ελληνικός τουρισμός

Πότε θα γίνουν οι αποφάσεις για το θέμα;

Προχωρά το σχέδιο της η Κυβέρνηση της Ελλάδας, στην προσπάθεια να άρει τα μέτρα περιορισμού, με την ίδια να επιθυμεί άνοιγμα των συνόρων από την 1η Ιουλίου, ώστε να ανοίξει τον τουρισμό, ενώ σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, επιχειρεί συνεργασία, τόσο με την χώρα της Μέσης Ανατολής όσο και με την Κύπρο.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ALPHA, η έκβαση της μάχης που δίνει η χώρας μας με τον κορονοϊό έχει κριθεί τόσο στην τήρηση των αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν από τους πολίτες όσο και στο οργανωτικό μοντέλο του κράτους.

«Έπαιξε ρόλο το πώς λειτούργησε το οργανωτικό μοντέλο του κράτους. Τείνουμε να το υποβαθμίσουμε, επειδή υπήρξε συστράτευση και πειθώς. Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει οργανωτική δομή. Είχαμε φροντίσει εγκαίρως και είχαμε μάλιστα δεχτεί χλέβει. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται από πάνω προς τα κάτω. Απαιτούνται συνεργασίες όλων των υπουργών. Έχει εκδοθεί τεράστιος όγκος αποφάσεων, τουλάχιστον 300 μόνο για τον κορονοϊό. Η διακίνηση και ο συντονισμός είναι τεράστια δουλειά».

Αναφορικά με τα νησιά που δεν έχουν κρούσματα και για το αν έπρεπε να υπάρξει εκεί πιο ευρεία χαλάρωση μέτρων ο ίδιος τόνισε πως: «Πρέπει να έχουμε μια πολύ συντονισμένη πολιτική και αυτό σε πολλά επίπεδα, ιδίως εκεί που είναι αυξημένα τα φαινόμενα. Έχουμε μια αυστηρή ματιά σε Καστοριά και Ξάνθη για παράδειγμα. Εκεί είναι η τοπική προσοχή μας. Από την άλλη έχετε δίκιο για τις περιοχές που δεν έχουν κρούσμα όμως υπάρχουν παράμετροι. Η πρώτη είναι η φυσική παράμετρος. Από Δευτέρα δάσκαλοι θα πρέπει να ταξιδέψουν στα νησιά για τα σχολεία. Το δεύτερο είναι το παιδαγωγικό υπόδειγμα. Αν αφήσουμε τη δυνατότητα του ανοιχτού καφέ το παιδαγωγικό υπόδειγμα είναι αρνητικό. Χθες είχαμε αρνητικές εικόνες σε περιοχές της χώρας, όπου νέοι πληθυσμοί έπιναν ποτό έξω από το μαγαζί ή και σε πλατείες. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε με κάθε μέσω. Αυτό που καταφέραμε είναι να στηριχθούμε στην πειθώ και όχι στον καταναγκασμό. Η ελληνική κοινωνία συστρατεύθηκε γιατί πείστηκε. Έχουμε τη δημοκρατία μας σε δημοκρατία της πειθούς. Μου λένε για τη λογοδοσία της Βουλής που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι σκέφτηκαν ότι πάμε σε εκλογές. Η λογοδοσία μας είναι αυτό που γίνεται κάθε απόγευμα στις έξι, μέσω του κ. Τσιόδρα και του κ. Χαρδαλιά. Σήμερα που μιλάμε ο κόσμος μετακινείται για τρεις λόγους. Για υγειονομικούς λόγους, για εργασία και για τροφοδοσία. Δεν αποκλείεται η επιμόλυνση των πληθυσμών. Καμία περιοχή δεν μπορεί να παραμείνει σε ασυλία. Όλες οι περιφερειακές ενότητες έχουν πληγεί εκτός από τρεις, όπως είναι η Ευρυτανία».

Τότε θα γίνουν οι αποφάσεις για τον τουρισμό

Αναφορικά με το τι θα γίνει με τον τουρισμό ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η 18η Μαΐου θα είναι καθοριστική για το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων και πως αν η καμπύλη είναι στο σημείο που πρέπει τότε 1η Ιουλίου θα γίνει το άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού.

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε για τον τουρισμό ότι: «Επαναξιολογούμε την κίνηση προς τα νησιά για τις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά και έχουμε την επιδημιολογική καμπύλη που θέλουμε, 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε τον εξωτερικό τουρισμό, με τα εποχιακά ξενοδοχεία. Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουμε ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος. Περιμένουμε από το μερικό άνοιγμα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Κρίσιμη περίοδος 15-20 Μαΐου. Ανεξάρτητα αν υπάρξει επιβράδυνση ή ελάφρυνση, εμείς τα κλαδικά σχέδια πρέπει να τα έχουμε έτοιμα».

«Έχουμε περισσότερα σενάρια για το πώς θα κινηθεί η οικονομία. Ναι θα υπάρξει κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες για τη διευκόλυνση της αγοράς. Η εκτίμηση που έχω είναι ότι θα διοχετευθεί μέσα από τα προγράμματα που έχουμε και από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και από την επιδότηση του επιτοκίου και από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ταμειακή ρευστότητα από τις τράπεζες πάνω από 15 δις ευρώ», είπε ο ίδιος αναφορικά με την οικονομία.

«Ασφαλή ζώνη τουρισμού» θέλει η χώρα με Κύπρο και Ισραήλ

Παράλληλα, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό εξετάζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem Post» η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, αναφέρει ότι αξιωματούχοι των τριών χωρών βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τον τουρισμό υπό τη σκιά της πανδημίας του κορoνοϊού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Ένα ακόμη πρόβλημα που εξετάζεται από τις τρεις χώρες είναι το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν υποχρεωτικά ανοιχτά σύνορα για τις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν υπό κανονικές συνθήκες, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς στην ισραηλινή πλευρά.

Στο άρθρο της Jerusalem Post γίνεται λόγος και για τη συνομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ι. Κατς, εμ τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter να αναφέρει πως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε «η βελτίωση της κατάστασης του κορωνοϊού στις χώρες μας και τη συνεχιζόμενη οικονομική συνεργασία».

Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την εφημερίδα ανέφερε: «Το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και προκαταρκτικές φάσεις για το πώς να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής μας, τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνία».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ