Χωριά Πρεσπών

Οι Πρέσπες, «τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο/ στη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια/ με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω», όπως τις περιγράφει ο Παλαμάς στη «Φλογέρα του Βασιλιά», στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Φλώρινας είναι ένα ταξίδι μαγευτικό, μπορεί λίγο μεγάλο και ίσως δύσκολο αλλά αποζημιώνει τον επισκέπτη στο έπακρο.

Πρέσπες, λίμνη
Η λίμνη των Πρεσπών

Οι Πρέσπες βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Φλώρινας, μέσα από τους καταπράσινους ορεινούς όγκους, με έκταση που ξεπερνά τα 300.000 στρέμματα και υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα. Η ευρύτερη περιοχή αποτελείται από τη Μικρή Πρέσπα (48.500 στρέμματα), τη Μεγάλη Πρέσπα (280.000 στρέμματα) και από τις γύρω δασωμένες πλαγιές των βουνών, που οι κορυφές τους φτάνουν σε υψόμετρο 2.334 μέτρων!

Λίμνη των Πρεσπών

Η επίσκεψη στις Πρέσπες είναι σαν ταξίδι στο χρόνο με προορισμό το Βυζάντιο. Είκοσι έξι βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και ναοί που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα φέρνουν τον επισκέπτη σε «επαφή» με στιγμές ιστορικές και έντονα θρησκευτικές. Εδώ, ο Άγιος Αχίλλειος και η Παναγιά η Πορφύρα μαζί με τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο και τον Σαμουήλ «παντρεύουν» το παρελθόν με το παρόν.

Νυμφαίο: Ταξίδι σε ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης! Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες

Λίμνη Πρεσπών

Τα όμορφα χωριά

Οι Πρέσπες, ανακηρυγμένες, σε εθνικό δρυμό -τον μεγαλύτερο της χώρας μας- προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar και συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Γηραιάς Ηπείρου. Τα χωριά που αγγίζουν τις όχθες τους ελάχιστα. Σημαντικότερα εξ αυτών, ο παραδοσιακός οικισμός των Ψαράδων στη Μεγάλη Πρέσπα και ο Άγιος Αχίλλειος, το νησάκι που «πλέει» στα γαλήνια νερά της Μικρής.

Σύμφωνα με ένα θρύλο λέγεται ότι μόνο 11 σπίτια υπάρχουν εκεί, καθώς το δωδέκατο πάντα καταρρέει! Ευτυχώς, το ένα έχει μετατραπεί σε ξενώνα! Όσο για τους Ψαράδες, είναι ο μοναδικός ελληνικός οικισμός στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Στο παραλίμνιο χωριό βρίσκονται αρκετά ενοικιαζόμενα καταλύματα και ψαροταβέρνες.

Τα χωριά των Πρεσπών λοιπόν, σίγουρα αξίζει να τα γνωρίσει κανείς από κοντά.. Εδώ όμως θα κάνουμε ένα “ταξίδι” σε δύο από αυτά, τον Άγιο Αχίλλειο και τους Ψαράδες!

Άγιος Αχίλλειος

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας, είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί λίμνης μετά το νησάκι των Ιωαννίνων.Yπάγεται στο Δήμο Πρεσπών και απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 65 χιλιόμετρα από την Καστοριά.

Άγιος Αχίλλειος, Πρέσπες

Πριν κατασκευαστεί η μήκους 650 μ. γέφυρα  που ενώνει τη νησίδα – σύμβολο των Πρεσπών με την απέναντι στεριά, η πρόσβαση γινόταν μόνο με βάρκα.

Το χωριό του Αγίου Αχιλλείου αποτελείται από 11 σπίτια και 23 μόνιμους κατοίκους, ενώ υπάρχει ο θρύλος πως εάν χτιστεί καινούργιο σπίτι, κάποιο από τα παλιά θα πέσει.

Αν ποτέ ξεκινήσετε να πάτε μια βόλτα στο νησάκι, η διαδρομή πάνω στη γέφυρα είναι εκπληκτική. Μάλιστα, σε μερικά σημεία υπάρχουν και παγκάκια στα οποία μπορεί κανείς να κάτσει απολαμβάνοντας την ομορφιά της Πρέσπας. Ωστόσο, εκεί είναι και η χαρά του φυσιολάτρη, διότι το σημείο είναι ιδανικό για την παρατήρηση πουλιών. Όλη αυτή η περιοχή θεωρείται προστατευμένη.

η διαδρομή πάνω στη γέφυρα για το χωριό του Αγίου Αχιλλείου, Πρέσπες

Οι εκκλησίες

Ο ναός του Αγίου Αχίλλειου

Ένα μονοπάτι οδηγεί στο ναό του Αγίου Αχιλλείου. Αλλά πριν φτάσετε εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το ναό του Αγίου Γεωργίου που είναι του 15ου αιώνα.

Στην εκκλησία του Αγ. Αχίλλειου (τέλη του 10ου αι.), βρίσκεται ο τάφος του Αγίου. Εκεί μετέφερε ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ από την πόλη της Λάρισας το λείψανο του επισκόπου της, Αγ. Αχίλλειου, γύρω στο 980-985.

Είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και αποτέλεσε για πέντε αιώνες τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας.

Η παλιά Βυζαντινή εκκλησία του Άγιου Αχίλλειου
Τα ερείπια της παλιάς Βυζαντινής εκκλησίας του Άγιου Αχίλλειου
Τα ερείπια της παλιάς Βυζαντινής εκκλησίας του Άγιου Αχίλλειου

Η Παναγιά Πορφύρα

Μετά τον Άγιο Αχιλλέα ο δρόμος οδηγεί στην Παναγία την Πορφύρα (αρχές 16ου αιώνα). Ένα εκπληκτικό ναό μέσα σε ένα μαγικό ονειρικό τοπίο. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακριά και εκεί η θέα είναι πραγματικά υπέροχη. Συνεχίζοντας παραλιακά θα συναντήσετε τον Άγιο Δημήτριο, εκκλησάκι του 14ου αιώνα.

Ψαράδες

Ένα από τα πιο όμορφα -και άγνωστα-στους περισσότερους ελληνικά χωριά είναι οι Ψαράδες, το μοναδικό μάλιστα ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.

Ψαράδες Μεγάλη Πρέσπα σπίτια

Ένα ταξίδι στο πιο εμβληματικό σημείο της Πρέσπας, στο χωριό Ψαράδες της μακρινής Φλώρινας, που φυλάει Θερμοπύλες, είναι ιδανικό για να γνωρίσετε εκ των έσω το μοναδικό ελληνικό χωριό εδώ που προστατεύει τρόπον τινά τα υγρά σύνορα της Ελλάδας. Οι λιγοστοί κάτοικοι, καμιά 60αριά, ζουν από το ψάρεμα και τη λίμνη.

Ψαράδες Μεγάλη Πρέσπα πανοραμική χωριού

Μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο, όλοι εδώ ζουν σαν ερημίτες και απολαμβάνουν τσίπουρο και γριβάδι στα καφενεία του χωριού. Τι είναι το γριβάδι; Το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες και δεν θα το βρείτε αλλού.

Ψαράδες Μεγάλη Πρέσπα κοντινό πέτρινα σπίτια

Το βλέμμα ξεχνιέται στον ορίζοντα, χαζεύεις με τις ώρες την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ απολαμβάνεις τη μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα του τόπου. Από δώ με μια βάρκα θα κάνετε ένα υπέροχο “ταξίδι” στις Πρέσπες και θα μπορέσετε να ξεναγηθείτε στα περίφημα “ασκηταριά” της Μεταμόρφωσης, της Παναγίας Ελεούσας και της Ανάληψης.

Ψαράδες Μεγάλη Πρέσπα λίμνη

Πρέσπες όχθη λίμνης

Η ζωή στο χωριό εκτυλίσσεται στα καφενεία και στον κεντρικό πεζόδρομο, όπου τα υπέροχης αρχιτεκτονικής πέτρινα κτίσματα τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη. Κι αν βρισκόμαστε στο… πουθενά, τίποτα δεν θα σας λείψει.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ