Από τις Βαλεαρίδες µέχρι το Αιγαίο και από την Αδριατική µέχρι τη ΒόρειαΑφρική, η… θάλασσά µας, η Μεσόγειος, είναι ο υπ’ αριθµόν 1 αγαπηµένος καλοκαιρινός προορισµός παγκοσµίως! Ωστόσο, πέρα από τα πασίγνωστα και δηµοφιλή νησιά της, κρατάει ακόµα… κρυµµένα µυστικά, που περιµένουν τους πιο ψαγµένους επισκέπτες για exclusive απολαύσεις!

ΚΕΙΜΕΝΟ: Πάρις Δάγλας ([email protected])

- Advertisement -

Minorca, Βαλεαρίδες, Ισπανία

travel-mediterranean1

Το βορειότερο (και δεύτερο σε έκταση) από τα νησιά Βαλεαρίδες της Ισπανίας έχει τα δικά του, ιδιαίτερα θέλγητρα. Έχει όµορφους οικισµούς, µια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία, έναν µεγάλο πλούτο σε αγριολούλουδα -που την κάνουν να φαίνεται γοητευτικά… πολύχρωµη ορισµένες περιόδους τον χρόνο-, αλλά και πολλά δυνατά φεστιβάλ µε τοπικά έθιµα, κάποια από τα οποία αντέχουν αιώνες. Όµως, τα πραγµατικά δυνατό χαρτί της είναι ότι εδώ εντοπίζονται κάποιες από τις πιο καρτποσταλικές παραλίες της Ισπανίας… Ανάµεσα σε αυτές, ξεχωρίζουν η Cala Galdana, η Macarella και το… κρυµµένο µυστικό, η «µικρή αδερφή» της τελευταίας, η Macarelleta, µε οµορφιά τύπου… «γαλάζια λίµνη» και τα πεύκα να την περιβάλλουν!

Πώς να πάτε

Από Αθήνα θα πετάξετε για το αεροδρόµιο της Minorca µέσω Βαρκελώνης µε Vueling (www.vueling.com), από €244 µε επιστροφή. Η πρωτεύουσα Mahon απέχει µόλις 10΄ µε το λεωφορείο από το αεροδρόµιο.

Comino, Μάλτα

travel-mediterranean2

Υπάρχει ένα µέρος στην Ευρώπη που έχει κερδίσει επάξια τον χαρακτηρισµό «γαλάζια λίµνη» και αυτό εντοπίζεται στο µικρότερο νησί του αρχιπελάγους της Μάλτας, το Comino, µε έκταση µόλις 3,5 τετ.χλµ. και… 4 µόνιµους κατοίκους! Ανάµεσα λοιπόν στο νησί αυτό και τη νησίδα Cominotto σχηµατίζεται µια… φυσική πισίνα µε λευκόχρυση άµµο και καταγάλανα νερά, σε δυνατό κοντράστ µε το γυµνό από βλάστηση τοπίο που την περιβάλλει, ένας τόπος ιδανικός… για να ταξιδέψει κανείς σε άλλη διάσταση! Πάντως, το νησί και η παραλία δεν είναι τόσο αποµονωµένα όσο ίσως φανταστήκατε… Τους καλοκαιρινούς µήνες υπάρχει συχνή σύνδεση µε καραβάκια από το Cirkewwa (νησί Μάλτα), ενώ στον µοναδικό οικισµό του Comino λειτουργούν και ορισµένα ξενοδοχεία και ξενώνες.

travel-mediterranean3

Πώς να πάτε

Από Αθήνα αεροπορικώς για το αεροδρόµιο της Μάλτας µε Aegean (el.aegeanair.com), απευθείας, από €223 µε επιστροφή, ή µε Air Malta (www.airmalta.com), από €234 µε επιστροφή. Από εκεί θα πάρετε λεωφορείο για το λιµάνι Cirkewwa (διάρκεια 40΄, κάθε µισή ώρα) και στη συνέχεια πλοίο για το Comino (20΄, €5).

Ίσκια, Ιταλία

travel-mediterranean5

Λιγότερο γνωστή αλλά τελευταία πιο πολυσύχναστη από το γειτονικό της Κάπρι, η Ίσκια, το µεγαλύτερο από τα νησιά που «επιτηρούν» την είσοδο του κόλπου της Νάπολης, είναι βγαλµένη από έναν… οµηρικό µύθο! Άλλωστε, στο µικρό αρχαιολογικό της µουσείο εκτίθεται το λεγόµενο «κύπελλο του Νέστορα», µε την παλαιότερη σωζόµενη ελληνική επιγραφή µε θέµα από τον Όµηρο. Σε αυτόν το… διαχρονικό µύθο της Ίσκια συµβάλλουν πολλά: τα σαγηνευτικά της χρώµατα – το εµβληµατικό γαλάζιο της Μεσογείου, οι απίθανες αποχρώσεις του πράσινου στο ηφαιστειακό έδαφός της, τα πολύχρωµα λουλούδια που αφθονούν στους µοναδικούς κήπους της· οι διάσηµοι και πάµπλουτοι που ανακάλυψαν εδώ τον προσωπικό τους παράδεισο, χτίζοντας υπέροχες βίλες· οι ξακουστές θερµές πηγές της… Περισσότερο, όµως, είναι ο συνδυασµός νωχελικότητας, ροµαντικής διάθεσης, καλαισθησίας, που µετατρέπει τούτο το νησί σε… αυθεντικό εκπρόσωπο του ό,τι µας φέρνει στο νου η έννοια «Μεσόγειος»! Το Castello Aragonese, οι τοποθεσίες San Angelo και Lacco Ameno, οι κήποι La Mortella είναι µόνο µερικά από τα must see του νησιού.

travel-mediterranean4

Πώς να πάτε

Το νησί δεν έχει αεροδρόµιο. Πετάξτε απευθείας από Αθήνα για Νάπολη µε πτήση της Meridiana (www.meridiana.it), από €134 µε επιστροφή. Από το λιµάνι της Νάπολης θα πάρετε ένα από τα πολλά πλοία που κάνουν (σε 1 ώρα 10΄) τη διαδροµή για Ίσκια, από €12 (one way).

Budva-Sveti Stefan, Μαυροβούνιο

travel-mediterranean6

Το Μαυροβούνιο έχει αποφασίσει να στηρίξει στον τουρισµό την ανάπτυξή του και οι επενδύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία µεταµορφώνουν διαρκώς αυτόν τον προορισµό… Ωστόσο, η οµορφιά της χώρας είναι τα άκρως ατµοσφαιρικά µέρη που σε γυρίζουν πίσω σε άλλες εποχές! Ανάµεσα σε αυτά, η παλιά πόλη της Budva και το Sveti Stefan (µόλις 9 χλµ. NA της Budva), το οποίο βρίσκεται πάνω σε ιδιωτικό νησί που συνδέεται µε τη στεριά µε µια… λωρίδα άµµου και περικλείεται ολόκληρο από µεσαιωνικό τείχος! Η περιοχή δεν υστερεί ούτε σε αµµουδιές ούτε σε τουριστική υποδοµή ούτε σε εντυπωσιακή φύση. Πριν ξεπεράσει σε… πολυκοσµία το (όχι µακρινό) Ντουµπρόβνικ, δεν θα έπρεπε να χάσει κανείς την ευκαιρία να την επισκεφθεί!

Πώς να πάτε

Από Αθήνα µε πτήση της Croatia Airlines (www.croatiaairlines.com) στο Ντουµπρόβνικ της γειτονικής Κροατίας, από €479 µε επιστροφή. Από εκεί η Budva απέχει 2 ώρες 40΄ µε το λεωφορείο (από €7 one way).

Losinj, Κροατία

travel-mediterranean7

Πολλά είναι τα όµορφα νησιά της Κροατίας, όλα πολύ κοντά στις ξακουστές, γεµάτες «φιορδ» δαλµατικές ακτές, µα το Losinj είναι από τα πιο ξεχωριστά… Ένας από τους βασικότερους λόγους γι’ αυτό είναι οι δύο γραφικότατοι οικισµοί του, το Mali («µικρό») Losinj και το Veli («µεγάλο») Losinj – στην πραγµατικότητα, σε πληθυσµό το… µικρό είναι πολύ µεγαλύτερο. Η ιδιαίτερα προσεγµένη αρχιτεκτονική τους, τα πολύ ωραία, ζωντανά χρώµατα των σπιτιών που κάνουν κοντράστ µε τις κεραµιδοσκεπές, το καταπράσινο περιβάλλον, οι πύργοι, τα γοτθικά καµπαναριά, τα γαλανά νερά… δηµιουργούν ένα καταπληκτικό σκηνικό, που παραπέµπει σε κάτι µεταξύ Βενετίας (στην οποία ανήκε το νησί για αιώνες), Κεντρικής Ευρώπης και, ασφαλώς, Μεσογείου.

Πώς να πάτε

Θα πάτε αεροπορικώς από Αθήνα για Ζάγκρεµπ, µε Croatia Airlines (www.croatiaairlines.com), από €277 µε επιστροφή. Από την πρωτεύουσα της Κροατίας θα πάρετε λεωφορείο για το Losinj (ένα µέρος της διαδροµής γίνεται µε ferry, συνολική διάρκεια 5 ώρες), από €19.

Τένεδος (Bozcaada), Τουρκία

travel-mediterranean8

Με ιστορία που οι απαρχές της χάνονται στη σφαίρα του µύθου -στον Τρωικό πόλεµο και τα Οµηρικά έπη-, µε το περίφηµο µεσαιωνικό κάστρο να δεσπόζει, και σε ελάχιστη απόσταση, µόλις 3 µίλια, από τις απέναντι τουρκικές ακτές, η Τένεδος είναι πραγµατικά ένα κρυµµένο µυστικό του ΒΑ Αιγαίου. Κάποτε η ελληνική της κοινότητα ανθούσε και πρωταγωνιστούσε στην καλλιέργεια των αµπελιών και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού. Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έφερε την παρακµή, αλλά από τη δεκαετία του ’90 το νησί ζωντάνεψε και πάλι και… µπήκε δυναµικά στον τουριστικό χάρτη, µε νεόκτιστους boutique ξενώνες, λίγα µπαράκια, µικρά εστιατόρια µε ολόφρεσκα θαλασσινά· και µια γαλήνια, χαλαρωτική ατµόσφαιρα που παραπέµπει στα καλύτερα των µικρών νησιών του ελληνικού Αιγαίου… µε ολίγο από Ανατολή!

travel-mediterranean9

Πώς να πάτε

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές για το πώς θα πάτε στην Τένεδο, καµιά όµως ιδιαίτερα… βολική. Δύο προτάσεις είναι: α) Αεροπορικώς (el.aegeanair.com, από €130 µε επιστροφή) ή οδικώς στην Αλεξ/πολη. Aπό εκεί µε ταξί στο Yukyeri, απέναντι από την Τένεδο. Θα χρειαστείτε περ. 2,5 ώρες και €220, αλλά είναι η πιο πρακτική λύση. Από το Yukyeri υπάρχουν αρκετά δροµολόγια µε φεριµπότ τους καλοκαιρινούς µήνες και η διαδροµή είναι µόλις 30΄. β) Εναλλακτικά, αντί να φτάσετε στο Yukyeri, θα σταµατήσετε στο Canankkale, απ’ όπου υπάρχει ένα πλοίο την ηµέρα για Τένεδο (www.gestasdenizulasim.com.tr).

travel-mediterranean10

Procida, Ιταλία

travel-mediterranean11

Με την πρώτη µατιά… ο επισκέπτης αυτού του µικρού νησιού δεν µπορεί παρά να… ζαλιστεί από την απίστευτη πανδαισία χρωµάτων που χαρακτηρίζουν την πρωτεύουσά του! Ροζ, µουσταρδί, κοραλλί, φιστικί, ό,τι πιο χαρούµενο, ζωηρό, µποέµ… διάλεξαν οι κάτοικοι για να ντύσουν χρωµατικά τα σπίτια τους, δηµιουργώντας ένα απίστευτο σύνολο που έλκει χωρίς προσπάθεια. Κατά τα άλλα, µιλάµε για ένα µικρό, βραχώδες κοµµάτι γης, που ανήκει στο αρχιπέλαγος των Φλεγραίων νήσων, ανάµεσα στην Ίσκια και το ακρωτήριο Miseno, στην είσοδο του κόλπου της Νάπολης. Δεν είναι τυχαίο ότι το είχαν επιλέξει οι Ρωµαίοι πατρίκιοι ως τόπο διακοπών… και οι σκηνοθέτες των ταινιών «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» και «Il Postino» ως σκηνικό! Οι ντόπιοι, πάντως, αγαπούν πολύ τον τόπο τους και έχουν ισχυρές παραδόσεις και έθιµα που αντέχουν στο χρόνο…

Πώς να πάτε

Πετάξτε απευθείας από Αθήνα για Νάπολη µε πτήση της Meridiana (www.meridiana.it), από €134 µε επιστροφή. Από το λιµάνι της Νάπολης θα πάρετε ένα από τα πολλά πλοία που κάνουν (σε 1΄) τη διαδροµή για Ίσκια, από €4 (one way).

Hvar, Κροατία

travel-mediterranean12

Απ’ τα µεγαλύτερα νησιά της Κροατίας, γοήτευσε πολλά χρόνια πριν τους… σκαφάτους, αλλά τώρα έχει κερδίσει τους πάντες, χάρη στους δαντελωτούς κόλπους του, το καταπράσινο «σκηνικό» του, το ήπιο-δροσερό κλίµα αλλά και τη… µεσαιωνική ατµόσφαιρα στα σοκάκια του κύριου οικισµού του. Plus, ότι η διασκέδαση στο Hvar ανεβαίνει συνεχώς, µε clubs που έχουν ήδη γράψει ιστορία… Οι βενετσιάνικες και κεντροευρωπαϊκές επιρροές είναι κάτι παραπάνω από εµφανείς, δίπλα στο κοσµοπολίτικο στυλ της δαλµατικής ριβιέρας αλλά και τη µεσογειακή απλότητα και φωτεινότητα!

Πώς να πάτε

Θα πάτε αεροπορικώς από Αθήνα για Ντουµπρόβνικ µε Croatia Airlines (www.croatiaairlines.com), από €140 µε επιστροφή. Από εκεί θα πάρετε λεωφορείο για Korcula (3 ώρες, από €9 one way) και τέλος ferry για το Hvar (2 ώρες, από €4 one way).

Djerba, Τυνησία

travel-mediterranean13

Ταυτισµένο µε τη χώρα των… Λωτοφάγων από την Οδύσσεια του Οµήρου, αυτό το νησί είναι ο ορισµός του εξωτικού στη νότια ακτή της Μεσογείου και το µοναδικό µεγάλο νησί της Τυνησίας. Φοίνικες, Ρωµαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες/Σαρακηνοί, Νορµανδοί, Γενοβέζοι, Οθωµανοί, Γάλλοι πάλεψαν για να κρατήσουν αυτό το «διαµάντι» µέσα στους αιώνες, οι πειρατές το θεωρούσαν από τα πιο προνοµιακά ορµητήριά τους (όπως και η ιδιότυπη µουσουλµανική σέχτα των Ιµπαντιτών), ενώ διαθέτει και την παλαιότερη εν λειτουργία εβραϊκή συναγωγή στον κόσµο, τουλάχιστον 2.000 ετών (El Ghriba). Τα ατέλειωτα χιλιόµετρα από αµµώδεις παραλίες, οι πάντα ζωντανές παραδοσιακές αγορές, οι απίστευτες εικόνες (π.χ. καµήλες στην αµµουδιά), οι -καθόλου ασήµαντες- επιλογές σε διαµονή και φαγητό και, τέλος, η πολύ χαλαρή, σχεδόν hippie ατµόσφαιρα σίγουρα κάνουν πολλούς επισκέπτες να ξεχνούν τα πάντα και να θέλουν να µείνουν εδώ… Ακριβώς όπως και οι ναύτες του Οδυσσέα που έφαγαν τους λωτούς…

travel-mediterranean14

Πώς να πάτε

Μια και δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Αθήνα για Τύνιδα, ο συντοµότερος δρόµος είναι να πετάξετε απόΑθήνα για Παλέρµο µε Volotea (www.volotea.com), από €214 µε επιστροφή, και από Παλέρµο για Djerba µε Tunisair (www.tunisairexpress.net), µέσω Τύνιδας, από €340 µε επιστροφή.

travel-mediterranean15Formentera,
Βαλεαρίδες, Ισπανία

travel-mediterranean17

Είναι το λιγότερο γνωστό από τα τέσσερα κύρια νησιά των Βαλεαρίδων, ωστόσο είναι… η µεγάλη έκπληξη. Μια hippy chic εναλλακτική της… πολυφορεµένης Ibiza, έχει cool χαρακτήρα και ανυπόκριτη οµορφιά, παραπέµποντας αρκετά και σε ελληνικό νησί. Είναι το ιδανικό µέρος για ποδηλατάδες, βόλτες στα λίγα αλλά γραφικά χωριά (µε µεγαλύτερο το Sant Fransesc Xavier), άραγµα ατέλειωτες ώρες στις παραλίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Playa de Ses Illetes, η Playa Llevant, η Cala Saona και πολλές άλλες. Το φαγητό, µε σηµείο αναφοράς τα ολόφρεσκα θαλασσινά, είναι κορυφαίο, και το νησί δεν υστερεί σε εξαιρετικά εστιατόρια. Πάντως, οι ροκ σταρ και άλλοι επώνυµοι που έχουν περάσει από τη Formentera και έχουν ενθουσιαστεί δεν µπορεί να κάνουν λάθος…

travel-mediterranean19

Πώς να πάτε

travel-mediterranean18

Πετάξτε µέχρι τη Βαρκελώνη µε Vueling (www.vueling.com), από €244 µε επιστροφή. Μιας και το νησί δεν διαθέτει αεροδρόµιο, από τη Βαρκελώνη θα βρεθείτε στη γειτονική Ίµπιζα µε Ryanair (www.ryanair.com), από €160 µε επιστροφή. Από εκεί θα πάρετε ένα από τα πολλά φέρι για τη Formentera (διάρκεια 30΄, από €17 one way).

Favignana, Aegadi, Ιταλία

travel-mediterranean20

Απέναντι από το δυτικό άκρο της Σικελίας εντοπίζονται τρία µικρά νησιά, άγνωστα στους πολλούς, που συγκροτούν το σύµπλεγµα Aegadi («Αιγάται νήσοι» για τους αρχαίους Έλληνες), µε πολύ ιδιαίτερη ιστορία αλλά και ιδιότυπες ακτές, όπου κυριαρχούν οι σπηλιές. Εδώ έγινε µια από τις µεγαλύτερες ναυµαχίες του αρχαίου κόσµου, όπου οι Ρωµαίοι νίκησαν τους Καρχηδόνιους, το 241 π.Χ. Είναι παράδεισοι των καταδύσεων και του snorkeling, και τελευταία έχουν αποκτήσει έντονη τουριστική κίνηση, αν και οι ντόπιοι δεν ασχολούνται τόσο µε αυτό, όσο µε το ψάρεµα τόνου, στο οποίο έχουν τεράστια παράδοση – τους αλιεύουν κατά δεκάδες, εγκλωβίζοντάς τους σε κλοιό που σχηµατίζεται από βάρκες και µικρά σκάφη! Το µεγαλύτερο από τα νησιά, η Favignana, έχει πάντως και κάποιες από τις πιο ατµοσφαιρικές παραλίες της Ιταλίας!

Πώς να πάτε

Από Αθήνα απευθείας για την πρωτεύουσα της Σικελίας, Παλέρµο, µε πτήση της Volotea (www.volotea.com), από €214 µε επιστροφή. Από Παλέρµο µε λεωφορείο (2 ώρες 30΄) ή µε τρένο (3 ώρες 25΄) για Trapani. Από εκεί µε πλοίο (30΄, από €9) για Favignana.

Lipari, Eoli, Ιταλία

travel-mediterranean21

Στα νησιά που πήραν το όνοµά τους από τον Αίολο, τον αρχαίο Έλληνα θεό του ανέµου, και διαµορφώθηκαν από τη λάβα των εκρήξεων των δύο ενεργών ηφαιστείων τους, ξεχωρίζει σαν προορισµός το µεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, το Lipari! Το έδαφος είναι βραχώδες και τα πρόσωπα των ντόπιων ψαράδων σκαµµένα από την αρµύρα της θάλασσας, αλλά η ιταλική φινέτσα δεν λείπει στα κτήρια και η παραλία είναι ιδανική για απόλυτη χαλάρωση, σε µια από τις πιο ήσυχες γωνιές της Μεσογείου – κι αυτό παρά την αυξηµένη τα τελευταία χρόνια τουριστική κίνηση. Από τις εµπειρίες που τραβούν πολύ κόσµο είναι το trekking (στις πλαγιές και τα χωριουδάκια της ενδοχώρας), αλλά και η παρατήρηση βυθού!

travel-mediterranean22

Πώς να πάτε

Από Αθήνα απευθείας για την πρωτεύουσα της Σικελίας, Παλέρµο, µε πτήση της Volotea (www.volotea.com), από €214 µε επιστροφή. Από εκεί θα πάρετε πλοίο για το Lipari (4 ώρες 15΄. από €30 one way).

travel-mediterranean23

Orosei, Σαρδηνία, Ιταλία

travel-mediterranean24

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Σαρδηνία όχι µόνο αποκαλύφθηκε ως ο… ψαγµένος µεσογειακός «παράδεισος» αλλά απέκτησε και τέτοιες τουριστικές υποδοµές που, εκ των πραγµάτων, την έκαναν υπερβολικά… κοσµοπολίτικη και πολυσύχναστη. Παρόλ’ αυτά, σε ένα νησί τρεις φορές σαν την Κρήτη δεν θα µπορούσαν να µην υπάρχουν γωνιές που έχουν διατηρήσει ακόµη κάτι από την… ακατέργαστη γοητεία του παρελθόντος. Ένα τέτοιο µέρος είναι ο κόλπος Orosei, στην ανατολική ακτή του νησιού, οδικώς 215 χλµ. βόρεια της πρωτεύουσας Κάλιαρι και καλά «προστατευµένος» από το µεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Σαρδηνίας… Οι παραλίες του Golfo Orosei είναι απλά… αποστοµωτικές σε οµορφιά και ιδιαιτερότητα, µε τα βράχια να δηµιουργούν περίεργους σχηµατισµούς και µυστικές σπηλιές, ενώ κάποιες είναι προσβάσιµες µόνο από τη θάλασσα. Cala Mariolu, Cala Biriola, Cala Luna, Cala Goloritze είναι µερικές από τις πιο εντυπωσιακές…

Πώς να πάτε

Θα πετάξετε από Αθήνα για Κάλιαρι, µέσω Ρώµης, µε Alitalia (www.alitalia.com), από €346 µε επιστροφή. Από το Κάλιαρι θα φθάσετε στο Orosei µε λεωφορείο, µε το ταξίδι να διαρκεί περίπου 4 ώρες, που µπορούν να µειωθούν σε κάτω από 3
αν επιλέξετε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο.

Porquerolles, Γαλλία

travel-mediterranean25

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Γαλλία, εκτός από την Κορσική, έχει και άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Πρόκειται για τα Iles d’ Hyeres, τέσσερα µικρά νησιά στ’ ανοιχτά της Κυανής Ακτής, που κάποτε τα ήξεραν και τα απολάµβαναν µόνο οι εραστές του yachting, αλλά σήµερα η αξία τους θεωρείται πλέον καθιερωµένη. Το µεγαλύτερο από αυτά είναι το Porquerolles, καταπράσινο, µε καρτποσταλικούς, γαλήνιους όρµους και καταπληκτικές αµµουδιές – τα πάντα µε µια εσάνς νωχελικότητας και ροµαντισµού… Τα ποδήλατα, κύριο µέσο µετακίνησης στο νησί, οι ανεµόµυλοι, οι µπουκαµβίλιες που αφθονούν, τα αµπέλια, τα ιστιοπλοϊκά στις ακτές… όλα εδώ σε γυρίζουν κάποιες δεκαετίες πίσω, σε ένα καλοκαίρι βγαλµένο από γαλλική ταινία του ’60!

travel-mediterranean26

Πώς να πάτε

Από Αθήνα για Μασσαλία απευθείας µε πτήση της Aegean (el.aegeanair.com), από €274 µε επιστροφή. Από εκεί θα πάτε µε τρένο στην Τουλόν (44΄, από €10) και από εκεί θα φθάσετε µε πλοίο στο Porquerolles (1 ώρα, από €26).

Διαπόντια νησιά, Επτάνησα, Ελλάδα

travel-mediterranean27

Πόσοι γνωρίζουν άραγε τα τρία µικρά νησιά που αποτελούν το δυτικότερο σηµείο της ελληνικής επικράτειας, τα Διαπόντια, στα ΒΔ της Κέρκυρας; Η Ερεικούσσα (ή Ερείκουσα), το Μαθράκι και οι Οθωνοί, όπως λέγονται, δεν έχουν καµιά σχέση µε τα τουριστικά πρότυπα… Είναι νησιά στα οποία βασιλεύει η ηρεµία, η γαλήνη, ένα καταπράσινο «σκηνικό», η άµεση επαφή µε τη φύση και τον απλό τρόπο ζωής των ντόπιων, ενώ το µάτι χαίρεται τη γαλάζια απεραντοσύνη του Ιονίου και κάποιες µέρες «φτάνει»µέχρι τις ακτές της Ιταλίας! Παραλίες όπως το Μπραγκίνι και το Πόρτο στην Ερείκουσα θα σας κάνουν να αισθανθείτε… ένας τυχερός Ροβινσώνας, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ανεµελιάς στις διακοπές σας! Ενώ στους Οθωνούς θα ανακαλύψετε τη σπηλιά της Καλυψώς, όπου η νύµφη κρατούσε αιχµάλωτο τον Οδυσσέα, σύµφωνα µε το µύθο. Παρά τη σχετική αποµόνωση, τα νησιά βρίσκονται σε µικρή απόσταση από τις ακτές της Κέρκυρας, µε την οποία συνδέονται ακτοπλοϊκά.

Πώς να πάτε

Αεροπορικώς από την Αθήνα στην Κέρκυρα µε Aegean (el.aegeanair.com), από €120 µε επιστροφή. Υπάρχει πλοίο και από την πόλη για τα νησιά, ωστόσο πιο συχνή είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση µε τον Άγιο Στέφανο ή το Σιδάρι, δύο µικρά λιµανάκια στο ΒΔ τµήµα του νησιού, όπου θα φθάσετε µε λεωφορείο του τοπικού ΚΤΕΛ µετά από 1 ώρα. Η θαλάσσια διαδροµή διαρκεί περίπου 30΄.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ