Ζώνη Σένγκεν

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν από τις 31 Μαρτίου. Από τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών για 400 εκατομμύρια πολίτες.

Οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το 2007, αλλά καθώς δεν ίσχυε σε αυτές η άρση των συνοριακών ελέγχων, οι ταξιδιώτες εξακολουθούσαν να υποχρεούνται να επιδεικνύουν διαβατήρια κατά την είσοδο.

- Advertisement -

Το 2024, οι έλεγχοι στα σύνορα για τις δύο χώρες θα απλοποιηθούν.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για τις αλλαγές.

Χρειάζεστε διαβατήριο για να εισέλθετε στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία;

Όταν η Ρουμανία και η Βουλγαρία ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν φέτος, θα είναι ευκολότερο για τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν τις δύο χώρες.

Τα δύο υπουργεία Εσωτερικών ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι ορισμένοι έλεγχοι στα σύνορα θα αρθούν.

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς ή θαλάσσια από άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν διαβατήρια κατά την άφιξή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες σε πτήσεις, κρουαζιέρες και πορθμεία δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους.

Ωστόσο , εάν οδηγείτε ή φτάσετε με τρένο ή λεωφορείο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία , θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα, καθώς οι κανόνες που διέπουν τα χερσαία σύνορα δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί. Αυτό οφείλεται στο βέτο που άσκησε η Αυστρία .

«Θα πρέπει να ληφθεί νέα απόφαση για να οριστεί ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον ιστότοπό του.

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες μπορείτε να εισέλθετε χωρίς διαβατήριο;

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη Σένγκεν ήταν η Κροατία το 2022.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 1,25 δισεκατομμύρια ταξίδια σε αυτήν την περιοχή και 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι περνούν τα σύνορα των χωρών μελών της καθημερινά.

Χωρίς να υπολογίζουμε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει 27 κράτη. Είκοσι τρία ανήκουν στην ΕΕ και τέσσερα είναι συνδεδεμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Ο χώρος Σένγκεν δημιουργήθηκε το 1995 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σένγκεν 10 χρόνια νωρίτερα μεταξύ πέντε κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας: Γερμανίας, Βελγίου, Γαλλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας.

Ακολούθησαν αρκετές άλλες συμφωνίες μέχρι τη διεύρυνση του 2007, ενσωματώνοντας εννέα επιπλέον χώρες στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

Συνιστάται στους ταξιδιώτες χωρίς υπηκοότητα της ΕΕ να θυμούνται ότι η διαμονή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία συνυπολογίζεται στον χρόνο παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 90 ημέρες σε 180 ημέρες.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ