Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.5 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΠελοπόννησος: To ελατοσκέπαστο κεφαλοχώρι με τις 7 παραδοσιακές γειτονιές...

Πελοπόννησος: To ελατοσκέπαστο κεφαλοχώρι με τις 7 παραδοσιακές γειτονιές…

Ένα πανέμορφο ορεινό κεφαλοχώρι κρυμμένο μέσα στα έλατα αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο στα Λάμπεια Όρη της Ηλείας και ξεχωρίζει για τις 7 γειτονιές με τα παραδοσιακά αρχοντικά του! Πάμε να το γνωρίσουμε…

Λάμπεια Ηλείας μέσα στο πράσινο

Λάμπεια ή Δίβρη, όπως αναφέρουν την ορεινή αυτή κωμόπολη της Ηλείας οι χάρτες, πρόκειται για έναν τόπο με αιώνες ιστορίας και μια φύση υπέροχη να την αγκαλιάζει από παντού. Λιγοστοί πλέον κάτοικοι παινεύουν τον τόπο τους ως τον επίγειο παράδεισο με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αφού βρίσκεται μια ανάσα από το διάσημο δάσος της Φολόης.

- Advertisement -

“Ελατοσκέπαστο” χωριό με 7 γειτονιές

Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του οικισμού είναι αρκετές και πολλές φορές αντικρουόμενες. Πολύ πιθανόν το όνομα Δίβρη να προήλθε από μετοίκους της ομώνυμης ελληνόφωνης κοινότητας της Βόρειας Ηπείρου. Η σύγχρονη ονομασία “Λάμπεια” είναι μεταγενέστερη.

Λάμπεια Ηλείας μέσα στα έλατα

Η “Μαύρη Τρύπα” της Μάνης έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό – Ένα δάσος στο εσωτερικό της! (video)

Το χωριό χωρίζεται σε επτά γειτονιές, που αναπτύσσονται είτε προς την πλαγιά του βουνού με το κατάφυτο δάσος είτε από την κάτω πλευρά του Διβριώτικου ποταμού. Από τα κτήρια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι αυτό του Δημοτικού Σχολείου, που κτίστηκε με δωρεές του Ανδρέα Συγγρού και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο της Εκπολιτιστικής Ενωσης Διβριωτών.

Λάμπεια Ηλείας με πολλές πέτρινες κρήνες

Με δωρεά του ιδίου κτίστηκε και το Παρθεναγωγείο του ορεινού χωριού, που σήμερα λειτουργεί ως γυμνάσιο. Από τα παλιά σπίτια να ξεχωρίζουμε αυτά των μεγάλων διβριώτικων «τζακιών», όπως το Στεφανοπούλειο, το Πετραλέικο στη συνοικία Περδικαράδες και το Αντωνέικο, χτισμένα όλα τον 19ο αιώνα.

Το πιο εντυπωσιακό φοινικόδασος της Ελλάδας σε ένα βίντεο από ψηλά!

Στη γειτονιά Γκρουστάδες βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας, με υπέροχες αγιογραφίεςΣτη συνοικία Περδικαράδες ο ναός του Αγίου Νικολάου -η μητρόπολη της Δίβρης- είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα που χτίστηκε στη θέση παλιότερου ναού του 16ου αιώνα, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1924.

Κάντε μια βόλτα στο χωριό μέσα απο το βίντεο του Panos Explorations:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,202 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ