Δρέπανο Πελοπόννησος

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από μέρη παραδεισένια και εξωτικά που μαγεύουν όποιον τα επισκέπτεται. Αμέτρητα μέρη απαράμιλλης ομορφιάς, την καθιστούν από τους πιο όμορφους φυσικά και μορφολογικά προορισμούς του κόσμου! Εδώ θα πάμε μέχρι την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα σε ακρωτήριά της που εντυπωσιάζουν για τους δικούς τους λόγους! Το ένα γιατί μοιάζει με εξωτικό παράδεισο με καταγάλανα νερά και το άλλο που «κόβει» τη θάλασσα στα δύο!

Τσελεβίνια: Το εξωτικό ακρωτήρι της Πελοποννήσου

Ο εξωτικός αυτός προορισμός είναι τo ακρωτήριο Σκύλλαιο ή Κάβο-Σκυλί ή Τσελεβίνια της Πελοποννήσου. Το εντυπωσιακό αυτό μέρος είναι κυρίως γνωστός στους ιδιοκτήτες σκαφών που επιλέγουν την περιοχή για βουτιές, καθώς δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς το σημείο με άλλον τρόπο.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα καταγάλανα νερά και οι λίμνες που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από όνειρο! Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν μοναδικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτές της Καραϊβικής.

Κάβο Σκυλί

Το Κάβο Σκυλί ή Τσελεβίνια

Ανατολικά του ακρωτηρίου βρίσκονται δύο νησίδες, Σκυλί και Σπαθί, οι οποίες συχνά αναφέρονται με το όνομα «Τσελεβίνια». Το ακρωτήριο Σκύλλαιο μαζί με το ακρωτήριο Σούνιο και το νησί Άγιος Γεώργιος Λαυρεωτικής σηματοδοτούν τα όρια του Σαρωνικού κόλπου.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ονομασία αυτού του ιδιαίτερου τόπου. Λέγεται πως το όνομα Σκύλλαιο προέρχεται από τη Σκύλλη, κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Νίσου, το πτώμα της οποίας ξεβράστηκε στην περιοχή.

Η ονομασία Τσελεβίνια από την άλλη πλευρά φαίνεται να είναι αρβανίτικης προέλευσης και τοποθετείται χρονικά περί το 16ο αιώνα, όταν οι Αρβανίτες της περιοχής προσπαθούσαν να κρυφτούν από τους Τούρκους οι οποίοι τους καταδίωκαν. Οι Αρβανίτες χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Τσέλιε-βένιε» (=προσέξτε έρχονται) ως ειδοποίηση, όταν εντόπιζαν Τουρκικά πλοία να προσεγγίζουν την περιοχή.

Απολαύστε το ακρωτήρι Τσελεβίνια μέσα από το βίντεο:

Δρέπανο: Το ακρωτήρι που «κόβει» την θάλασσα στα δύο!

Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το Ρίο στο βορειότερο άκρο της Πελοποννήσου βρίσκεται το χωριό Δρέπανο, στο οποίο βρίσκεται το ομώνυμο ακρωτήρι που «κόβει» την θάλασσα στα δύο με την άμμο.

Δρέπανο Πελοπόννησος

Ο μύθος πίσω από το Δρέπανο

Σύμφωνα με την μυθολογία όπως είχε αναφέρει ο Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος Παυσανίας ο Κρόνος έριξε στη θάλασσα το δρεπάνι με το οποίο ακρωτηρίασε τον πατέρα, τον Ουρανό. Έτσι, το ακρωτήρι ονομάστηκε Δρέπανο.

Σήμερα όμως εκεί βρίσκεται ο γνωστός φάρος που κατασκευάστηκε το 1880 και αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή γενικότερα. Ο συγκεκριμένος φάρος είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ξαναλειτούργησε μετά το 1945. Είχε αναλάβει τη νέα επισκευή του το Ελληνικό Ναυτικό.

Το Δρέπανο αποτελεί ούτως ή άλλως μια από τις πλέον αγαπημένες παραλίες των ντόπιων στην Αχαΐα. Το ακρωτήρι είναι το ιδανικό σημείο για τους ντόπιους και όχι μόνο για θαλάσσια σπόρ όπως το windsurfing και το kitesurfing.

Απολαύστε το Δρέπανο μέσα από το βίντεο:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ