Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
21.1 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΠου βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης; Είναι 1.230 ετών! (photos)

Που βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης; Είναι 1.230 ετών! (photos)

Στην Ιταλία οι επιστήμονες εντόπισαν ένα πεύκο 1.230 ετών που αποτελεί το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης. Tο εντυπωσιακό είναι ότι το δέντρο εξακολουθεί να αναπτύσσεται ακόμα και σήμερα.

Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι ορισμένα δέντρα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν «ζωντανά» ακόμα όταν αντιμετωπίζουν ακραίες αλλαγές κλίματος. Αυτό το πεύκο στην Ιταλία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει βιώσει τόσο περιόδους πολύ έντονου κρύου κατά το μεσαίωνα αλλά και περιόδους έντονης ζέστης και ξηρασίας.

4 ελληνικά αεροδρόμια ανάμεσα στα 10 χειρότερα της Ευρώπης σύμφωνα με ταξιδιωτικό site!

- Advertisement -

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν και εξηγήσουν το τρόπο ανάπτυξής του όλα αυτά τα χρόνια στις διάφορες μεταβαλλόμενες συνθήκες, είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα δάση να επιβιώσουν στις σύγχρονες κλιματικές αλλαγές.

Τα 10 «άγνωστα» μέρη στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφθείς το 2018 σύμφωνα με το Lonely Planet! (photos)

«Η μελέτη τόσο μεγάλων σε ηλικία δέντρων είναι πολύτιμη για να προβλέψουμε καλύτερα τις μελλοντικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στα δασικά οικοσυστήματα», λέει ο Maxime Cailleret από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Δασών που μελετά τη θνησιμότητα των δένδρων.

Το δέντρο έχει εντοπιστεί σε μια απότομη, βραχώδη πλαγιά, ψηλά στα βουνά του Εθνικού Πάρκου Pollino. Για να καταλήξουν στην πραγματική ηλικία του δέντρου οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν αρκετά. Η χρονολόγησή του με βάση τη μέτρηση των δακτυλίων του πεύκου δεν ήταν δυνατή αφού, το κεντρικό τμήμα του δέντρου, το οποίο θα περιείχε τους αρχαιότερους δακτυλίους, έλειπε. «Το εσωτερικό του ξύλου ήταν σαν σκόνη – δεν το είδαμε ποτέ. Έλειπαν τουλάχιστον 20 εκατοστά ξύλου, πράγμα που αντιπροσωπεύει πολλά χρόνια», δηλώνει ο Alfredo Di Filippo, μέλος της ερευνητικές ομάδας. Οι ρίζες του δέντρου ήταν σε καλύτερη κατάσταση και μαζί με άλλους παράγοντες βοήθησαν στην αποκάλυψη της ηλικίας του.

Το πιο ακριβό ξενοδοχείο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα! Ποσο κοστίζει η μια βραδιά; (photos)

Οι 10 κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης που κάνουν πάταγο στο Instagram! Ποια βρίσκεται στην κορυφή; (photos)

Η ευνοϊκή του ανάπτυξη οφείλεται πιθανότατα στο ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί στα βουνά, τα οποία παραμένουν δροσερά όλο το χρόνο αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται τελευταία στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο ηλικιακά δέντρο στην Ευρώπη ήταν ένα πεύκο 1.075 ετών στη βόρεια Ελλάδα.

πηγή: perierga.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,273LikesΚάντε Like
88,571 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ