Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens
ΑρχικήΠελοπόννησοςΝομός ΗλείαςΔρυόδασος Φολόης: Βόλτα σ' ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιάς και από...

Δρυόδασος Φολόης: Βόλτα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιάς και από τα λίγα σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Το οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κάτω απολήξεις του όρους Ερυμάνθου επί των οροπεδίων Φολόης και Πηνείας, στην Πελοπόννησο.

Το δάσος της Φολόης ή αλλιώς της Κάπελης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού.

- Advertisement -

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών. Καλύπτει μια έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων και είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Μοναδικό σε ομορφιά και ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το δρυοδάσος της Φολόης δέχεται τους ταξιδιώτες μέσα στις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του.

Πελοπόννησος: Εκδρομή με το αυτοκίνητο. Δείτε 5 υπέροχες διαδρομές!

Μέσα στο δάσος της Φολόης,  ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών

Στα περισσότερα σημεία του το δάσος είναι εντελώς επίπεδο, χαρακτηριστικό που το κάνει ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας.  Ανάμεσα στους πανύψηλους κορμούς των δέντρων περνούν μονοπάτια και δασικοί δρόμοι ενώ ρυάκια και ξέφωτα σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Σε αρκετά σημεία, μπορείς να  απολαύσεις τη θέα προς το βουνό και την κοιλάδα του Αλφειού.

Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο.

Στο δάσος Φιλόης, Πελοπόννησος

Οι δυσμενείς κλιματικές και εδαφικές συνθήκες προσδίδουν στο δάσος προστατευτικό χαρακτήρα τόσο στο έδαφος όσο στις καλλιέργειες και στα έργα πολιτισμού, από τα οποία διέρχονται οι ποταμοί Αλφειός και Πηνειός.

Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα!

Δρυόδασος Φιλόης, Ηλεία, Πελοπόννησος

Το κυνήγι επιτρέπεται στην περιοχή, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και καθορίζονται τα είδη ζώων που επιτρέπεται το κυνήγι τους. Υπάρχουν ζώνες που επιτρέπεται το κυνήγι και σε κάποιες περιοχές που απαγορεύεται για να μπορούν τα ζώα και τα πουλιά να πολλαπλασιάζονται.

Ανδρίτσαινα: Εκδρομή το Σαββατοκύριακο στην πέτρινη “καρδιά” της Πελοποννήσου!

Τα αναπαραγόμενα είδη είναι ο φιδαετός Circaetus gallicus, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο πετρίτης Falco peregrinus, ο μπούφος Bubo bubo, η αλκυόνη Alcedo atthis, ο λευκονώτης Dendrocopos leucotos και ο μουστακοτσιροβάκος Sylvia rueppelli.

Τα επιτρεπόμενα είδη κυνηγιού είναι ο λαγός, η ορεινή πέρδικα, τα αγριογούρουνα στην περιοχή του Ερυμάνθου, αποδημητικά πουλιά, αγριοπερίστερα, φάσες μπεκάτσες, τρυγόνια κ.ά.

Δείτε το video και “χαθείτε” στο πανέμορφο δάσος!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,294LikesΚάντε Like
88,247 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ