όμορφα ορεινά χωριά Πελοπόννησοις


Οι βουνοπλαγιές της Πελοποννήσου έχουν τη δική τους χειμωνιάτικη ομορφιά και συναγωνίζονται επάξια τις παραλίες του καλοκαιριού. Η Πελοπόννησος δεν φημίζεται μόνο για τα παραλιακά της χωριά, αφού διαθέτει ορεινούς οικισμούς πνιγμένους στο πράσινο, με παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά και πέτρινα καλντερίμια. Εμείς περπατάμε στα 10 ωραιότερα χωριά με πέτρινα αρχοντικά και πλούσιο πράσινο…

10 πανέμορφα ορεινά χωριά στην Πελοπόννησο

Καρύταινα, Αρκαδία

καρύταινα ορεινό χωριό πελοπόννησος

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, ξεχωρίζει με τα πέτρινα σπιτάκια της και τα λιθόκτιστα καλντερίμια της που οδηγούν τους επισκέπτες μέχρι τον λόφο του κάστρου, εκεί που θα απολαύσουν την πιο όμορφη θέα στο χωριό.

Στεμνίτσα, Αρκαδία

στεμνίτσα χωριό όμορφο Πελοπόννησος

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Μαινάλου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.083 μέτρα. Μπορεί να υπερηφανεύεται για τα επιβλητικά πυργόσπιτά της, τα πέτρινα καλντερίμια της, την ολοζώντανη πλατεία της, και μερικές από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή και φαγητό στη δημοφιλέστατη ορεινή Αρκαδία.

Καστάνιτσα, Αρκαδία

Καστάνιτσα Αρκαδίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πάρνωνα, είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του. Προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία στα μονοπάτια που την ενώνουν με την κορυφή του Πάρνωνα.

Λεοντάρι, Αρκαδία

Λεοντάρι Αρκαδίας όμορφο χωριό πελοπόννησος

Εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είναι ένα κουκλίστικο χωριό με αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό, και αξιοθέατα που περιλαμβάνουν τις πηγές του Ευρώτα, τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στην κεντρική πλατεία, και τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου.

Γεωργίτσι, Λακωνία

Γεωργίτσι, Λακωνία

Το «μπαλκόνι του Ταΰγετου» θα το συναντήσετε σε υψόμετρο 970 μ. και θα το λατρέψετε για την γραφικότητά του, με πέτρινα σπιτάκια, όμορφη πλατεία, ένα ειδυλλιακό καστανοδάσος με χωμάτινα μονοπάτια και τις περίτεχνες εκκλησίες του.

Ζαχλωρού, Αχαΐα

Ζαχλωρού όμορφο χωριό Πελοπόννησος

Πανέμορφο χωριό, με φουντωτά πλατάνια, μηλιές και καρυδιές να αγκαλιάζουν τα παραδοσιακά σπίτια, ενώ τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού που υψώνονται γύρω της συνθέτουν ένα απόκοσμο τοπίο και δημιουργούν την αίσθηση φυσικού καταφυγίου.

Κοντοβάζαινα, Αρκαδία

Κοντοβάζαινα, Αρκαδία

Εναι αμφιθεατρικά κτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Αφροδισίου όρους και θα περιπλανηθείτε στις δύο γειτονιές της, θαυμάζοντας τα πέτρινα σπιτάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές.

Λαγκάδια, Αρκαδία

lλαγκάδια Αρκαδίας όμορφο χωριό πελοπόννησος

Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα εντελώς πέτρινο χωριό, με φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω του. Χωρίζονται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, τους οποίους ενώνουν ιλιγγιώδεις ανηφόρες. Φροντίστε να περπατήσετε εκεί για να χαρείτε την ομορφιά του χωριού εκ των έσω.

Ανδρίτσαινα, Ηλεία

Ανδρίτσαινα όμορφο χωριό πελοπόννησος

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της ορεινής Λείας, με παραδοσιακά αρχοντικά και πλακόστρωτα δρομάκια. Στα αγαπημένα μας σημεία, συγκαταλέγονται η πετρόχτιστη πλατεία με τα πανήψυλα πλατάνια και τη μαγευτική θέα στον κάμπο της Ηλείας, και η περίτεχνη Τρανή Βρύση, η παλαιότερη ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Τρίκαλα, Κορινθία

Τρίκαλα Κορινθίας όμορφο χωριό Πελοπόννησος

Παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και πέτρινες βρύσες χαρακτηρίζουν τις τρεις γειτονιές των Τρικάλων, που αγναντεύουν από ψηλά τον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τρία χωριά έχουν τη δική τους ομορφιά και προσφέρουν μοναδικά τοπία στη φύση αλλά και πλείτες δυνατότητες διαμονής και φαγητού.

Διαβάστε ακόμα:
Καστρί: Tο πανέμορφο «Πήλιο» της Αρκαδίας μέσα σε αλπικό τοπίο - Κάνουμε ένα ταξίδι στον μύθο...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο!

Άλλη μια σημαντική πρωτιά για την Ελλάδα, ιστορικής σημασίας για την Πελοπόννησο, αφού η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο βρίσκεται εκεί… Μια πόλη γεμάτη φως, η πρώτη που αντίκρυσε ο ήλιος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Παυσανίας στα “Αρκαδικά”…

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο

Η αρχαία Λυκόσουρα θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Aρκαδίας (10.000 – 8.000 π.Χ.) και όπως αναφέρει και ο Παυσανίας στα “Aρκαδικά” ήταν η πρώτη που χτίστηκε στον κόσμο σε ηπειρωτική γη και σε νησιά, η πρώτη που αντίκρυσε ο ήλιος, αυτή που αποτέλεσε υπόδειγμα για τη δημιουργία άλλων πόλεων στη συνέχεια.

Αρχαία Λυκόσουρα η πρώτη πόλη στον κόσμο

Ιδρύθηκε από τον Λυκάονα, που ήταν ο γενάρχης των Aρκάδων, και ήταν έδρα των βασιλιάδων της Aρκαδίας. Oι κάτοικοι έδωσαν τα πρώτα φώτα στους υπόλοιπους ανθρώπους για το πώς χτίζεται και οχυρώνεται μια πόλη.

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα! (video)

Ιερή πόλη των Αρκάδων κατά την αρχαιότητα, ήταν μια πόλη γεμάτη φως, αφού βρίσκεται στο όρος Λύκαιο, που σημαίνει φωτεινό, και δεσπόζει στον πελοποννησιακό χώρο προσφέροντας μοναδική θέα.

Μεγάλη αρχαιολογική σημασία

Η Λυκόσουρα περιβαλλόταν από οχυρωτικό περίβολο, χτισμένο ισοδομικά ή πολυγωνικά, χωρίς ιδιαίτερη επιμέλεια, ενώ οι πολύ απόκρημνες πλαγιές της ήταν ανοχύρωτες. Ο λόφος με τα λείψανα αυτού του οχυρωτικού περιβόλου της αρχαίας Λυκόσουρας ήταν γνωστός ως “Παλιόκαστρο της Στάλας”.

Ήταν ονομαστή για το ιερό της Δέσποινας, κόρης του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Ηταν ναός του 4ου π.Χ. αιώνα, δωρικού ρυθμού με πρόναο και σηκό. Σ’ αυτόν υπήρχε ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Δαμοφώντα του Μεσσήνιου, σύμπλεγμα της Δήμητρας, της Δέσποινας, της Άρτεμης και του Άνυτου, κομμάτια του οποίου υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Λυκόσουρας, ενώ η βάση του αγάλματος διατηρείται στο εσωτερικό του ναού.

Ερείπια αρχαία λυκόσουρα η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο

Μια αρχαία πόλη που δεν…την έχει αγγίξει ο χρόνος

Εκτός απ’ αυτόν το ναό, υπήρχαν και ναοί της Aθηνάς, του Πάνα, καθώς και άλλα οικοδομήματα (κρήνες, δεξαμενή νερού, μακρά στοά, Μέγαρο), όπως φάνηκε στις ανασκαφές που έκανε η Αρχαιολογική Εταιρεία.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Λυκόσουρας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αρκαδίας, στην ανατολική πλευρά του Λυκαίου όρους, μέσα σε καταπράσινο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Απέχει 49 χλμ. από Τρίπολη και 12 χλμ. από την Μεγαλόπολη.

Αρχαία Λυκόσουρα στην Πελοπόννησο η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο

Περιλαμβάνει ναό, περίβολο, το “μέγαρο”, μεγάλη στοά, υπολείμματα Λουτρών και τους βωμούς της Δέσποινας, της Δήμητρας και της Μεγάλης Μητρός. Τα σωζόμενα ερείπια είναι του 2ου αι. π.Χ.

Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει το μέγαρο της Δέσποινας, ένα ναόμορφο οικοδόμημα-βωμός, ήταν ένας ιερός χώρος όπου γίνονταν τελετουργίες και μυστηριακές θυσίες. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας. Οι ανασκαφές έγιναν το 1903 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ