Περτούλι Τρίκαλα

Το Περτούλι αποτελεί ένα μαγευτικό δημοφιλές χωριό στην ορεινή πλευρά του νομού Τρικάλων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Μια ανάσα µόλις από την πόλη των Τρικάλων, θα βρεθείτε στον ορεινό όγκο της περιοχής, στην επονοµαζόµενη «Γη των Αιθήκων», τον σηµερινό Δήµος Πύλης, που σύµφωνα µε τον µύθο, πήρε το όνοµά της από τον οµώνυµο λαό που κατοικούσε εκεί και φρουρούσε τα περάσµατα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία.

Μια διαδροµή από 11 στο σύνολο πανέµορφα χωριά, µε εντυπωσιακή θέα, έλατα και πετρόκτιστους οικισµούς ξετυλίγεται µπροστά µας… Ένας από τους γνωστότερους δεν είναι άλλος από το γραφικό Περτούλι.

Περτούλι, πέτρινα κτήρια
Αναβατήρες στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου

Το χωριό είναι χτισμένο στα 1.100 μέτρα, ανάμεσα σε ψηλά έλατα και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εκείνους που αγαπούν την πεζοπορία. Το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου έχει σίγουρα συμβάλλει στη δημοφιλία της περιοχής με αποτέλεσμα να είναι ανάμεσα στους τοπ προορισμούς για τους σκιέρ και άλλες χειμερινές δραστηριότητες.

Πολύ γνωστά στην περιοχή είναι τα λεγόμενα “Λιβάδια Περτουλίου“, όπου βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Ελατόδασος. Η άγρια ζωή είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής, αφού το μέρος είναι γεμάτο από ελάφια και ζαρκάδια, ενώ όλο το τοπίο θα σας θυμίσει τα αλπικά τοπία.

Περτουλιώτικα Λιβάδεια

Δραστηριότητες στα… Λιβάδια!

Η διαδρομή έχει ως εξής: με αφετηρία τα Τρίκαλα κινούμαστε στον οδικό άξονα Πύλης-Τρικάλων, περνάμε το φυσικό πέρασμα που χωρίζει τα πεδινά της Θεσσαλίας από τα ορεινά, προσπερνάμε την Ελάτη και ακολουθούμε βορειοδυτική πορεία προς το Περτούλι.

Κατάφυτες παρειές, πυκνά δάση με έλατα να πρωτοστατούν στην πανδαισία του πράσινου και λίγο λευκό χιονιού, ίσα για να σπάει η μονοτονία. Το υψόμετρο μεγαλώνει και η προέλαση των ελάτων μοιάζει να ανακόπτεται. Τα δέντρα δίνουν τη θέση τους σε θάμνους και αυτοί, με τη σειρά τους, αντικαθίστανται από χορτάρι ύψους λίγων εκατοστών.

Εδώ, λοιπόν, εκτείνεται ο λειμώνας της περιοχής, κοινώς τα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Οι αραιοί θάμνοι και τα χαμηλά υδρόφιλα φυτά είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του ξέφωτου, ενώ άλογα που καλπάζουν ελεύθερα και αγελάδες με εκείνο το χαρακτηριστικό βλέμμα, οι οποίες περιφέρονταν άσκοπα πλάι σε ρυάκια και μικρές λιμνούλες, αποτελούν το πάγιο μοτίβο στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Άλογο στα Περτουλιώτικα Λιβάδεια

Στο ίδιο σημείο, κάθε Μάιο ανταμώνουν οι Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενθυμούμενοι τα προγονικά τους έθιμα και τον νομαδικό τρόπο ζωής του παρελθόντος.

Η ιππασία συγκαταλέγεται στα must που πρέπει να δοκιμάσετε στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, ακόμα κι αν είστε παντελώς άσχετοι με το «άθλημα». Αλλά κι αν βλέπετε σέλα για πρώτη φορά, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας! Με τη βοήθεια των ειδικών θα κάνετε βόλτες ως αναβάτες σε κάποιον Ερμή (έτσι έλεγαν το δικό μου άλογο) και θα ιππεύσετε σε δασικά μονοπάτια γύρω από το Περτούλι.

Για πιο light καταστάσεις επιλέξτε mountain bike ή τοξοβολία, αν όμως συγκαταλέγεστε στους fans του σκι υπάρχει λύση και για εσάς. Το μικρό χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι, 3 χλμ. από το χωριό, θα σας επιτρέψει να χαράξετε πορεία με τα χιονοπέδιλά σας, να κάνετε snowboard σε πλαγιές εύκολης κατάβασης ή να πιείτε τον καφέ σας στο chalet αγναντεύοντας το τοπίο πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες.

Η αρχοντιά του οικισμού

Αμφιθεατρικά χτισμένο στη δυτική πλαγιά του όρους Φούρκα, το Περτούλι έχει την τιμή να είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά στη Θεσσαλία, αφού η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται σε κώδικα της Μονής Βαρλαάμ του 10ου αιώνα.

Επιδημία πανούκλας «ξεκλήρισε» τον οικισμό το 1720, το Περτούλι, όμως, κατοικήθηκε ξανά από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα, στον οποίο αποδίδεται η σημερινή ονομασία, ως παράφραση του αρχικού τοπωνυμίου Μπερτούλι.

Περτούλι, Τρικάλων, Γενική εικόνα του χωριού

Σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και πέτρινες στέγες απλώνονται και στις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου, περικυκλωμένα από τα βουνά Νεράιδα, Κόζιακας, Αυγό και Λουπάτα. Τοπική αρχιτεκτονική, υψηλή αισθητική και φροντίδα σε κάθε κατοικία ή σοκάκι… Τα μάτια, δεν χορταίνουν τόση αρχοντιά να ξεχειλίζει από παντού στο Περτούλι, και οι αισθήσεις μου παραδίδονται άνευ όρων στη σοφιστικέ ατμόσφαιρα που έχει αυτό «το κάτι».

Εικόνες φθινοπωρινές στο χωριό. Περτούλι

Την ίδια εντύπωση δημιουργεί το Αρχοντικό Χατζηγάκη, παλιός πολεμικός πύργος που μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά ξενοδοχεία στο Περτούλι. Εξίσου ιδιαίτερα και επιβλητικά είναι τα πέτρινα κτήρια, όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται οι φοιτητές δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε αυτούς, και γενικότερα στο ότι βρίσκεται υπό την επίβλεψη της εν λόγω κοινότητας, οφείλεται και το γεγονός ότι το δάσος ελάτης του Περτουλίου είναι ένα από τα καλύτερα προστατευμένα της χώρας, με σπάνια είδη δέντρων.

Όσο για την διαμονή και το φαγητό, όλα τους φέρουν το άρωμα της παράδοσης και προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Οι ταβέρνες του χωριού βάζουν άπαντες σε πειρασμό με τις τοπικές νοστιμιές τους. Ζαρκάδι με σταφίδες, κόκορας με χυλοπίτες, κοκορέτσι και χωριάτικες πίτες συνθέτουν ένα γευστικότατο παζλ που θα συμπληρωθεί κομμάτι κομμάτι από εσάς. Όσο για τα κιλά; Πόσες θερμίδες μπορείτε να κάψετε με ιππασία στα Περτουλιώτικα Λιβάδια;

Εκκλησία στο Περτούλι

Τρίκαλα: Ταξιδεύουμε στο “στολίδι” της Θεσσαλίας

Τρίκαλα

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα Τρίκαλα… για τον ευλογηµένο αυτό τόπο, το κοµµάτι αυτό της Θεσσαλικής γης… στην καρδιά της Ελλάδας που µοιάζει να «κλείνει» µέσα του όλη την οµορφιά του κόσµου… Εδώ βρίσκεται και η πιο cool πόλη της χώρας που κάνει κάθε επισκέπτη να μαγεύεται αφού καταφέρνει να συνδυάζει υπέροχα παρελθόν, παρόν και μέλλον! Γνωρίστε εδώ τα υπέροχα Τρίκαλα, την καθημερινότητά τους, τα αξιοθέατα, τα μουσεία, αλλά και την κουζίνα τους.

Η πανέµορφη αλλά και ευρωπαϊκών προδιαγραφών πόλη των Τρικάλων, που ισορροπεί εξαιρετικά ανάµεσα στο παρελθόν και το παρόν και παράλληλα έχει στραµµένο το βλέµµα στο µέλλον… Μάλιστα, μετά την πόλη, ακολουθούν οι µοναδικής οµορφιάς, διαδροµές που οδηγούν στα πολλά γραφικά ορεινά χωριά του νοµού, που θα ανακαλύψετε σε άλλο άρθρο.

Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Τρίκαλα πόλη - ομπρέλες
Οι πολυφωτογραφημένες ομπρέλες στα Τρίκαλα

Ποιος θα το φανταζόταν πως τα Τρίκαλα, στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, θα γινόταν η πρώτη έξυπνη πόλη της χώρας µε high tech υπηρεσίες που θα ζήλευε ακόµη και ο…Μπιλ Γκέιτς! Με εγκωµιαστικά αφιερώµατα από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο, τα Τρίκαλα έχουν καταφέρει να µη θυµίζουν… Ελλάδα χάρη στις καινοτοµίες και στα πιλοτικά τεχνολογικά εγχειρήµατα που έχουν λύσει τα χέρια των πολιτών (π.χ. στέλνουν άµεσα τα αιτήµατά τους στον Δήµο µέσω mobile app).

Είναι µια πόλη -πρότυπο, που µπήκε µε φόρα στον 21ο αιώνα και συνεχίζει να εκπλήσσει λειτουργώντας ως παράδειγµα προς µίµηση για την υπόλοιπη χώρα. Κατά τα λοιπά, τα Τρίκαλα και τα πέριξ, είναι ένας από τους προορισµούς που θέλεις να βάλεις στο GPS, χειµώνα καλοκαίρι, καθώς προσφέρει all time συγκινήσεις από κάθε άποψη και για κάθε ιδιοσυγκρασία (τόπος λατρεµένος και για όσους αγαπούν το καλό φαγητό συνοδεία τσίπουρου και για τους sports enthusiasts!).

Αξιοθέατα στα Τρίκαλα

Ληθαίος ποταμός

Τρίκαλα: Ταξιδεύουμε στο "στολίδι" της Θεσσαλίας και σας δείχνουμε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την πιο cool πόλη της Ελλάδας!
Ο Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι της πόλης και ένα από τα µοναδικής οµορφιάς αξιοθέατα στα Τρίκαλα. Τις όχθες του Ληθαίου, παραπόταµου του Πηνειού, στολίζουν πανύψηλα δέντρα (πλατάνια, αγριοκαστανιές κ.α.) που δηµιουργούν έναν µοναδικό πνεύµονα πρασίνου. Μάλιστα, είναι ο µοναδικός ποταµός τέτοιας έκτασης και µήκους που διασχίζει το κέντρο ελληνικής πόλης. Αν και ο ποταµός χωρίζει στα δυο την πόλη, τα όχθες του συνδέονται µε δεκατρείς γέφυρες, µισές από τις οποίες χρησιµοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς. Σύµφωνα µε τον Στράβωνα κοντά στον ποταµό γεννήθηκε ο θεός της Ιατρικής Ασκληπιός, άγαλµα του οποίου στέκει επιβλητικό σε µια από τις γέφυρες. Η τελευταία κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία.

Τα Στενά του… Σακαφλιά (Παλιά Πόλη)

Τα Στενά του Σακαφλιά - Παλιά πόλη Τρικάλων
Στα στενά του Σακαφλιά

Η Παλιά Πόλη αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα, βρίσκεται στις παρυφές του κάστρου και κατά το παρελθόν υπήρξε αριστοκρατική γωνιά των Τρικάλων. Η γραφική αυτή περιοχή συγκεντρώνει τις περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες και όµορφα αρχοντικά που αντικατοπτρίζουν την οικονοµική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αιώνα. Εδώ θα βρείτε επίσης και όµορφα ταβερνάκια και cafe-bars. Τα στενά της γειτονιάς αυτής έγιναν γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη για τον διαβόητο Σακαφλιά.

Το πεζοδροµηµένο κέντρο

Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων
Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων

Τα Τρίκαλα είναι µια αρκετά «νοικοκυρεµένη» πόλη µε όµορφα σηµεία για βόλτες, όπως το πεζοδροµηµένο κέντρο όπου συγκεντρώνει µια πλειάδα από επιχειρήσεις για κάθε ηλικία και γούστο. Εδώ δε θα µείνετε…αδιάφοροι από τα εµπορικά καταστήµατα ή τα µοντέρνα µαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό που θα σας αφήσουν µια υπέροχη γεύση ικανοποίησης. Πριν ρωτήσετε κάποιον… ντόπιο, µάθετε πως ο πιο κεντρικός και διάσηµος πεζόδροµος είναι αυτός της Ασκληπιού αλλά και ο δρόµος της Ιουλιέτας Αδάµ – επίσης πεζοδροµηµένης-, που καθηµερινά δέχεται έναν µεγάλο όγκο από πεζούς και ποδηλάτες.

Η Τοιχογραφία στα Μανάβικα

Τρίκαλα: Ταξιδεύουμε στο "στολίδι" της Θεσσαλίας και σας δείχνουμε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την πιο cool πόλη της Ελλάδας!
Η Τοιχογραφία στα Μανάβικα

Τα περίφηµα Μανάβικα που είναι από τις πιο παλιές συνοικίες της πόλης. Ανάµεσα στο Βαρούσι και την κεντρική πλατεία, αποπνέει µια ιδιαίτερη αύρα µε ένα µεγάλο αριθµό διατηρητέων παλιών κτιρίων µε χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα, περίπου στα 1920, στέγαζε τα πορνεία της πόλης. Aργότερα ξεκίνησε η λειτουργία της λαχαναγοράς- εξ ου και η ονοµασία της- ενώ σήµερα έχει µεταµορφωθεί σε hot food και nightlife πιάτσα µε αξιόλογα µαγαζιά, µεζεδοπωλεία, cafe-bars, που συγκεντρώνουν πλήθος ντόπιων και επισκεπτών.

Η χαρακτηριστική τοιχογραφία στα Μανάβικα που ολοκληρώθηκε το 2006 και φιλοτεχνήθηκε από ξένους καλλιτέχνες οι οποίοι απέδωσαν µε ρεαλιστικό τρόπο την καθηµερινότητα µιας παλιάς λαϊκής γειτονιάς. Καταλαµβάνει µια µεγάλη επιφάνεια στην ορατή πλευρά µια σύγχρονης οικοδοµής και αποτελεί πόλο έλξης περιπατητών.

Βυζαντινό κάστρο (φρούριο)

Βυζαντινό κάστρο Τρικάλων
Το Βυζαντινό κάστρο στα Τρίκαλα

Κοιτάξτε βόρεια στην πόλη εκεί που ορθώνεται επιβλητικό το κάστρο µε τον Πύργο και το εντυπωσιακό ρολόι. Χτισµένο από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα µ.Χ. στα ερείπια της αρχαίας Τρίκκης µε πολλές µετατροπές κατά την τουρκοκρατία. Ο επισκέπτης απολαµβάνει, πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο, και το µαγευτικό ηλιοβασίλεµα αλλά και την θέα της πόλης από ψηλά.

Μύλος Ματσόπουλου

Μύλος Ματσόπουλου, Τρίκαλα
Το μέρος όπου μετατρέπεται τα Χριστούγεννα στον Μύλο των Ξωτικών

Όποιον Tρικαλινό και να ρωτήσετε, θα σας προτείνει να επισκεφτείτε έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης! Περπατήστε στο έκτασης 3.500 τ.µ. κτιριακό συγκρότηµα και νιώστε τα vibes του χώρου που φιλοξενούν το ξακουστό χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ, του Μύλου των ξωτικών! Κατασκευάστηκε το 1884 και κληροδοτήθηκε στο Δήµο Τρικαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης. Στον Μύλο λειτουργούν, µεταξύ άλλων, θερινός και χειµερινός  κινηµατογράφος, θέατρο, cafe-bar και χώροι για παιδικό παιχνίδι.

Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου

Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου
Το Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου

Νέα σελίδα µετά από 135 χρόνια από την ανέγερσή του, γύρισε ο Μύλος όταν εγκαινιάστηκε το 2017 ως βιοµηχανικό µουσείο. Ο χώρος αποτελεί ένα µοναδικό επισκέψιµο µνηµείο, το µοναδικό στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα της Ευρώπης που λειτουργούν ως αλευρόµυλοι. Η καινοτοµία έγκειται στο ότι ο Μύλος µπορεί να λειτουργήσει κανονικά ως µύλος! Μπορεί δηλαδή να παραγάγει αλεύρι όλων των τύπων. Επιπλέον, το κτίριο λειτουργεί και ως µουσείο Αγροτικής Ζωής.

Τζαµί Οσµάν Σαχ

Τζαµί Οσµάν Σαχ, Τρίκαλα
Τζαµί Οσµάν Σαχ

Το επιβλητικό τέµενος του Οσµάν Σαχ ή Κουρσούµ τζαµί (µολυβένιο τζαµί), τραβάει το βλέµµα του επισκέπτη στην άκρη της πόλης. Χτίστηκε στα µέσα του 16ου αιώνα από τον ονοµαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά και είναι το µοναδικό σωζόµενο από τα πολλά τζαµιά που είχε κάποτε η πόλη. Σύµφωνα µε την παράδοση, ο πρίγκιπας Οσµάν Σαχ, γιος του σουλτάνου Σουλεϊµάν έχτισε το τζαµί όταν θεραπεύτηκε στα Τρίκαλα από την αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Σήµερα, είναι προστατευόµενο µνηµείο της UNESCO και χρησιµοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων ήπιου χαρακτήρα (εκθέσεις, οµιλίες κλπ.).

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Τρικάλων

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Τρικάλων
Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων

Ο σταθµός λειτούργησε το 1886 και φέρει την κατασκευαστική υπογραφή γαλλικής εταιρείας, επί κυβέρνησης Χ. Τρικούπη. Ανακαινίστηκε το ‘90 ενώ έξω από το κτίριο βρίσκεται ο θρυλικός καρβουνιάρης, ένα ατµοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών, που σήµερα αποτελεί απλά αξιοθέατο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ