Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
33 C
Athens
ΑρχικήΑνατολικό ΑιγαίοΣάμοςΣαμιώτικο Μοσχάτο: Ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού μέσα από το εμβληματικό...

Σαμιώτικο Μοσχάτο: Ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού μέσα από το εμβληματικό μικρόρωγο σταφύλι

Η Σάμος είναι γνωστή για την μακραίωνη πολιτιστική της κληρονομιά, η οποία ξεκινά ήδη από την αρχαιότητα, ως γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα. Σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της έχει αναδειχθεί σε ένα προορισμό – πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

κρασί Σάμος ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
VDN Muscat

Η πατροπαράδοτη καλλιέργεια σε πεζούλες ξερολιθιάς και οι αρχέγονοι αμπελώνες της Σάμου είναι στοιχεία που έχουν διευρύνει την οινοτουριστική ταυτότητα του νησιού, με τα πολυβραβευμένα σαμιώτικα κρασιά να έχουν λάβει διαστάσεις παγκοσμίου φήμης και τους λάτρεις του κρασιού να επισκέπτονται τη Σάμο, από όλα τα σημεία του κόσμου.

- Advertisement -
κρασί νησί ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
Ψηλές Κορφές

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (Ε.Ο.Σ Σάμου) διαθέτει δύο σημαντικές εγκαταστάσεις, μέσα από τις οποίες οινοποιεί και διακινεί σε 25 χώρες, με κυρίαρχη τη Μητρόπολη των κρασιών Γαλλία, το πολύτιμο αυτό αγαθό του νησιού: Το Οινοποιείο στο Μαλαγάρι, στην πρωτεύουσα του νησιού, όπου στεγάζεται και το εντυπωσιακό Μουσείο Σαμιακού Οίνου και το Οινοποιείο στο Καρλόβασι, όπου λαμβάνουν χώρα οι κύριες oινοποιητικές διαδικασίες καθώς και η πρωτοποριακή για την Ελλάδα παραγωγή natural wines.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ αμπελώνας

Ξενάγηση στο εμβληματικό Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Το εντυπωσιακό κτίριο του 19ου αιώνα, λειτουργούσε τα πρώτα χρόνια ως οιναποθήκη και «ταβέρνα», δηλαδή χώρος για τη συγκέντρωση και εμπορία κρασιού. Η ίδρυση του Συνεταιρισμού το 1934 πραγματοποιήθηκε έπειτα από μεγάλες κινητοποιήσεις των αμπελουργών του νησιού και έως σήμερα ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το 98% της οινικής παραγωγής του νησιού.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ κρασί
Αρχέγονα Εδάφη 2020

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου θα σας γνωρίσει όλη την ιστορία του σαμιώτικου οίνου, που είναι ένας από τους πρώτους κατοχυρωμένους ως ΠΟΠ διεθνώς, φυσικά με το όνομα «Samos». Το Μοσχάτο Σάμου έχει έτσι καταφέρει να ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, αναδεικνύοντας το νησί σε έναν κορυφαίο οινοτουριστικό προορισμό. Συγκεκριμένα, από το 1936 έως σήμερα, τα συνεταιριστικά σαμιώτικα κρασιά έχουν τιμηθεί με εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ μουσείο
Στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Τις εντυπώσεις «κλέβουν» τα τεράστια, επιβλητικά βαρέλια, χωρητικότητας 80.000 λίτρων κρασιού. Σήμερα, αποτελούν αξιοθέατο του Μουσείο που μας ταξιδεύει στην αμπελοοινική ταυτότητα της Σάμου ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία οινογευσίας.

Ο Τάσος Δούσης μοιράζεται μαζί μας, στην εκπομπή ΕΙΚΟΝΕΣ την αξέχαστη εμπειρία του από την επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Info

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,169 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ