Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024
31.1 C
Athens
ΑρχικήTrip Ideas«Στη γη των Αιθήκων»: Ζήστε μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία στα όμορφα ορεινά...

«Στη γη των Αιθήκων»: Ζήστε μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία στα όμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων

Οι επιλογές που προσφέρει η Ελλάδα για χειμερινές εκδρομές είναι πολλές. Οι όμορφες διαδρομές ακόμη περισσότερο… Τα Τρίκαλα και ο ορεινός όγκος γύρω τους είναι σίγουρα μια εξαιρετική ιδέα για εκδρομή… Μια υπέροχη, σύγχρονη πόλη, γραφικά ορεινά χωριά, φύση, σκι, ωραίο φαγητό, δραστηριότητες, εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες και ζεστοί ξενώνες, μια ανάσα τα επιβλητικά Μετέωρα… τι να πρωτοπει κανείς! Γι αυτό εδώ θα κάνουμε ένα road trip στα όμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων. Η εκπληκτική φυσική οµορφιά τους έχει αναδείξει τα ορεινά χωριά των Τρικάλων σε ιδανικό προορισµό για όλο το χρόνο, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα συνονθύλευµα αυθεντικών ταξιδιωτικών εµπειριών!

Από τη µια η δηµοφιλής Ελάτη και το γραφικό Περτούλι στις πλαγιές του Κόζιακα και από την άλλη πολλά µικρά παραµυθένια χωριά ίσως όχι τόσο γνωστά αλλά πραγµατικά πανέµορφα, συνθέτουν ένα µοναδικό, φυσικής οµορφιάς τοπίο που παράλληλα εξασφαλίζει αυθεντική φιλοξενία, ωραία καταλύµατα, εξαίρετο φαγητό, ηρεµία και διαφόρων ειδών δραστηριότητες! Και αν προσθέσουµε την πλούσια γαστρονοµία, την πληθώρα εναλλακτικών δραστηριοτήτων και τη θερµή φιλοξενία των ντόπιων έχουµε ένα πολύ δυνατό «χαρτί»!

- Advertisement -

Η διαδροµή Καλαµπάκα – Μετέωρα – Τρίκαλα – Πύλη

Τρίκαλα

Είναι ένα τρίγωνο που περικλείει απίστευτες φυσικές οµορφιές. Πηγαίνοντας προς τα Τρίκαλα (ή στην επιστροφή) έστω μια στάση στην Καλαμπάκα, την “είσοδο” των Μετεώρων, επιβάλλεται. Κάντε μια βόλτα στην σκιά των Μετεώρων και θαυμάστε από κοντά το επιβλητικό τοπίο.

Πρώτος σταθµός πριν τα χωριά, πρέπει να είναι τα Τρίκαλα, µια πόλη που γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το ποτάµι που διασχίζει το κέντρο της δίνει µια ιδιαίτερη ευρωπαϊκή νότα µε τις 10 γέφυρες που ενώνουν τις όχθες, ενώ η πόλη προσφέρει όλα τα εχέγγυα µιας διαµονής που δεν υπολείπεται σε ανέσεις! Αν βρεθείτε εκεί, µην παραλείψετε να κάνετε µια βόλτα µε ποδήλατο στη πόλη! Το ενετικό κάστρο που δεσπόζει στο λόφο του προφήτη Ηλία αποτελεί ένα από τα οµορφότερα αξιοθέατα και ενδείκνυται για έναν πολύ ωραίο περίπατο. Οι πολλές ποιοτικές επιλογές σε καφέ και εστιατόρια δε θα σας απογοητεύσουν.

Βρείτε προτάσεις για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση στην πόλη των Τρικάλων!

Μια ανάσα µόλις από την πόλη των Τρικάλων, βρισκόµαστε στον ορεινό όγκο της περιοχής, στην επονοµαζόµενη «Γη των Αιθήκων», ο σηµερινός Δήµος Πύλης. Σύµφωνα µε τον µύθο, πήρε το όνοµά της από τον οµώνυµο λαό που κατοικούσε εκεί και φρουρούσε τα περάσµατα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Μια διαδροµή από 11 στο σύνολο πανέµορφα χωριά, µε εντυπωσιακή θέα, έλατα και γραφικούς πετρόκτιστους οικισµούς ξετυλίγεται µπροστά µας, µε γνωστότερα χωριά αυτά της κοσµοπολίτισσας Ελάτης και του γραφικού Περτουλίου.

Τρίκαλα χιονισμένα
Τα Τρίκαλα χιονισμένα

Οδοιπορικό στα χωριά του Δήµου Πύλης

Με αφετηρία λοιπόν τα Τρίκαλα κινούµαστε στον οδικό άξονα Πύλης-Τρικάλων και διανύοντας 18 χλµ., (20 λεπτά περίπου) βρισκόµαστε στην Πύλη. Πρόκειται για ένα πανέµορφο φυσικό τοπίο, περιτριγυρισµένο από επιβλητικά βουνά και µε τον Πορταικό ποταµό να δεσπόζει µπροστά µας. Η ονοµασία της δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί ένα φυσικό πέρασµα ανάµεσα στα βουνά που οδηγεί στον ορεινό όγκο.

Στη διαδρομή από Τρίκαλα στα χωριά της Πύλης

Το πρώτο αξιοθέατο της περιοχής είναι το επιβλητικό µονότοξο, χτισµένο από πέτρα γεφύρι ύψους 13 µέτρων, που «ενώνει» τα δύο αντικριστά βουνά και αποτελεί ιδανικό σηµείο για να απολαύσετε τη φύση γύρω σας! Βρίσκεται περίπου 1,5 χλµ. από το χωριό της Πύλης και χτίστηκε το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα. Το εκπληκτικό αυτό κατασκεύασµα έχει ύψος 67 µ. και αποτελούσε τη µοναδική γέφυρα ως το 1936, που σύνδεε τον κάµπο µε την περιοχή του Ασπροποτάµου.

Το επιβλητικό πέτρινο γεφύρι του 1514

Η περιοχή είναι must στάση των επισκεπτών πριν ανηφορίσουν µε προορισµό τα χωριά του Κόζιακα για να θαυµάσουν την σχεδόν απόκοσµη οµορφιά του τοπίου. Κοντά στο γεφύρι συναντάµε µία καφετέρια, ιδανικό σηµείο για χαλάρωση, καθώς και αρκετά µικρά µαγαζάκια όπου µπορούµε να προµηθευτούµε τοπικά προϊόντα.

Συνεχίζοντας τη διαδροµή, αξίζει να επισκεφτείτε την Πόρτα Παναγιά ή αλλιώς «Παναγιά των Μεγάλων Πυλών» που βρίσκεται µόλις λίγα λεπτά από την Πύλη στον οικισµό Πόρτα. Η Πόρτα Παναγιά χτίστηκε το 1.283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Αγγελο Κοµνηνό Δούκα, ενώ η ιδιαίτερη ιδιόρρυθµη αρχιτεκτονική και οι ψηφιδωτές εικόνες µοναδικής οµορφιάς και τεχνοτροπίας την έχουν αναδείξει σε πολύ δηµοφιλές αξιοθέατο. Λίγο πιο πέρα στο «Xάνι» µπορείτε να χαλαρώσετε πίνοντας τον καφέ σας και βλέποντας την υπέροχη θέα που έχει δηµιουργήσει η φύση, που µοιάζει κυριολεκτικά µε πίνακα ζωγραφικής.

Ο δρόµος από την Πύλη και πάνω…

Προσφέρει απλόχερα εικόνες από όµορφα, µικρά χωριουδάκια, που εκπέµπουν θαλπωρή και δηµιουργούν µια απόκοσµη ατµόσφαιρα. Ανηφορίζοντας τον δρόµο για την Ελάτη στην διασταύρωση για Άρτα στρίβουµε αριστερά και ακολουθούµε τις πινακίδες προς την Παλαιοκαρυά και τους περίφηµους καταρράκτες µε το µοναδικής οµορφιάς τοξωτό πέτρινο γεφύρι.

To γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Επιβλητικό και όµορφο, το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς µε τους 2 τεχνητούς καταρράκτες στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα. Για να επισκεφθείτε το πέτρινο γεφύρι πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδροµή από Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα. Σε µόλις 5 λεπτά απόσταση µετά από το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται ο παλιός νερόµυλος, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση είναι και το Ροπωτό Τρικάλων. Στην περιοχή βρίσκεται η περίφηµη κορυφή της Καράβας (1618 µ.), από την οποία απολαµβάνει κάποιος µια καταπληκτική εικόνα του θεσσαλικού κάµπου- και όχι µόνο.

Μετά από µια διαδροµή γεµάτη από τα γάργαρα νερά του Πορταϊκού ποταµού και τα πανύψηλα δασωµένα έλατα, 15 χλµ. από την Πύλη και 35 χλµ. από τα Τρίκαλα, συναντάµε την κοσµοπολίτισσα Ελάτη.

Η κοσµική Ελάτη

Ελάτη

Χωµένη µέσα στα έλατα, χτισµένη αµφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Κόζιακα, σε υψόµετρο 900 µ., µας συναρπάζει µε την µαγεία της! Ο πετρόκτιστος παραδοσιακός οικισµός, µε τα στενά ανηφορικά καλντερίµια, τις ντόπιες µυρωδιές και τους φιλόξενους κατοίκους είναι περιστοιχισµένος από επιβλητικά όρη, «στεφανωµένος» από καταπράσινες σειρές ελάτων, που δηµιουργούν µια άκρως θελκτική ατµόσφαιρα για τον επισκέπτη.

Ελάτη

Αποτελεί το µεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, που γνωρίζει µεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Τα πέτρινα και ξύλινα σπιτάκια που µοιάζουν µε ελβετικά chalets, τριγυρισµένα από την πυκνή ορεινή βλάστηση, συνδέουν µια παραµυθένια εικόνα ενώ ο ταξιδιώτης θα βρει ιδανικές προτάσεις σε διαµονή και φαγητό σε έναν τόπο που δικαίως διεκδικεί τον τίτλο «δεύτερη Αράχωβα» για την κοσµοπολίτικη µα συνάµα τόσο γραφική ατµόσφαιρά της!

Ελάτη χωριό χιονισμένο
Ελάτη

Τα µικρά δροµάκια της προσφέρονται για ροµαντικές βόλτες, ενώ οι γραφικοί ξενώνες και τα ταβερνάκια µε τις φοβερές παραδοσιακές νοστιµιές είναι πόλος έλξης κάθε εποχή. Οι ξύλινοι πάγκοι στην άκρη του κεντρικού δρόµου είναι γεμάτοι µε βότανα, χειροποίητες χυλοπίτες και άλλα τοπικά προϊόντα.

Η Ελάτη αποτελεί αφετηρία για πλήθος ορεινών και πεζοπορικών διαδροµών (οι πιο δραστήριοι ανηφορίζουν για τη σπηλιά του Μπέη και το αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου Βράχου). Ο Κόκκινος Βράχος είναι ένα από τα πιο γνωστά και οργανωµένα αναρριχητικά πεδία 7 διαδροµών, µόλις 15′ από την Ελάτη. Όσο για ορειβασία και πεζοπορία η περιοχή είναι ιδανική, καθώς είναι αποκλειστικά ορεινός όγκος και οι διαδροµές είναι απεριόριστες! Η διαδροµή της πέτρινης Βλαχόστρατας είναι επίσης µια µοναδική εµπειρία!

Συνεχίζοντας την… περιπλάνηση

Μόλις 4χλµ. από το χωριό της Ελάτης βρίσκεται το Βροντερό, ένα καταπράσινο χωριό γεµάτο πλατάνια και τρεχούµενα νερά, µια απόλυτη όαση δροσιάς! Λίγο πιο κάτω από το Βροντερό, βρίσκεται το χωριό Καλόγηροι, µε το διατηρούµενο παραδοσιακό νερόµυλο και το µονοπάτι που οδηγεί στη «Σπηλιά της Νεράιδας». Δύο χιλιόµετρα πιο κάτω είναι το χωριό Άγιος Προκόπιος, µε την επιβλητική οµώνυµη εκκλησία.

Το γραφικό Περτούλι

Περτούλι

Αµφιθεατρικά χτισµένο στη δυτική πλαγιά του όρους Φούρκα, και µόλις 10χλµ. µακριά από την ξακουστή «γειτόνισσά του» την Ελάτη, σε υψόµετρο 1200µ., βρίσκουµε το δεύτερο δηµοφιλές χωριό της περιοχής, το Περτούλι, ένα από τα πιο παλιά χωριά της Θεσσαλίας (η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται σε κώδικα της Μονής Βαρλαάµ του 10ου αι.)!

Το ορεινό Περτούλι, µε τα γραφικά σπίτια του και τη µυρωδιά των ξύλων, δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Θεωρείται ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς ειδικά για το χειµώνα, καθώς βρίσκεται δίπλα στο χιονοδροµικό κέντρο της περιοχής, και έτσι γεµίζει από τους λάτρεις του σκι αλλά και όσους αγαπούν την πεζοπορία. Αν και πολύ µικρό σε µέγεθος, δεν υστερεί σε οµορφιά. Είναι ένα χωριό µε αξιοζήλευτη βλάστηση και πανίδα, που διέρχεται από κελαρυστά καθαρά ρυάκια, φυσικές πηγές και τρεχούµενα νερά.

Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου

Το χιονοδροµικό του κέντρο, αν και µικρό, διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις για σλάλοµ στις πλαγιές του και σε συνδυασµό µε τα όµορφα τριγύρω χωριά, είναι από τις πρώτες επιλογές πολλών σκιέρ. Διαθέτει 4 πίστες και 3 αναβατήρες και ενδείκνυται για οικογένειες αλλά και αρχάριους στο άθληµα! Το µοναδικού κάλλους τοπίο ανάµεσα στα έλατα εντυπωσιάζει και τους µη φίλους του αθλήµατος!

Οι υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδοµές, τα πολυτελή καταλύµατα και τα προσεγµένα ταβερνάκια έχουν δώσει έναν «κοσµοπολίτικο» αέρα στο Περτούλι, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα χειµερινά θέρετρα. Οι προτάσεις για διαµονή και φαγητό, φέρουν το άρωµα της παράδοσης.

περτουλιώτικα λιβάδια
Τα γνωστά περτουλιώτικα λιβάδεια

Στα περίφηµα Περτουλιώτικα λιβάδια, πολλοί fans των δραστηριοτήτων στη φύση βρίσκουν τον προσωπικό τους παράδεισο, µιας και η περιοχή προσφέρεται για πλείστες δραστηριότητες όπως τοξοβολία και mountain bike! Εκεί βρίσκεται και το Πανεπιστηµιακό Ελατόδασος, σήµα κατατεθέν της περιοχής, αφού το µέρος είναι γεµάτο από άγρια ζωή. Εκτείνεται στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα µέχρι τις βορειοανατολικές της Μπουντούρας σε υψόµετρο 1500 µ.

Άποψη του καταφυγίου στο όρος Κόζιακας

Από το Περτούλι, συγκεκριµένα από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, µπορείτε να πάρετε το µονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο «Χατζηπέτρος» στην κορυφή του Κόζιακα. Αν είστε λάτρης των χωµάτινων διαδροµών, αξίζει να κάνετε τη διαδροµή από την περιοχή Βλάχα (ανάµεσα από Ελάτη και Περτούλι) έως το χωριό Πύρρα.

Το χωριό Πύρρα

Η Πύρρα είναι ένα κτηνοτροφικό κυρίως χωριό, γνωστό για τα σπήλαια που βρίσκονται στην περιοχή. Το σπήλαιο στη θέση Καζάνια είναι από τα ωραιότερα σπήλαια της χώρας µας, µε υπέροχους σταλαγµίτες και σταλακτίτες και έναν υπόγειο καταρράκτη. Μαζί µε το σπήλαιο Σαρµανίτσα αποτελούν µοναδικά φυσικά φαινόµενα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Το παραµυθένιο Νεραϊδοχώρι

Σε υψόµετρο 1.140 µ. στις πλαγιές του Κόζιακα, δίπλα στο Περτούλι και 20 χλµ. από την Ελάτη, είναι χτισµένο το Νεραϊδοχώρι. Οι ντόπιοι λένε πως η ονοµασία του προέκυψε από παλιούς θρύλους και παραδόσεις για νεράιδες, ξωτικά και αερικά που έκαναν την εµφάνισή τους στα δάση το βράδυ!

Μέσα στα πλατάνια και στις παχιές φυλλωσιές των δέντρων κρύβεται µια υπέροχη λιθόστρωτη πλατεΐτσα, όπου µπορεί κανείς να θαυµάσει την αναπαλαιωµένη τρίκλιτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βετερνίκ (παλαιότερη ονοµασία του οικισµού, σλαβική λέξη για το «απάνεµο») µε ιστορικής σηµασίας τοιχογραφίες, που διασώθηκαν από την επέλαση των Τουρκαλβανών το 1823.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων low budget εκδρομές
Νεραϊδοχώρι

Όπως αποκαλύπτει και το όνοµα του, είναι ένα χωριό πραγµατικά παραµυθένιο, όπου η φύση επιδεικνύει τη δύναµή της και το τοπίο προκαλεί δέος. Χτισµένο αµφιθεατρικά στη γεµάτη έλατα πλαγιά, χαρίζει ένα τοπίο βγαλµένο από θρύλους µε ξωτικά… Έξω από το χωριό συναντάµε το µοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό µνηµείο του 1793 µε σηµαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς χρησιµοποιήθηκε ως κρησφύγετο των ανταρτών και ως κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η θέα από το µοναστήρι προς την κοιλάδα του Περτουλιώτη είναι κάτι περισσότερο από συναρπαστική.

Αγία Παρασκευή

Κατηφορίζοντας από την κεντρική πλατεία προς το ποτάµι, βρίσκεται το πετρόκτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου, από όπου ξεκινά και το περίφηµο πετρόχτιστο µονοπάτι «Βλαχόστρατα». Το σηµείο ενδείκνυται για εξερεύνηση στο πυκνό ελατοδάσος του Κόζιακα. Αφού «χορτάσετε» τις βόλτες στο χωριό, µπορείτε να γευµατίσετε σε ένα από τα γραφικά του ταβερνάκια και κατόπιν να αρχίσετε την εξερεύνηση των πέριξ.

Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας, η περιήγηση στα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήµονα θα σας ανταµείψει. Επιπλέον, µην παραλείψετε να κάνετε µια βόλτα µέχρι τον Ασπροπόταµο, που αποτελεί παραπόταµο του Αχελώου και απέχει µόλις δύο χιλιόµετρα από το χωριό.

Άποψη του Ασπροπόταμου

Must See

  • Σε µικρή απόσταση, το χωριό της ∆έσης µε το σπήλαιο της Λέγκως, από όπου περνά ένα υπόγειο ποτάµι, και το γραφικό χωριουδάκι του Αγίου Νικολάου µετά τη Δέση, µε θέα στις βουνοκορφές της Πίνδου, χτισµένο σε ένα πολύ όµορφο τοπίο µε πλούσια βλάστηση και τρεχούµενα νερά. Το χωριό φηµίζεται για τα καλοκαιρινά πανηγύρια αλλά και την περίφηµη βραχογραφία του Αγίου Νικολάου.
  • Το γραφικό εκκλησάκι Αγ. Αποστόλων στη θέση Τζατζά, όπου ξεκινάει ένα φυσικό µονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» µε θέα όλο τον Θεσσαλικό Κάµπο.
  • Τα χωριά του Ασπροπόταµου, µε τα πέτρινα γεφύρια, πολλά από τα οποία χτίστηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ανάµεσα τους, το λιθόκτιστο γεφύρι της Σµίξης.
Ασπροπόταμος

Must Visit

Φυσικά τα Μετέωρα… Αφού θα είστε τόσο κοντά, είτε πηγαίνοντας είτε επιστρέφοντας µια στάση στη Καλαµπάκα για βόλτα και φαγητό και για να θαυµάσετε από κοντά το µεγαλείο της φύσης, το γεωλογικό θαύµα των Μετεώρων είναι απαραίτητη. Μετέωρα: Ταξίδι στο μέρος όπου… αγγίζεις τον ουρανό

Διαδροµές

  • Τρίκαλα-Πύλη, απόσταση 8,5 χλµ
  • Πύλη-Ελάτη, απόσταση 15,2 χλµ.
  • Περτούλι-Νεραϊδοχώρι, απόσταση 3,4 χλµ.
Νεραϊδοχώρι

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,303LikesΚάντε Like
88,217 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ