Στις 6 Ιανουαρίου, το χωριό Vale de Salgueiro, στην Πορτογαλία, γιόρτασε το παραδοσιακό φεστιβάλ των Θεοφανίων, γνωστό και ως “Η γιορτή των Τριών Βασιλέων”.

- Advertisement -

Kαι ενώ οι ημέρες αυτές περιλαμβάνουν παραδόσεις όπως η κατανάλωση κέικ ή το τραγούδι, υπάρχει μια παράδοση που κάθε χρόνο προκαλεί τη δημόσια κατακραυγή, μιας και οι γονείς επιτρέπουν και μάλιστα να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, να καπνίζουν τσιγάρα.

Οι ντόπιοι υπερασπίζονται την πρακτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή ισχύει εδώ και αιώνες ως μέρος των εορτασμών των Θεοφανίων και του χειμερινού ηλιοστάσιου, όμως κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς αυτή συμβολίζει. Στην Πορτογαλία, η νόμιμη ηλικία για την αγορά καπνού είναι τα 18 χρόνια, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τους γονείς από το να δώσουν στα παιδιά τους τσιγάρα. Όσο για τις αρχές, ακόμη δεν έχουν παρέμβει ώστε να τερματήσουν την παράδοση.

Αγόρασε ελληνικό νησί ο Λιονέλ Μέσι; Για ποιο πρόκειται; Η επίσημη ανακοίνωση!

Παρά τα επικριτικά σχόλια και την αγανάκτηση από τους ξένους, οι ντόπιοι υπερασπίζονται το παράτερο έθιμο τους. Σύμφωνα με όσα είπε ένας εξ αυτών, δε μπορεί να καταλάβει γιατί ο κόσμος ενοχλείται τόσο, αφού τα παιδιά δεν καπνίζουν κανονικά και άρα δεν υφίστανται κάποια βλάβη. Απλώς εισπνέουν και εκπνέουν κανονικά, ενώ ποτέ τους δεν ζητούν άλλα τσιγάρα.

O «Τατουατζής του Αουσβιτς»: Η ιστορία αγάπης στο κολαστήριο των Ναζί

Το ραδιόφωνο Brigantia στην Πορτογαλία, πήρε συνέντευξη από ορισμένους ντόπιους σχετικά με την παράδοση, συμπεριλαμβανομένου και ενός 6χρονου αγοριού, το οποίο δήλωσε ό,τι καπνίζει αλλά «μόνο κατά τα Θεοφάνεια», ενώ ο συνομίληκος ξάδερφος του συμπλήρωσε ό,τι το κάπνισμα «πονάει τους πνεύμονες» δύο μέρες το χρόνο, οπότε δεν βλάπτει τον οργανισμό ουσιαστικά. Όσο για τη γιαγιά των δυο παιδιών, είπε ό,τι αγαπά αυτό το έθιμο και ό,τι εκείνα δεν είναι εθισμένα στο τσιγάρο.

Ο 88χρονος, ο παππούς των δύο παιδιών, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ό,τι κάπνιζε και ο ίδιος ως παιδί στην Epiphany, όπως ονομάζεται η γιορτή, αλλά ανέφερε ό,τι δεν εθίστηκε στο κάπνισμα. Ο Αουγκούτο, όπως ονομάζεται ο ηλικιωμένος άνδρας, δεν γνωρίζει πόσο παλιά είναι αυτή η ασυνήθιστη παράδοση, αλλά θυμάτε ότι ο παππούς του είχε μιλήσει κάποτε με πολύ ενθουσιασμό γι ‘αυτήν, οπότε η ιστορία της πρέπει να ξεκινά πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια.

Πανικός: Αεροπορικά εισιτήρια για το Εδιμβούργο MONO 55,00 ευρώ! Θα γίνουν καπνός!

Ένα συγγραφέας και ερευνητής, εν ονόματι Jose Ribeirinha, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για αυτό το θέμα, με τίτλο The State, έχει δηλώσει ό,τι ενώ η προέλευση της Epiphany είναι άγνωστη, η ίδια συνδέεται με τον εορτασμό της ετήσιας αναγέννησης της φύσης.

Επιπλέον, πρόσθεσε ό,τι το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή όπου τελούνται πολλές αρχαίες παγανιστικές και ρωμαϊκές εκδηλώσεις και κατά τη χειμερινή περίοδο του ηλιοβασιλέματος, οι χωρικοί λόγω των παραδόσεων έχουν το ελεύθερο να κάνουν πράγματα που είναι εκτός ορίων, κατά το υπόλοιπο του έτους.

Πηγή: E-Radio.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ