Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
24.8 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΣέρρες: Απόδραση στο νομό με τα «χίλια πρόσωπα» - Πλήρης οδηγός

Σέρρες: Απόδραση στο νομό με τα «χίλια πρόσωπα» – Πλήρης οδηγός

Οι Σέρρες είναι ένας νομός με «χίλια πρόσωπα» περικυκλωμένος από αμέτρητες φυσικές ομορφιές… Ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, που ίσως µέχρι τώρα να µην ήταν στις προτεραιότητες της ταξιδιωτικής σας ατζέντας, επιφυλάσσουν στον επισκέπτη όμως πρωτόγνωρες εµπειρίες και αποκαλύπτουν τα δυνατά τους χαρτιά! O Νοµός Σερρών, εκτός από την πρωτεύουσά του, την ομώνυμη πόλη η οποία σφύζει από ζωή, «κρύβει» σε κάθε του γωνιά µικρά και µεγάλα διαµάντια, που ικανοποιούν κάθε ταξιδιώτη και ξυπνούν την περιέργειά του να τον εξερευνήσει… στα άκρα!

Είναι «περικυκλωμένος» από τη µαγεία που διακρίνει τα πέριξ γραφικά χωριά, τα σπήλαια, τα θερµά λουτρά, τις φυσικές ομορφιές και την πληθωρική γαστρονομία, οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί ο νοµός Σερρών είναι από εκείνους που αξίζει να ανακαλύψουµε σε κάθε του γωνιά. Με ορµητήριο την ομώνυμη πόλη και πρωτεύουσα πάµε να ανακαλύψουµε τα αξιοθέατά της, αλλά και να γνωρίσουµε έναν νοµό-έκπληξη….

- Advertisement -
Σέρρες

Η πόλη με τα «χίλια πρόσωπα»

Στον επιβλητικό πευκόφυτο λόφο που δεσπόζει στην πόλη, υψώνεται η Ακρόπολη (Κουλάς), στους πύργους της οποίας αγρυπνεί το πνεύμα των Βυζαντινών. Ο επισκέπτης του, έχει τη δυνατότητα να δει από τις θέσεις των κάποτε περιμάχητων τειχών του, πανοραμικά, την πόλη των Σερρών και τον πλούσιο κάμπο που την περιβάλλει. Πηγή ζωής και αληθινό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη αποτελεί η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Πρόκειται για το ωραιότερο πάρκο των Σερρών που ταυτόχρονα αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης.

Σέρρες

Τα δρομάκια ανάμεσα στα πολλά δένδρα πλάι στα γέρικα πλατάνια που ανάμεσά τους κυλούν χείμαρροι και ρυάκια αποτελούν πρόκληση για κάθε επισκέπτη που ζητά να αποδράσει από το βουητό της πόλης και να θαυμάσει την ομορφιά της φύσης. Από την άλλη εκτός από την απίστευτη φυσική ομορφιά και τα αξιοθέατα, ο αστικός παλμός είναι έντονος. Μια πολύ ζωντανή πόλη που προσφέρει πολλές επιλογές στους επισκέπτες γιατί οι Σέρρες ξέρουν να διασκεδάζουν και οι άνθρωποι εδώ είναι «έξω καρδιά». Μπαρ, κλαμπ, καφέ-μπαρ, εστιατόρια, ουζερί και τα περίφημα σουβλατζίδικα στις γωνίες του κέντρου θα δώσουν στο ταξίδι σας αρκετό από τον παλμό της καθημερινότητας της πόλης.

Σέρρες
Σέρρες

Πίσω στον χρόνο

Ο νομός Σερρών, κατοικήθηκε από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια από διάφορους πληθυσμούς. Εκτός από τους αυτόχθονες, άλλοι γνωστοί πληθυσμοί που είχαν εγκατασταθεί εδώ ήταν οι Φρύγες (Βρύγες), οι Στρυμόνιοι, οι Παίονες και στους ιστορικούς χρόνους διάφορες θρακικές φυλές, όπως ήταν οι Οδόμαντες, οι Βισάλτες, οι Σιντοί και οι Ηδωνοί, οι οποίοι έδωσαν και το όνομά τους στις περιοχές όπου κατοίκησαν. Στα μέσα περίπου του 5ου π.Χ. αιώνα Αθηναίοι άποικοι ίδρυσαν κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα την Αμφίπολη, η οποία αναδείχτηκε στη σημαντικότερη πόλη της ευρύτερης περιοχής.

Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση εγκαταστάθηκαν Ρωμαίοι, ιδίως μετά την ίδρυση της γειτονικής ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων, της οποίας η επικράτεια (territorium) είχε συμπεριλάβει μέσα στα όριά της το ΝΑ τμήμα του νομού Σερρών. Τέλος, στα αυτοκρατορικά χρόνια μαρτυρούνται εγκαταστάσεις μεταναστών από την Ελληνική Ανατολή και κυρίως από τη Μ. Ασία. Οι παραπάνω πληθυσμοί, όπως και οι άποικοι, εκμεταλλεύτηκαν τα πλούσια και βοσκοτόπια, τις απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα πλούσια μεταλλεία (χρυσού, αργύρου, χαλκού και σιδήρου) της περιοχής. Από την άλλη, πολύ προνομιακή ήταν η γεωγραφική θέση του νομού, καθώς ήλεγχε ένα σπουδαίο σταυροδρόμι αρχαίων δρόμων, οι οποίοι επίσης εξασφάλιζαν την επικοινωνία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το άγαλμα του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας

Σέρρες – Μέσα στην πόλη

Την πρώτη αποκάλυψη σας την επιφυλάσσει το κέντρο της πόλης. Αυτά που θα σας κάνουν αμέσως εντύπωση στις Σέρρες είναι η ζωογόνος ενέργειά τους, τα προσεγμένα μαγαζιά, οι φοιτητές, ο στυλάτος κόσμος –και ειδικά οι γυναίκες– αλλά και, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγαλούπολη, η έντονη παρουσία τσιμέντου, κυρίως στις πολυκατοικίες των δεκαετιών ‘60 και ‘70, οι οποίες στέρησαν την ομορφιά του αστικού τοπίου, που, ευτυχώς, εδώ αντισταθμίζεται τόσο με τα εναπομείναντα αρχοντικά-στολίδια τα οποία την κοσμούν όσο, βέβαια, και με το πράσινο που την περιβάλλει.

Σέρρες
Σέρρες

Πλατείες και αξιοθέατα στην πόλη των Σερρών

«Πυρήνας» του κέντρου της πόλης η Πλατείες Ελευθερίας και Εμπορίου και βασικοί δρόμοι της, η Μεραρχίας και η Βενιζέλου. Στην Πλατεία Ελευθερίας την παράσταση κλέβει το περίφημο Μπεζεστένι, με τους έξι μολυβδοσκέπαστους θόλους, που αποτελούσε κεντρική αγορά υφασμάτων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συγκαταλέγεται, μάλιστα, στα καλύτερα διατηρημένα οικοδομήματα που συναντάμε στην Ελλάδα. Σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Δυστυχώς, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, όπως το θαυμάσια αποκαταστημένο Ζιντζιρλί Τζαμί, η πόλη στερείται ένα πλήθος από τα στολίδια του οθωμανικού παρελθόντος της, εξαιτίας της πυρπόλησής της από τους Βούλγαρους, καθώς αποχωρούσαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σέρρες
Πλατεία Ελευθερίας

Γύρω από το κέντρο…

Η γοητεία των Σερρών όμως αναδεικνύεται και εκτός του κέντρου τους. Θα σας εντυπωσιάσουν τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασικά, με τα περισσότερα από αυτά να διασώζονται στην περιοχή της Καλλιθέας. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα και
η επιβλητική Οικία Ζαπάρα, στα Άνω Καμενίκια, στην ίδια τοποθεσία όπου θα θαυμάσετε και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Εξαιρετική εντύπωση θα σας κάνουν τα εκκλησάκια τα οποία ξεπροβάλλουν παντού και τα βυζαντινά μνημεία, γι’ αυτό μην παραλείψετε μια βόλτα στην Ακρόπολη στη βόρεια άκρη, στον Λόφο Κουλά, όπου διασώζεται ένα μεγάλο μέρος των τειχών της, καθώς και ο Πύργος του Ορέστη και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου (του 1339). Από εδώ θα χορτάσετε θέα και θα γεμίσετε με υπέροχες εικόνες ειδικά λίγο προτού δύσει ο ήλιος και η πόλη ανάψει τα φώτα της!

Η πανοραμική θέα στην πόλη από την Ακρόπολη

Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων

Ένας πραγματικός πνεύμονας πρασίνου στην πόλη των Σερρών, μόλις 2 χλμ. από το πολύβουο κέντρο, μας μεταφέρει σε ένα μαγευτικό τοπίο μέσα στη φύση, με αιωνόβια πλατάνια, καταρράκτες, ρυάκια, λίμνες, ποδηλατόδρομους, κιόσκια και ατελείωτα δρομάκια, όπου μπορεί να απολαύσει κανείς τον περίπατό του. Το Πάρκο των Αγίων Αναργύρων στην ομώνυμη κοιλάδα είναι ένας χώρος αναψυχής για ντόπιους και επισκέπτες, αφού υπάρχουν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις (κολυμβητήριο, γυμναστήριο, γήπεδα 5×5, μπάσκετ και τένις) αλλά και καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια, τα οποία, όμως, στην πλειονότητά τους λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακρόπολη (Κουλάς)

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, σε χρυσόβουλα αυτοκρατόρων, αναφέρεται ως «Κάστρο». Είναι σημαντικός πύργος που υψώνεται στο δυτικό άκρο ενός πευκόφυτου λόφου στις Σέρρες. Χρονολογείται από τον 5o και 6o π.Χ. αιώνα και ήταν αρχαίο οχυρωματικό φρούριο που υπεράσπιζε την αρχαία πόλη. Η ίδρυση της Ακρόπολης ανάγεται στον 9ο μ.χ αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς κατασκεύασε οχυρωματικά έργα στην πόλη των Σερρών. Στον λόφο του Κουλά σήμερα σώζεται ο «Πύργος του Oρέστη», γνωστός και ως ο «Πύργος του Βασιλέως».

Σήμερα το ύψος του είναι περίπου 18 μέτρα αλλά υπολογίζεται ότι αρχικά και με τις επάλξεις του ότι έφτανε τα 20 μέτρα. Αυτός ο πύργος ήταν το τελευταίο σημείο άμυνας σε περίπτωση που ο εχθρός καταλάμβανε την Ακρόπολη. Είναι γνωστός για τις δυο κεραμικές επιγραφές που υπάρχουν στην δυτική του πλευρά οι οποίες όμως με το πέρασμα των αιώνων έγιναν δυσανάγνωστες. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η επιγραφή στο δεξιό άκρο η οποία κατά την επικρατέστερη άποψη γράφει: «ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΟΝ ΕΚΤΙΣΕΝ ΟΡΕΣΤΗΣ».

Κρυμμένοι θησαυροί που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με χρονομηχανή…

Μπεζεστένι – Αρχαιολογικό Μουσείο

To Μπεζεστένι, στην Πλατεία Ελευθερίας ξεκινάει την ιστορία του από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν η πόλη των Σερρών εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σπουδαία εμπορικά κέντρα και η αγορά της αποτελούσε πόλο έλξης εμπόρων διάφορων εθνικοτήτων, οι οποίοι διακινούσαν εκεί τα αγαθά τους, με κυρίαρχο, το βαμβάκι. Από το 1970 στεγάζεται εδώ το Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα εκπλαγείτε από τη συλλογή του, την οποία απαρτίζουν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του Νομού Σερρών, εκτός από εκείνα της Αμφίπολης, που στεγάζονται στο ομώνυμο μουσείο. (Πλ. Ελευθερίας, Τ. 23210 22257, Κάθε μέρα 08:30-15:30 – Τρίτη κλειστά).

Ζιντζιρλί Τζαμί

Χρονολογημένο περί τον 15ο αιώνα, στην Πλατεία Εμπορίου, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Το Ζιντζιρλί Τζαμί είναι ένα έργο εξαιρετικής αισθητικής της ονομαστής σχολής του Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Είναι γνωστό και ως «Τζαμί των Αλύσεων». Χαρακτηριστικά σημεία του, ο μολυβένιος τρούλος και το μινμπάρ (άμβωνας), το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα του είδους σε ολόκληρη την επικράτεια. Η έκθεση «Σέρρες 1913 – Πυρίκαυστη πόλη», πριν από 10 περίπου χρόνια, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους, ήταν αυτή που έδωσε ξανά ζωή στο ιστορικό τζαμί. (Καθημερινά 10:00-14:00, Τρίτη κλειστά, Ανατολικής Θράκης 12).

Σέρρες

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων

Η πλούσια ιστορία και ο τρόπος ζωής των Σαρακατσάνων ξεδιπλώνονται μέσα από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο. Εγκαινιάστηκε το 1979, στον πρώτο όροφο ενός παλαιού κτηρίου, αλλά εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε σταδιακά στο νέο οίκημά του έπειτα από 25 χρόνια επίμονων και συντονισμένων προσπαθειών, που τελικά του απέδωσαν τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε το 1987 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς (Prix du Musée de l’Année), που το συμπεριέλαβε ανάμεσα στα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης. Εδώ θα δείτε μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τη ζωή και την τέχνη των Σαρακατσάνων κατά την τελευταία φάση της νομαδικής ζωής τους, δηλαδή από την εποχή του Μεσοπολέμου και έως το τέλος της δεκαετίας του ‘40, οπότε ο πόλεμος, η Κατοχή και ο εμφύλιος σπαραγμός στάθηκαν οι αιτίες για την εξαφάνιση των τσελιγκάτων. (Κωνσταντινουπόλεως 62, Τ. 23210 62528)

Must visit

Άγιος Ιωάννης

Όχι μακριά, μόλις 5’ οδικώς (2,5 χλμ.) από το κέντρο της πόλης, μια όαση βγαλμένη… από τον παράδεισο, πνιγμένη στην οργιώδη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, σας περιμένει στον Άγιο Ιωάννη! Πριν φτάσετε βέβαια, το πρώτο που θα ελκύσει τη ματιά σας θα είναι το γραφικό Μονύδριο (εκκλησάκι) του Αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτη, όπου κάθε Πέμπτη μάλιστα τελείται και λειτουργία. Η ονομασία του οφείλεται στην πηγή κρύου νερού που υπήρχε άλλοτε εκεί κοντά.

Τα τρεχούμενα νερά και το βουητό από τα αυτοκίνητα και τον κόσμο που καταφτάνει, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, στον Άγιο Ιωάννη, θα σας βοηθήσουν να βρείτε αμέσως τον δρόμο, ενώ σίγουρα μετά την βόλτα σας δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στην ψητή πέστροφα που σας περιμένει στις ταβέρνες της περιοχής, κάτω από τα πελώρια, αιωνόβια πλατάνια!

Σέρρες

Λίμνη Κερκίνη

Ένας θαυµαστός κόσµος, µόλις 55 χλµ. από τις Σέρρες, ένα τοπίο απείρου κάλλους ξεδιπλώνεται µε πρώτο πλάνο τη λίµνη και τη θέα στο βουνό Μπέλες και την κοιλάδα των Σερρών! Παρόλο που δηµιουργήθηκε από ανθρώπινη παρέµβαση, µοιάζει µε θαύµα της φύσης και αποτελεί έναν µοναδικό υγροβιότοπο, που έχει ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο, ενώ είναι από τα κορυφαία σηµεία σε όλη την Ευρώπη για birdwatching. Εκτός, όµως, από τα 300 είδη πουλιών, εδώ ζει και o µεγαλύτερoς αριθµός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα! Κάντε µια βόλτα στα νερά της µε τις χαρακτηριστικές βάρκες, τις «πλάβες», ενώ διοργανώνονται και δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, ιππασία κ.ά. (www.kerkini.gr)

Σπήλαιο Αλιστράτης

Πρόκειται για ένα µοναδικό δηµιούργηµα της φύσης,µόλις 6 χλµ. έξω από την οµώνυµη κωµόπολη, στη θέση Πετρωτό (και σε απόσταση 52 χλµ. από την πόλη των Σερρών). Είναι αναµφισβήτητα ένα από τα πιο όµορφα σπήλαια της Ελλάδας και από τα µεγαλύτερα της Ευρώπης, ενώ η ιστορία του ξεκινά πριν από χιλιάδες χρόνια!

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ο µοναδικός διάκοσµός του, που εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγµίτες, περιλαµβάνει και τους εκκεντρίτες, τους σπάνιους σχηµατισµούς σε ακανόνιστες πορείες και σε πολυποίκιλα σχήµατα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι, επίσης, και το µοναδικό και πολύ πλούσιο οικοσύστηµά του, ενώ το 1 χλµ. που καλύπτει η τουριστική διαδροµή είναι πολύ λίγο για να αποκαλύψει το µεγαλείο του, αρκετό, όµως, για να προσφέρει ένα υπερθέαµα!

Info: Καθηµερινά 09:00 – 17:00, Τ. 23240 82045, www.alistraticave.gr.

Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη

Χαρακτηρίζεται από πολλούς «Εδέµ της Βόρειας Ελλάδας» – και όχι άδικα. Το φαράγγι του ποταµού Αγγίτη («Βράους», όπως το λένε οι ντόπιοι), φωλιασµένο µεταξύ των ορεινών όγκων του Παγγαίου και του Μενοίκιου (σε απόσταση 42 χλµ. από τις Σέρρες), µοιάζει µε έναν µικρό επίγειο παράδεισο. Τρεχούµενα νερά, σπηλιές, στο εσωτερικό των οποίων «κρύβονται» βραχογραφίες από τον 5ο-6ο µ.Χ. αι., εντυπωσιακές καµάρες που σχηµατίζουν οι βράχοι στις πλαγιές και πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν ένα σκηνικό µοναδικού κάλλους, µήκους 15 χιλιοµέτρων.

Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες που µπορείτε… να τολµήσετε, όπως καταρρίχηση, ράφτινγκ, πεζοπορία, κανόε καγιάκ κ.ά., αν θέλετε και µια… ξεκούραστη περιήγηση, δεν έχετε παρά να την κάνετε µε το τουριστικό τρενάκι (διάρκεια 1 ώρα). Tip: Από µια πανέµορφη και εύκολη διαδροµή µπορείτε να φτάσετε από το φαράγγι στο Σπήλαιο Αλιστράτης.

Ποταμός Αγγίτης

Αρχαία Αμφίπολη

Μπορεί να πήρε µεγάλη δηµοσιότητα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των σηµαντικών ανακαλύψεων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ωστόσο η Αρχαία Αµφίπολη αποτελούσε πάντα ένα σηµαντικό αξιοθέατο του Νοµού Σερρών (64 χλµ. από την πόλη). Ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από τους Αθηναίους και ήκµασε κατά την Αρχαιότητα, ενώ το 422 π.Χ. αποσκίρτησε από την Αθήνα και το 357 π.Χ. κατακτήθηκε από τον βασιλιά των Μακεδόνων, Φίλιππο Β’.

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1956 από την Ελληνική Εφορεία Αρχαιοτήτων και αποκάλυψαν πολλά και αξιοθαύµαστα ευρήµατα, µε πιο χαρακτηριστικό από αυτά το λιοντάρι της Αµφίπολης, ένα από τα πιο σηµαντικά µνηµεία του 4ου αιώνα που διασώθηκαν, το µοναδικό το οποίο αναστηλώθηκε και βρίσκεται σήµερα δίπλα στην παλιά γέφυρα του Στρυµόνα, στην επαρχιακή οδό Αµφίπολης – Σερραϊκής Ακτής. Το 2013 η περιοχή ήρθε και πάλι στο προσκήνιο µε νέες ανασκαφές και µια ευρύτερη αρχαιολογική έρευνα, η οποία συνεχίζεται µέχρι και σήµερα.

Αξιοθαύμαστα ευρήματα της Αρχαίας Αμφίπολης

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Το µεγαλοπρεπές Ιερό Ησυχαστήριο Τιµίου Προδρόµου στο Ακριτοχώρι Σερρών (50 χλµ. από την πόλη) χτίστηκε το 1981 και είναι ένα από τα πιο πολυάριθµα της Ελλάδας, µε 45 µοναχές. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου. Έχει πανοραµική θέα στη λίµνη Κερκίνη, ενώ το πράσινο του όρους Μπέλες το κατακλύζει… Πρόκειται για µια µικρογραφία κοινωνίας που πίσω από τα τείχη, ένα τοπίο, γραφικό και όµορφο. Χτίστηκε εξ ολοκλήρου από παραδοσιακά δοµικά υλικά, ενώ η Αγία Τράπεζα είναι αγιογραφηµένη από τις ίδιες τις µοναχές.

Ο ναός (500 τ.µ) είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού Καθολικού της Ι. Μ. Ξενοφώντος (10ου αι.). Η ηρεµία του τοπίου, οι εικόνες, η εγκάρδια φιλοξενία και η ενέργειά του κάνουν τον χρόνο να µοιάζει πως σταµατά. Μεταξύ άλλων, θα δείτε το παλιό ελαιοτριβείο, µε πολλά από τα αντικείµενα να είναι πλέον µουσειακά εκθέµατα. Η µοναστική αδελφότητα ασχολείται µε την ιεροραπτική, την αγιογραφία καθώς και µε γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Αξίζει να το επισκεπτεί κανείς και ιδιαίτερα οι γυναίκες που δεν µπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος αφού θα πάρουν µια ιδέα της αγιορείτικης βυζαντινής αρχιτεκτονικής και του ασκητικού τρόπου ζωής (Ακριτοχώρι, Τ. 23230 71189, Καθημερινά 09:00 – 13:00 & 16:00 19:00).

Σέρρες

Οχυρό Ρούπελ

Σε απόσταση 42 χλµ. από τις Σέρρες, το Οχυρό Ρούπελ αποτελεί κοµβικό κοµµάτι της ελληνικής Ιστορίας και ένα σημαντικό μνημείο. Είναι ένα από τα µεγαλύτερα και πιο γνωστά οχυρά, στη συνοριακή γραµµή της Ελλάδας µε τη Βουλγαρία, το οποίο δηµιουργήθηκε µεταξύ 1913 και 1914, ύστερα από εντολή του Μεταξά, µε σκοπό να εµποδίσει τη διέλευση εχθρικών στρατευµάτων κατά τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο, ενώ έπαιξε και σηµαντικό ρόλο και κατά τον Β’ Παγκόσµιο. Στο κτήριο «Ήχος και Φως» θα παρακολουθήσετε, µέσα από ένα οπτικοακουστικό σύστηµα, παρουσίαση της µάχης των οχυρών. Περιηγηθείτε επίσης στους χώρους του Στρατιωτικού Μουσείου (Καθημερινά 09:00 – 13:00, -ξεναγήσεις κάθε 45′- Τ. 2321095100, www.roupel.gr).

Σέρρες

Χιονοδροµικό Κέντρο Λαϊλιά

Μέσα σε ένα πανέµορφο δάσος µε οξιές και πεύκα, στα όρη Βροντούς, ξεπροβάλλει το Χιονοδροµικό Κέντρο Λαϊλιά, σε απόσταση 27 χλµ. βόρεια των Σερρών, το οποίο είναι σχετικά µικρό, αλλά αρκετά σύγχρονο. Με υψόµετρο 1.600-1.847 µ., διαθέτει 2 πίστες συνολικού µήκους 1,5 χλµ. Παρά το µέσο υψόµετρό του, ο βορινός προσανατολισµός του το βοηθά να κρατά για πολλούς µήνες το χιόνι. Μια, µάλιστα, από τις πίστες του είναι φωτιζόµενη και κατάλληλη για νυχτερινό σκι, ενώ κάθε χρόνο πραγµατοποιούνται εδώ πανελλήνιοι αγώνες καταβάσεων και δρόµου αντοχής αλλά και διεθνείς χιονοδροµίες. Μόλις 3 χλµ. από το χιονοδροµικό, σε µια κατάφυτη, µαγευτική τοποθεσία, θα βρείτε και το Καταφύγιο του Λαϊλιά στη θέση Ολυµπία για χαλάρωση µε φόντο το χιονισµένο τοπίο (Επαρ.Οδ. Σερρών-Λαϊλιάς, Σέρρες , T. 2321 058783, www.lailias.com).

Η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα των Σερρών

Σε ολόκληρο τον Νομό Σερρών η γαστρονομία κατέχει εξέχουσα θέση και οι επιλογές για τον επισκέπτη πολλές. Σαφώς φημίζεται για την παραγωγή του βουβαλίσιου κρέατος. Άλλωστε, στην ευρύτερη περιοχή του Στρυμόνα ανήκει το 90% της συνολικής ελληνικής παραγωγής του εν λόγω κρέατος! Οι νεροβούβαλοι έφτασαν στην Ελλάδα πριν από μερικούς αιώνες, όταν ο Ξέρξης μετέφερε τις προμήθειες του στρατού του μέσα από τον ποταμό, και ήταν τα ζώα εκείνα που έσωσαν σε δύσκολους καιρούς φτώχειας τους τοπικούς πληθυσμούς, ενώ αργότερα, με τις εισαγωγές κρεάτων, πέρασαν στην αφάνεια.

Σήμερα γεμίζουν ξανά την πεδιάδα του Νέστου και την περιοχή της Κερκίνης, γι’ αυτό θα βρείτε σε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια του νομού βουβαλίσιο κρέας, μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους. Η κατανάλωση, δεν σταματά στο κρέας αυτό καθεαυτό, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα προϊόντα από βουβάλι (καβουρμάς, σαλάμι, καπνιστό) αλλά και από βουβαλίσιο γάλα (από τραχανά μέχρι παγωτό και από γαλακτομικά μέχρι βούτυρο και μπισκότα)! Η γευστική παλέτα, της περιοχής περιλαμβάνει πολλά ακόμα, όπως το κυνήγι, τα λιμνίσια ψάρια, τις πίτες και τα τοπικά κρέατα.

Θα δοκιμάσετε πιάτα όπως ρεβίθια με μελιτζάνες, αγριογούρουνο με κυδώνι, γριβάδι πλακί, πέστροφα στα κάρβουνα, ελάφι με μανιτάρια αλλά και περέκι (ποντιακή πίτα με προψημένο φύλλο), τανόμενον σουρβά (ποντιακή σούπα με πλιγούρι, γιαούρτι και δυόσμο), μιας και οι Πόντιοι πρόσφυγες στις αρχές του περασμένου αιώνα αποτελούσαν μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού. Επίσης, φημισμένα είναι και τα ψητοπωλεία, κυρίως μέσα στην πόλη, με μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες.

Από την άλλη, μη φύγετε αν δεν απολαύσετε την περίφημη σερραϊκή μπουγάτσα που άφησαν κληρονομιά στον τόπο οι Μικρασιάτες (και συναγωνίζεται αυτήν της Θεσσαλονίκης) αλλά και τα διάφορα τοπικά γλυκά. Πολύ γνωστά ο ακανές (μικρό λουκούμι με ψημένο αμύγδαλο μέσα), το τουλουμπάκι (τηγανητό μικρό γλυκό) αλλά και τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Πορόιας. Εξέχουσα θέση και ξεχωριστή γεύση και ποιότητα έχουν και διάφορων ειδών τοπικά προϊόντα, τα οποία θα βρείτε σε παντοπωλεία του νομού, κυρίως παραγωγής μικρών τοπικών επιχειρήσεων, όπως ζυμαρικά, φασόλια, ρύζι, πατάτες, λουκάνικα και καβουρμάς από μοσχαρίσιο κρέας. Τέλος, μην παραλείψετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι σερραϊκό ούζο!

Σέρρες

Οι προτάσεις μας:

Για σουβλάκι στο ψητοπωλείο, “Ο Καλύτερος” – Στον “Καλύτερο” τρώμε το… καλύτερο σουβλάκι των Σερρών! (Κωνσταντίνου Καραμανλή 30, Σέρρες, Τ. 2321 051092, Καθημερινά 11:00 – 00:00)

Για εκλεκτή μπουγάτσα και όχι μόνο – “Ρεκόρ”, που η μπουγάτσα του συναγωνίζεται αυτή της Θεσσαλονίκης! Με ιστορία που ξεκινάει από το 1952, ο all day φούρνος Ρεκόρ, στις Σέρρες, ξεχωρίζει για τη φημισμένη του μπουγάτσα, τον ποιοτικό του καφέ και τις γευστικές επιλογές του. ( Πλατεία Ελευθερίας, Μεραρχίας 1,Τ. 2321 055444, Καθημερινά 06:00 – 23:00)

Στο εξαιρετικό “Χασαπάκι” όπου θα βρείτε το φημισμένο βουβαλίσιο κρέας Σερρών. Η ιστορία του κρεοπωλείου «Το Χασαπάκι» ξεκινάει το 1976 στο κέντρο της Ροδόπολης Σερρών, και πλέον η φήμη του έχει επεκταθεί παντού! Πρόκειται για µια οικογενειακή µονάδα, µε µικρή, αλλά εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή βουβαλίσιου κρέατος. Εδώ θα βρείτε εκλεκτά προϊόντα μόνο  με βουβαλίσιο κρέας (Ροδόπολη Σερρών, Τ. 2327 022093, Καθημερινά 07:00 – 13:30 & 16:30 – 20:30 / Κυριακές: 07:00 -14:00, toxasapaki.gr)

Για εκλεκτά τοπικά προϊόντα, στον Κελεσενλή, ένα εξαιρετικό παντοπωλείο με εκλεκτά σερραϊκά προϊόντα! (Παύλου Μελά 14, Σέρρες, Τ. 2321056340)

Δοκιμάστε την υπέροχη μπύρα, της Μικροζυθοποιίας Σερρών που έφερε αέρα καινοτομίας στον χώρο της μπύρας! H Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος “Siris MicroBrewery” ξεκίνησε τη λειτουργία της με έδρα τις Σέρρες το 2013, φέρνοντας έναν αέρα καινοτομίας στον χώρο! Εκτός από την επιτυχημένη παραγωγή της μπύρας VOREIA, η εταιρεία λανσάρισε το 2018 και τη νέα, βραβευμένη σειρά Happy Brewers. ( ΕΟ Σερρών Δράμας 8, Αργυρούπολη, Τ. 2321 099949, Καθημερινά 08:00 – 16:30 / ΣΚ κλειστά, SirisMicroBrewery.gr)

Που να μείνετε

Στο Elpida Resort & Spa για πολυτελή διαμονή πολλών αστέρων στις Σέρρες! Ένα πολυτελές, κομψό συγκρότημα και ένα από τα µεγαλύτερα ξενοδοχεία των Σερρών, το Elpida Resort & Spa, μόλις 5 λεπτά από το κέντρο των Σερρών, προσφέρει διαµονή πολλών αστέρων στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του. (Έξοχων 12, Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, Σέρρες, Τ. 23210 20000, FB: Elpida Resort & SPA, Site: www.elpidahotel.eu)

Σημαντικές πληροφορίες

Πως να πάτε

Οδικώς: Από την Αθήνα οι Σέρρες απέχουν 582 χλμ. (περίπου 6 ώρες με το αυτοκίνητο) και από τη Θεσσαλονίκη 83,3 χλμ. (περίπου 1 ώρα).
Αθήνα-Σέρρες -μονή διαδρομή- τα διόδια κοστίζουν €33,15 ενώ η βενζίνη περίπου €82,33 (με τιμή λίτρου €1,89) επίσης μονή διαδρομή.

ΚΤΕΛ: Στις Σέρρες μπορείτε να φτάσετε με τα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ Σερρών. Ενδεικτικά πραγματοποιούνται ως 3 δρομολόγια (7,5 ώρες) την ημέρα Αθήνα – Σέρρες & αντίστοιχα 3, Σέρρες – Αθήνα, όπου επίσης μπορείτε να κάνετε online κράτηση & πληρωμή. Εκτός της Αθήνας πραγματοποιούνται πολλά δρομολόγια από και προς τις Σέρρες σε πολλά μέρη εντός και εκτός νομού (www.ktelserron.gr).

ΟΣΕ: Εναλλακτικά θα πάρετε το τρένο από Αθήνα για Σέρρες. Το ταξίδι από Αθήνα έως Σέρρες με τρένου είναι 345,6 χλμ και διαρκεί 7 ώρες 32 λεπτά.

Αεροπορικώς: Το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τις Σέρρες ουσιαστικά είναι το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης το οποίο είναι διεθνές και απέχει περίπου 100 χλμ. και από την πόλη των Σερρών. Για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν καθημερινά πτήσεις από και προς Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και από/ προς το εξωτερικό. Υπάρχει τα τελευταία χρόνια και το αεροδρόμιο Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς» έπειτα από την αδειοδότηση και την έναρξη λειτουργίας του αλλά προς το παρόν δεν εξυπηρετεί. Ωστόσο πέρσι εγκρίθηκε δαπάνη για τον εκσυγχρονισμό του.

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Δημαρχείο: Κων. Καραμανλή 1, Τ. 2321083600, www.serres.gr
  • Γενικό Νοσοκομείο: 2o χλμ. Σερρών-Δράμας (2 χλμ.), Σέρρες, Τ. 2321 094500
  • ΚΤΕΛ: Απαμείας Τέρμα, Τ. 23210-22822 (εκδοτηρίων), Τ. 23210-27565 (γραμματείας), www.ktelserron.gr
  • Αστυνομικό Τμήμα: Κερασούντος 3, Τ. 23210 90936, 23210 90937 (γραμματεία)
  • ΟΣΕ: Λεωφόρος 10ης Μεραρχίας, Τ.23210 59112

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου & Αρχείο travelstyle.gr

Μπορείτε να αποκτήσετε τον οδηγό μας με ένα κλικ, Gold book of Serres, εντελώς δωρεάν!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,477 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ