προσδόκιμο ζωής

Υπάρχουν κάποιες χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής, για διάφορους λόγους όπως το κλίμα και η διατροφή.

Οι ταξιδιώτες στο πέρασμα της ιστορίας αναζητούσαν για μια μυθική πηγή που το νερό της θα είχε θεραπευτικές ιδιότητες και υποσχόταν παντοτινή ζωή. Παρόλο που η “πηγή της νιότης” ακόμα δεν έχει βρεθεί, ο κόσμος σήμερα ζει περισσότερο από ποτέ.

Η απλή λογική λέει ότι όσο ανεπτυγμένη είναι η οικονομία, τόσο καλύτερες πιθανότητες υπάρχουν το προσδόκιμο ζωής να είναι μεγαλύτερο. Αφού ο κόσμος έχει ευκολότερη πρόσβαση σε υψηλό επίπεδο περίθαλψης. Επίσης, η υγιεινή διατροφή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Διαβάστε ποια είναι τα 5 μέρη με τα υψηλότερα επίπεδα ζωής σύμφωνα με το National Geographic.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Ένας συνδυασμός διατροφής με μεσογειακές επιρροές, ισχυρές οικογενειακές και πολιτιστικές αξίες. Και το αξιόλογο σύστημα υγείας φέρνουν το Τελ Αβίβ στην πέμπτη θέση της κατάταξης με τις χώρες με τη μεγαλύτερη μακροζωία. Επιπλέον, η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι η χαμηλότερη στον κόσμο, πατά την ηδονιστική φήμη της πόλης. Μάθημα ζωής: για να αντισταθμίσετε τα ξενύχτια, ρουφήξτε ηλιακή ακτινοβολία ενώ τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο στην παραλία, όπως στην HaYarkon στο Τελ Αβίβ. Με την ευκαιρία δείτε την Παλιά Πόλη του Τελ Αβίβ και τις καλύτερες διευθύνσεις της.

Οκινάουα, Ιαπωνία

Ο κόσμος στην Ιαπωνία συνεχίζει να έχει αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με άλλες χώρες, χάρη στη βελτίωση του συστήματος υγείας, της καλής διατροφής και του αθλητικού τρόπου ζωής. Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού αιωνόβιων στην Οκινάουα, συχνά χαρακτηρίζεται ως “η γη των αθανάτων”. Οι κάτοικοι διαθέτουν έντονη την αίσθηση του “ikigai”, δηλαδή του σκοπού που κάνει τη ζωή κάποιου άξια για να την ζήσει. Μάθημα ζωής: Εξασκήστε το ikigai μέσα από την καθημερινή άσκηση, ή αρχίστε μαθήματα tai chi για να μπείτε στο πνεύμα της φιλοσοφίας του.

αυξημένο προσδόκιμο ζωής

Νότια Κορέα

Οι γυναίκες στη Νότια Κορέα είναι οι πρώτες γυναίκες στον κόσμο με μέσο προσδόκιμο ζωής πάνω από 90 χρόνια, σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα. Οι επιστήμονες αναζητώντας απαντήσεις κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα. Όπως ότι οι επενδύσεις στην ιατρική περίθαλψη, η συνείδηση του υγιούς τρόπου ζωής και η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία λαχανικών στα πιάτα είναι τα στοιχεία που συμβάλλουν στη μακροζωία των κατοίκων της Νότιας Κορέας. Μάθημα ζωής: αν τύχει να επισκεφτείτε τη Νότια Κορέα την περίοδο Kimjang στα τέλη Αυγούστου, προμηθευτείτε kimchi, δηλαδή λαχανικά τουρσί, που οι ντόπιοι προετοιμάζουν σε μεγάλες ποσότητες και αποθηκεύουν σε βάζα, ενώ έχει αναγνωριστεί ως στοιχείο απροσδιόριστης κληρονομιάς από την UNESCO.

Διαβάστε ακόμα:  Απίστευτο: Ένας 79χρονος στην Σκιάθο εκτινάχθηκε από τον αέρα από τις τουρμπίνες αεροπλάνου

Ελβετία

Στη δεύτερη θέση, η Ελβετία υπερηφανεύεται για τον πλούτο, την αίσθηση ευεξίας και το ανώτερο σύστημα περίθαλψης. Ενώ και ένα κομματάκι σοκολάτας για να ρίχνει την πίεση πάντα βοηθά. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης αναφέρει ότι η υψηλή ποιότητα νερού της χώρας συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Μάθημα ζωής: Την Εποχή του Χαλκού, οι ταξιδιώτες αναζητούσαν τα πλούσια σε σίδηρο νερά. Επίσης, τον αναζωογονητικό αέρα τον Άλπεων στις πισίνες με τα ιαματικά νερά, όπως αυτές γύρω από τη Λουκέρνη στις Άλπεις ή δίπλα στη λίμνη Γένοβα στο Βαλαί.

Νότια Ιταλία

Ο ιταλικός τρόπος ζωής που δίνει μεγάλη αξία στον ελεύθερο χρόνο, τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς, τις συχνές βόλτες. Ενώ και η απόλαυση της λιακάδας βοηθά τη χώρα να αυξήσει τα επίπεδα ζωής της. Στη Σαρδηνία βρέθηκε ότι οι κάτοικοι διαθέτουν μια γενετική ιδιορρυθμία: ο δείκτης Μ26 που συνδέεται με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Μάθημα ζωής: Ξαναφέρτε τα οφέλη της μεσογειακής κουζίνας στο σπίτι σας. Ώστε να συμβάλλετε στην καλή υγεία και μακροζωία της οικογένειάς σας!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ