Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
28.4 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΔείτε από ψηλά τον «Μυστρά του Αιγαίου»! Ένα χωριό όπου ο χρόνος...

Δείτε από ψηλά τον «Μυστρά του Αιγαίου»! Ένα χωριό όπου ο χρόνος έχει σταματήσει για πάντα…

Ο Ανάβατος είναι ένας σπάνιος μεσαιωνικός οικισμός στην Ελλάδα. Το όνομα του οικισμού δηλώνει το μέρος όπου δεν μπορεί κανείς να ανεβεί. Είναι γνωστός και ως «Μυστράς του Αιγαίου» ή «Μυστράς της Χίου».

Πρόκεται για ένα Μεσαιωνικό οικισμό με οχυρωματικό χαρακτήρα που είναι κτισμένος στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου ύψους 450μ ο οποίος περιβάλλεται από δύο φαράγγια. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το Κάστρο έκτασης 800 τμ, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πυκνή δόμηση των οικιών, οι οποίες ακουμπούν η μία στην άλλη. Η φυσικά οχυρή θέση και ο τρόπος κατασκευής δείχνουν ότι ο λόγος δημιουργίας του οικισμού ήταν πρωτίστως αμυντικός για την προστασία των κατοίκων και για την επιτήρηση των δυτικών ακτών της Χίου.

Μόνο τρεις άνθρωποι στον κόσμο μιλούν αυτή την γλώσσα!

- Advertisement -

Τα κτίρια που ξεχωρίζουν είναι ο ναός του Ταξιάρχη, σε ρυθμό δίκλιτης βασιλικής και το λεγόμενο Τριώροφο, το οποίο είχε λιοτρίβι στο ισόγειο, δεξαμενή και σχολείο στον όροφο και στην κορυφή το ναό της Παναγιάς των Εισοδίων. Ο χρόνος ίδρυσης του οικισμού δεν είναι ακριβώς γνωστός. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Αποτελείται από τρία τμήματα: την Ακρόπολη, στην κορυφή του βραχώδους εξάρματος, το Μεσοχώρι (αναπτύχθηκε περί το τέλος της Γενουατοκρατίας) και το Νέο Χωριό, που απλώνεται στην ανατολική κλιτύ του βράχου. Chios Photos – By Konstantinos Anagnostou Τα υπόλοιπα κτίρια είναι κυρίως διώροφα, με το ισόγειο να χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή στάβλος και στον όροφο βρισκόταν η κατοικία της οικογένειας. Οι δύο όροφοι επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο.

Ούτε που τον έχετε σκεφτεί! Ο λόγος που τα καθίσματα στα περισσότερα αεροσκάφη είναι μπλε

Τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω στο βράχο χωρίς θεμέλια. Το υλικό κατασκευής είναι ο τοπικός ασβεστόλιθος και για κονίαμα χρησιμοποιείται αργιλόχωμα με μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστη και άμμο. Η οριστική διαμόρφωση του οικισμού στη μορφή που τον βλέπουμε σήμερα έγινε επί Τουρκοκρατίας. Κυρίως το τμήμα που είναι πιο κάτω από την ακρόπολη. Οι Οθωμανοί όμως δεν είχαν καμία ανάμειξη σε αυτή τη διαμόρφωση. Πρόκειται για «μεταβυζαντινό» οικισμό. Σε αντίθεση με άλλα χωριά της Χίου, όπως τα μαστιχοχώρια στο νότο, εδώ δεν υπάρχουν σημάδια της παρουσίας των Γενοβέζων.

Η ωραιότερη παραλία του κόσμου είναι ελληνική και μοιάζει με παράδεισο!

Το μόνο ορατό ίχνος γενοβέζικης επιρροής είναι ο κεντρικός πύργος, που αργότερα μετασκευάστηκε σε εκκλησία των Ταξιαρχών. Ο Ανάβατος καταστράφηκε κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822 και από τότε ερήμωσε. Τα κτίσματα υπέστησαν καταστροφές και στο σεισμό του 1881. Σήμερα το χωριό έχει τρεις κατοίκους. Ο Ανάβατος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, «ο οικισμός αποτελεί τυπικό δείγμα μεσαιωνικής οχύρωσης, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Στην κορυφή της ακρόπολης δεσπόζει η δίκλιτη βασιλική του «παλαιού» Ταξιάρχη, η οποία διασώζει μορφολογικά στοιχεία παλαιότερων φάσεων, καθώς και της όψιμης Τουρκοκρατίας.

Είχατε σκεφτεί ποτέ να μείνετε σε σπίτια διασήμων; Τώρα μπορείτε!

Σε μικρή απόσταση και προς τα ΝΑ του ναού βρίσκεται τριώροφο οικοδομικό συγκρότημα του οποίου το ισόγειο ήταν ελαιοτριβείο, ο πρώτος όροφος σχολείο και ο δεύτερος όροφος ο ναός της Παναγίας. Στα ΒΑ του οικισμού και σε πολύ μικρή απόσταση από αυτόν βρίσκεται ο κατάγραφος εσωτερικά μεταβυζαντινός κοιμητηριακός ναός του Αγ. Γεωργίου»….

πηγή:mixanitouxronou.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,478 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ