Εννέα στις δέκα Μεξικανές δηλώνουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην καθημερινή τους διαδρομή με τις αστικές συγκοινωνίες. Η εκστρατεία #NoEsDeHombres (“δεν είναι ένα ανδρικό τρικ”) όπως ονομάζεται, άρχισε μέσα στο μετρό του Πόλης του Μεξικού για την ευαισθητοποίηση των ανδρών στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στις αστικές συγκοινωνίες. Σε συρμό του μετρό, υπάρχει μια θέση-καλούπι ανδρικού γυμνού σώματος: στην πλάτη (της θέσης) προβάλλονται γυμνασμένοι θωρακικοί και στο κάθισμα…ένα εξέχον πέος.

Πάνω από την “ειδική” θέση μια πινακίδα αναφέρει “μόνο για άνδρες”, ενώ στη θέση των ποδιών, πλάκα βιδωμένη στο πάτωμα γράφει: “Είναι δυσάρεστο να κάθεσαι εδώ κατά τη διάρκεια της μετακίνησής σου, αλλά δεν συγκρίνεται διόλου με τη σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες καθημερινά στη διάρκεια της διαδρομής τους“.

- Advertisement -

Διαβάστε ακόμα: Επική φάρσα – Νόμιζε πως του έκανε μασάζ πληθωρική καλλονή, αλλά τελικά…

Η θέση αυτή “αποκλειστικά για άνδρες” δεν έχει σκοπό παρά να τους κάνει να νιώσουν δυσάρεστα. Οι επιβάτες την ανακαλύπτουν άλλοτε χαμογελώντας και τις περισσότερες φορές με αμηχανία, δυσφορία, όπως δείχνουν βίντεο που προβάλλονται στο YouTube από τις 20 Μαρτίου. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα η οργάνωση γυναικών του ΟΗΕ, UN Women, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την πρωτοβουλία. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, η οργάνωση δήλωσε ότι θα προβάλλει το βίντεο στις 12 γραμμές του μετρό της Πόλης του Μεξικού τις προσεχείς τρεις εβδομάδες.

Το πρώτο βίντεο, υπό τον τίτλο “Seat Experiment“, δείχνει τις αντιδράσεις των επιβατών στη θέα της περίεργης αυτής θέσης. Πολλοί άνδρες που προσπάθησαν να καθίσουν εκεί ένιωσαν δυσάρεστα.

Διαβάστε ακόμα: Θες να ταξιδεύεις σε εξωτικά μέρη και να βγάζεις 13 χιλ. δολάρια;

Στο δεύτερο βίντεο της εκστρατείας, το “Screen Experiment”, άνδρες που περιμένουν το μετρό στις αποβάθρες βλέπουν τα οπίσθιά τους, σε γκρο πλαν, να προβάλλονται στις οθόνες τηλεόρασης του μετρό. Πολλές γυναίκες χαμογελούν όταν κάποιοι άνδρες καλύπτουν τα οπίσθιά τους νιώθοντας ταπείνωση. “Εκατομμύρια γυναίκες το ζουν αυτό καθημερινά”, είναι το μήνυμα στο τέλος του βίντεο.

Η εκστρατεία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από ορισμένους άνδρες στο YouTube και στο Twitter που νιώθουν ότι στιγματίζονται ως βιαστές και εγκληματίες.

Διαβάστε ακόμα:  Ταξίδι στην έδρα της AIRBUS στην Τουλούζη πραγματοποίησε η AEGEAN για 120 ταξιδιωτικούς πράκτορες από την Ελλάδα και την Κύπρο

Σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό της Πόλης του Μεξικού, μια από τις πρωτεύουσες με τους περισσότερους κατοίκους, καθημερινά και οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση σε τακτική βάση. Η εταιρία σιδηροδρόμων όριζε βαγόνια μόνο για γυναίκες επί χρόνια και στις αρχές του 2016 άνδρες που επιβιβάστηκαν σε αυτά, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο.

Η ιδέα είναι η ανατροπή των ρόλων και η ευκαιρία για τους άνδρες να δοκιμάσουν αυτό που υφίστανται οι γυναίκες από τους εφαψίες. Αυτοί που παρενοχλούν επωφελούνται από την ανάμιξη του κόσμου στα κατάμεστα μέσα μεταφοράς για να επιτεθούν στις γυναίκες, κολλώντας πάνω τους ή χειρονομώντας.

Διαβάστε ακόμα: Emirates – ετοιμάζεται το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, τριώροφο με πισίνα και μπιλιάρδο

Εννέα Μεξικανές στις 10 δηλώνουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην καθημερινή τους διαδρομή με τις συγκοινωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο βίντεο. Μια αναλογία που πλησιάζει τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία στη Γαλλία, γράφει η εφημερίδα ouest france. Τον περασμένο Απρίλιο, ποσοστό 100% των γυναικών που χρησιμοποιούσαν τις αστικές συγκοινωνίες δήλωσαν ότι υπέστησαν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους σεξιστική παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με έκθεση που διαβιβάστηκε στο Ανώτερο Συμβούλιο Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Κοινοβουλευτική έκθεση τον περασμένο Νοέμβριο διατύπωνε 13 προτάσεις για βελτίωση της νομοθεσίας κατά της μάστιγας αυτής.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ