Εάν μαγεύεσαι από το περπάτημα μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο και πιστεύεις ότι είναι αδύνατο να υπάρχει ένα τέτοιο μέρος δίπλα στο κέντρο της Αθήνας τότε μάλλον δεν έχει τύχει να βρεθείς ποτέ στο λόφο του Φιλοπάππου…

Έναν τόπο όπου η ομορφιά της φύσης και η ιστορία συναντιώνται και συνυπάρχουν προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία σε όποιον αποφασίσει να ανηφορίσει τα περίφημα πέτρινα μονοπάτια του, έργο του θρυλικού αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, τα οποία ξεκινούν από την είσοδο του λόφου ακριβώς απέναντι από την απόληξη της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Α, υπάρχει φυσικά κι άλλη ‘επίσημη’ είσοδος για το λόφο, από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου λίγο αφότου περάσεις το θέατρο της Δώρας Στράτου κινούμενος προς Θησείο – από την άλλη πλευρά του λόφου δηλαδή.

Λίγη ιστορία καταρχήν σχετικά με την ονομασία του λόφου:
Ο λόφος του Φιλοπάππου, οφείλει την ονομασία του στο γνωστό ομώνυμο μνημείο το οποίο και φιλοξενεί στην κορυφή του και το οποίο χτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού. Φιλόπαππος ονομαζόταν -όπως αναφέρει ο μεγάλος Έλληνας ιστορικός Κωνστατνίνος Παπαρρηγόπουλος- ένας εγγονός του Αντιόχου Δ΄ τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής στη Συρία, δηλαδή απόγονος του περίφημου οίκου των Σελευκιδών. Ο Φιλόπαππος λοιπόν, ο οποίος πιθανότατα ευεργέτησε οικονομικά την πόλη των Αθηνών -όντας ιδιαίτερα εύπορος-, πέθανε εδώ ως Αθηναίος πολίτης καθώς είχε καταταγεί στο δήμο Βήσης (εξού και το όνομά του Φιλόπαππος ο Βησαιέας). Βέβαια η ευφάνταστη και πάντα γοητευτική λαϊκή παράδοση, η οποία συνήθως δε συμβαδίζει με τα πορίσματα της ιστορικής έρευνας, προσφέρει -όπως αναφέρει ο Δημήτριος Καμπούρογλου στο έργο του «Αι παλαιαί Αθήναι»- μια διαφορετική αιτιολόγηση της ονομασίας της περιοχής. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εκδοχή λοιπόν, στον τόπο που βρίσκεται το ομώνυμο μνημείο σκοτώθηκε μετά από μονομαχία που είχε με το θρυλικό Διγενή Ακρίτα, ένας προξενητής γάμων της εποχής ονόματι Φιλοπαππούς, όταν απέτυχε το προξενιό το οποίο του είχε ζητήσει ο γνωστός ήρωας να του κάνει με μια όμορφη Αθηναία.


Ο άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης

Περπατώντας στο λόφο:
Εάν επιλέξεις την πρώτη είσοδο που είναι και η πιο δημοφιλής λόγω της γειτνίασης με το τέρμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα προχωρήσεις μέσα στο μαγευτικό καταπράσινο τοπίο που ξεκινά από την είσοδο του λόφου και σε λίγο στο δεξί σου χέρι θα συναντήσεις έναν από τα ωραιότερα εκκλησάκια της Αττικής, τον άγιο Δημήτριο το Λουμπαρδιάρη, όπου και πάλι οι εξαιρετικές εικαστικές παρεμβάσεις του Δημήτρη Πικιώνη είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Η αναστήλωση του ναού ανατέθηκε στο φημισμένο αυτό αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου το έτος 1955 . Για το έργο αυτό δε αλλά και τη γενικότερη αναμόρφωση της περιοχής της Ακρόπολης και του λόφου του Φιλοπάππου ο Πικιώνης συνεργάστηκε με Ναξιώτες μαρμαράδες και με μαθητές του. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια, η εξέχουσα εκείνη προσωπικότητα της ελληνικής αρχιτεκτονικής θέλησε με το έργο του αυτό -για το οποίο χρησιμοποίησε υλικά της αρχαίας ελληνικής, της βυζαντινής αλλά και της νεότερης περιόδου-, ν’ αναδείξει την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού. Και το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι πραγματικά μοναδικό παραμένοντας σημείο αναφοράς στο πέρασμα των χρόνων.


Η θέα από το λόφο της Πνύκας είναι μαγευτική

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης το εκκλησάκι του αγίου Δημητρίου μπορείς ν’ ακολουθήσεις ένα από τα πολλά πλακόστρωτα και μη μονοπάτια που ξεκινούν λίγο πιο πάνω απ’ αυτό (δεξιά από την εκκλησία εάν έρχεσαι από την είσοδο προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αριστερά εάν έρχεσαι από την άλλη) και το οποίο θα σε οδηγήσει στον περίφημο λόφο της Πνύκας. Από εκεί η θέα κόβει την ανάσα. Μπροστά σου απλώνεται το Θησείο με το Αστεροσκοπείο και την Αγία Μαρίνα λίγο παρακάτω ενώ η ματιά σου χάνεται έως τα βάθη της Αττικής.
Η θέα όμως είναι εξίσου μαγευτική κι εάν επιλέξεις, με αφετηρία πάντα τον άγιο Δημήτριο το Λουμπαρδιάρη, ν’ ακολουθήσεις την αντίθετη κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα περνάς στην απέναντι πλευρά του πλακόστρωτου κεντρικού δρόμου κι ανηφορίζεις μέσα από το δάσος του λόφου (γιατί όλος ο λόφος είναι ένα καταπράσινο δάσος) προς το μνημείο του Φιλοπάππου το οποίο και χτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού. Κι εδώ το μάτι θα χαθεί μέσα στο απέραντο ορίζοντα που φθάνει να ενώνεται με το γαλάζιο του Αργοσαρωνικού.

Τέλειες μονοήμερες δίπλα στην Αθήνα με άρωμα νησιού. 4 σούπερ προορισμοί (Photos)


Το πλακόστρωτο κεντρικό μονοπάτι του λόφου που ξεκινάει από την κεντρική του είσοδο απέναντι από το τέρμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Για να ‘χορτάσεις’ το λόφο του Φιλοπάππου θα χρειαστείς ώρα και αθλητικά παπούτσια καθώς μιλάμε για έναν μεγάλο καταπράσινο βουνίσιο πνεύμονα δίπλα στην καρδιά της Αθήνας. Δε θα χρειαστείς όμως καλή διάθεση γιατί ακόμη κι εάν δεν έχεις, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα σου την προσφέρει από μόνος του ο μαγικός αυτός τόπος. Και βέβαια δε χρειάζεται να μιλήσουμε γι’ αρχαιότητες και ιστορία. Κάθε σπιθαμή αυτού του χώρου είναι η ιστορία του τόπου μας. Οι σχετικές σημάνσεις άλλωστε τοποθετημένες από το Υπουργείο Πολιτισμού σε διάφορα σημεία της διαδρομής το αποδεικνύουν. Ακόμη και τις φυλακές του Σωκράτη θα συναντήσεις ανεβαίνοντας προς το μνημείο του λόφου.

Θα γίνει η Αθήνα η νέα Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τεχνών; Ένα καταπληκτικό αφιέρωμα από το BBC

Και 2 πρακτικά θέματα:

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στην παρέα;
 
Τα παιδιά είναι βέβαιο ότι θα ξετρελαθούν από το τοπίο. Αυτό που θα χρειαστούν είναι αθλητικά παπούτσια, ένα μπουκαλάκι με νερό (καθώς το μοναδικό περίπτερο που υπήρχε μέσα στο λόφο έχει κλείσει εδώ και χρόνια) και βέβαια έξτρα προσοχή από τους γονείς καθώς μιλάμε για ένα λόφο που όπως είναι αναμενόμενο έχει τις ανηφόρες και τις κατηφόρες του καθώς και κάποια σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή – όπως κάθε λόφος άλλωστε.

Και μετά τη βόλτα που πηγαίνω για καφέ ή φαγητό;

Οι επιλογές είναι πολλές και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται καν το αυτοκίνητο. Έτσι βγαίνοντας από την είσοδο του λόφου του Φιλοπάππου που βρίσκεται στο τέλος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπορείς είτε να κατευθυνθείς αριστερά και μετά από λίγα λεπτά να βρεθείς στην καρδιά του Θησείου είτε να περπατήσεις την ίδια τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς την αφετηρία της όπου θα συναντήσεις πολλά εστιατόρια και καφέ. Παρά την ‘τουριστική’ φυσιογνωμία της περιοχής μπορείς να απολαύσεις σε αυτά εξαιρετικό φαγητό σε πολύ προσιτές τιμές.
Και βέβαια η πιο κοντινή επιλογή στην είσοδο του λόφου είναι το πολύ γνωστό all time classic εστιατόριο «Διόνυσος» (αριστερά όπως βλέπεις την είσοδο του λόφου από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου) όπου μπορείς ν’ απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου ατενίζοντας την Ακρόπολη!!!

Πηγή :praktikesidees.g

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ