Το Airbus A321 της Lufthansa εκτράπηκε στη Μαδρίτη μετά από ασθένεια του πιλότου. Το αεροσκάφος ανέφερε ότι ο πρώτος αξιωματικός παρουσίασε αδιαθεσία 30 ναυτικά μίλια νότια της Μαδρίτης.

  • Η πτήση LH1140 της Lufthansa με προορισμό τη Σεβίλλη έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Μαδρίτη αφού ο κυβερνήτης αρρώστησε.
  • Τα περιστατικά ασθενειών των πιλότων δεν είναι ασυνήθιστα, αν και απαιτείται να υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις.
  • Άλλα πρόσφατα σοβαρά περιστατικά που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνουν θάνατο επιβατών, απώλεια των αισθήσεων πιλότου και έκτακτη ανάγκη πληρώματος αεροπλάνου.

Ένα Airbus A321 της Lufthansa στις 17 Φεβρουαρίου με προορισμό τη Σεβίλλη (SCQ), εκτράπηκε στη Μαδρίτη (MAD) αφού ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αρρώστησε. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση LH1140 της Lufthansa από τη Φρανκφούρτη (FRA) προς τη Σεβίλλη τη στιγμή της εκτροπής.

Η πτήση αναχώρησε από το FRA στις 9:40 π.μ. και τα ταξίδια κατά μήκος αυτής της διαδρομής συνήθως διαρκούν μέσο όρο 2,5 ώρες. Ενώ ταξίδευε στα 35.000 πόδια πάνω από την πόλη του Τολέδο, περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μαδρίτης, το αεροσκάφος ανέφερε στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ότι ο πρώτος αξιωματικός δεν ήταν καλά, ζητώντας εκτροπή στο MAD.

Έκτακτη κάθοδος

Το αεροσκάφος έστριψε αριστερά και ξεκίνησε μια κάθοδο -2.500 πόδια ανά λεπτό, φτάνοντας στον διάδρομο 32L του MAD περίπου 20 λεπτά αργότερα. Συναντήθηκε από παραϊατρικό προσωπικό λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Αφού έμεινε στο έδαφος για πέντε ώρες, η πτήση συνέχισε προς το SVQ, φτάνοντας στις 5:18 μ.μ.

Η κατάσταση του πρώτου αξιωματικού ή η πιθανή αιτία της πάθησης, είναι προς το παρόν ασαφής. Το αεροσκάφος που συμμετείχε στην πτήση ήταν ένα A321 5 ετών με νηολόγιο D-AISO. Παραδόθηκε στην αεροπορική εταιρεία το 2008 και πέρασε δύο χρόνια καθηλωμένο σε αποθήκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το ίδιο αεροσκάφος είχε ολοκληρώσει το δρομολόγιο δύο ημέρες νωρίτερα.

Η Lufthansa δεν απάντησε σε ερωτήσεις της Simple Flying σχετικά με το περιστατικό μέχρι στιγμής

Ακολουθεί ένα πρόσφατο ιστορικό κοινών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης:
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση τέτοιων περιστατικών κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιλότοι αεροπορικών εταιρειών υποχρεούνται να κάνουν αυτό που είναι γνωστό ως αεροϊατρική εξέταση κατηγορίας 1. Αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιούνται ετησίως για πλήρωμα πτήσης κάτω των 40 ετών και κάθε έξι μήνες μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Οι κανόνες εξέτασης είναι αυστηρότεροι για τις λειτουργίες ενός χειριστή.
Οι εκτροπές που προκύπτουν από ιατρικά ζητήματα του πληρώματος πτήσης και των επιβατών δεν είναι ασυνήθιστες. Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη εννέα ημέρες νωρίτερα σε ένα A380 της Lufthansa. Η πτήση LH773 αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ (BKK) λίγο μετά την αναχώρηση λόγω του θανάτου ενός επιβάτη αμέσως μετά την απογείωση.
Μόλις τον Αύγουστο, ένας πιλότος σε ένα LATAM Boeing 787-9 πέθανε κατά τη διάρκεια πτήσης μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου του Μαϊάμι (MIA) και του Arturo Merino Benitez Chile (SCL) του Σαντιάγο. Το αεροσκάφος εξετράπη της πορείας του προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Tocumen (PTY) της Πόλης Πανάμ, όταν ο κυβερνήτης έχασε τις αισθήσεις του.
Τον Ιούλιο του 2023, συνέβη επείγουσα ιατρική κατάσταση πληρώματος αεροσκάφους στο FRA. Σε αυτό το περιστατικό, η πτήση 4Y 1205 που εκτελούσε ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Eurowings πλησίαζε στο FRA από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου (HER) της Κρήτης, όταν ο κυβερνήτης κατέρρευσε. Ευτυχώς, ο συγκυβερνήτης πήρε τον έλεγχο του αεροσκάφους και να προσγειωθεί χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Διερεύνησης Ατυχημάτων Αεροσκαφών ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό.

Ιατρικά επείγοντα περιστατικά έχουν επίσης πλήξει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προκαλώντας προσωρινό κλείσιμο των αεροδρομίων. Πιο πρόσφατα, περισσότερες από 70 πτήσεις επηρεάστηκαν όταν ένας ελεγκτής στο διεθνές αεροδρόμιο Daniel K. Inouye (HNL) της Χονολουλού υπέστη ένα απροσδιόριστο περιστατικό υγείας τον Οκτώβριο του 2023.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ