Σύμφωνα με τον γιατρό και ιατρικό σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, Ντέιβιντ Πάουελ λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον, οι επιβάτες αεροσκαφών έχουν διπλάσιες ή και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν Covid-19 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Ειδικότερα, ο Πάουελ θεωρεί ότι η Business class μπορεί να είναι πιο ασφαλής από τις πιο οικονομικές καμπίνες και συστήνει στους επιβάτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και τις επιφάνειες που αγγίζει συχνά πολύς κόσμος.

Μάλιστα καλεί σε προσοχή κατά τη διάρκεια της πτήσης όταν ο επιβάτης βγάζει τη μάσκα κατά τη διάρκεια των γευμάτων- στις πτήσεις μικρής διάρκειας τονίζει να μην αφαιρείται καθόλου- προτείνοντας όταν δύο επιβάτες κάθονται δίπλα δίπλα να μην αφαιρούν την ίδια στιγμή τις μάσκες τους.

«Αν κάποιος αφαιρέσει τη μάσκα του, τότε αυτό το άτομο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης και ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Αλλά την αφαιρέσεουν δύο άτομα, τότε προφανώς, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ελεύθερα από τον ένα στον άλλο», λέει χαρακτηριστικά στο Bloomberg.

Οι συμβουλές παραμένουν οι ίδιες, αναφέρει, απλώς ο σχετικός κίνδυνος έχει έχει αυξηθεί, όπως και ο σχετικός κίνδυνος να πάει κανείς στο σούπερ μάρκετ ή να μπει στο λεωφορείο.

Ο Πάουελ τονίζει παράλληλα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε πολυσύχναστα μέρη στο έδαφος, όπως εμπορικά κέντρα, χάρη στα νοσοκομειακά φίλτρα αέρα που διαθέτουν τα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη.

«Το αεροσκάφος» είναι ένας κλειστός χώρος, αλλά αυτό δεν μου φωνάζει ”ρίσκο”. Μια ιρλανδική παμπ με έναν ανεμιστήρα στη γωνία μου φωνάζει ”ρίσκο” ή ένα γυμναστήριο με πολλούς ανθρώπους να φωνάζουν, να γκρινιάζουν και να ιδρώνουν. Αλλά κάθε πτήση που παίρνετε περιλαμβάνει και αεροδρόμια, τα οποία είναι λίγο λιγότερο ελεγχόμενα. Άρα, υπάρχει κίνδυνος. Τι μπορείς να κάνεις? Εμβολιασμός, τεστ, μάσκα, αποστασιοποίηση. Είναι οι χειρουργικές μάσκες καλύτερες από τις υφασμάτινες μάσκες; Ναι, μάλλον. Κατά μέσο όρο, ίσως 10-20%», εξηγεί.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ