Φανταστείτε ότι ζείτε σε μια λίμνη 285 στρεμμάτων. Μια μέρα παρατηρείτε ότι η στάθμη του νερού είναι λίγο χαμηλότερη. Λίγες μέρες αργότερα, το νερό λιγοστεύει με πιο γρήγορους ρυθμούς. Μέσα σε δύο εβδομάδες, η λίμνη έχει εξαφανιστεί και έχει μετατραπεί σε μια λασπώδη έκταση, στην οποία τα ψάρια σπαρταράνε.

Perierga.gr - 8 παράξενα μέρη στη Γη όπου εξαφανίζεται το νερό

Λίμνη Κερκνίκα, Σλοβενία

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη σε μια περιοχή της Φλόριντα, το 2006, όταν η λίμνη Σκοτ αποστραγγίστηκε τελείως.

Perierga.gr - 8 παράξενα μέρη στη Γη όπου εξαφανίζεται το νερό

Για οκτώ μήνες το χρόνο, η λίμνη Κερκνίκα στη Σλοβενία αποτελείται από νερό σε μια έκταση 8 τετραγωνικών μιλίων, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη λίμνη στη χώρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλές, το νερό της λίμνης αποστραγγίζεται σε δεξαμενές με αποτέλεσμα να αδειάζει.

Λίμνη Κατσέτ, Χιλή

Αποτέλεσμα εικόνας για cacet lake chile

Τον Ιούνιο του 2007 μια παγετώδης λίμνη στις Άνδεις εξαφανίστηκε σε μια νύχτα και γεωλόγοι έσπευσαν στην Παταγονία της Χιλής για να καταλάβουν τι συνέβη. Υπολόγισαν ότι ένας σεισμός σε μια γειτονική περιοχή δημιούργησε μια ρωγμή στη γη, αποστραγγίζοντας τη λίμνη. Ωστόσο, η πραγματική εξήγηση του φαινομένου έχει να κάνει με την τήξη του παγετώνα Κολόνια, η οποία είχε αυξημένη πίεση και επέτρεψε σε μια σήραγγα να ανοίξει κάτω από τη λίμνη στραγγίζοντάς την.

Γροιλανδία

Perierga.gr - 8 παράξενα μέρη στη Γη όπου εξαφανίζεται το νερό

Το 2015 εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια λίτρα νερού σε δύο λίμνες στη Γροιλανδία και οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το τι συνέβη. «Το γεγονός ότι μια λίμνη φαίνεται να είναι σταθερή για τουλάχιστον αρκετές δεκαετίες, και στη συνέχεια να ξεραίνεται σε λίγες εβδομάδες, μετά από ένα θερμό καλοκαίρι, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι αλλάζει σχετικά με τη σύσταση και τη δομή των παγόβουνων που τροφοδοτούν τη λίμνη».

H γραφική Νίσυρος κάτω από το ηφαίστειο

 Ντέβιλς Κέτλ Καταρράκτες, Μινεσότα

Perierga.gr - 8 παράξενα μέρη στη Γη όπου εξαφανίζεται το νερό

Ένας καταρράκτης στη Μινεσότα έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Ο ποταμός Μπρουλ περικλείει το βράχο των καταρρακτών. Το νερό λοιπόν στο ανατολικό τμήμα του βράχου πέφτει κάτω, ενώ στη δυτική πλευρά εξαφανίζεται σε μια μεγάλη λακκούβα. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι το νερό που πέφτει στη λακκούβα επανέρχεται στον ποταμό ή έχει ξεχωριστή έξοδο και οδηγείται στην κεντρική λίμνη.

Λίμνη Μπιλόγ, Ρωσία

Perierga.gr - 8 παράξενα μέρη στη Γη όπου εξαφανίζεται το νερό

Την άνοιξη του 2005, μια λίμνη κοντά στο χωριό Μπολοντίκοβο εξαφανίστηκε εν μία νυκτί. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η εναπομείνασα κοιλότητα άρχισε να γεμίζει με νερό, αλλά γρήγορα εξαφανίστηκε και πάλι. Οι επιστήμονες λένε ότι η ιδιαίτερη τοπογραφία της περιοχής έχει ομοιότητες με την τοπογραφία των σηράγγων και των σπηλιών, για αυτό το νερό χάνεται και επανεμφανίζεται.

Λίμνη Τζορτζ, Αυστραλία

Perierga.gr - 8 παράξενα μέρη στη Γη όπου εξαφανίζεται το νερό

Κοντά στην πόλη Καμπέρα της Αυστραλίας υπάρχει μια λίμνη που εξαφανίζεται εξ ολοκλήρου. Η λίμνη είναι στην πραγματικότητα μια λεκάνη, που σημαίνει ότι το νερό της δεν καταλήγει σε ποτάμια ή ωκεανούς. Τροφοδοτείται κυρίως από τη βροχή και είναι γνωστό ότι το νερό της είναι σχεδόν τόσο αλμυρό όσο και το θαλασσινό. Η λίμνη μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς συνήθως κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

Ο «νεραϊδότοπος» της Έδεσσας

Λίμνη Γουαϊάου, Χαβάη 

Perierga.gr - 8 παράξενα μέρη στη Γη όπου εξαφανίζεται το νερό

Αυτή η μικρή λίμνη είναι μία από τις υψηλότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σύμφωνα με το μύθο της Χαβάης, είναι μια απύθμενη πύλη στον κόσμο του πνεύματος. Ωστόσο, το 2010, η λίμνη Γουαϊάου άρχισε να συρρικνώνεται και μέχρι το 2013 είχε απομείνει μόνο… μια λακκούβα. Ενώ οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ξηρασία είναι η αιτία της παρακμής της λίμνης, η ακριβής αιτία του φαινομένου παραμένει άγνωστη.

Λίμνη Λοστ, Όρεγκον

Σχετική εικόναΚάθε χειμώνα εμφανίζεται μια λίμνη στην περιοχή Χούντ, στο Όρεγκον, αλλά καθώς η εποχή αλλάζει, το νερό αποστραγγίζεται μέσα από μια μεγάλη τρύπα, μετατρέποντας τη χαμένη λίμνη σε ξηρό λιβάδι. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το πού καταλήγει το νερό, αν και θεωρούν, ότι αυτή η τρύπα οδηγεί το νερό στα πορώδη ηφαιστειακά πετρώματα και τροφοδοτεί τις πηγές Κασκέιντς.

Πηγή: perierga.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ