Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May υπέγραψε πριν λίγες μέρες τα χαρτιά για να ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία του Brexit. Πάμε να δούμε πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τους ταξιδιώτες.

Από την Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected]

Μπορεί να έχει ακουστεί και από άλλες χώρες με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ελλάδας, ωστόσο καμία δεν το είχε κάνει πράξη μέχρι τον Ιούνιο του 2016 όταν οι Βρετανοί με ποσοστό 52% αποφάσισαν να “αφήσουν” την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι λοιπόν μετά από 44 χρόνια ως κράτος-μέλος, η Βρετανία με επιστολή της πρωθυπουργού της προς την ΕΕ, ενεργοποίησε το άρθρο 50 κινώντας και επισήμως τη διαδικασία του Brexit. Και μπορεί η χώρα να αποχωρήσει από την Ένωση τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο οι μέχρι τότε οι επιπτώσεις θα είναι εμφανής σε διάφορους τομείς όπως και αυτός του ταξιδιού! Ας δούμε κάποιες από τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το επικείμενο Brexit αν και έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι τις τελικές αποφάσεις.

Μπορεί να αυξηθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων 

Διάφορες εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η easyJet συνέβαλλαν στο να γίνει το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο από διάφορα μέρη της Ευρώπης πιο φθηνό από ποτέ. Τώρα που η χώρα αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών και συνεπώς να ανέβουν οι τιμές των ναύλων. Μέχρι σήμερα η συμφωνία “Open Skies”  επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ περισσότερων αεροπορικών εταιρειών, περισσότερα δρομολόγια, και χαμηλότερους ναύλους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και από τη στιγμή που η Βρετανία βρεθεί εκτός θα χάσει και τα συγκεκριμένα προνόμια.

 

Το Brexit φέρνει τουρίστες στην Ελλάδα

Μπορεί να πέσει η ισοτιμία της λίρας Αγγλίας έναντι του δολαρίου 

Η αξία του δολαρίου ΗΠΑ ήταν για αρκετό καιρό μικρότερη σε σχέση με αυτή της λίρας Αγγλίας. Μόλις όμως ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η αξία της λίρας βρέθηκε σε μια απότομη πτώση και έχει έκτοτε υποτιμηθεί κατά 18%. Αυτό σημαίνει μια αρχική αύξηση του κόστους του ταξιδιού για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά έκανε τα ταξίδια φθηνότερα για τους Αμερικανούς πολίτες! Για τους επισκέπτες επίσης η πτώση της λίρα έχει και άλλα πλεονεκτήματα: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα μία από τις πιο προσιτές αγορές για αγαθά πολυτελείας στον κόσμο, και οι ξένοι επισκέπτες δαπάνησαν $161 εκατομμύρια περισσότερα στα καταστήματα της χώρας τον Δεκέμβριο του 2016 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.

Ευνοϊκότερες οι τιμές σπιτιών για τους ξένους στο Λονδίνο!

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καταγράψει πτώση του διεθνούς τουρισμού 

Το Λονδίνο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου, ενώ και έξω από την πρωτεύουσα, διάφορα σημεία όπως μικρές γραφικές πόλεις μέχρι τα εντυπωσιακά Highlands της Σκωτίας προσέλκυαν πλήθος επισκεπτών από κάθε σημείο του πλανήτη. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς της τουριστικής βιομηχανίας το Brexit ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στον αριθμό των επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου την προσεχή περίοδο. Το 1/3 των ταξιδιωτών από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία και το 1/4 από τη Γαλλία ανέφεραν ότι θα ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να ταξιδέψουν στη χώρα σε περίπτωση επικράτησης της αποχώρησης στο δημοψήφισμα, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και το 10% των ταξιδιωτών από τον Καναδά και το 12% από τις ΗΠΑ αντίστοιχα. Υπολογίζεται δε ότι το Brexit θα μπορούσε να κοστίσει στην τουριστική βιομηχανία 5,9 δις δολάρια ετησίως σε διεθνείς τουριστικές δαπάνες και μόνο.

Πάσχα στο Λονδίνο με καταπληκτική προσφορά! Βρήκαμε για εσάς ολόκληρο σπίτι μόνο με €33 το άτομο!

Ενδεχομένως υπάρξουν αλλαγές και στην πολιτική εισόδου στη χώρα από τα αεροδρόμια  

Στα δύο χρόνια που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά στα σύνορα, τουλάχιστον όσον αφορά τους Αμερικανούς ταξιδιώτες οι οποίοι έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχουν έγκυρο διαβατήριο κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο φτάνοντας στον Μάρτιο του 2019,  οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να δουν αλλαγές στα ταξίδια που μέχρι τότε θα κάνουν χωρίς visa αλλά και στα ξένα σύνορα.

Λονδίνο: Βρήκαμε για εσάς τα 10 πιο cool διαμερίσματα του Airbnb! Δεν θα ξέρετε ποιο να επιλέξετε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ