Μετακινήσεις εκτός νομού

Και ενώ η πανδημία καλά κρατεί και η χώρα μας αριθμεί τόσους πολλούς νεκρούς καθημερινά -συγκεκριμένα αναλογικά βρισκόμαστε στην πρώτη θέση των θανάτων από covid σε όλο τον δυτικό κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο)- ειδικοί (και μη) βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια κάνοντας ουσιώδεις (ή μη) προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ το μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση της, έχει πέσει σχεδόν αποκλειστικά στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών και πρότεινε η μετακίνηση εκτός νομού ενόψει των εορτών να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους με χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Χαρακτηριστικά είπε: «Είναι γιορτές, στις γιορτές χαλαρώνουμε. Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις να μην είναι για όλο τον κόσμο αλλά για τους εμβολιασμένους».

Ανήσυχος εμφανίστηκε και για τα ρεβεγιόν προτείνοντας να γίνουν σε στενό κύκλο «με τους κολλητούς μας». Αναφορικά δε με τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης ζήτησε για το ρεβεγιόν μείωση πληρότητας, μεγαλύτερες αποστάσεις και εμβολιασμένο προσωπικό για να χαρακτηριστεί ένας χώρος «covid free». Ο κ. Μπουλμπασάκος στάθηκε και στην κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ζητώντας καλύτερη διαχείριση και καταμερισμό των βαρών.

Μέτρα πρότεινε επίσης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος ζήτησε διενέργεια test και σε εμβολιασμένους και μηχανές καθαρισμού του αέρα στα σχολεία.

Υπενθυμίζουμε τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού (τουλάχιστον μέχρι τώρα)

Φέτος λοιπόν μετά από δύο χρόνια με περιορισμούς και απαγορεύσεις, τα Χριστούγεννα η μετακίνηση εκτός νομού θα γίνει κανονικά, για την ακρίβεια χωρίς κάποια αλλαγή στα ισχύοντα μέτρα σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον όσον αφορά στο ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν θα υπάρξει κάποιος περιορισμός (όπως ισχύει και τώρα)πέρα τον αριθμό των ατόμων που το όριο παραμένει στα 4 άτομα.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η πανδημία «τρέχει», ωστόσο, δεν φαίνεται καμία ανατροπή που θα φέρει μέτρα στη μετακίνηση εκτός νομού τις γιορτές.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο γενικού lockdown, αλλά και το σενάριο για lockdown στους ανεμβολίαστους, -στο μοντέλο που εφαρμόζει η Αυστρία-, ενώ επιβεβαιώνεται καθημερινά από τους αρμόδιους ότι τα μέτρα για την πανδημία με τα οποία θα περάσουμε τον χειμώνα δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές από ό,τι ισχύει σήμερα.

Έτσι, συγκεκριμένα για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός νομού τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στους περιορισμούς.

Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για όλους, έχουν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Civid-19, ενώ με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού.

Για πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ ωστόσο ισχύουν (και θα εξακολουθήσουν) τα εξής:

  • Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο.
  • Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, άλλαξαν τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού, εκτός από:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών

Ποια μέτρα ισχύουν για το ταξίδι με το αυτοκίνητο;

Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία, και η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ