Ροπωτό Τρικάλων
- Advertisement -

Το Ροπωτό Τρικάλων είναι ένα χωριό φάντασμα, που έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του λόγω των συνεχιζόμενων κατολισθήσεων.

Επίσης, ανακαλύψτε το χωριό στην Ελλάδα που δεν μιλάνε ελληνικά!

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2010, όταν άρχισε να υποχωρήσει το έδαφος, τα πράγματα χειροτέρεψαν τα επόμενα χρόνια ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις.

Αποτέλεσμα είχε πολλά από τα κτίρια του χωριού να καταρρεύσουν ή να είναι σε πολύ επικίνδυνη κλίση, κάτι που καθιστά απαγορευτική τη διαμονή των κατοίκων. Μέχρι και σήμερα οι κατολισθήσεις δεν έχουν σταματήσει και υπολογίζεται πως πάνω από εκατό κτίρια έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.

Το Ροπωτό Τρικάλων πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα, κατοικούταν από 800 ανθρώπους και τώρα έχει ερημώσει. Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι φορές, που διεθνείς ΜΜΕ έκαναν εκτενή ρεπορτάζ στο χωριό που το εγκατέλειψαν 300 οικογένειες όταν έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, κυριολεκτικά.

Δείτε το ρεπορτάζ/ντοκιμαντέρ από το κανάλι του GreekReporter:

Αυτό είναι το χωριό φάντασμα στην Κρήτη που πήγε Λος Άντζελες! (video)

Το χωριό φάντασμα στην Κρήτη με την σπάνια αρχιτεκτονική του, που δένει αρμονικά με το ειδυλλιακό τοπίο που το περιβάλλει, στέγαζε 600 κατοίκους και τώρα είναι ερειπωμένο.

Το Conde Nast Traveler ξεχωρίζει τα 12 ομορφότερα χωριά των ελληνικών νησιών

Θα μπορούσε να είναι το σκηνικό από κάποιο μέρος που έχει βομβαρδιστεί και που οι κάτοικοι του, το εγκατέλειψαν σε μία νύχτα για να σωθούν. Ένα χωριό που πριν από μερικές δεκαετίες έσφυζε από ζωή.

Το Καλάμι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Βιάννου, στην ομώνυμη επαρχία του Νομού Ηρακλείου. Οι ανοιχτές πόρτες και τα παράθυρα, τα ερειπωμένα σπίτια, τα μισοτελειωμένα σημειώματα και τα κουρελιασμένα ρούχα συνθέτουν ένα μελαγχολικό σκηνικό.

Η “μυρωδιά” της εγκατάλειψης ενός χωριού χτισμένου σε μαγικό τοπίο με πυκνή βλάστηση, με βουνά και ποτάμια. Κάνει τον καθένα να αναρωτιέται γιατί το άφησαν στην μοίρα του και ερήμωσε.

Παραπάνω από 150 ήταν οι οικογένειες και 600 περίπου οι κάτοικοι του χωριού πριν αρχίσει να ερημώνει στα μέσα της δεκαετίας του 70′. Σταδιακά ο πληθυσμός του χωριού μεταφέρθηκε προς τα νότια παράλια, ψάχνοντας για μια καλύτερη τύχη στην Σιδωνιά και την Αρβή. Ενώ μέρος των χωριατών έφυγαν προς τα αστικά κέντρα.

Conde Nast Τraveller: Ποια ελληνικά νησιά προτείνει για διακοπές τον Οκτώβριο;

Το χωριό μέχρι και σήμερα παραμένει, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό μνημείο εγκατάλειψης της υπαίθρου και απαριθμεί, μόλις, 8 μόνιμους κατοίκους μεγάλης ηλικίας.

Οι στρατηγικοί λόγοι της θέσης του

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιστορικών το Καλάμι χτίστηκε σε αυτή την οχυρή θέση, στις αρχές της Τουρκοκρατίας πριν από τέσσερις περίπου αιώνες.

Οι φυσικοί παράγοντες και κυρίως οι λόγοι προστασίας από εχθρικές επιδρομές, ήταν οι λόγοι που χτίστηκε σε ημιορεινή περιοχή. Έτσι, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά από την θάλασσα, αυτή δεν φαίνεται για τακτικούς λόγους ασφαλείας.

Ο οπερατέρ Νίκος Σαράντος είχε καταγράψει με την κάμερά του το “απόκοσμο” περιβάλλον του χωριού. Έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για την περιοχή με τίτλο: “Kalami, the face of abandonment”. Το 2016 προβλήθηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λος Άντζελες.

Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα που σας εξασφαλίζει το βίντεο στο κανάλι του:

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ