Αουσβιτς Πολωνία

Μετά την εκπομπή Dark Tourist του David Farried στο Netflix, όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για τον σκοτεινό τουρισμό. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά αφορά σε αξιοθέατα που απλώς αναδεικνύουν την σκοτεινή ιστορία ενός μέρους. Στο travelstyle θα μάθετε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αυτό το παράξενο είδος τουρισμού και ποιοι είναι οι ιδανικοί προορισμοί!

Τι είναι ο “σκοτεινός” τουρισμός;

Σκοτεινός Τουρισμός είναι κάθε είδος ταξιδιού σε ένα χώρο ή προορισμό που σχετίζεται με θάνατο, καταστροφή και θηριωδία. Πρόσφατα μάλιστα αυτή η τάση προέλκυσε το ενδιαφέρον του ακαδημαϊκού κόσμου αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Ο όρος αυτός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1966 από δυο καθηγητές στο Caledonian University της Γλασκόβης. Μετά από μερικά χρόνια, το 2000, κυκλοφόρησαν μια εργασία με τίτλο Σκοτεινός Τουρισμός: Η έλξη του Θανάτου και της Καταστροφής. Αυτή η εργασία προφανώς και κέρδισε μεγάλη προσοχή, ενώ προκάλεσε μεγάλη ακαδημαϊκή και ηθική διένεξη. 20 χρόνια αργότερα είναι ξεκάθαρο το γιατί αυτή η ταξιδιωτική τάση έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Μνημείο 11ης Σεπτεμβρίου, Νέα Υόρκη
Μνημείο 11ης Σεπτεμβρίου, Νέα Υόρκη

Γιατί στον κόσμο αρέσει να επισκέπτεται τέτοιου είδους μνημεία;

Για πολλούς ο σκοτεινός τουρισμός είναι ένας τρόπος ταξιδιών που τους επιτρέπει να εξετάσουν τον ανθρώπινο παράγοντα και τις ανθρώπινες εμπειρίες του παρελθόντος ενός μέρους. Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να συνδέονται μαζί τους κι έτσι καταλήγουν να βάζουν σε μικροσκόπιο τη δική τους ζωή, κάτι που τοποθετεί το θέμα σε άλλη διάσταση.

Ένα από τα συμπεράσματα του David Farrier μετά το τέλος της εκπομπής Dark Tourist ήταν ότι όταν επέστρεφε στο σπίτι του μετά την επίσκεψη σε ένα τέτοιοι μέρος, αισθανόταν μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη και χαρά. Περιέργως, φαίνεται ότι οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν αναβιώνουν με κάποιον τρόπο τη δυστυχία άλλων ατόμων.

Τείχος του Βερολίνου
Το Τείχος του Βερολίνου

Μήπως είστε κι εσείς ένας …”σκοτεινός” τουρίστας;

Έχετε επισκεφτεί κάποιο πολεμικό μουσείο ή στρατόπεδο συγκέντρωσης; Αν ναι, τότε ίσως ανήκετε στην κατηγορία των σκοτεινών τουριστών. Σχεδόν ένα 1.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Τείχος του Βερολίνου. Αποτελεί κορυφαίο προορισμό στη γερμανική πρωτεύουσα, ωστόσο οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν τις θηριωδίες που συνδέονται με αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης 5.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για σκοτεινό τουρισμό;

  1. Τσέρνομπιλ, Ουκρανία
  2. Το πάρκο των νεκρών Τσόεινγκ Εκ, Καμπότζη
  3. Χιροσίμα & Ναγκασάκι, Ιαπωνία
  4. National 9/11 Memorial & Museum, “Ground Zero”, Νέα Υόρκη,
  5. Ρουάντα – Μουραμί, Μπυσεία Γενοκτονίας της Νιαμάτα και Κιγκάλι
  6. Aουσβιτς-Μπίρκεναου, Πολωνία
  7. Το Ναυάγιο του Τιτανικού, Βόρειος Ατλαντικός
Μνημείο Ειρήνης, Χιροσίμα
Μνημείο Ειρήνης, Χιροσίμα

Τι δεν είναι σκοτεινός τουρισμός;

Τα στοιχειωμένα σπίτια, τα εγκαταλελειμμένα μέρη (θεματικά πάρκα, νοσοκομεία, κλπ.) και τα σπίτια εγκληματιών δεν είναι σκοτεινός τουρισμός. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους τραγωδία που να συνδέεται με το μέρος αυτό.

Είναι ο σκοτεινός τουρισμός ανήθικος;

Δεν είναι ό,τι πιο φυσιολογικό να ποζάρει κανείς ή να βγάζει σέλφι μπροστά από ένα μνημείο που έχει συνδεθεί με τόσο πόνο και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Μνημείο Τσόεινγκ Εκ Καμπότζη
Καμπότζη, Πάρκο Τσόεινγκ Εκ

Στο παρελθόν οι τουρίστες ντρέπονταν να βγάλουν φωτογραφία στο Μνημείο των Εβραίων στο Βερολίνο. Σήμερα, στην εποχή των social media, αυτό φαίνεται να μην ισχύει και τόσο. Ωστόσο, δεν είναι ανήθικο να επισκεφτούμε ένα τέτοιο μέρος. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα σκοτεινά μέρη κατάλληλα για επίσκεψη, ειδικά όσα θεωρούνται ακόμα μέρη πολιτικής διένεξης ή αποτελούν ενεργή πολιτική ζώνη.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ