Όταν επισκέπτεται κανείς ένα επιβλητικό μνημείο είναι σχεδόν αδύνατο να μην αναρωτηθεί… «πώς στο καλό κατάφεραν να το κατασκευάσουν!».

Από το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, μέχρι το Στόουνχεντς της Αγγλίας και από τις πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου στο Burj Khalifa του Ντουμπάι, δείτε παρακάτω τα άγνωστα μυστικά των πιο διάσημων μνημείων του κόσμου, όπως «αποκρυπτογραφήθηκαν» από το Lonely Planet.

1. Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία

Σύμφωνα με το θρύλο, λέγεται ότι ο αυτοκράτορας Mughal Shah Jahan αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος διέταξε να κόψουν τα χέρια των χτιστών, για να μην κατασκευάσουν ποτέ ξανά κάτι τόσο όμορφο.

Γκίνες για καλοφαγάδες: Αυτό είναι το μεγαλύτερο μπάρμπεκιου παγκοσμίως! Έψησαν 10 τόνους κρέας!

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Η κομψότητα του μαυσωλείου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην… έξυπνη μηχανική. Προκειμένου το Ταζ Μαχάλ να φαίνεται απολύτως επίπεδο με το έδαφος, ο αρχιτέκτονας σχεδίασε τους μιναρέδες με ελαφριά κλίση προς τα έξω, κάτι που διασφάλιζε επίσης ότι σε περίπτωση σεισμού δε θα έπεφταν επάνω στον πολύτιμο θόλο του μαυσωλείου.

2. Burj Khalifa, Ντουμπάι, ΗΑΕ

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Η κατασκευή του διάσημου ουρανοξύστη Burj Khalifa στοίχισε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το ύψος του φτάνει τα 828 μέτρα –είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από τον πύργο του Άιφελ- και είναι το υψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Προκειμένου να αντέχει σε ανέμους και σεισμούς, οι αρχιτέκτονες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη σχεδίαση και κατασκευή του πυρήνα του (τρεις πτέρυγες σε γωνία 120 μοιρών είναι ενωμένες γύρω από ένα κεντρικό πυρήνα. Κάθε μία πτέρυγα υποστηρίζει την άλλη, έτσι ώστε όταν φυσάει στις δύο, η τρίτη να αντιστέκεται).

3. Moai, Νησί του Πάσχα (Rapa Nui), Πολυνησία

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Τα αρχαία αυτά αγάλματα έχουν κατηγορηθεί για την κατάρρευση του αρχαίου πολιτισμού στο νησί του Πάσχα. Η μεταφορά τους επάνω σε κορμούς πιστεύεται ότι οδήγησε στην αποψίλωση των δασικών εκτάσεων στο νησί, η έλλειψη δέντρων σε ερήμωση και διάβρωση του εδάφους με αποτέλεσμα κακές συγκομιδές, πείνα και πολέμους. Όμως εικόνες από δορυφόρο που ελήφθησαν το 2005, έδειξαν ίχνη από χωματόδρομους από το λατομείο όπου λαξεύτηκαν αυτά τα τεράστια και μυστηριώδη αγάλματα. Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ίσως τα αγάλματα να μεταφέρθηκαν μέσω αυτών με σχοινιά που είχαν δέσει στα πόδια τους.

Υπάρχει ένα χωριό στον κόσμο που είναι καταραμένο και αφόρισε η εκκλησία

4. Στόουνχεντς, Αγγλία

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Η κατασκευή του μνημείου αυτού έχει «χρεωθεί» ακόμη και σε εξωγήινους. «Το σύνολό του δεν είναι δυνατόν να καταχωρηθεί σε κάποια κατηγορία. Μορφολογικά έχει μακρινή μόνο συγγένεια με τους υπόλοιπους λίθινους κύκλους των Βρετανικών νήσων, όπως ο κύκλος του Μπρόντγκαρ (Ring of Brodgar), για παράδειγμα, ενώ τα περίφημα τρίλιθά του το καθιστούν μοναδικό. Το Στόουνχεντζ και ο περιβάλλων χώρος του προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά το 1986» σύμφωνα με τη Wikipedia.

Διαβάστε ακόμα:
Ανακαλύπτουμε την πιο όμορφη αγορά του κόσμου!

5. Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Κατασκευάστηκε για την παγκόσμια έκθεση του 1889 και ο Monsieur Eiffel ήταν ο πρώτος που ανέβηκε τα 1710 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή.

Στις μέρες μας χρησιμοποιούνται 50 τόνοι μπογιάς κάθε επτά χρόνια για την «ανανέωσή» του.

6. Μέγα Σινικό Τείχος, Κίνα

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Το Μέγα Σινικό Τείχος εκτείνεται σε μήκος περίπου 8.852 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με αναφορές ένα τμήμα 3 χιλιομέτρων αυτού ολοκληρώθηκε μέσα σε 600 μέρες από 3.000 άντρες.

7. Άνγκορ Βατ, Καμπότζη

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Ο ναός αυτός χτίστηκε για μια πόλη 1 εκατομμυρίου ανθρώπων και στην κατασκευή του συμμετείχαν περισσότεροι από 300.000 εργάτες. Οι εργασίες κατασκευής διήρκεσαν μόνο 35 χρόνια, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια που προσέφεραν… 6.000 ελέφαντες.

8. Μάτσου Πίκτσου, Περού

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Η αρχαία πόλη των Ίνκας γνώρισε την άνθιση και την παρακμή σε λιγότερο από 100 χρόνια και στη συνέχεια «χάθηκε» για πολλούς αιώνες. Σύμφωνα με τη Wikipedia η πόλη ανακαλύφθηκε στις 24 Ιουλίου του 1911, από τον αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ.

Χωριά… έργα τέχνης: Ξεχωριστά σπίτια, ζωγραφισμένα στο χέρι! (pics)

Οι Ίνκας δε χρησιμοποιούσαν τροχούς για να μεταφέρουν τους ογκώδεις λίθους, αλλά φαίνεται ότι τους μετέφεραν στις πλαγιές με τα χέρια, όπως «αποκαλύπτουν» οι λαβές για τα χέρια των εργατών που βρέθηκαν σε μερικές πέτρες.

9. Khazneh, Πέτρα, Ιορδανία

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Η πόλη που είναι λαξευμένη μέσα σε βράχο θεωρείται ως το «κόσμημα» της αρχαίας πόλης της Πέτρας. Ένας ημιτελής τάφος υποδηλώνει ότι ίσως λαξεύτηκε από πάνω προς τα κάτω, ενώ οι τρύπες που υπάρχουν στην πρόσοψη ίσως δημιουργήθηκαν αργότερα από βανδάλους που ήθελαν να παραμορφώσουν τα γλυπτά.

10. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, Αίγυπτος

Τα σκοτεινά μυστικά των πιο διάσημων μνημείων στον κόσμο!

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, το μοναδικό από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που επέζησε μέχρι τις μέρες μας, ήταν το ψηλότερο κτίσμα στον κόσμο μέχρι την κατασκευή του πύργου του Άιφελ το 1889. Στις εργασίες κατασκευής συμμετείχαν περίπου 30.000 ικανότατοι εργάτες και όχι σκλάβοι, όπως αρχικά είχε υποτεθεί.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ