Επί δύο χρόνια, η γραφειοκρατία δεν επέτρεπε τη χρήση του. Τελικά όμως, το ακριβότερο κτίριο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Κίνα- και ο ψηλότερος ουρανοξύστης της χώρας- άνοιξε χωρίς… τυμπανοκρουσίες.

Περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν μεταφέρει τα γραφεία τους στους 128 ορόφους του Shanghai Tower, ανάμεσά τους μεγάλα «ονόματα» της κινέζικης οικονομίας. Η κατασκευή του κτιρίου κόστισε 2,4 δισ. δολάρια και είναι το δεύτερο ψηλότερο στον κόσμο, ενώ διαθέτει τους ταχύτερους ανελκυστήρες στη Γη.

National Geographic: Οι 10 απόλυτοι προορισμοί για το 2018

Shanghai Tower

Ο ουρανοξύστης με ύψος 632 μ.- μόνο το Burj Khalifa στο Ντουμπάι (828 μ.) είναι ψηλότερο- υποτίθεται ότι θα άνοιγε στα μέσα του 2015. Ομως, το μέγεθός του και η πολυπλοκότητα των σχεδίων προκάλεσαν καθυστερήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς πυρασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας, δεν υπήρχαν οικοδομικοί κώδικες για κάποια από τα στοιχεία του κτιρίου.

Το πιο ακριβό αρχοντικό της Νέας Υόρκης θα πουληθεί έναντι 80 εκατομμυρίων δολαρίων!

Shanghai Tower

Κατασκευασμένος έτσι ώστε να περιορίζεται η ταλάντωση από τους ανέμους και με πυρασφαλείς ανελκυστήρες, τα σχέδιά του ήταν τόσο προχωρημένα που εταιρείες της αεροδιαστημικής ενεπλάκησαν στην ανέγερσή του, ενώ υιοθετήθηκε ακόμη και στρατιωτικός εξοπλισμός. Ολα αυτά βέβαια είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει αρκετά η ολοκλήρωση της κατασκευής.

Δείτε πώς δημιουργήθηκε το νεότερο νησί στον κόσμο! Πριν τρία χρόνια, μυστηριωδώς, στον Ν. Ειρηνικό [βίντεο]

Επισήμως, το κτίριο ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουλίου, αν και το πολυτελές ξενοδοχείο που καταλαμβάνει την κορυφή του πύργου θα ανοίξει την επόμενη χρονιά.  Μπορεί να στεγάσει έως και 34.767 ανθρώπους. Αν είναι γεμάτο, θα χρειαστούν 2 ώρες και 18 λεπτά για την εκκένωσή του, σε περίπτωση ανάγκης, ενώ αν οι ανελκυστήρες παραμένουν σε λειτουργία, ο χρόνος περιορίζεται σε 1 ώρα και 48 λεπτά.

Πηγή: Bloomberg

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ