Πιράν Σλοβενία

Δεν είναι από τις πιο γνωστές, είναι όμως σίγουρα μια από τις ομορφότερες πόλεις της Σλοβενίας και από τις πιο φωτογενείς πόλεις των ακτών της Αδριατικής.

Το μεγαλύτερο μέρος της Σλοβενίας είναι περίκλειστο, με εξαίρεση ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης που εκτείνεται μέχρι την Αδριατική Θάλασσα. Ονομάζεται Σλοβενική Ίστρια, υπάρχουν τρεις μικρές παραθαλάσσιες πόλεις που είναι διάσπαρτες σε αυτή τη μικρή αλλά όμορφη ακτογραμμή: το Κόπερ, η Ιζόλα και το Πιράν. Με μια πολύχρωμη κεντρική πλατεία, μεσαιωνικά τείχη, ένα πολυσύχναστο λιμάνι και πολλά υπέροχα εστιατόρια με θαλασσινά για να διαλέξετε, το Πιράν είναι μια από τις καλύτερες μικρές πόλεις της Σλοβενίας για επίσκεψη.

Το Πιράν (σλοβενικά: Piran, ιταλικά: Pirano) είναι πόλη στη νοτιοδυτικά Σλοβενία, στις ακτές της Αδριατικής. Είναι μία από τις τρεις μεγάλες πόλεις στη Σλοβενική Ίστρια. Με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τους στενούς δρόμους και τα μικρά σπίτια, αποτελεί ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Σλοβενίας. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, τα ιταλικά ήταν η κυρίαρχη γλώσσα, αλλά με την δημογραφική αλλαγή, αντικαταστάθηκαν από τα σλοβενικά.

Πιράν Σλοβενία

Για πολλούς αιώνες , η πόλη ήταν τµήµα της Δηµοκρατίας της Βενετίας, κάτι που είναι ακόμα αντιληπτό στην παλιά πόλη, µε τη µεσαιωνική αρχιτεκτονική, τους στενούς δρόµους και τα µικρά σπίτια, µια πόλη σαν καρτ ποστάλ.

Το όνομα της πόλης πιθανότατα προέρχεται από την ελληνική λέξη πύρρανος, η οποία σημαίνει κόκκινος, εξαιτίας των κόκκινων πετρωμάτων στην περιοχή της πόλης. Κάποιοι ιστορικοί προτείνουν ότι προέρχεται από τη λέξη πυρά, εξαιτίας κάποιου φάρου ο οποίος εικάζουν ότι βρισκόταν στο άκρο της χερσονήσου.

Πιράν Σλοβενία

Από το 1283 μέχρι το 1797, η πόλη είχε γίνει τμήμα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Πολλοί εχθρικοί στρατοί και πειρατές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την πόλη στο ύστερο Μεσαίωνα. Η πόλη επλήγη από την πανώλη το 1558. Οι τελευταίες δεκαετίες της βενετικής κυριαρχίας σημαδεύτηκαν από παρακμή, λόγω του ανταγωνισμού από την κοντινή αυστριακή Τεργέστη. Η πόλη ενσωματώθηκε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία το 1797. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, τις 22 Φεβρουαρίου 1812, δόθηκε μια ελάσσονα μάχη ανάμεσα σε ένα βρετανικό και ένα γαλλικό πλοίο, η οποία έγινε γνωστή ως η μάχη του Πιράνο και έληξε με την παράδοση του γαλλικού πλοίου.

Πιράν Σλοβενία

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, το Πιράν είχε πάνω από 12.000 κατοίκους και ήταν μεγαλύτερο από το γειτονικό Κόπερ. Διέθετε ακμάζουσα αγορά και καλή μεταφορική διασύνδεση. Τα πρώτα τρόλεϊ στα Βαλκάνια χρησιμοποιήθηκαν για δημοσία χρήση στο Πιράν το 1909. Το 1912 αντικαταστάθηκαν από τραμ, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1953.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τη Τεργέστη και όλη την Ίστρια, έγινε τμήμα της Ιταλίας. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του Άξονα, το Πιράν εντάχθηκε στην Ελεύθερη Επικράτεια της Τεργέστης, Ζώνη Β, υπό Γιουγκοσλαβική διοίκηση. Η πόλη εντάχθηκε στην Γιουγκοσλαβία το 1954 και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του Πιράν μετανάστευσε στην Ιταλία ή αλλού στο εξωτερικό. Η ενσωμάτωση επικυρώθηκε με τη συνθήκη του Οζίμο το 1975. Από το 1991, το Πιράν είναι τμήμα της Σλοβενίας.

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Πιράν

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ TARTINI (TARTINIJEV TRG)
Η πλατεία Tartini είναι η κεντρική πλατεία στο Piran. Πήρε το όνομά του από τον Guiseppe Tartini, έναν Ιταλό συνθέτη και βιολιστή, που γεννήθηκε εδώ. Σε τρεις πλευρές, πολύχρωμα κτίρια περιβάλλουν την πλατεία. Η τέταρτη πλευρά της πλατείας ανοίγει προς το λιμάνι. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η πλατεία ήταν γεμάτη νερό και αυτό ήταν μέρος του αρχικού λιμανιού. Το 1894 προστέθηκαν πλατφόρμες και κατασκευάστηκαν περισσότερα κτίρια, σχηματίζοντας την πλατεία όπως τη βλέπουμε σήμερα.

Πιράν Σλοβενία

Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Ανεβείτε στο λόφο πίσω από την πλατεία Tartini για να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Αυτή η εκκλησία, σχεδιασμένη σύμφωνα με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να έχετε μοναδική θέα στο Πιράν και την ακτή. Από την αυλή που περιβάλλει την εκκλησία, μπορείτε να κοιτάξετε τις μικρές λωρίδες από βραχώδεις παραλίες που περιβάλλουν την παλιά πόλη. Σε απόσταση, μπορείτε να δείτε τις ιταλικές και κροατικές ακτές.

Ανεβείτε στο καμπαναριό

Για την καλύτερη θέα στο Πιράν, ανεβείτε στο καμπαναριό. Είναι 146 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή και η ανταμοιβή σας είναι μια θέα 360° πάνω από το Πιράν, τη Σλοβενική Ίστρια, την Ιταλία και την Κροατία. Αυτό είναι το καλύτερο σημείο για να έχετε μια πανοραμική θέα στην πλατεία Tartini.
Αυτός ο πύργος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των βενετικών επιρροών στην αρχιτεκτονική στο Piran. Το καμπαναριό είναι αντίγραφο μικρότερης κλίμακας του San Marco Campanile στη Βενετία. Βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Σε αυτήν την περιήγηση με τα πόδια στο Piran, επισκεφθείτε την πλατεία Tartini, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την Εκκλησία της Παναγίας της Υγείας.

Περπατήστε στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης

Ενώ το Πιράν ήταν μέρος της Δημοκρατίας της Βενετίας, αυτές οι οχυρώσεις χτίστηκαν για να προστατεύσουν την πόλη από τις τουρκικές εισβολές. Αυτά τα τείχη χρονολογούνται στα τέλη του 15ου αιώνα. Για άλλη μια μοναδική θέα στο Piran, μπορείτε να περπατήσετε σε αυτό το μικρό τμήμα των μεσαιωνικών τειχών. Είναι ένας ανηφορικός περίπατος για να φτάσετε εδώ, και μπορεί να κάνει πολύ ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αξίζει τον κόπο για αυτή τη θέα.

Περιπλανηθείτε στην Παλιά Πόλη

Η παλιά πόλη είναι ένας λαβύρινθος από στενά λιθόστρωτα σοκάκια και πολύχρωμα σπίτια, ειδικά στην περιοχή ανάμεσα στην πλατεία Tartini και το τέλος της χερσονήσου. Δεν χρειάζονται χάρτες αφού είναι μικρό και συμπαγές. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να βγείτε σε μια παραλία ή να επιστρέψετε στην πλατεία Tartini.

Απολαύστε φρέσκα θαλασσινά

Το πιο δημοφιλές στοιχείο στα μενού στο Piran είναι τα θαλασσινά. Επιλέξτε από πολλά υπέροχα εστιατόρια της πόλης. Τα περισσότερα σερβίρουν μεγάλη ποικιλία από πιάτα με θαλασσινά και οι μερίδες είναι μεγάλες. θα βρείτε εστιατόρια τόσο κατά μήκος του λιμανιού, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Tartini όσο και στο λαβύρινθο των δρόμων της παλιάς πόλης.

Πιράν Σλοβενία

Tip

Το Πιράν είναι επίσης ένα δημοφιλές ημερήσιο ταξίδι από τη Λιουμπλιάνα. Από τη Λιουμπλιάνα, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για να φτάσετε στο Πιράν. Διαρκεί περίπου 2,5 ώρες μονή διαδρομή και τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε ώρα.

Από την Τεργέστη, το λεωφορείο κάνει μόλις 1 ώρα.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ο πιο βολικός τρόπος για να μετακινηθείτε στη Σλοβενία ​​και τη χερσόνησο της Ίστριας. Ακολουθούν οι αποστάσεις και οι ώρες οδήγησης από κοντινούς προορισμούς:

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία: 120 χλμ., 1,5 ώρα
Τεργέστη, Ιταλία: 37 χλμ., 45 λεπτά
Rovinj, Κροατία: 80 km, 1,25 ώρα
Βενετία, Ιταλία: 200 χλμ., 2,5 ώρες

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ