Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
35.3 C
Athens
ΑρχικήGalleriesΠυργί: Το χωριό της Χίου που μοιάζει με... κέντημα- Βγαλμένο από άλλη...

Πυργί: Το χωριό της Χίου που μοιάζει με… κέντημα- Βγαλμένο από άλλη εποχή εντυπωσιάζει με τη μεσαιωνική του όψη! Δείτε τις εκπληκτικές εικόνες

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά χωριά όχι μόνο της Χίου αλλά της  Ελλάδας, το Πυργί μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Και επειδή διατηρείται έτσι όπως χτίστηκε και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της νότιας Χίου, είναι πλούσιο και σπουδαιότατο από λαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής άποψης. Είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Πατέλλα, περιβαλλόμενο από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του.

- Advertisement -
Πυργί Χίος

Επειδή ελάχιστα πλήγηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1881, διατηρεί και εσωτερικά τη μεσαιωνική του όψη. Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα, συνεχόμενα μεταξύ τους κατά μήκος των δρόμων. Κατά την αρχαιότητα αρκετά σπίτια είχαν πυραμοειδή στέγη (τραβάκα). Οι δρόμοι είναι γραφικότατοι, καθώς τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες).

Πυργί Χίος σοκάκια
Πυργί Χίος, το χωριό - κέντημα

Στενοί, πέτρινοι δρόμοι, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, πλήθος άλλων εκκλησιών αλλά κυρίως η γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών, κάνουν το Πυργί πραγματικά μοναδικό.

Πυργί Χίος, τα "ζωγραφισμένα" σπίτια
Πυργί Χίος, σπίτια

Τα σπίτια, το ένα κολλητά με το άλλο, συνδέονται με τα απέναντι με εντυπωσιακές αψίδες, ενώ ο εξωτερικός τοίχος των πιο «απομακρυσμένων» κτισμάτων είναι μεσαιωνική περίβολος. Η αίσθηση πως το χωριό χτίστηκε ώστε να παρέχει προστασία στους κατοίκους του είναι διάχυτη καθώς ο επισκέπτης περπατά στα γραφικά δρομάκια του. Το «σφραγίζει» άλλωστε αυτό ο αμυντικός πύργος, στο κέντρο του χωριού, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.

Χωριό - κέντημα , Πυργί Χίος,
Τα ζωγραφισμένα σπίτια, Πυργί Χίος
Πυργί Χίος, μπαλκόνια
Μεσαιωνική όψη κτηριων Πυργί Χίος
Πυργί Χίος, μεσαιωνική όψη

Κάνουμε επίσης μια βόλτα στα Μεστά Χίου, το όμορφο χωριό που θυμίζει… λαβύρινθο!

Αξίζει να σταθεί κανείς στον ναό των Αγίων Αποστόλων, που είναι ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο. Όσο εντυπωσιακό είναι το εξωτερικό του τόσο εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι του, με τοιχογραφίες, έργο του Αντωνίου Δομεστίχου του Κρητός. Χρονολογούνται από το 1665, με πολύ έντονο το λαϊκό στοιχείο αλλά και χαρακτηριστικά από την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής.

Πυργί Χίος, εκκλησία
Πυργί Χίος Αγίων Απόστόλων

Οι προσόψεις των σπιτιών είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, με τα περίφημα «ξυστά» να δημιουργούν ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα και να δίνουν στο Πυργί τον μοναδικό χαρακτήρα του. Η εντυπωσιακή τεχνική, που τα σκαλίσματα γίνονται με το χέρι, περιλαμβάνει μαύρη άμμο που ασπρίζεται και στη συνέχεια ξύνεται. Έτσι δημιουργούνται τα περίφημα μαύρα μοτίβα πάνω σε άσπρο φόντο, απλά ή σύνθετα, που διατηρείται ζωντανή έως τις μέρες μας.

Πυργί Χίος, παλιό κτήριο
Τα χαρακτηριστικά κτήρια στο Πυργί Χίου
Πυργί Χίου
Πυργί Χίος, λαογραφικά στοιχεία
Πυργί Χίος, χαρακτηριστικό κτήριο
Πυργί Χίος, τοιχογραφία
Πυργί Χίος, γραφικό σοκάκι
Πυργί Χίος, στενό δρομάκι
Πυργί Χίος, τα κτήρια που μοιάζουν σαν κεντημένα

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,198 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ