Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
35.3 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΠρος εξαφάνιση: Η σφυριχτή «μυστική» διάλεκτος που μιλούν μόνο 6 άτομα σε...

Προς εξαφάνιση: Η σφυριχτή «μυστική» διάλεκτος που μιλούν μόνο 6 άτομα σε όλη την Ελλάδα!Σε ποιο γραφικό χωριό τη μιλάνε;

Στην Αντιά της Εύβοιας υπάρχουν 6 άτομα που συνενοούνται με σφυρίγματα. Δεν εννοούμε πως απλώς καλούν με έναν ήχο κάποιον για να τους πλησιάσει.

Εννοούμε πως μιλούν κανονικά με σφυρίγματα. Μάλιστα είναι κάτι τόσο σπάνιο και σημαντικό για τη γλωσσολογία που παρουσιάστηκε πολλές φορές σε συνέδρια και έγινε και ειδικό αφιέρωμα στο BBC από τον Eliot Stein.

Η  σφυριά χάνεται και πολύ πιθανό να εξαφανιστεί μιας και στην Ευρώπη πολύ λίγοι την μιλούν.

- Advertisement -

H διάλεκτος της Αντιάς ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από τους κατοίκους του ορεινού χωριού μιας και αντιλήφθηκαν πως το σφύριγμα ακούγεται έως τέσσερα χιλιόμετρα μακριά, σε σχέση με τις φωνές. Τέτοιοι διάλογοι έχουν καταγραφεί και στα χωριά Σιμικούκι και Ευαγγελισμός. Στην Αντιά, έξι μόλις ντόπιοι να είναι σε θέση να μιλήσουν τη «σφυριά», όπως είναι το όνομά της.

Από πού μας έρχονται οι κάτοικοι της Αντιάς και μιλούν έτσι; Yπάρχουν τρεις θεωρίες, πως είναι Θρακιώτες που μεταφέρθηκαν στην περιοχή το 1469 ως αιχμάλωτοι των Βενετών, άλλοι πως ήταν απόγονοι Περσών στρατιωτών, οι οποίοι φρουρούσαν Έλληνες αιχμαλώτους στην περιοχή της Καρύστου, ή πως είναι δωρικής καταγωγής, αφού σε αντίθεση με τους γύρω πληθυσμούς δεν μιλoύν αρβανίτικα.

Οι μαγευτικές διακοπές της Αθηνάς Οικονομάκου!!!Το θεόρατο σπίτι που μένει στην Ζάκυνθο!(photos)

Υπάρχει και η θεωρία πως στα Βυζαντινά χρόνια ήταν τρόπος προειδοποίησης για τον κίνδυνο από τα αντίπαλα χωριά και τους εισβολείς πειρατές. Υπάρχει μάλιστα η πεποίθηση ότι στην αρχαία Αθήνα έστελναν σφυριχτές ως παρατηρητές για να ενημερώσουν μια επικείμενη επίθεση.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ σε συνέντευξη του αποθεώνει την Ελλάδα μας!!!Δείτε τι δήλωσε!

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ σε συνέντευξη του αποθεώνει την Ελλάδα μας!!!Δείτε τι δήλωσε!

Πηγή:E-Radio.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,191 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ