Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΣαουδική Αραβία: Θα γίνει ο καλύτερος προορισμός για καταδύσεις στον κόσμο;

Σαουδική Αραβία: Θα γίνει ο καλύτερος προορισμός για καταδύσεις στον κόσμο;

Η Σαουδική Αραβία με τα “ανέγγιχτα” νερά υπόσχεται στους θαυμαστές του scuba απαράμιλλες εμπειρίες και φιλοδοξεί να γίνει ο καλύτερος προορισμός για καταδύσεις στον κόσμο! Η ανάπτυξη 28.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Σαουδικής Αραβίας στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας επικεντρώνεται σε δύο προορισμούς: την Red Sea Global και την Amaala. Το έργο θα φέρει στους επισκέπτες μια πληθώρα πολυτελών ξενοδοχείων, φαγητού και υπαίθριων εμπειριών – όλα με βιώσιμη συμπεριφορά.

Οι προγραμματιστές σχεδιάζουν ολόκληρη η τοποθεσία να λειτουργεί με 100% ηλιακή ενέργεια και να στέλνει μηδενικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής . Περιορίζουν επίσης τον αριθμό των επισκεπτών σε ένα εκατομμύριο ετησίως.

- Advertisement -

Ένα σημαντικό μέρος της έλξης της περιοχής για τους ταξιδιώτες είναι οι μεγάλες, αμμώδεις ακτές και τα καταγάλανα νερά της. Αλλά αυτό που βρίσκεται κάτω από τα κύματα μπορεί να είναι το πιο συναρπαστικό από όλα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η ποικιλόμορφη θαλάσσια ζωή είναι άφθονα εδώ και θα αποδειχθούν πολύ ενδιαφέροντα για τους φανατικούς υδάτινους πόρους – ιδιαίτερα τους δύτες.

Θα μπορούσαν λοιπόν τα εκτεταμένα έργα στην Ερυθρά Θάλασσα να τα μετατρέψουν στον επόμενο μεγάλο καταδυτικό προορισμό; Πολύ πιθανό.

Γιατί οι καταδυτικές τοποθεσίες της Σαουδικής Αραβίας θα αμφισβητήσουν το καθεστώς της Αιγύπτου
Η εμπιστοσύνη της Ερυθράς Θάλασσας στην ποιότητα των τοποθεσιών της για καταδύσεις δεν είναι αβάσιμη. Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε μέχρι τις ακτές της Αιγύπτου για να δείτε μερικά από τα πιο δημοφιλή θέρετρα καταδύσεων στον κόσμο.

Η Χουργκάντα ​​και το Σαρμ ελ Σέικ έχουν επαινεθεί από τους δύτες ως από τις καλύτερες περιοχές του πλανήτη, με πολλά ναυάγια, πολύχρωμα κοράλλια, περίεργη γεωλογία και εξαιρετική αφθονία θαλάσσιας ζωής.

Ως ανέγγιχτη πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στη Σαουδική Αραβία . Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Αιγύπτου, η Ερυθρά Θάλασσα σχεδιάζει να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των δυτών στους υφάλους και να ασκήσει αυστηρό έλεγχο στη χρήση της.

Η Galaxae, θυγατρική της Red Sea Global, θα επιβλέπει όλες τις καταδυτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Σε συνεργασία με την Professional Association of Diving Instructors (PADI), σχεδιάζουν να διασφαλίσουν ότι οι τοποθεσίες δεν θα υπερφορολογούνται και στοχεύουν στη διατήρηση της ακεραιότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

«Δεν είναι ανοιχτό σε όλους. Οι εταιρείες καταδύσεων δεν μπορούν απλώς να έρθουν και να δημιουργήσουν», εξηγεί ο John Pagano, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Red Sea.

«Αυτό είναι πολύ υπό έλεγχο γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι διατηρείται το ήθος βιωσιμότητας της εταιρείας και ότι προστατεύουμε αυτό το πολύτιμο περιβάλλον».

Τι επιφυλάσσει για τους δύτες η Ερυθρά Θάλασσα της Σαουδικής Αραβίας;
Ενώ ο Pagano δεν μπορεί να διευκρινίσει ακόμα όλα όσα μπορείτε να δείτε– «Έχουμε εντοπίσει πολλά… έχουμε ένα αρχιπέλαγος 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιβάλλεται από έναν ύφαλο φραγμού» – οι πιθανότητες ωστόσο είναι δελεαστικές.

Πέρυσι, μια ερευνητική μελέτη της λιμνοθάλασσας Al Wajh (μια έκταση 2.081 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει 92 νησιά) αποκάλυψε μια απίστευτη ποσότητα διαφορετικών οικοτόπων και θαλάσσιας ζωής. Μερικά από αυτά περιελάμβαναν είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το Halavi Guitarfish και Sooty Falcon. Αποκάλυψε επίσης μια αποικία κοραλλιών ύψους οκτώ μέτρων που πιστεύεται ότι είναι σχεδόν 600 ετών.

Στο μέλλον, υπάρχει ελπίδα ότι οι δύτες θα μπορούν να εξερευνήσουν το ναυάγιο «εμπόρων» του 18ου αιώνα, που πιστεύεται ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο ξύλινο ναυάγιο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ναυάγιο εξακολουθεί να κρατά φορτίο από το ταξίδι του, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων όπως, βάζα, πορσελάνη και μερικά από τα μπαχαρικά που μετέφερε.

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια βιώσιμη προσέγγιση

Ο Pagano μοιράστηκε επίσης μερικές από τις προσπάθειες που κάνουν οι προγραμματιστές για να προστατεύσουν τα καλύτερα στοιχεία φυσικού πλούτου του προορισμού, όπως τα μαγγρόβια mangals και τους κοραλλιογενείς υφάλους.

«Έχουμε δεσμευτεί να καλλιεργήσουμε 50 εκατομμύρια νέα μαγγρόβια δέντρα», εξήγησε. «Στην πραγματικότητα, το πρώτο εκατομμύριο που έχουμε ήδη φυτέψει είναι στη διαδικασία μεταφύτευσης σε διαφορετικές τοποθεσίες».

Τα μαγγρόβια είναι τεράστιες καταβόθρες άνθρακα και πολύτιμο αγαθό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπου οι προγραμματιστές συναντούν κρόσσια μαγγρόβια, εργάζονται γύρω τους για να διατηρήσουν την ακεραιότητα των πολύτιμων δέντρων.

Όσον αφορά την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, οι κατασκευαστές επιλέγουν στρατηγικά τοποθεσίες για να αποφύγουν την καταστροφή ή την επισκίαση των υπαρχόντων υφάλων. Χρησιμοποιούν επίσης κουρτίνες λάσπης για να αποφύγουν να διαταράξουν τον βυθό της θάλασσας και να αποτρέψουν την προσγείωση της λάσπης στα κοράλλια.

Όπως πολλές άλλες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, η Ερυθρά Θάλασσα χρησιμοποιεί επίσης καλλιέργεια κοραλλιών για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των υφάλων.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο όμως, τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας θα είναι ο μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο που θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα αγρόκτημα ηλιακών πάνελ 750.000 δυνάμεων έχει ήδη εγκατασταθεί ως μέρος της πρώτης φάσης για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,440 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ