Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες! Τι πρέπει να δείτε οπωσδήποτε

Οι Σπέτσες της Επανάστασης, οι Σπέτσες της κοσµικής ζωής: το νησί που γέννησε ηρωίδες, γαλούχησε µεγάλους ευεργέτες και έγινε το αγαπηµένο θέρετρο βασιλιάδων και σύγχρονων Κροίσων…

Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, µε εύκολη πρόσβαση, έχει παραδοσιακά συνδεθεί µε τα τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτεµβρίου, την αρµάτα, τη νυχτερινή διασκέδαση και την κοσµοπολίτικη αύρα. Όµως είναι πολλά παραπάνω που αξίζει να τα ανακαλύψετε!

Στη γη όπου έζησε η Μπουµπουλίνα και ο Χατζηγιάννης Μέξης, τον τόπο όπου ευεργέτησε ο Σταύρος Νιάρχος και το µέρος απ’ όπου πέρασε η αφρόκρεµα της υψηλής κοινωνίας, σήµερα οι επαύλεις, οι σχολές στα πρότυπα του Eton και τα ιστορικής σηµασίας αρχοντικά-ζωντανά µουσεία είναι εκεί για να σου δείξουν πέρα από τους… τοίχους την αίγλη µιας άλλης εποχής!

Τι να δείτε

NTAΠΙΑ

Ή αλλιώς το νέο λιµάνι των Σπετσών! Είναι η πρώτη εικόνα του νησιού που αντικρίζετε φτάνοντας, και το σηµείο που χτυπά η καρδιά της εµπορικής κίνησης! Από εκεί ανηφορίστε στη βοτσαλωτή Πλατεία της Επανάστασης (εδώ συγκεντρώνονταν οι καπεταναίοι και οι άρχοντες την περίοδο της Επανάστασης) και αράξτε για ένα cafe µε υπέροχη θέα πριν ξεκινήσετε τις περιπλανήσεις! Τip: Εδώ ήταν το παλιό πυροβολείο του νησιού εξού και τα κανόνια! (ντάπια σηµαίνει «κανονιοστοιχία»).

Διαβάστε ακόμα: Σπέτσες ΑΡΜΑΤΑ 2018: Ένα φαντασμαγορικό event που ΠΡΕΠΕΙ να δείτε!!! Τι θα συμβεί ΣΗΜΕΡΑ και ΑΥΡΙΟ!

Μουσείο Μπουµπουλίνας

Χτισµένο από Μαυριτανό αρχιτέκτονα και ανακηρυγµένο «διατηρητέο κτίσµα» από το 1925, αυτό το αρχοντικό 300 ετών φιλοξενεί ένα ζωντανό µουσείο αφιερωµένο στη ζωή της Καπετάνισσας. Μάλιστα διασώθηκε από την κατάρρευση µε πρωτοβουλία του τετρασέγγονού της Φίλιππου Δεµερτζή Μπούµπουλη. Η ξενάγηση ξεκινάει µε ένα σύντοµο µάθηµα Ιστορίας, µε πτυχές της ζωής της Λασκαρίνας –από τη γέννησή της µέσα στις τουρκικές φυλακές, τους γάµους και τη σχέση της µε τις Σπέτσες, µέχρι τη δράση της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, τις θυσίες και το άδοξο τέλος της. Στο πλούσιας επίπλωσης αρχοντικό, που ανήκε στον δεύτερο σύζυγό της Δηµήτριο Μπούµπουλη, το βλέµµα τραβούν προσωπικά της αντικείµενα όπως η µαντίλα, το µενταγιόν και το µαύρο χρηµατοκιβώτιό της, αλλά και ιστορικής αξίας εκθέµατα!

Μουσείο Σπετσών

Aν και κρυµµένο µέσα στα σοκάκια του γραφικού οικισµού (στο δρόµο για την Αγία Μαρίνα), το επιβλητικό διώροφο κτήριο που το στεγάζει επιβάλλεται µε την εντυπωσιακή του όψη. Το κίτρινο αρχοντικό (σε σχήµα Π), µε τις καµάρες και τον υπέροχο κήπο, δεν είναι άλλο από το διατηρητέο σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη, ισχυρού προκρίτου των Σπετσών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Διαβάστε ακόμα: Βόλτα με τα παιδιά σας στην Αθήνα- Που να πάτε

Χτισµένο µεταξύ των ετών 1795-1798 εκχωρήθηκε στο κράτος το 1938 από τις Καλοµοίρα Μέξη και Νικέτα Θερµισιώτη και σήµερα φιλοξενεί την αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική συλλογή του νησιού. Tip: Eδώ θα δείτε την οστεοθήκη της Μπουµπουλίνας. Είσοδος: €4, €2. Καθηµερινά, εκτός Δευτ, 08:00-14:45. (T. 22980 72994)

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ

Πίσω από την Ντάπια , συναντάµε το αρχοντικό όπου έζησε ο ευεργέτης µέχρι το θάνατό του το 1928. Χάρη στο µορφολογικό του ενδιαφέρον κι ως αντιπροσωπευτικό δείγµα αρχιτεκτονικής του 20ού αι. (χρονολογείται στο 1904) είναι χαρακτηρισµένο από το Υπουργείο Πολιτισµού ως Έργο Τέχνης και Ιστορικό Διατηρητέο Μνηµείο. Στην Κατοχή λειτούργησε ως Δηµαρχείο, ενώ κατά τις επιδροµές των Γερµανών το υπόγειο µετατράπηκε σε χώρο βασανιστηρίων. Σήµερα, στέκει αφηµένο στα σηµάδια του χρόνου.

Σωτήριος Ανάργυρος (1849-1928)

Μεταναστεύει στην Αµερική και επιστρέφει στο νησί το 1894 πάµπλουτος. Ανάµεσα στις µεγαλεπήβολες για την εποχή τους κατασκευές ήταν το υδραγωγείο, ο περιφερειακός δρόµος, το Ποσειδώνιον και Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή.

Αγοράζει σχεδόν το µισό νησί, φυτεύει δάσος µε 100.000 πεύκα για να προσελκύσει πλούσιους Αθηναίους που έρχονταν για κυνήγι, αλλά και να ενισχύσει τα «µπαιν µιξτ», όπως ονόµαζαν τα µεικτά λουτρά ανδρών και γυναικών -κάτι, τολµηρό για την εποχή! Tα έργα του συνετέλεσαν στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του νησιού και ο ίδιος θωρήθηκε µέγας ευεργέτης!

ΠΗΓΗ: GOLD BOOK SPETSES PORTO HELI

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ