Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
21.2 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΣκανδιναβική κουζίνα: 20 παραδοσιακά σουηδικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε

Σκανδιναβική κουζίνα: 20 παραδοσιακά σουηδικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε

Η σκανδιναβική γαστρονομία κερδίζει συνεχώς έδαφος στον κόσμο των γεύσεων. Η Σουηδία, μάλιστα, έχει γίνει ο ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Η σουηδική κουζίνα θα σας προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές γευστικές εμπειρίες είτε είστε λάτρης των κρεάτων είτε των θαλασσινών είτε είστε γλυκατζής. Συνδυάζει φρέσκα τοπικά υλικά και σεβασμό στη φύση, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Πολλά σουηδικά πιάτα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, επομένως είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα απολαύσετε πιάτα που τρώγονται εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με το «Will fly for food», αξίζει να δοκιμάσετε τα παρακάτω είκοσι παραδοσιακά σουηδικά φαγητά όταν επισκεφτείτε τη Σουηδία.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το σουηδικό φαγητό ποικίλλει από γλυκά ή αλμυρά, ζεστά, γρήγορα φαγητά λιγούρας ή χορταστικά απολαυστικά σπιτικά φαγητά μέχρι ελαφριά και νόστιμα θαλασσινά. Με τις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας να βρίσκονται όλες δίπλα στη θάλασσα, θα βρείτε σίγουρα κάτι να σας αρέσει ειδικά εάν σας αρέσουν τα θαλασσινά.

- Advertisement -

Η σουηδική κουζίνα επηρεάζεται από τη γεωγραφική της θέση, καθώς και την εποχή. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν τους Σουηδούς να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και κυρίως ό,τι ήταν διαθέσιμο στη φύση. Τα πιο συνηθισμένα συστατικά της παραδοσιακής σουηδικής κουζίνας είναι το κυνήγι, το κρέας από ζώα φάρμας, τα λαχανικά με ρίζα, όπως οι πατάτες, και φυσικά τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Η τοπική κουλτούρα έχει, επίσης, επηρεάσει σημαντικά τη σουηδική κουζίνα. Οι Σουηδοί έχουν αδυναμία στον καλό καφέ, ο οποίος έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με μια ειδική ώρα της ημέρας που ονομάζεται fika. Τον απολαμβάνουν με φίλους, οικογένεια, συναδέλφους ή σε ρομαντικά ραντεβού και τον συνοδεύουν με διάφορα γλυκά ή αλμυρά αρτοσκευάσματα.

ΟΡΕΚΤΙΚΑ/ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

1. Raggmunk

Το raggmunk αποτελείται από πατάτες, τηγανητό χοιρινό και μύρτιλα και μπορείτε να το φτιάξετε πολύ εύκολα και γρήγορα. Οι Σουηδοί συνηθίζουν να το απολαμβάνουν στο μεσημεριανό γεύμα. Τρία απλά συστατικά δημιουργούν ένα γευστικό αποτέλεσμα. Οι πατάτες τοπικής παραγωγής τρίβονται σε κουρκούτι και στη συνέχεια τηγανίζονται σαν τηγανίτες. Σερβίρονται με τηγανητό χοιρινό (μπριζόλα ή μπέικον) και φρέσκα άγρια κόκκινα μύρτιλα.

Το χοιρινό κρέας είναι άφθονο στη Σουηδία λόγω των απέραντων εκτάσεων αγροτικής γης. Τα άγρια μύρτιλα εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά και συλλέγονται φρέσκα κατά τις αρχές του φθινοπώρου. Τα κόκκινα μύρτιλα δεν είναι απλώς νόστιμα, αλλά μειώνουν και το αποτύπωμα άνθρακα.

Raggmunk - Πατάτες, χοιρινό και μύρτιλα
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

2. Kroppkakor

Το kroppkakor είναι ένα παράδειγμα husmanskost, ή αλλιώς παραδοσιακού σουηδικού σπιτικού φαγητού. Αγαπημένο πιάτο των περιοχών Γκότλαντ, Έλαντ και Σμόλαντ, που αποτελείται από βραστή πατάτα γεμισμένη με κρεμμύδια και ψιλοκομμένο τηγανητό χοιρινό κρέας. Όσοι το έχουν δοκιμάσει το χαρακτηρίζουν ως άκρως ζουμερό. Εάν βρεθείτε στις ακτές του Έλαντ, που φημίζεται για το καλύτερο kroppkakor, πρέπει να το δοκιμάσετε. Χρονολογείται από το 1700.

Kroppkakor - Παραδοσιακό σουηδικό φαγητό
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

3. Pitepalt

Το pitepalt μοιάζει αρκετά με το kroppkakor, αλλά θεωρείται διαφορετικό πιάτο. Το όνομά του προέρχεται από την περιοχή Piteå, όπου πρωτοφτιάχτηκε, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας. Όπως το kroppkakor, το pitepalt είναι dumpling από τριμμένη πατάτα, γεμισμένο με κρέας. Ενώ το πρώτο παρασκευάζεται με προβρασμένες πατάτες και αλεύρι σίτου, το δεύτερο παρασκευάζεται κυρίως με ωμές πατάτες και ένα μείγμα από αλεύρι σίτου και κριθαριού. Το pitepalt σερβίρεται με μαρμελάδα κόκκινων μύρτιλων.

Pitepalt-Πατάτα, μαρμελάδα
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

4. Pyttipanna

Το pyttipanna είναι βασικό πιάτο σε κάθε σουηδικό σπίτι. Αποτελείται από πατάτες σε κύβους, μαγειρεμένες με κρεμμύδια και μοσχαρίσιο κρέας ή ό,τι άλλο υλικό έχει περισσέψει στο σπίτι. Είναι ένα κλασικό σουηδικό πιάτο που σερβίρεται με ένα τηγανητό αυγό, παντζάρι τουρσί κομμένο σε φέτες και μαρμελάδα κόκκινων μύρτιλων. Εάν θέλετε, μπορείτε να το κάνετε πιο γευστικό προσθέτοντας premium μπριζόλα ή μπέικον. Θα βρείτε παραλλαγές του pyttipanna στις γειτονικές χώρες –Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία.

 Pyttipanna- Κύβους πατάτας, μοσχαρίσιο κρέας
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

ΣΟΥΠΕΣ / ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

5. Ärtsoppa med fläsk och pannkakor

Το ärtsoppa med fläsk och pannkakor κυριολεκτικά σημαίνει «ρεβιθόσουπα με τηγανητό χοιρινό και τηγανίτες-κρέπες». Αυτό το παρήγορο δίδυμο τρώγεται παραδοσιακά κάθε Πέμπτη στα σουηδικά σχολεία και τον στρατό. Η σούπα και οι τηγανίτες-κρέπες είναι ένα ακόμα εξαιρετικό παράδειγμα σουηδικού husmanskost. Αυτό το παραδοσιακό σπιτικό γεύμα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται –μια παχιά κίτρινη ρεβιθόσουπα που ενισχύεται με μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος και συνοδεύεται από λεπτές τηγανίτες-κρέπες για επιδόρπιο.

Ärtsoppa med fläsk och pannkakor - Ρεβιθόσπουπα
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

6. Kalops

Το kalops είναι ένα σουηδικό-φινλανδικό πιάτο που σερβίρεται συνήθως στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για τους κρύους μήνες του χειμώνα στη Σουηδία. Το kalops αποτελείται από μοσχαρίσιο κρέας με κρεμμύδι, μπαχάρι, δαφνόφύλλα και κόκκινο κρασί. Ζουμερό και τρυφερό, το αργόψημένο μοσχαρίσιο κρέας λιώνει μόλις αγγίξει τα χείλη σας. Σερβίρεται με βραστές πατάτες και παντζάρι τουρσί και θεωρείται το τέλειο μεσημεριανό γεύμα για τους Σουηδούς.

Kalops - Μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι, πατζάρι
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

7. Ρέγγα τουρσί

Καμία λίστα με παραδοσιακά σουηδικά φαγητά δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς ρέγγα τουρσί. Βασικό πιάτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ρέγγα τουρσί σερβίρεται με βραστές πατάτες, κρέμα γάλακτος και σχοινόπρασο. Ρέγγα τουρσί θα απολαύσετε και σε σουηδικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εκτός από τα συνηθισμένα συνοδευτικά, αυτό που ενθουσιάζει περισσότερο του ντόπιους είναι το akvavit και άλλα αποστάγματα, που καταναλώνονται συνήθως στις γιορτές της ρέγγας. Είναι ένα από τα αγαπημένα τους ψάρια τα οποία σερβίρονται με ποικίλους τρόπους σε όλη τη Σουηδία. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες συνταγές!

Ρέγγα τουρσί
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

8. Stekt strömming

Το stekt strömming ή η τηγανητή ρέγγα είναι από τα αγαπημένα θαλασσινά πιάτα της δυτικής ακτής της Σουηδίας. Οι λάτρεις των ψαριών πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσουν. Σερβίρεται συνήθως με πουρέ πατάτας, αρακά και, φυσικά, μαρμελάδα κόκκινων μύρτιλων. Αν και το stekt strömming δεν είναι τόσο συνηθισμένο στα σουηδικά νοικοκυριά, θα το βρείτε σε παραδοσιακά εστιατόρια στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Stekt strömming - Tηγανητή ρέγγα
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

9. Gravlax

Το gravlax φτιάχνεται από παστό σολομό με άνηθο, ζάχαρη και αλάτι. Σερβίρεται συνήθως με πατάτες και ντρέσινγκ άνηθου-μουστάρδας. Είναι ένα ελαφρύ και νόστιμο πιάτο που έχει την τιμητική του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Gravlax - Παστός σολομός
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

10. Gubbröra

Το gubböra είναι φτιαγμένο από ψιλοκομμένο γαύρο, βραστά αυγά, σχοινόπρασο και άνηθο. Τρώγεται ως ορεκτικό και αποτελεί το τέλειο σνακ. Οι Σουηδοί το απολαμβάνουν κυρίως κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα. Συνήθως σερβίρεται με knäckebröd –ένα είδος τραγανού ψωμιού συγκρίσιμο με κράκερ. Γίνεται ακόμα πιο νόστιμο όταν συνδυάζεται με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα.

Gubbröra - Γαύρος με αυγά
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

11. Smörgåstårta

Θυμίζει κάτι από σάντουιτς, αλλά και κέικ. Συνήθως παρασκευάζεται με σολομό και θαλασσινά, και η γεύση του εμπλουτίζεται με μαγιονέζα, αυγά και διάφορα άλλα συστατικά. Σερβίρεται συχνά σε καφετέριες και άλλα καταστήματα και είναι συνήθως εκ των προτέρων κομμένο σε φέτες τέλειου μεγέθους. Συνοδεύεται με ένα φλιτζάνι καφέ. Το smörgåstårta είναι βασικό πιάτο σε πάρτι γενεθλίων και παρόμοιες συγκεντρώσεις.

Smörgåstårta - Σάντουιτς, κέικ θαλασσινών
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

12. Räkmacka

Το räkmacka δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το smörgåstårta, αλλά είναι εξίσου νόστιμο και αξιόλογη επιλογή. Αποτελείται από μια φέτα ψωμί με γαρίδες, μαγιονέζα, φύλλα σαλάτας και χυμό λεμονιού. Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να το δοκιμάσετε και με φέτες βραστού αυγού.

Räkmacka - Ψωμί με γαρίδες
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

13. Havskräftor

Οι havskräftor ή λαγκουστίνες ψαρεύονται στα δυτικά παράκτια ύδατα της Σουηδίας. Συνήθως σερβίρονται μόνο σε «πάρτι καραβίδας» που ονομάζονται kräftskiva την πρώτη Τρίτη του Αυγούστου. Οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται για να γλεντήσουν και τρώνε βρασμένες λαγκουστίνες που σερβίρονται σε τεράστια πιάτα. Οι λαγκουστίνες ψαρεύονται στις αρχές Αυγούστου και η γεύση τους είναι γλυκιά.

Havskräftor - Λαγκουστίνες
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

ΚΡΕΑΣ

14. Svenska köttbullar

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει ή και γευτεί τα svenska köttbullar, σουηδικά κεφτεδάκια, σε γνωστό κατάστημα επίπλων σουηδικής προέλευσης. Τα σουηδικά κεφτεδάκια είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά της σκανδιναβικής χώρας. Εκτός από την εξαιρετική τους γεύση, θα τα βρείτε σχεδόν παντού και σε αρκετά προσιτή τιμή. Σερβίρονται με πουρέ πατάτας και περιχύνονται με καφέ σάλτσα.

Svenska köttbullar - Σουηδικά κεφτεδάκια
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

15. Korvstroganoff

Το korvstroganoff μπορεί να έχει εμπνευστεί από το ρωσικό πιάτο stroganoff, αλλά δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Το korvstroganoff είναι στιφάδο φτιαγμένο με falukorv, ένα είδος λουκάνικου που πήρε το όνομά του από το ορυχείο Falu στην πόλη Φάλουν. Οι Σουηδοί μεταλλωρύχοι το αγάπησαν τόσο πολύ που το ονόμασαν falukorv. Είναι, ωστόσο, ένα αρκετά δημοφιλές πιάτο σε ολόκληρη τη Σουηδία.

Korvstroganoff - Δημοφιλές σουηδικό πιάτο
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

16. Prinskorv

Το prinskorv είναι ένα μικρό σουηδικό λουκάνικο που σερβίρεται συνήθως κατά τη διάρκεια των γιορτών όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το θερινό ηλιοστάσιο. Αυτό που κάνει αυτό το λουκάνικο μοναδικό είναι ο τρόπος παρασκευής του. Οι δύο άκρες κόβονται σταυρωτά μέχρι λίγο πριν τη μέση, δίνοντάς του ένα ιδιαίτερο σχήμα μετά το τηγάνισμα. Συνήθως σερβίρεται με πράσινα φασόλια και μουστάρδα.

 Prinskorv - σουηδικό λουκάνικο
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

17. Isterband

Το isterbrand είναι ένα ακόμα σουηδικό λουκάνικο χοιρινού και βόειου κρέατος, που σερβίρεται πιο συχνά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σουηδίας και κυρίως στο Σμόλαντ. Είναι ελαφρύ, καπνιστό και καρυκευμένο με μπαχάρι και λευκό πιπέρι. Σερβίρεται συνήθως με πουρέ πατάτας και μαρμελάδα κόκκινων μύρτιλων.

Isterband - σουηδικό καρυκευμένο λουκάνικο
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

18. Falukorv

Το falukorv είναι το κύριο υλικό για το korvstroganoff, το οποίο μπορείτε να φάτε και σκέτο. Δύσκολα θα το βρείτε σε εστιατόρια. Μπορείτε, όμως, να το αγοράσετε από κάποιο σουπερμάρκετ και να το μαγειρέψετε μόνοι σας. Τηγανίστε το και συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά και τι άλλο, μαρμελάδα κόκκινων μύρτιλων.

Falukorv - Λουκάνικο κύριο υλικό για το σουηδικό  korvstroganoff
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

19. Prinsesstårta

Οι Σουηδοί την απολαμβάνουν σε γιορτές ή πάρτι. Η prinsesstårta ή «τούρτα-κέικ πριγκίπισσας» είναι μια μαλακή και κρεμώδης τούρτα που φτιάχνεται με κρέμα ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδα βατόμουρου, σαντιγί και μια γευστική και μαλακή αμυγδαλόπαστα, συνήθως πράσινου χρώματος. Αρχικά, η τούρτα-κέικ ονομαζόταν grön tårta ή «πράσινη τούρτα-κέικ». Μετονομάστηκε σε princesstårta μετά την προσθήκη του στο διάσημο «Βιβλίο μαγειρικής της Πριγκίπισσας», της Jenny Åkerströms. Η τούρτα αγαπήθηκε από τις πριγκίπισσες Astrid, Margaretha, Märtha και Ingeborg.

Prinsesstårta - παραδοσιακή σουηδική τούρτα κέικ
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

20. Småländsk οstkaka

Το småländsk ostkaka είναι ένα είδος cheesecake που χρονολογείται από το 1538. Yπάρχουν δύο τύποι σουηδικού cheesecake που διαφέρουν αρκετά στη γεύση, την υφή αλλά και την ιστορία. Το ένα ονομάζεται hälsingeostkaka ενώ το άλλο småländs ostkaka. Το δεύτερο είναι πιο δημοφιλές. Φτιάχνεται με αλεύρι, γάλα, πυτιά τυριού, αμύγδαλο, σαντιγί και ζάχαρη. Αξίζει, ωστόσο, να δοκιμάσετε και τα δύο.

Småländsk οstkaka -Σουηδικό γλυκό
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Δείτε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,191LikesΚάντε Like
89,287 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ