Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
37.6 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΠοιες χώρες και πόλεις καταπολεμούν τις ενοικιάσεις Airbnb - Όλα τα μέρη...

Ποιες χώρες και πόλεις καταπολεμούν τις ενοικιάσεις Airbnb – Όλα τα μέρη με απαγορεύσεις ή περιορισμούς

Η Αυστρία θα περιορίσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους ως Airbnb από το καλοκαίρι του 2024.

Σε όλο τον κόσμο, χώρες “καταπολεμούν” την Airbnb.

- Advertisement -

Η δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να νοικιάζουν τα σπίτια τους ή τα επιπλέον δωμάτια τους σε τουρίστες, έχει κατηγορηθεί ότι διογκώνει τις τιμές των κατοικιών, απωθεί τους ντόπιους, καταπονεί τους πόρους και τροφοδοτεί τον υπερτουρισμό.

Από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ, οι πόλεις άρχισαν να επιβάλλουν περιορισμούς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό.

Γερμανία: Το Βερολίνο επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στην Airbnb
Στο παρελθόν το Βερολίνο εισήγαγε απαγόρευση της Airbnb. Αυτό έχει πλέον αρθεί, αλλά οι αυστηροί κανόνες – που επιβάλλονται με τσουχτερά πρόστιμα – παραμένουν.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb στην πόλη πρέπει να έχουν άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Δεύτερες κατοικίες μπορούν να ενοικιαστούν για μέγιστο 90 ημέρες το χρόνο.

Στο Μόναχο, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ολόκληρων κατοικιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, μετά από τις οποίες πρέπει να ληφθεί άδεια.

Η Βιέννη στην Αυστρία είναι η τελευταία πόλη που έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στους οικοδεσπότες. Νωρίτερα φέτος, η Φλωρεντία στην Ιταλία ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων καταχωρίσεων της Airbnb και άλλων βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων διακοπών στο ιστορικό κέντρο της πόλης της. Η χώρα εξετάζει τώρα αυστηρότερους κανόνες σε εθνικό επίπεδο.

Και δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που “τα βάζουν” με τη δημοφιλή. Τον Ιούνιο που πέρασε, το δημοφιλές νησί Penang της Μαλαισίας εισήγαγε απαγόρευση διαμονής τύπου Airbnb, ενώ η Νέα Υόρκη επιβάλλει ολοένα και αυστηρότερους κανόνες.

Εδώ είναι όλα τα μέρη με απαγορεύσεις ή περιορισμούς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις:

Πού απαγορεύεται ή περιορίζεται το Airbnb στην Ευρώπη

Αυστρία: Η Βιέννη να περιορίσει τον αριθμό των ημερών για ενοικίαση
Η πρωτεύουσα της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι, από τον Ιούλιο του 2024, οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα περιοριστούν στην ενοικίαση μεμονωμένων μονάδων σε τουρίστες για μέγιστο 90 ημέρες το χρόνο.

Τμήματα της Βιέννης έχουν ήδη επιβάλει αυτούς τους περιορισμούς από το 2018, αλλά σύντομα θα εφαρμοστούν σε ολόκληρη την πόλη. Η κίνηση στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα ακίνητα δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Γαλλία: Το Παρίσι περιορίζει τον αριθμό των ημερών για ενοικίαση
Οι Παριζιάνοι που επιθυμούν να νοικιάσουν την κύρια κατοικία τους σε μια πλατφόρμα όπως η Airbnb πρέπει να εγγραφούν στο τοπικό δημαρχείο. Περιορίζονται στην ενοικίαση της κύριας κατοικίας τους για μέγιστο 120 ημέρες το χρόνο.

Για δεύτερη κατοικία ή για ενοικίαση ακινήτου για περισσότερες από 120 ημέρες, πρέπει να το μετατρέψουν επίσημα σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα . Η πόλη έχει ακόμη και μια ειδική μονάδα για την καταδίωξη παράνομων ενοικιάσεων και πρόστιμα παραβατών.

Στη Στουτγάρδη, οι οικοδεσπότες που νοικιάζουν περισσότερο από το ήμισυ της ιδιοκτησίας τους σε βραχυπρόθεσμη βάση περιορίζονται σε 10 εβδομάδες ετησίως χωρίς άδεια.

Ιταλία: Πανελλαδικοί περιορισμοί είναι στα χαρτιά
Η Φλωρεντία προσχώρησε πρόσφατα στη Ρώμη επιβάλλοντας περιορισμούς στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Η πόλη πρόκειται να περιορίσει τα νέα τουριστικά καταλύματα στο ιστορικό της κέντρο. Η Βενετία και το Μιλάνο συζητούν επίσης για την εισαγωγή περιορισμών.

Και η τάση φαίνεται ότι θα εξαπλωθεί. Το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας έχει συντάξει νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων ενοικιαζόμενων διακοπών σε όλη τη χώρα. Στόχος του είναι να βοηθήσει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν στεγαστικές κρίσεις και υπερτουρισμό.

Ο νόμος, ο οποίος στοχεύει σε ενοικιάσεις κάτω των 30 ημερών, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Θα επιβάλει ελάχιστη διαμονή δύο ημερών σε πόλεις και τουριστικά σημεία.

Ολλανδία: Το Άμστερνταμ περιορίζει τις παραμονές Airbnb
Στο Άμστερνταμ , οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους μόνο για 30 διανυκτερεύσεις ανά έτος. Οτιδήποτε παραπάνω απαιτεί άδεια για βραχυπρόθεσμη διαμονή.

Πορτογαλία: Δεν δίνονται πλέον άδειες για Airbnb
Για να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές ενοικίασης, η Πορτογαλία σταμάτησε να εκδίδει νέες άδειες για Airbnb και άλλα παρόμοια άδεια διακοπών – εκτός από τις αγροτικές περιοχές.

Όλες οι άδειες για ενοίκια διακοπών θα επανεξετάζονται πλέον κάθε πέντε χρόνια. Εισάγεται επίσης ένα νέο σύστημα ελέγχου των τιμών ενοικίασης. Στους ιδιοκτήτες Airbnb προσφέρεται επίσης φορολογική ελάφρυνση εάν μετατρέψουν τις ιδιοκτησίες τους σε συνηθισμένα σπίτια.

Ισπανία: Η ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων είναι περιορισμένη στη Βαρκελώνη
Το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να νοικιάσουν δωμάτιο για λιγότερο από 31 ημέρες. Μια ειδική ομάδα ελέγχει για παράνομες καταχωρίσεις και τις αφαιρεί. Η εκχώρηση ολόκληρων κατοικιών ή διαμερισμάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται με την κατάλληλη άδεια.

Η Πάλμα, η δημοφιλής πρωτεύουσα της Μαγιόρκας, έχει απαγορεύσει τις τουριστικές ενοικιάσεις σε πολυκατοικίες. Οι οικοδεσπότες της Airbnb μπορούν να νοικιάζουν μόνο μονοκατοικίες, οι οποίες πρέπει να είναι απομονωμένες κατοικίες ή βίλες .

Η Βαλένθια μάχεται επί του παρόντος με τα δικαστήρια για την απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιαζόμενων διακοπών στο ιστορικό της κέντρο.

ΗΒ: Το Λονδίνο έχει περιορίσει τις ετήσιες παραμονές στην Airbnb
Στο Λονδίνο, οι οικοδεσπότες της Airbnb επιτρέπεται να νοικιάζουν το ακίνητό τους μόνο για 90 διανυκτερεύσεις ή λιγότερες ετησίως χωρίς να υποβάλουν αίτηση για αλλαγή χρήσης. Τα όρια επιβλήθηκαν για να διασφαλιστεί ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι βιώσιμες και ελάχιστα ενοχλητικές στην πόλη.

Οι οικοδεσπότες με νέες καταχωρίσεις στη Σκωτία πρέπει τώρα να λάβουν άδεια χρήσης ακινήτου για βραχυπρόθεσμη μίσθωση πριν αποδεχτούν οποιεσδήποτε κρατήσεις.

Στο Εδιμβούργο, απαιτείται πολεοδομική άδεια για την ενοικίαση δεύτερου σπιτιού μέσω Airbnb. Το 10ετές αναπτυξιακό σχέδιο της πόλης, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να επιτρέψει στο συμβούλιο να αρνηθεί εντελώς τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στο μέλλον.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οποιοσδήποτε παρέχει τουριστικά καταλύματα ως επιχείρηση – συμπεριλαμβανομένης της Airbnb – πρέπει να λάβει πιστοποιητικό από την Tourism NI.

Ο CEO της Airbnb κάνει έκκληση για μείωση τιμών στα καταλύματα

Πού απαγορεύεται ή περιορίζεται η Airbnb στις ΗΠΑ και στον Καναδά;

Ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων και πολιτειών στις ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς και για την Airbnb. Για ορισμένες πόλεις, ο περιορισμός του αριθμού των αδειών για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις όχι μόνο περιορίζει τον ανεπιθύμητο τουρισμό αλλά διατηρεί επίσης την κερδοφορία για τους υπάρχοντες οικοδεσπότες.

Μαστίζεται από τον υπερτουρισμό και τις διογκωμένες τιμές των κατοικιών, η Χονολουλού και στοχεύει σε βραχυπρόθεσμες διακοπές. Η Χαβάη κατέστρεψε την Airbnb απαγορεύοντας τις ενοικιάσεις διαμονής κάτω των 90 ημερών στο νησί Oahu, όπου βρίσκεται η διάσημη παραλία Waikiki. Οι κομητείες του νησιού επιτρέπεται επίσης να θεσπίσουν τους δικούς τους κανόνες για τη σταδιακή κατάργηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων από φέτος.

Φημισμένο ως το σπίτι του Έλβις Πρίσλεϋ και το μέρος όπου δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ , το Μέμφις του Τενεσί είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Από τον Ιούλιο του 2023, οι νέοι ιδιοκτήτες Airbnb στην πόλη θα πρέπει να έχουν άδεια. Αυτό συνεπάγεται την εξασφάλιση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου $ (930.000 €) σε ασφαλιστική κάλυψη και την επιφυλακή ενός ενήλικα σε απόσταση 80 χιλιομέτρων για να ανταποκριθεί σε τυχόν παραβιάσεις των διατάξεων της πόλης, όπως τα επίπεδα θορύβου.

Στις αρχές Ιουνίου, η Νέα Υόρκη έγινε πρωτοσέλιδο όταν η Airbnb μήνυσε την πόλη για την «de facto απαγόρευση» των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Ένας νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο ο οποίος θέτει αυστηρούς κανόνες εγγραφής, χωροταξίας και συντήρησης. Οι οικοδεσπότες πρέπει επίσης να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι μένουν στα ακίνητα με τους επισκέπτες τους κατά τη διάρκεια διαμονών μικρότερης των 30 ημερών και μπορούν να νοικιάσουν μόνο έως δύο άτομα ανά διαμονή.

Από τον Σεπτέμβριο, οι οικοδεσπότες υποχρεούνται να δηλώσουν τις καταχωρίσεις τους στο γραφείο του δημάρχου και οποιεσδήποτε μη καταχωρημένες καταχωρίσεις απαγορεύτηκαν από τις πλατφόρμες κρατήσεων βάσει του νέου νόμου για την εγγραφή βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Οι παραβιάσεις επιφέρουν πρόστιμα έως και 5.000 $ (4.670 €) για τους οικοδεσπότες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να διατεθούν λιγότερες ενοικιάσεις στη Νέα Υόρκη και ορισμένες κρατήσεις ενδέχεται να ακυρωθούν καθώς οι οικοδεσπότες αναμένουν έγκριση.

Το Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια έχει περιορίσει τον αριθμό των ημερών που ένα ακίνητο μπορεί να μισθωθεί βραχυπρόθεσμα σε 26 ημέρες. Έχει επίσης περιορίσει τέτοιες ενοικιάσεις στο 20 τοις εκατό των κατοικιών σε κατοικημένες περιοχές. Αλλού στην Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο έχει όριο ενοικίασης 90 ημερών και αυστηρούς κανόνες συμμόρφωσης για την Airbnbs .

Ο Καναδάς , επίσης, βάζει το πόδι του στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Ορισμένοι δήμοι του Μόντρεαλ του Κεμπέκ έχουν απαγορεύσει εντελώς τις νέες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής στέγαση για τους κατοίκους. Η μέγιστη διαμονή περιορίζεται επίσης στις 31 συνεχόμενες ημέρες στην πολιτεία του Κεμπέκ.

Το Βανκούβερ , επίσης, επιβάλλει ανώτατο όριο 30 διανυκτερεύσεων σε κάθε διαμονή και το ακίνητο πρέπει να είναι η κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη. Στο Τορόντο, οι οικοδεσπότες της Airbnb μπορούν να υποδεχτούν επισκέπτες μόνο για 180 ημέρες το χρόνο.

Πού απαγορεύεται ή περιορίζεται η Airbnb στην Ασία και την Αυστραλία;

Το νησί Penang, Μαλαισία – ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στα βορειοδυτικά της χώρας – εισήγαγε απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων διακοπών από τον Μάιο του 2023 για να περιορίσει την αντικοινωνική τουριστική συμπεριφορά .

Ορισμένα εμπορικά ακίνητα, όπως διαμερίσματα με υπηρεσία εξυπηρέτησης, μπορούν ακόμα να φιλοξενήσουν επισκέπτες για έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, πρέπει να εγγραφούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, να πληρώσουν ετήσια συνδρομή και να λάβουν έγκριση από τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που ζουν στο κτήριο τους.

Ενώ η Airbnb είναι νόμιμη στο Τόκιο της Ιαπωνίας , οι κανόνες που θεσπίστηκαν το 2018 είδαν τις καταχωρίσεις στην πόλη να πέφτουν κατακόρυφα. Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις περιορίζονται σε 180 ημέρες ετησίως και πρέπει είτε να έχουν έναν ιδιοκτήτη που μένει στο χώρο του ξενοδοχείου είτε έναν ειδικό υπεύθυνο διαχειριστή. Οι οικοδεσπότες πρέπει επίσης να συλλέγουν δεδομένα επισκεπτών για κρατικές αναφορές. Σε ορισμένες περιοχές, οι ενοικιάσεις επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους.

Το Airbnb δεν είναι τεχνικά παράνομο στη Σιγκαπούρη, αλλά οι περιορισμοί σημαίνουν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις περισσότερες διακοπές . Η χώρα επιβάλλει ελάχιστη περίοδο ενοικίασης τριών μηνών – ή έξι μηνών για κρατικές κατοικίες.

Στο Σίδνεϊ, οι οικοδεσπότες της Airbnb της Αυστραλίας περιορίζονται στην ενοικίαση των ακινήτων τους για 180 ημέρες το χρόνο. Κρατήσεις άνω των 21 συνεχόμενων ημερών εξαιρούνται από αυτό το όριο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ