Όσοι οι πάγοι λιώνουν και οι φωτιές εξαπλώνονται, οι επιστημονικοί ισχυρισμοί ότι η κλιματική αλλαγή κινείται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο πληθαίνουν.
Οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου έχουν θέσει πολλούς προορισμούς του κόσμου σε κίνδυνο, με κάποιους να φτάνουν σε σημείο εξαφάνισης και αν θέλουμε να τους προλάβουμε, πρέπει να βιαστούμε.
Νεκρά Θάλασσα
Με ρυθμό μείωσης της στάθμης κατά 1 μέτρο το χρόνο, η θαλάσσια μάζα της Νεκράς Θάλασσας έχει ήδη απολέσει το 1/3 της επιφάνειάς της, από τότε που ξεκίνησε η ανάπτυξη στην περιοχή. Οι κατασκευές φραγμάτων, οι δεξαμενές, οι σωλήνες κ.ο.κ. έχουν μειώσει τα επίπεδα του νερού στο 5% του αρχικού τους όγκου, ενώ επιζήμια είναι και η χρήση του νερού στην κοσμετολογία, λόγω των μετάλλων του. Σε όλα αυτά προσθέστε και το ζεστό κλίμα της Μέσης Ανατολής και θα καταλάβετε γιατί οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 η Νεκρα Θάλασσα θα έχει «στεγνώσει».
Μοναδικά τοπία: Ταξίδι σε έξι ψηλά βουνά της Ελλάδας
Άλπεις
Η ευρωπαϊκή αυτή οροσειρά είναι η αγαπημένη των σκιέρ, εκτείνεται σε οκτώ χώρες και διαθέτει μερικές από τις πιο εκπληκτικές πλαγιές του κόσμου. Η αυξανόμενη θερμοκρασία, όμως, οδηγεί σε λιώσιμο του χιονιού και πολύ μικρότερη σεζόν για τα χειμερινά σπορ, με πολλά θέρετρα στην περιοχή να προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατάσταση με θεραπείες σπα και δραστηριότητες όπως ιππασία ή τένις.
Αμαζόνιος
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη καλύπτει περίπου το 40% της Νότιας Αμερικής σε έκταση, φιλοξενώντας μια ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης και πολλά σπάνια ζώα. Παρά την έκτασή του, όμως, το δάσος αυτό είναι πλέον μια ευάλωτη κατοικία για όλα αυτά τα είδη, με τις έντονες ξηρασίες να έχουν ξεράνει δέντρα της ζούγκλας, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε ασθένειες και φωτιές.
Κοιλάδα Ροδανού
Στα νότια της Γαλλίας, η διάσημη αυτή κοιλάδα είναι από τις πιο γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη, σε μια έκταση μήκους που ξεπερνά τα 190 χιλιόμετρα. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν μια ολόκληρη εβδομάδα οδηγώντας από τη μια γευσιγνωσία στην άλλη, θαυμάζοντας τους εντυπωσιακούς αμπελώνες που περιτριγυρίζονται από βουνά. Η αύξηση της θερμοκρασίας, όμως, ταλαιπωρεί τα αμπέλια και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προβλέπουν ότι η παραγωγή μειωθεί και οι οινοπαραγωγοί θα κινηθούν πιο βόρεια, σε πιο δροσερό κλίμα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια.
Φθινοπωρινή απόδραση: Πάμε βόλτα στο Μέτσοβο και τις ομορφιές του
Μαλδίβες
Το ονειρεμένο αυτό σύμπλεγμα του Ινδικού Ωκεανού απαρτίζεται από μια σειρά από ατόλες (κοραλλιογενή νησιά που έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες) και με θερμοκρασίες να κυμαίνονται στους 27-28 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο, αποτελεί ιδανικό προορισμό χαλάρωσης και μπάνιου. Την ίδια στιγμή, όμως, η νησιωτική αυτή χώρα στη διάρκεια του περασμένου αιώνα έχει δει τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει περίπου 20 εκατοστά. Μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης των υδάτων θα απειλήσει την ύπαρξη του συμπλέγματος και οι παλίρροιες ήδη ταλαιπωρούν τους ντόπιους.
Αλάσκα
Στην τεράστια έκτασή της η βόρεια αυτή πολιτεία των Η.Π.Α. με την άγρια φύση της έχει πολλά να προσφέρει στον περιπετειώδη ταξιδιώτη, από καγιάκ στον ποταμό Kenai, μέχρι πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Denali. Η εγγύτητά της, όμως, στονΑρκτικό Ωκεανό και τους πάγους του που λιώνουν πλέον πολύ γρήγορα, της δημιουργεί τεράστιες αλλαγές όπως υποχώρηση και λιώσιμο πάγων, διάβρωση ακτών κ.ο.κ. Οι χιονισμένες κορυφές της πλέον υποχωρούν σε γρήγορους ρυθμούς και το τοπίο φαίνεται να αλλάζει.
Δέκα διάσημα αρχαία μνημεία της Ελλάδας που κάθε Έλληνας πρέπει να έχει επισκεφτεί!
Μουμπάι
Μια από τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου, με 18 εκατομμύρια κατοίκους, η ινδική αυτή πόλη συνεχίζει να επεκτείνεται και να επιτρέπει τη δημιουργία ουρανοξυστών κατά μήκος της ακτής της. Δυστυχώς, όμως, τέτοιες κατασκευές μπορεί να αποδειχτούν πρόβλημα, καθώς δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις για αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής, που χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, μπορεί να οδηγήσει μεγάλα μέρη της πόλης κάτω από το νερό τις ερχόμενες δεκαετίες.
Περιφέρεια Yunnan, Κίνα
Το πρότζεκτ One Belt, One Road της χώρας δημιουργεί δρόμους σε όλη την Ασία,καταστρέφοντας δάση στο πέρασμά του, προκειμένου να συνδέσει την ήπειρο με την Ευρώπη, τον Περσικό Κόλπο και τη Μεσόγειο σε έναν σύγχρονο δρόμο του μεταξιού. Μπορεί, όμως, κανείς ακόμη να βρει στοιχεία της παραδοσιακής ζωής, όπως καλλιέργειες ρυζιού, αγροτικές αγορές, φυλές και χωριά, με τη βοήθεια οδηγών και οργανωμένων ταξιδιών. Αρκεί να βιαστεί.
πηγή:clickatlife.gr