Nishiyama Onsen Keiunkan παλαιότερο ξενοδοχείο Ιαπωνία

Χτισμένο βαθιά στα βουνά του νομού Yamanashi της Ιαπωνίας, το Nishiyama Onsen Keiunkan είναι το παλιότερο ξενοδοχείο του κόσμου! To δημοφιλές αμερικανικό CNN travel επισκέφτηκε το παλιότερο ξενοδοχείο του κόσμου και δημοσίευσε ένα εξαιρετικό κείμενο επικοινωνώντας με το κοινό την εμπειρία να μένει κανείς εκεί, και όπως χαρακτηριστικά γράφει, “αισθάνεσαι ότι ο χρόνος έχει σταματήσει εδώ – και αυτό δεν είναι τυχαίο”.

Ο θρύλος λέει ότι ήταν το έτος 705 όταν ο μεγαλύτερος γιος του Fujiwara no Kamatari, της πιο ισχυρής αριστοκρατικής οικογένειας εκείνη την περίοδο στην Ιαπωνία, περιπλανιόταν γύρω από την πρωτεύουσα όταν ανακάλυψε ιαματικές πηγές στην περιοχή.

Αμέσως μετά, χτίστηκε ένα ryokan,-παραδοσιακό ιαπωνικό ξενοδοχείο με θερμές πηγές. Για περισσότερο από μια χιλιετία, οι επισκέπτες τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, από καταπονημένοι μισθωτοί του Τόκιο μέχρι διάσημοι ηγέτες όπως οι Tokugawas (μια οικογένεια σογκούν που κυβέρνησε την Ιαπωνία για 400 χρόνια) ακόμη και ο σημερινός αυτοκράτορας Naruhito της χώρας, έρχονται να βουτήξουν στα νερά και να απολαύσουν το βουκολικό τοπίο.

Το ryokan ήταν από καιρό γνωστό στην Ιαπωνία. Αλλά η δημοτικότητά του έλαβε τεράστια ώθηση το 2011, όταν το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες όρισε το Nishiyama Onsen Keiunkan ως το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο.

Η ανακοίνωση το έβαλε στις bucket lists πολλών διεθνών ταξιδιωτών και τώρα το ryokan εργάζεται για να φιλοξενήσει αυτούς τους τουρίστες, μένοντας πιστός στις παραδόσεις του 1.300 ετών.

Το να φτάσει κανείς στο ryokan δεν είναι απλό. Πρώτα, οι ταξιδιώτες περνούν μέσα από το πολύβουο χάος του σταθμού Σιζουόκα στον ομώνυμο νομό και μετά επιβιβάζονται στο τρένο που κατευθύνεται προς τα ανατολικά.
Από εκεί, ο κόσμος σιγά σιγά ξεφεύγει. Οι σταθμοί γίνονται όλο και μικρότεροι καθώς η γύρω περιοχή γίνεται πιο αγροτική. Σε ορισμένους σταθμούς, δεν υπάρχει καν περίπτερο εισιτηρίων.

Η ωριαία διαδρομή με το τρένο προσφέρει πλήρη θέα στο όρος Φούτζι όταν ο ουρανός είναι καθαρός. Οι ορυζώνες και τα παλιά σπίτια που έχουν ακόμα κεραμοσκεπές μοιάζουν με σκηνή από την ταινία κινουμένων σχεδίων του Miyazaki.

Οι ταξιδιώτες αποβιβάζονται στο Minobu, ένα χωριό μόλις 11.000 κατοίκων, και περιμένουν ένα λεωφορείο που παρέχεται από το ryokan.

Το Minobu είναι τόσο μικρό που ο θάλαμος εισιτηρίων στο σιδηροδρομικό σταθμό δέχεται μόνο μετρητά και εκδίδει χάρτινα εισιτήρια – μια εικόνα σε πλήρη αντίθεση με το Τόκιο, όπου τα φώτα LED γεμίζουν τους δρόμους της πόλης και οι άνθρωποι περνούν από τις πύλες του τρένου με ένα άγγιγμα του κινητού τους.

Στο Minobu, δεν υπάρχει ψιλικατζίδικο ή McDonald’s. Αντίθετα, οι μικροί δρόμοι φιλοξενούν τοπικές επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές για γενιές.

Από εκεί, είναι μια ώρα οδήγησης σε έναν δρόμο με στροφές, ωθώντας όλο και πιο βαθιά στα βουνά, μέχρι να εμφανιστεί τελικά το ryokan.

Τα μέλη του προσωπικού με παραδοσιακά κιμονό χαιρετούν τους ταξιδιώτες, συνοδεύοντας τους πάντες στο λόμπι. Δίνουν στους επισκέπτες παντόφλες με τα ονόματά τους. Δεν επιτρέπονται παπούτσια πέρα ​​από αυτό το σημείο.

«Από τα μπάνια μέχρι τα δωμάτια, μπορώ να νιώσω την παρουσία της ιστορίας εδώ», λέει η Michiyo Hattori, μια καλεσμένη που βρέθηκε στο ryokan για να γιορτάσει τα 70ά της γενέθλια.

Μαθαίνοντας να αφήνεσαι

Τα standard δωμάτια στο Nishiyama Onsen Keiunkan έχουν τρία τμήματα. Παραδοσιακά ιαπωνικά κρεμαστά ειλητάρια που ονομάζονται kakejiku κρέμονται στους τοίχους, που δείχνουν εικόνες της φύσης με την υπογραφή του καλλιτέχνη, γραμμένη με καλλιγραφία.

Τα παράθυρα είναι τόσο μεγάλα που η θέα στο δάσος μοιάζει με πίνακα του Μονέ που καλύπτει τον τοίχο.

Ένα μεγάλο ποτάμι ρέει από κάτω και φυσούνες ατμού και “υπαινίσσονται” την παρουσία θερμών πηγών.

Υπάρχουν συνολικά έξι θερμές πηγές – τέσσερις εξωτερικές και δύο εσωτερικές. Δύο από τις εσωτερικές ιαματικές πηγές είναι διαθέσιμες μόνο με κράτηση, επιτρέποντας (και σε όσους έχουν τατουάζ) να απολαύσουν την εμπειρία. (Στην Ιαπωνία, τα περισσότερα ιαματικά λουτρά συνεχίζουν να απαγορεύουν τα τατουάζ λόγω της σχέσης της τέχνης του σώματος με τις συμμορίες yakuza, αν και αυτό αλλάζει σιγά σιγά .)

Η φύση δεν είναι μόνο έξω. Είναι επίσης βασικό στοιχείο των εσωτερικών χώρων: τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από τοπική πέτρα, τα λουτρά είναι κατασκευασμένα από ξύλο και τα εσωτερικά μπάνια είναι γεμάτα με διακοσμητικά φυτά.
Για δείπνο, οι επισκέπτες έχουν ένα ιδιωτικό δωμάτιο σε μια δεσμευμένη ώρα. Σερβίρεται ένα γεύμα πέντε πιάτων με τοπικό κρασί.

Ξεκινώντας από μικρό από το πρώτο πιάτο, με σούσι, τόφου και ελαφριά σούπα, το γεύμα εξελίσσεται σε καπνιστό ψάρι και τελικά ψητό κρέας και hotpot.

Όταν είναι δυνατόν, τα συστατικά είναι τοπικά. Κανονικά, τα soba noodles παρασκευάζονται από φαγόπυρο – εδώ, είναι φτιαγμένα από βελανίδια που μαζεύεται από τοπικά δέντρα. Η πέτρα που χρησιμοποιείται για τη σχάρα προέρχεται από τα ηφαιστειακά πετρώματα του όρους Φούτζι.

Όταν οι επισκέπτες επιστρέφουν στα δωμάτιά τους μετά το φαγητό, ανακαλύπτουν ότι η διαμονή τους έχει αλλάξει. Το σαλόνι είναι τώρα ένα υπνοδωμάτιο με χνουδωτά φουτόν στο πάτωμα.

Καμία λεπτομέρεια δεν παραβλέπεται: το μαξιλάρι είναι τοποθετημένο στην τέλεια θέση για την καλύτερη θέα στο πρωινό δάσος καθώς οι επισκέπτες ανοίγουν το πρωί τα μάτια τους.

Τα επόμενα 1.300 χρόνια

Η μακρά ιστορία του Nishiyama Onsen Keiunkan περιλαμβάνει πολλές δραματικές στιγμές. Υπήρξαν τεράστιες πυρκαγιές το 1909 και το 1916. Ένας μεγάλος βράχος κατέστρεψε ένα από τα κτίρια του ryokan το 1925. Ένας μεγάλος τυφώνας έπληξε το 1982…

Ως αποτέλεσμα, το κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου έχει μετακινηθεί τρεις φορές.

Ο πρόεδρος της Ryokan Kenjiro Kawano πιστεύει ότι η απομονωμένη τοποθεσία του ξενοδοχείου επέτρεψε στην επιχείρηση να επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια. Και παρά την επιτυχία του, ποτέ δεν έγινε λόγος για επέκταση.

«Ο προηγούμενος πρόεδρος μου είπε να γίνω ο κύριος των ryokan και να μην αποσπάται η προσοχή μου», λέει ο Kawano. «Όταν αρχίζεις να βλέπεις την επιτυχία, αρχίζεις να κολλάς το κεφάλι σου σε άλλα εγχειρήματα, γίνεσαι ευάλωτος στην αποτυχία».

Για περισσότερο από έναν αιώνα, το ryokan ανήκε σε δύο οικογένειες, αλλά όταν επρόκειτο να αποφασίσει ποιος θα ήταν ο 53ος πρόεδρος, ο προηγούμενος πρόεδρος είχε ένα πρόβλημα – δεν υπήρχαν άλλοι συγγενείς ή απόγονοι που θα μπορούσαν να αναλάβουν την επόμενη γενιά.
Ο Kawano εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ryokan το 1984, όταν ήταν 25 ετών και έκανε διάφορες δουλειές – όπως επισκευές – πριν πάει στη διοίκηση.

Οι δεκαετίες που πέρασε σε στενή συνεργασία με την οικογενειακή επιχείρηση δημιούργησαν έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του Kawano και του προκατόχου του. Όμως δεν είχε ιδέα τι θα γινόταν μετά.

«Με κάλεσαν στο γραφείο του προκατόχου μια μέρα και μου είπε ότι αναλάμβανα την επιχείρηση», είπε ο Kawano. «Ένιωσα τεράστια πίεση για να καταλάβω ένα τόσο ιστορικό μέρος. Μου πήρε έξι μήνες για να αποδεχτώ την πρόταση.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν (ότι θα ήμουν) η τελευταία γενιά που θα διατηρήσει αυτό το ryokan».

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας συνεχίζει να μειώνεται , σπάζοντας ρεκόρ κάθε χρόνο. Εν τω μεταξύ, οι νεότερες γενιές έχουν μετακομίσει σε μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο για καλύτερες ευκαιρίες, αφήνοντας χωριά με κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους.

Ο Kawano δεν μπορούσε να κληρονομήσει νόμιμα το ryokan επειδή δεν ήταν συγγενής εξ αίματος. Για να το λύσει αυτό, ανέλαβε τις αρχικές μετοχές της επιχείρησης και δημιούργησε την εταιρεία Nishiyama Onsen Keiunkan Limited.

Διατήρηση ζωντανής της παράδοσης

Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση των παραδόσεων του ryokan ζωντανές, ενώ παράλληλα γίνονται προσαρμογές για ένα νέο κύμα ταξιδιωτών, πολλοί από τους οποίους είναι εκτός Ιαπωνίας.

Τώρα υπάρχουν μέλη του προσωπικού που μπορούν να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών.

Ο Kawano λέει ότι πολλά ryokan προσαρμόστηκαν στη σύγχρονη εποχή επιτρέποντας παπούτσια μέσα στις εγκαταστάσεις και προσθέτοντας κρεβάτια στα δωμάτια, αλλά αυτή ήταν μια προσαρμογή που δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει.

Αντίθετα, είχε φουτόν ειδικά κατασκευασμένα σε μεγαλύτερα μεγέθη για να φιλοξενήσει τη νέα πελατεία των δυτικών επισκεπτών, που τείνουν να είναι πιο ψηλοί από τους Ιάπωνες πελάτες τους.

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την ιδέα να βγάζετε τα παπούτσια σας και στην είσοδο», λέει ο Kawano. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας βιώνουν την αυθεντικότητα της παράδοσης που έχουμε προστατεύσει όλα αυτά τα χρόνια.

«Αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να κάνω αυτό το ryokan να επιβιώσει. Όταν δίνω το ryokan στον 54ο πρόεδρο, έχω εκπληρώσει την υποχρέωσή μου».

Πηγή: CNN.com/travel

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ