Μία χερσόνησος. Ενας τόπος βουτηγμένος στη θάλασσα. Ενα νησί στη στεριά. Αυτή είναι η Πρέβεζα. Εδώ, στο Ν.Δ. άκρο της Ηπείρου. Στη είσοδο του σπουδαίου Αμβρακικού Κόλπου, στη… σκιά της Αρχαίας Νικόπολης, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Στενά σοκάκια και γραφικά ταβερνάκια στο Ιστορικό Κέντρο. Γαστρονομικές απολαύσεις, με τη γεύση της ντόπιας σαρδέλας και του ντόπιου ούζου στον ουρανίσκο.

Γαλάζια καθαρά νερά, πλούσια βλάστηση που ξεκουράζει τη ματιά. Ζεστή φιλοξενία. Ο αέρας φέρνει ακόμη το άρωμα της Κλεοπάτρας, ανακατωμένο με το γιασεμί και την ποικιλία των χρωμάτων της βουκαμβίλιας.

Στη ναυμαχία του Ακτίου το 31πΧ. μαζί με τον Αντώνιο ηττήθηκαν από τον Οκταβιανό.  Μια επίσκεψη στο καταπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ζωντανέψει μνήμες της εποχής εκείνης και θα μας ταξιδέψει στην Αρχαία Νικόπολη..

Στο “Λιθάρι” η πέτρα που κάθισε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Εναν ολόκληρο χειμώνα πέρασε στα μέρη μας. Οι παραλίες του Δήμου Πρέβεζας… παντρεμένες αιώνια με το Ιόνιο. Με το πέλαγος της καρδιάς μας.

Ποια να πρωτοθαυμάσεις… Κυανη Ακτή, Αλωνάκι, Μύτικας, Κανάλι, Καστροσυκιά Αρτολίθια, Βράχος.

Στον Βράχο του Ζαλόγγου επιβλητικό το μνημείο για να θυμίζει τη θυσία των Σουλιωτισσών. Στην πλατεία Οδυσσεά Ανδρούτσου το άγαλμα του μεγάλου οπλαρχηγού που έζησε εδω κάποια χρόνια. Ο ποταμός Αχέροντας μας οδηγεί στις Πύλες του Αδη.

Απ’ τα ιδανικότερα ποτάμια της χώρας μας για τους λάτρεις του Κανόε -Καγιάκ.

Στον υγρότοπο του Αμβρακικού αντικατοπτρίζεται η αρμονία της Φύσης. Δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί φλαμίνγκο. Ενας  οικολογικός παράδεισος αναγνωρισμένος παγκοσμίως (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR). Τη στενή του είσοδο άνοιξε ακόμη περισσότερο ο Μέγας Αλέξανδρος  για να ανανεώνεται το θαλασσινό νερό.

Οι Ιαματικές πηγές της Πρέβεζας.

Ονομάζονται και «Παλιοσάραγα» που σημαίνει  «παλιά παλάτια». Τα λουτρά στεγάζονται στο παλιό σαράι του Αλή Πασά και φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Στη Πρέβεζα  ειδικά το καλοκαίρι όλοι διασκεδάζουν.

Ακόμη κι η… ταπεινή σαρδέλα έχει τη δική της γιορτή. Ουζάκι, σαρδέλα και καλή παρέα. Απλά πράγματα. Η σημερινή Πρέβεζα δεν έχει καμία σχέση μ΄εκείνη του Καρυωτάκη.

Πρέβεζα λοιπόν….

Μιά πόλη, ένας Δήμος, μιά περιοχή,  με το πλουσιώτερο περιουσιολόγιο. Οι ντόπιοι ουδέποτε υπέβαλλαν ψευδές πόθεν έσχες και καμαρώνουν γι΄ αυτό.

Ανακαλύψτε την….  www.discoverpreveza     

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ