Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
24.9 C
Athens
ΑρχικήΑττικήΑθήναΣημαντικό ρόλο στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της Κηφισιάς δίνουν τα υπέροχα...

Σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της Κηφισιάς δίνουν τα υπέροχα αρχοντικά της… Δείτε τα!

Τα παλιά κτήρια με ιστορία πάντα τραβούν το μάτι και το ενδιαφέρον.Είναι ωραίο να μαθαίνεις την ιστορία και η Κηφισιά έχει πολύ μεγάλη.Κτήρια που ξεχωρίζουν σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε!

 

Κείμενο:titi-profile Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) fb-icon instagram

- Advertisement -

                              Κατερίνα Ρίγκου

Μουσείο τηλεπικοινωνιων οτε πρωτεωσ 25, νεα κηφισια, Τ. 210 6201999

Από το 1990 το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Οµίλου ΟΤΕ αποτελεί το µοναδικό στο είδος του. Εντός του ξεδιπλώνεται η διαδροµή των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα, ενώ διαθέτει την τεκµηρίωση και ψηφιοποίηση όλων των συλλογών του. Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα υπόσχονται µια αξέχαστη βιωµατική εµπειρία. Δευτ.-Παρ. 09:00-17:00 και ένα Σαβ/κο τον µήνα 09:00-16:00 (στο πλαίσιο των µουσειοπαιδαγωγικών προγραµµάτων).

Επισκεπτόμαστε τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους της Κηφισιάς!

Μουσείο Γουλανδρή 
Λεβίδου 13, T. 210 8015870

Iδρύθηκε το 1964 µε όραµα την ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου της πατρίδας µας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδίως των νέων, για τα περιβαλλοντικά ζητήµατα. Στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό νεοκλασικό του 1875 και οι συλλογές του είναι µοναδικές για τα ελληνικά δεδοµένα! Γενική είσοδος: €6. Τρ.-Παρ. 09:00-14:30, Σάβ.-Κυρ. 10:00-15:00, Δευτ. κλειστά.

Μουσείο Δροσίνη 
Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού

Ο µεγάλος λογοτέχνης µας Γεώργιος Δροσίνης πέρασε µεγάλο µέρος της ζωής του στην έπαυλη «Αµαρυλλίς» και όρισε στη διαθήκη του να περάσει στην ιδιοκτησία του δήµου. Τελικά, το 1988 ο κάτω όροφος στέγασε τη Δηµοτική Βιβλιοθήκη και το 1997 ο επάνω όροφος το Μουσείο Δροσίνη, µε στόχο την ανάδειξη του έργου του. Δευτ.-Κυρ. 08:00-14:00.

Mihalarias Art
Λεωφ. Κηφισίας 260 & Δηλιγιάννη, T. 210 6234320

Με σήµα κατατεθέν το επιβλητικό κτίσµα στον αριθµό 260 της Λεωφόρου Κηφισίας αλλά και τα γλυπτά που κοσµούν την αυλή του, στεγάζει τη σηµαντική συλλογή του διάσηµου γκαλερίστα και πρωτοπόρου των δηµοπρασιών Σταύρου Μιχαλαριά. Είσοδος ελεύθερη. Ανοιχτά Τρ., Πέµ., Παρ. 10:00-20:00 και Τετ., Σάβ. 10:00-16:00.

Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλος
Γ. Λύρα 73, Nέα Κηφισιά, Τ. 210 6206437

«Διείσδυσε» στην πολιτιστική ατζέντα το 1976, έναν χρόνο µετά τον πρόωρο θάνατο του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου. Στη Νέα Κηφισιά βρίσκεται το παράρτηµά του, ένας υπαίθριος χώρος µε µόνιµη συλλογή γλυπτών του σπουδαίου γλύπτη (επισκέψεις µόνο κατόπιν συνεννόησης).

Πινακοθήκη Κουβουτσάκη 
Λεβίδου 11, τηλ. 210 6233682-3

Η πινακοθήκη ενός από τους σηµαντικότερους Έλληνες συλλέκτες, του Παναγιώτη Κουβουτσάκη, φιλοξενεί περίπου 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σηµαντικών Ελλήνων και ξένων δηµιουργών. Είσοδος ελεύθερη. Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 09:00-15:00, Σάβ. & Κυρ. 10:00-15:00, Δευτ. & επίσηµες αργίες κλειστά.

Οικία Πηνελόπης Δέλτα
Το εµβληµατικό κτίσµα στη συµβολή των οδών Εµ. Μπενάκη και Στ. Δέλτα είναι ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Εδώ έγραψε µερικά από τα σηµαντικότερα έργα της η σπουδαία Πηνελόπη Δέλτα. Το αγόρασε ο πατέρας της Εµ. Μπενάκης το 1912 και της το µεταβίβασε για να το έχει ως εξοχική κατοικία µε τον σύζυγό της, Στέφανο Δέλτα. Έζησαν εδώ 25 χρόνια. Σήµερα, ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη.

Βίλα Καζούλη
Η πρώτη εικόνα που συναντά ο επισκέπτης στην «είσοδο» της Κηφισιάς είναι η επιβλητική Βίλα Καζούλη, µε την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της φυσιογνωµία. Χτίστηκε το 1902 από τον Αιγυπτιώτη µεγαλοεπιχειρηµατία Νικόλαο Καζούλη και φιλοξένησε κατά καιρούς διανοούµενους, κοσµοπολίτες, ακόµα και εστεµµένους. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν φρουραρχείο των SS και στα υπόγειά της βασανίστηκαν αγωνιστές… Στα µεταπολεµικά χρόνια γνώρισε διάφορες χρήσεις, ενώ το 1970 έγινε το «σκηνικό» της πασίγνωστης ταινίας «Υπολοχαγός Νατάσα». Από το 1995, έχοντας πλέον ανακηρυχθεί διατηρητέα, ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος (Λεωφ. Κηφισίας 241 & Γρηγ. Λαµπράκη 1).

Παλλάς Αθηνά
Το κτήριο της Δηλιγιάννη 59, στην Πλατεία Κεφαλαρίου, που σήµερα ανήκει στη Eurobank, ήταν κάποτε ένα από τα πιο αριστοκρατικά ξενοδοχεία της Αθήνας, το Παλλάς Αθηνά. Εγκαινιάστηκε το 1924 (αρχικά ως Cecil), παρουσία όλης της κοσµικής Αθήνας, ενώ φιλοξένησε προσωπικότητες όπως τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Παναγή Τσαλδάρη, την Πηνελόπη Δέλτα, την Κατίνα Παξινού κ.ά. Καταστράφηκε στα Δεκεµβριανά, ξανάνοιξε το 1947 και έπαψε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο τη δεκαετία του ’80.

Σας προτείνουμε τα καλύτερα γλυκοπωλεία και ζαχαροπλαστεία στα βόρεια προάστια για την πιο »γλυκιά» βόλτα!

Arapco Group
Η ναυτιλιακή εταιρεία Arapco Group είναι από το 1985 ο ιδιοκτήτης αυτού του νεοκλασικού, που έχτισε η γνωστή οικογένεια Καλλιγά το 1902. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ ο κήπος του, εξαίρετο δείγµα τού πολύ υψηλού επιπέδου στο οποίο έφτασε η κηποτεχνία στην Κηφισιά, έχει βραβευτεί πολλές φορές από τον δήµο.

Θεοδωρου Δηλιγιάννη 54
Κοντά στην κεντρική πλατεία του Κεφαλαρίου, στη Θ. Δηλιγιάννη 54, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της Κηφισιάς! Κτήριο του 1923, που ανήκε στον πρίγκιπα Ροδοκανάκη, στέγασε για χρόνια το εστιατόριο Chevalier, το κινέζικο Far East, πιο πρόσφατα το bar-restaurant Cash, ενώ σήµερα εδώ έχει «µετακοµίσει» το εστιατόριο Oozora.

Παπαδιαμαντη 4
Το 1987 η οικογένεια Αναστασοπούλου παραχώρησε το νεοκλασικό κτήριο της Παπαδιαµάντη 4 στο Μπενάκειο Ίδρυµα, ωστόσο από το 1999 το Μπενάκειο επέστρεψε στον αρχικό του χώρο. Έτσι, το νεοκλασικό κτίσµα στέγασε στη συνέχεια για χρόνια το Emporio Armani, στη συνέχεια το Pablo και τα τελευταία χρόνια το γνωστό bar-restaurant Buba.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 5
Το εντυπωσιακό διατηρητέο αρχοντικό της οδού Κολοκοτρώνη ξεχωρίζει, καθώς συνδυάζει ιταλικά νεο-αναγεννησιακά και αθηναϊκά νεοκλασικά στοιχεία των τελών του 19ου αιώνα. Κάποια στιγµή εγκαταλείφθηκε, ωστόσο όταν το Συγκρότηµα «Αλόη» (όπως λέγεται) περιήλθε στον έλεγχο του Οµίλου Χαραγκιώνη διεξήχθησαν εργασίες αποκατάστασής του και αναδείχθηκε η αρχιτεκτονική φυσιογνωµία του. Σήµερα εδώ, εκτός από το κεντρικό κτήριο, που στεγάζει το Regent Fair Hall, υπάρχουν και δύο νέα κτήρια.

Αυτές είναι οι καλύτερες food & fun διευθύνσεις των Βορείων προαστίων που πρέπει σίγουρα να κάνεις check in!

Κασσαβετη 19
Το επιβλητικό, πέτρινο αρχοντικό που παραπέµπει και σε πύργο, κερδίζει πάντα τα βλέµµατά µας στην κεντρική οδό Κασσαβέτη. Παλαιότερα στέγαζε το κοµµωτήριο Teo’s, την boutique Ralph Lauren, ενώ πλέον παραµένει ξενοίκιαστο…

Αγ. Δημητρίου 13
«Υπηρέτησε» ως το πρώτο δηµοτικό σχολείο Κηφισιάς, καφενείο, σχολή οικοκυρικής, κατοικία του Κυριαζή και γκαλερί, ενώ για κάποια χρόνια λειτούργησε και ως εστιατόριο. Σήµερα σε αυτό το νεοκλασικό κτήριο του 1900, που διατηρεί όλη την ατµόσφαιρα αυθεντικής κηφισιώτικης κατοικίας, συναντάµε τo Pigout!

Αγιων θεοδωρων 10
Λίγα µόλις στενάκια από την καρδιά της Κηφισιάς, τα βήµατά σου σε οδηγούν στην Πλάκα της Κηφισιάς! Εκεί, στην Αγ. Θεοδώρων 10, «χωµένο» µέσα σε φυλλωσιές υπάρχει ένα άκρως γραφικό πέτρινο σπιτάκι, µε µικρή αυλή, όπου ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός πέρναγε τα καλοκαίρια του! Σήµερα έχει δώσει τη θέση του στην all time classic Μέντα, ένα από τα πιο αγαπηµένα στέκια που εδώ και χρόνια έχει το δικό του πιστό κοινό!
10 aghion theodoron str.

Ξέρουμε και σας προτείνουμε τα καλύτερα beautyspots των Βορείων προαστίων για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο!

Λεωφ. Κηφισίας 238-240
Το Grand Hotel de Kifissia, από τα κορυφαία ξενοδοχεία της εποχής του, πρωτολειτούργησε σε αυτό το κτήριο, στη Λεωφ. Κηφισίας 238-240, το 1897 και ανήκε στην οικογένεια Μελά. Στα πιο πρόσφατα χρόνια, θυµόµαστε στην αυλή του το ψητοπωλείο «Κήπος της Κηφισιάς», µε ένα µικρό λούνα παρκ. Στις µέρες µας έχει µετατραπεί σε πολυτελές εµπορικό κέντρο, στο προαύλιο του οποίου µέχρι πρόσφατα ήταν το fusion restaurant Rakkan.

Κυριαζη 19
Πριν µερικά χρόνια το υπέροχο νεοκλασικό της Κυριαζή 19 στέγαζε το κατάστηµα ρούχων Carouzos. Σήµερα, µια από τις παλαιότερες επαύλεις στην καρδιά της Κηφισιάς (ιδιοκτησία της εύπορης οικογένειας Μπαϊρακτάρη), φιλοξενεί ένα all-day bar-resto που δηµιούργησε αίσθηση, το The Dalliance House. Highlight, η καταπράσινη αυλή στο πίσω µέρος!

Πηγή Best in town Kifissia

Διαβάστε τον απόλυτο οδηγό με ένα κλικ…

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,273LikesΚάντε Like
88,569 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ