο

18.Σκευοφυλάκιο–µουσείο Μονής Ιωάννη του Θεολόγου

Σηµαντικό αξιοθέατο αποτελεί και το µουσείο-σκευοφυλάκιο, που θεωρείται το µεγαλύτερο µουσείο του Αιγαίου. Στεγάζεται σε χώρο που υπάρχουν τα κελιά των µοναχών και φιλοξενεί θησαυρούς µεγάλης αξίας, µε σηµαντικότερο την περγαµηνή του πορφυρού κώδικα (τέλη 5ου αιώνα). Ένα ακόµη εντυπωσιακό έκθεµα, αποτελεί το χρυσόβουλο του Αλέξιου Κοµνηνού µε το οποίο παραχωρήθηκε η Πάτµος στον Όσιο Χριστόδουλο. Σηµαντικά είναι, πέρα από τα άµφια και τα ασηµικά και η εικόνα του Χριστού Ελκόµενου που πιθανολογείται ότι φέρει την υπογραφή του Ελ Γκρέκο.

19.Η γαστρονομία της Πάτμου

Ένας τόπος τόσο ευλογηµένος, δε θα µπορούσε να υστερεί σε γεύσεις και παραδοσιακά προϊόντα που συνθέτουν το φιλόξενο πρόσωπο του νησιού. Ο γαστρονοµικός πλούτος της Πάτµου είναι αστείρευτος καθώς περιλαµβάνει µια µεγάλη ποικιλία από τοπικά εδέσµατα, συνταγές και προϊόντα που προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ακόµη λόγο να ανακαλύψει µια ενδιαφέρουσα πτυχή του νησιού. Γευτείτε τις περίφηµες ντόπιες τυρόπιτες σε σχήµα τάρτας µε γέµιση από τοπικά τυριά (τη µπατούδα) τις οποίες πασπαλίζουν µε κανέλα.

Στην κεντρική πλατεία της Χώρας - Πάτμος
Στην κεντρική πλατεία της Χώρας

Εξάλλου η Πάτµος φηµίζεται για τα υπέροχα τυριά της, όπως τη µυζήθρα και το καλαθωτό (από αιγοπρόβειο γάλα), την ξυνοµυζήθρα και το τουλουµοτύρι. Συνοδέψτε τα πιάτα µε µυρωδάτο ψωµί, παραγγείλετε γεµιστά καλαµάρια και τους φρέσκους καρπούς της θάλασσας, και συνοδέψτε τις γευστικές πανδαισίες µε ντόπιο κρασί όπως το λευκό µοσχάτο και το φωκιανό, µια κόκκινη ποικιλία. Και γλυκό; Φυσικά! Ένα από τα κορυφαία γλυκά, θεωρούνται οι σβίγκοι (µοιάζουν σαν τους λουκουµάδες) το οποίο µπορείτε να το συνοδέψετε µε το δασόγαλο, ρόφηµα από αµύγδαλα και ανθόνερο!

Σκάλα Πάτμος
Στη Σκάλα θα βρείτε μαζεμενες πολλές και εκλεκτές επιλογές για φαγητό τόσο για να γευτείτε την τοπική κουζίνα αλλά όχι μόνο

20.Που να μείνετε -Η καλύτερη επιλογή διαμονής

Στην όμορφη Πάτμο, στο κέντρο της Σκάλας, το Latmos 1860 είναι από τις καλύτερες επιλογές διαμονής.

Στο κέντρο της Σκάλας, στην πλατεία, 50 μόλις μέτρα από το λιμάνι, το Latmos1860 είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας που, αν άνοιξε το 2019, έχει ήδη ξεχωρίσει στον ξενοδοχειακό χάρτη του νησιού, ενώ συγκεντρώνει εξαιρετικά σχόλια και βαθμολογία από τους επισκέπτες του.

latmos 1860

Μπαίνοντας από την ξύλινη και επιβλητική του πόρτα σήμα κατατεθέν άλλωστε του ιστορικού κτιρίου του 19ου αιώνα που το στεγάζει, θα βρεθείτε σε ένα πανέμορφο, γαλήνιο σκηνικό, εναρμονισμένο άψογα με το φυσικό περιβάλλον και την πατινιώτικη αρχιτεκτονική με σκοπό να νιώσετε σαν το σπίτι σας!

latmos 1860
latmos 1860

Το υπέροχο αρχοντικό του 1860 που ξαναπήρε ζωή, και έγινε ένα πραγματικό Home Hotel χάρη στην όρεξη και την αγάπη δύο νέων ανθρώπων, προσφέρει μια εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας και ηρεμίας σε ένα γαλήνιο σκηνικό που κάνει τους επισκέπτες να επιστρέφουν.

Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, στην ιστορία και την αρχιτεκτονική τόσο του κτιρίου όσο και του τόπου και παράλληλα με γνώμονα την άνεση των επισκεπτών, την ποιότητα των παροχών και την υψηλή αισθητική, το Latmos1860 έγινε ένας εκπληκτικός value for money ξενώνας που ισορροπεί άριστα μεταξύ του παλιού και του νέου, του σύγχρονου και του παραδοσιακού.

Πέτρα, ξύλο, μάρμαρο, άνετοι φωτεινοί χώροι, κήπος, βεράντες, minimal design, vintage αντικείμενα, ρετρό γωνιές, καθαρές γραμμές, αρχοντικό ύφος, οικείες εικόνες που ξυπνούν μνήμες, έμφαση στην λεπτομέρεια, απίθανη θέα και πάνω απ’ όλα σπιτική ατμόσφαιρα, όλα γίνονται μια ξεχωριστή ενέργεια που σε συνεπαίρνει και σε απομονώνει.

Πάτμος, Latmos 1860

Αποτελείται από 4 αυτόνομα άνετα και φωτεινά διαμερίσματα, διαφορετικής χωρητικότητας και διαρρύθμισης που ωστόσο εξασφαλίζουν εξίσου όλες τις ανέσεις και παροχές. Όλα έχουν διαφορετική ιδιωτική είσοδο, ηχομόνωση, 4 αντίστοιχα πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες με εντοιχισμένες συσκευές, μπάνια με ντους, σεσουάρ και επώνυμα βιολογικά προϊόντα περιποίησης, κλιματισμό, σιδερώστρα και σίδερο, καθημερινή υπηρεσία καθαριότητας, βεράντες επιπλωμένες, υψηλής ποιότητας επώνυμα στρώματα, θυρίδα ασφαλείας, επίπεδες smart TVs, βιβλία και επιτραπέζια για στιγμές χαλάρωσης, δυνατότητα για πλύσιμο ρούχων, έναν πανέμορφο κοινόχρηστο κήπο ενώ φτάνοντας θα βρείτε ένα περιποιημένο καλωσόρισμα με τοπικά, χειροποίητα προϊόντα! Ότι δηλαδή χρειάζεστε που θα διευκολύνει τη διαμονής σας και θα νιώσετε σαν το σπίτι σας!

Ξενώνας Latmos 1860

Το Latmos1860 βρίσκεται σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού και κοντά σε κάθε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως και στην αγορά ενώ σε απόσταση αναπνοής θα βρείτε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και super markets. Σε walking distance απόσταση θα βρεθείτε σε κάποιες από τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς Μονές του νησιού! Από την άλλη σε 200 μόλις μέτρα με τα πόδια μπορείτε να είστε στη παραλία για βουτιές! (Info: Ανοιχτά όλο το χρόνο Σκάλα, Πάτμος, Κιν. +30 6972712465, +30 6934 609211, Δείτε περισσότερες πληροφορίες και κάντε την κράτησή σας εδώ:  hotel-latmos1860.gr)

21.Φυσικά οι παραλίες…

Η Πάτμος δεν είναι μόνο για θρησκευτικό τουρισμό… Μη ξεχνάτε πως είναι ένα ελληνικό νησί και σαν τέτοιο διαθέτει άπειρες επιλογές για διασκέδαση σε παραλίες που σαν χάντρες σε κομπολόι, διαδέχονται η μία την άλλη! Αυτές είναι, λοιπόν, 16 από τις καλύτερες παραλίες της Πάτμου!

Πάτμος παραλίες
 • Πέτρα
  Οργανωμένη παραλία με λευκά βότσαλα, με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά βρίσκεται δίπλα στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τον «βράχο της Καλικατσούς» με τη στεριά. Με επιλογές για θαλάσσια σπορ και ταβέρνες για λαχταριστά πιάτα.
 • Άγριο Λιβάδι ή Αγριολίβαδο
  Υπέροχη αμμουδερή παραλία 4χλμ.από τη Σκάλα, διάσημη για τα καθαρά, σχετικά ρηχά νερά της με νεανική αύρα και επιλογές για water sports. Με θέα το νησάκι της Αγίας Θέκλας, περιβάλλεται από ταβερνάκια για τοπικές νοστιμιές.
 • Άγιος Θεολόγος
  Εύκολα προσβάσιμη μέσα στον κόλπο της Σκάλας, που καταλήγει στο Βαφτιστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά διαθέτει αλμυρίκια τα οποία χαρίζουν τη σκιά τους ενώ μια ανάσα μακριά της, θα βρείτε καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια.
 • Λεύκες
  Δυτικά του νησιού και αρκετά ήσυχη στον ομώνυμο όρμο ιδανική για όσους αναζητούν χαλάρωση. Επειδή βρίσκεται στο ανοιχτό πέλαγος και άρα δεν προστατεύεται, είναι συχνά κυματώδης.
 • Αλυκές
  Στο βόρειο άκρο του κόλπου του Σταυρού, νοτιοδυτικά του νησιού με πανέμορφα καθαρά νερά. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, εδώ υπήρχαν παλιά οι αλυκές της Μονής Πάτμου.
 • Απολλού
  Μικρή βραχώδης παραλία, με θέα το πέλαγος προς τους Αρκιούς. Θα τη βρείτε στο ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού, στη σκιά της εκκλησίας του Απολλού.
 • Γερανός (ή Λιβάδι του Γερανού)
  Διάσημος προορισμός για τους επισκέπτες, με βότσαλα, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού που αν και δε διαθέτει ξαπλώστες, τα αλμυρίκια αποζημιώνουν προσφέροντας όμορφη σκιά. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και προστατεύεται από τα μελτέμια.
 • Άσπρη
  Όπως δηλώνει και το όνομά της, διαθέτει άσπρη άμμο και ψιλό βότσαλο και αλμυρίκια για σκιά. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Σκάλα και έχει θέα τη Μονή της Πάτμου.  Στο ένα της άκρο, υπάρχει και μια ψαροταβέρνα για φρέσκο ψάρι.
 • Βαγιά
  Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 7χλμ. από τη Σκάλα, με βότσαλο, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και δέντρα κατά μήκος της ακτής για άφθονη σκιά. Είναι μια από τις ήσυχες παραλίες ενώ στην κορυφή του κόλπου, λειτουργεί καφετέρια για σνακ και ροφήματα.
 • Λιγγίνου (ή Δίδυμες)
  Έπειτα από 15’ πεζοπορίας μέσω ενός πέτρινου μονοπατιού, κοντά στην Βαγιά, θα βρεθείτε μπροστά από δυο πανομοιότυπους ορμίσκους – εξ ου και το όνομα Δίδυμες-, που δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο. Και οι δυο διαθέτουν ψιλό βότσαλο και έχουν καταγάλανα πεντακάθαρα νερά.
 • Γροίκος
  Ο κόλπος του Γροίκου έχει ενταχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό “The most beautiful bays in the world” στο πρόγραμμα των ωραιότερων κόλπων του κόσμου. Διαθέτει ψιλό βότσαλο και άμμο, θυμίζει λίμνη μιας και πλαισιώνεται από δυο μικρές χερσονήσους. Προστατεύεται από τη νησίδα Τραγονήσι ενώ χάρη στο αγκυροβόλιο αποπνέει μια κοσμοπολίτικη αύρα. Κατά μήκος της θα βρείτε μικρές ταβέρνες.
 • Λάμπη
  Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, είναι διάσημη για τα πολύχρωμα βότσαλά της-πλέον απαγορεύτηκε η συλλογή τους. Χρωστά το όνομά της στο λαμπύρισμα του ήλιου πάνω στα βότσαλα, βρίσκεται 9 χλμ. από τη Σκάλα, είναι οργανωμένη και με ταβερνάκια γύρω της.
 • Διακόφτι
  Βοτσαλωτή παραλία νοτιοανατολικά της Σκάλας, στο στενότερο σημείο του νησιού (200μ.). Στο ένα της άκρο, υπάρχει ένα μεγάλο ιδιωτικό καρνάγιο όπου και λειτουργεί εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις.
 • Κάμπος
  Η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία της Πάτμου, με μικρό βότσαλο και άμμο, πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Στα πέριξ, λειτουργούν  μπαράκια, ταβέρνες και καφετέριες ενώ διαθέτει και επιλογές διαμονής.
 • Ψιλή Άμμος
  Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με ψιλή, χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω θαλάσσης με καΐκια (από τη Σκάλα σε μια διαδρομή που διαρκεί 45’) ή ακολουθώντας το μονοπάτι από το Διακόφτι (περίπου μισή ώρα).
 • Λιβάδι Καλογήρων
  Κατά το παρελθόν, η περιοχή υπήρξε ερημητήριο μοναχών, γεγονός που εξηγεί την επιλογή της ονομασίας της. Στρωμένη με βότσαλα μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, διαθέτει θέα προς τη Σάμο.
Παραλία Ψιλή Άμμος Πάτμος
Ψιλή Άμμος
Παραλία Ποτάμι Πάτμος
Ποτάμι

USEFUL INFO

Για Πάτµο πώς πάω;

 • ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ
  Συνδέεται από τον Πειραιά όσο και µε νησιά των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα. Το ταξίδι από το λιµάνι του Πειραιά, διαρκεί τουλάχιστον 7 ώρες, ενώ συνδέεται και µε τα νησιά Σύρο, Πάρο, Σάµο, Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη και Λήµνο. Επίσης µε τα νησιά Λέρο, Κάλυµνο, Κω, Ρόδο και Λειψούς. Συµβατικό πλοίο επίσης συνδέει το νησί µε την Καβάλα (τους καλοκαιρινούς µήνες).
 • ΜΕ ΤΑΧΥΠΛΟΟ
  Τους καλοκαιρινούς µήνες, η Πάτµος συνδέεται µε καταµαράν µε τη Σάµο, τους Φούρνους, την Ικαρία, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάλυµνο, την Κω και τη Ρόδο.
 • ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΚΑΦΟΣ
  Μπορείτε να δέσετε το σκάφος σας στη Μαρίνα της Σκάλας, το µοναδικό λιµάνι της Πάτµου, διαθέσιµη για σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοϊκά και yacht.

Tip. Aποκτήστε τον πλήρη οδηγό μας, Gold book of Patmos, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε online, αλλά και να τον κατεβάσετε εντελώς δωρεάν!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,274LikesΚάντε Like
88,510 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ