Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
36.5 C
Athens
ΑρχικήVideoΡοπωτό Τρικάλων: Το χωριό που το «κατάπιε» η γη! (video)

Ροπωτό Τρικάλων: Το χωριό που το «κατάπιε» η γη! (video)

Το Ροπωτό Τρικάλων είναι ένα χωριό που μοιάζει να το έχει… καταπιεί η γη, λόγω των συνεχιζόμενων κατολισθήσεων.

Ροπωτό Τρικάλων εκκλησία με κλίση

Ένα χωριό στα Τρίκαλα χάθηκε σχεδόν από τον… χάρτη, αφού πλέον έχει ερημώσει και τα σπίτια του γέρνουν ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας κατολισθήσεων στην περιοχή πριν από δεκαετίες.

- Advertisement -

Τρίκαλα: Ταξίδι στην πιο cool πόλη της Ελλάδας

Η ιστορία του χωριού

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό Τρικάλων ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το σαθρό έδαφος υποχωρεί «ρουφώντας» σπίτια και καταστρέφοντας δρόμους.

Ροπωτό Τρικάλων σπίτια με κλίση μέσα στο πράσινο


Ως αποτέλεσμα πολλά από τα κτήρια του ελληνικού αυτού χωριού κατέρρευσαν ή βρέθηκαν σε πολύ επικίνδυνη κλίση, κάτι που καθιστούσε απαγορευτική τη διαμονή των κατοίκων, που έφταναν τους περίπου 800.

Ροπωτό Τρικάλων χωριό που το κατάπιε η γη πανοραμική

Μέχρι και σήμερα οι κατολισθήσεις δεν έχουν σταματήσει και υπολογίζεται πως πάνω από εκατό κτήρια έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.

Ροπωτό Τρικάλων εκκλησία με κλίση και κάτοικος

Άκρως μαγευτικό θέαμα! Επιβλητικοί και πανέμορφοι καταρράκτες στα Τρίκαλα! (video)

Μάλιστα, μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και ο ιερός Ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, που στέκεται επιβλητικός παρά την μεγάλη κλίση που προκάλεσε φθορές στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο.

Ροπωτό Τρικάλων εκκλησία με κλίση πάνω στον κατεστραμμένο δρόμο


Στερεά Ελλάδα: Ανακαλύπτουμε 3 “κρυμμένα” χωριά της!

Το Ροπωτό Τρικάλων πολλές φορές στο παρελθόν έγινε το επίκεντρο σε πολλές εκπομπές, που έκαναν εκτενή ρεπορτάζ στο χωριό που το εγκατέλειψαν 300 οικογένειες όταν έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους!

Δείτε το ρεπορτάζ/ντοκιμαντέρ από το κανάλι του GreekReporter:

Σφενδύλι: Το βυθισμένο χωριό της Κρήτης! Σαν άλλη “Ατλαντίδα”!

Σφενδύλι χωριό κρήτης μισοβυθισμένο πανοραμική

Το Σφενδύλι μπορεί να μην έχει κατοίκους ή επισκέπτες όμως όλοι ασχολούνται μαζί του, αφού είναι ένα μισοβυθισμένο χωριό σε μια λίμνη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο πανοραμική

Ένα ιδιαίτερο χωριό θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, έναν οικισμό που είναι μισοβυθισμένος σε μια λίμνη, προκαλώντας εντύπωση. Το χωριό Σφενδύλι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα και λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του.

Το Σφενδύλι έχει τη δική του ιστορία

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο σπίτια ερείπια

Το Σφνεδύλι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “Ατλαντίδα” της Κρήτης, αφού βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εδώ και 20 χρόνια! Βρίσκεται στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου, μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη. about:blank

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο το ηλιοβασίλεμα

Αν και ήταν ένα από τα ωραιότερα ελληνικά χωριά, χτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, από το 1500 που δημιουργήθηκε ως οικισμός, πλέον τα περισσότερα από τα σπίτια του έχουν βυθιστεί στη λίμνη, ενώ κάποια είναι μισοβυθισμένα, δημιουργώντας στον επισκέπτη μια απόκοσμη εικόνα.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο σπίτια μέσα στο νερό

Κάντε ένα Road Trip στην Κρήτη σε 2 εβδομάδες!

Διακόσια χρόνια μετά τη δημιουργία του χωριού ανήκε στο Δήμο Μοχού, ενώ το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας, για να περάσει στην κοινότητα Ποταμιών το 1928. Το όνομα Σφενδύλι προέρχεται από το επώνυμο Σφενδήλος, που ήταν διαδεδομένο εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο όλα τα κτήρια μισοβυθισμένα

Η βύθιση του ήρθε σιγά-σιγά

Μόλις δημιουργήθηκε το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, το χωριό άρχισε να βυθίζεται.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο ξερά δέντρα

Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν αμέσως και φυσικά όλοι αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και τις καταστροφές που υπέστησαν. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφενδύλι, ένα εγκαταλειμμένο πλέον μέρος στην Κρήτη, όπως και η περίφημη Αράδαινα, το πανέμορφο χωριό των Σφακίων στο χείλος του γκρεμού με 4 μόλις κατοίκους, εξαφανίζεται και εμφανίζεται, πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο πρωινή λήψη

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,288LikesΚάντε Like
88,446 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ