αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη

Ποια εκκλησία στην Ελλάδα έχει μπει στα Ρεκόρ Γκίνες; Ο λόγος είναι απίστευτος και μάλιστα αποτελεί άξιο απορίας πώς συμβαίνει στην σκεπή της αυτό το παράδοξο φαινόμενο! Πρόκειται για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Βάστα κοντά στη Μεγαλόπολη, που στη θέα του αντιλαμβάνεται κάποιος τον λόγο που ξεχώρισε και μπήκε στη λίστα των Ρεκόρ Γκίνες

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας είναι ένα μικρό κτίσμα, εξ ολοκλήρου από πέτρα, από την σκεπή του οποίου προβάλλουν οι κορμοί 17 δέντρων! Η κατασκευή του τοποθετείται στον 12ο αιώνα και μάλιστα πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή, στην ανάγκη της εποχής για κατάνυξη και προσευχή.

αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη ρεκόρ γκίνες

Λόγω της εικόνας που έχει η εκκλησία, με τα 17 δέντρα να διαπερνούν την σκεπή, θεωρείται μοναδικό στον κόσμο και μάλιστα αρκετά παράξενο θέαμα, γεγονός που το έχει βάλει στα Ρεκόρ Γκίνες, ως το μοναδικό στο είδος του «θαυμαστό ναΐδριο», όπως αναφέρεται από τα Γκίνες.

Ο προβληματισμός όλων για το πώς αντέχει η μικρή αυτή εκκλησία με τόσο βάρος στην σκεπή της είναι μεγάλος, ενώ κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Η αλήθεια είναι πως θα ήταν πολύ εύκολο με τόσους ανέμους και κακές καιρικές συνθήκες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, η σκεπή να έχει πέσει λόγω του βάρους των δέντρων.

αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη ρεκόρ γκίνες

Η εικόνα του ναού είναι μοναδική και γίνεται μοναδικότερη μόλις ο επισκέπτης μπει στο εσωτερικό και δεν δει πουθενά τις ρίζες των δέντρων. Αυτές, βέβαια, βρίσκονται κάτω από τις πέτρες και ποτίζονται από τα υπόγεια ύδατα της περιοχής, κάτι που κάνει τα δέντρα να συνεχίζουν την πορεία τους στον χρόνο…

αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη ρεκόρ γκίνες

Αξίζει να σημειωθεί πως η θρησκευτική παράδοση λέει ότι ο αριθμός των δέντρων που διαπερνούν την σκεπή του ναού δεν είναι τυχαίος, αλλά συμβολίζει τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας, η οποία, όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει “τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει”. Το χωριό Βάστα στη Μεγαλόπολη προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών την 11η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που γιορτάζει η εκκλησία, αλλά και ολόκληρο το έτος από πιστούς που φτάνουν εδώ για να θαυμάσουν την παράδοξη αυτή εικόνα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ